Nézd a sorozást alapból el lehet felejteni. Ha 8-10 éve akarták volna visszahozni akkor még talán ment volna, mert maradt még szufla 2004 után egy pár évig.
Igen pár tíz fő megyénként. Max 80-100 fő. Önkéntes alapon. Kiképzőket, alapvető felszereléseket, tréning anyagokat stb.... honnét akasztol le??
Nekünk azt a kevés de annál inkább használható embereket, fiatalokat is el kellene érni akikre még tudsz épitkezni körkörösen, egymásra. Nem tömegben kell gondolkodni. Minőségben. Ha van minőség és körítés (felszerelés,hely, alapvető dolgok) akkor rá tudsz építeni mennyiségben is. Nem nagy számokban, hanem normális értékekben. Személy szerint úgy vagyok vele hogy legyen egy kisebb de annál motiváltabb jól felszerelt hadseregünk és arra ráépítve vagy alá vagy akárhogy szintén egy kisebb, motivált, szintén a lehetőségekhez képest felszerelt tartalék. Igen ez nem több tíz ezer ember hanem csak tíz, húsz, esetleg harminc ezer fő. De minek is nekünk több (tíz ezer fő) ha nincs meg hozzá a háter mint társadalmilag mint minden egyében. Mert legfontosabb a hátér. Kb úgy járnánk az első komolyabb szitunál mint a fiatal életerős sorozot szír haderő. Futás ki merre lát. Szerintem ezt te se szeretnéd.
Én azt látom, hogy most elképesztő szemlélet váltás zajlott le, - amihez persze kellett a pénzügyi háttér is - a Honvédség társadalmi jelenlétében. Az a töméntelen program, jelenlét, PR esemény, ami jelenleg folyik, hozhat olyan pozitív fordulatot, ami egy fenntartható érdeklődést és ezzel együtt bevonulót is generál a Honvédségnek.
Ha viszont az erre "kiéhezett" társadalom egy idő után "jóllakik", akkor fennáll a veszélye annak, hogy elapadnak az önkéntesek, akkor nem marad más, csak a sorozás.
Az ÖTT program keretein belüli bohóckodás viszont inkább a statisztikának szól. Arra nagyon kíváncsi leszek, hogyha betelnek a számok, akkor elkezdenek-e rostálni....
Az elszaladásról pedig:
Ha kiképzel ÖTT-re 30.000 embert és annak a 10% lép meg, akkor marad 27.000.
Ha besorozol 150.000-et 10-15 év alatt, és háború esetén lelép a 60%-a, akkor marad 60.000.
Melyikkel járunk jobban? És hidd el, hogy az a 40% legalább annyira lesz elhívatott, mint a másik 24.000, vagy még jobban, mert neki nagyobb esélye lett volna lelépni, és mégis maradt...
És hidd el, hogy nem csak azoknak kell majd a fegyver kellemesebbik végén állni, ha kitör a hirig, akiknek az új tartalékos rendszerben éppen kedve szottyant aláírni, hanem mindenkinek, aki él és mozog. Szerinted mikor fog inkább az országban maradni a fegyveres szolgálatra különben alkalmas állampolgár, ha már valaha találkozott a katonáskodással, vagy aki nem is hallott róla, (és különben is nem is trendi....)
Mondom: én lennék a legboldogabb, ha a mostani lendület folyamatosan fenntartható lenne, de azt is elmondanám, hogy a sorkatonaság / ha értelmesen csinálják / sokkal hatékonyabb tudna lenni, mint ami a köztudatban él. Nem csak katonailag, de a társadalmi vonzataival együtt is.