Hát ha azzal szeded ki a budit, szerintem a gép nem lesz többet harcképes állapotúA CG-vel?

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát ha azzal szeded ki a budit, szerintem a gép nem lesz többet harcképes állapotúA CG-vel?
Beszarok neki!!!Amúgy lehet,hogy meg kell követnem magam!Ugye én ragaszkodok a budi+Puma kombóhoz viszont lehet,hogy mégsincs a Pumában budi hanem összekevertem a Boxerral(a Boxerban tuti van bár ezt mondtam a Pumára is!)!
Itt a Boxer budija:
https://www.realitymod.com/forum/showthread.php?t=101044
Már egyszer kérdezted ezt a 6x6-ot.Amit leírtál, szerintem az lenne a csúcs. Én személy szerint sokakkal együtt meg lennék elégedve. Esetleg Patriaból el tudnál képzelni 6x6-ost is? Egy- két dolog nem hagy nyugodni: mivel nagyon összeborultunk a törökökkel, nehogy Patria - Pars 8x8-as kombó legyen. Vagy esetleg Kaplan, ami ha jól tudom, úszóképes. Mert szerintem ezzel a 4x4-es dologgal nincs letudva a török üzlet, de abból is igen sok fajtát gyártanak, mondjuk a Cobra-t is el tudnám képzelni,meg egy- két dolgot. Ami még nagyon bejön nekem , a Griffon meg a Jaguar 6x6-os. Esetleg ilyen nem férne el nálunk? Visszatérve a törökökhöz , esetleg valami 4x4-es cuccot fogunk gyártani? És még egy dolog: sorozatvetőn vagy rakétatüzérségen nagyjaink nem gondolkodnak? A tüzérség szerintem pöpec lenne az Evaval és a Cesarral.
Ezek szerint minden ülésbe bele van építve? Felhajtod, oszt mehet a perem alá? AHAHAHAAmúgy lehet,hogy meg kell követnem magam!Ugye én ragaszkodok a budi+Puma kombóhoz viszont lehet,hogy mégsincs a Pumában budi hanem összekevertem a Boxerral(a Boxerban tuti van bár ezt mondtam a Pumára is!)!
Itt a Boxer budija:
https://www.realitymod.com/forum/showthread.php?t=101044
Ha már 6X6 akkor én ide tenném a Fuchs 2 is:Már egyszer kérdezted ezt a 6x6-ot.
2 ilyen van:
Persze ezt írtam is.Ha már 6X6 akkor én ide tenném a Fuchs 2 is:
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-haderő-lehetséges-fejlesztési-irányai.499/page-2532#post-565811
Én csak egy focipályát látok....![]()
Szerintem ez a 2db középen az amit fel akarnak újítani.
Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....Ennek ellenére viszont nekem meggyőződésem, hogy nálunk nem lesz hagyományos APC.
A 6 kerekes olcsósított cuccokra gondol hagyományos APC alatt.Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....
Így már érthető.A 6 kerekes olcsósított cuccokra gondol hagyományos APC alatt.
Igen, arra.A 6 kerekes olcsósított cuccokra gondol hagyományos APC alatt.
Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....
Patriának van már 120milis toronnyal ellátott változata isPatria is megkapta a maga Cockerill 105-ös tornyát.
Ezt honnan vetted? Én még csak tervekről olvastam. de azok is inkább csak összevissza képzelgések voltak.Upsz,ez csak nekem nem tünt fel?Romulánia egy amarikai szervezetű(57db) Leo2A7+ hk zl-at rendelt,meg használt A5öket-és rgvest be is szállt egy nemzetkzi programba az A5ök korszerűsitésére
Kicsit szkeptikus vagyok az ilyen "könnyű" járművekre szerelt 120-as hk ágyúk alkalmazását illetően. Mennyire bírja a szerkezet a hosszú távú alkalmazást, milyen feltételek mellett tüzelhet (pl. a hossztengelyhez képest milyen szöből stb..). Szerintem a 105-ös jobban megfelel a lövészek tűztámogatására, kiegészítve Ipctr-val.Patriának van már 120milis toronnyal ellátott változata is
![]()
Igen, arra.
Akkor tisztázzuk a meghatározásokat:
APC - Armored Personal Carrier
IFV - Infantry Fighting Vehicle
Vannak akik azt mondják, hogy IFV csak lánctalpas lehet.
Nálam simán lehet kerekes is IFV, és lánctalpas is APC. pl. eredetileg a CV90 Armadillo csak APC konfigban készült. Most már van talán IFV is belőle.
Nálam - de szerintem nemzetközi szinten is ez az elfogadottabb - a 2 típus között az a különbség, hogy az IFV-n, van egy minimum 30mm-es torony (korábban a 20-as is elég volt ehhez), ami lehetőség szerint ATGM-mel is el van látva a keményebb célok ellen.
Az APC csak szállít, az IFV meg harcol is.
A Boxer ugye áll egy Drive Modul-ból, és egy Mission Modul-ból. Nagyjából ez a választék:
![]()
IFV modulból 3 is van, de ezek csak a rajtuk lévő torony típusában térnek el. (Az RCT 30 az a PUMA tornya)
Az eredetileg 6x6-nak (vagy 4x4-nek) tervezett APC-knél (pl.: Patria Pasi, Fuchs 1-2, Patria 6x6)nem nagyon van IFV verzió, mert egy komolyabb torony instabillá tenné a viszonylag könnyű jármű testet.
De ha belegondolunk a Jelcin is teljesíti az APC kritériumokat (az arabok annak is használják!), mert akár STANAG 4-ig páncélozható, és ha kell egy 9 v. 10 fős rajt is elvisz. A 20mm-es RC torony meg simán felmegy rá. De szerintem sokkal hasznosabb lenne az ha ő kapná a kiegészítő feladatkörökett (korábban részleteztem), és egy echte kerekes IFV vinné az katonákat a harcba a maga brutál döntött homlokpáncéljával, és a szélvédő helyett periszkóppal, és a potens tornyával.
És, hogy miért gondolom, hogy nem lesz APC? Pontosan azért mert nem dúskálunk a katonákban. Nem tehetjük meg azt, hogy alapjárműhöz minimálisan szükséges 2 fő ne vegyen részt a harcban. Ha pedig ott egy jármű, ami el tudna vinni egy 30mm-es ágyúval rendelkező tornyot, akkor miért ne tennénk rá, és miért ne támogatná a deszantolt katonákat.
A nehéz dandár várhatóan német mintára full lánctalpas lesz, már csak az IFV hiányzik.
A kerekesből (közepes) még semmi nincs meg. Abba is IFV kell, csak kerekes IFV. Meg kerekes tüzérség.
A ballisztikus "páncéltörés" részére írtam 2 opciót korábban. A német mintában a kerekes IFV-ket (boxer) is lánctalpas Leo 2-esek támogatják. De pl. az amerikaiaknál megjelent a M1128 Stryker MGS, ami a Stryker zászlóaljakat támogatja az ellenséges tankok ellen, és kerekes:
![]()
De a Rosomak, meg a Patria is megkapta a maga Cockerill 105-ös tornyát.
Természetesen ezt jóval olcsóbb fenntartani, viszont ha oda kell állni egy valódi harckocsi elé, hogy kilője (erre találták ki), akkor neki max. 1 lövése lesz, vagy ha nincs szerencséje, akkor egy sem.
Szóval maradjunk inkább egy második hk. zászlóaljnál.
De ugyebár a jelenlegi debreceni dandár sem rendelkezik harckocsi támogatással. (ha már itt tartunk, tüzérosztállyal sem)
Azt gondolom, hogy ez az új járműveknél is így lesz.az elején már ami a hk.-kat illeti. Mondjuk ehhez nem kell nagy jóstehetség, mivel egyelőre csak 1 zászlóaljnyi hk.-t rendeltünk. Ennek nem kell feltétlenül beleférnie a Z2026-ba.
Hülyeség, csak érdeklődés van. A románoknak nincs pénzük. Amikor a magyarok bejelentették a Gripeneket azonal azt nyilatkozták vesznek 48 darab f-16-ot. Erre sok hülye magyar tényként vette ezt és itt is tényként hirdették, hogy a románoknak már van ennyi...Upsz,ez csak nekem nem tünt fel?Romulánia egy amarikai szervezetű(57db) Leo2A7+ hk zl-at rendelt,meg használt A5öket-és rgvest be is szállt egy nemzetkzi programba az A5ök korszerűsitésére
A fene tudja.A Sprut SD még könnyebb is,és az új energiaelnyelő hátrasikló rendszerek már elég sokat tudnak.Mindenesetre ezek a "könnyű" járgányok a legnagyobb hátrasikló erőt jelentő sabot löszereket rendere nem,vagy csak korlátozott szögtartományban használhatják.Igazábol ki kéne próbálni őket a gyakorlatban,hogy végülis mire jókKicsit szkeptikus vagyok az ilyen "könnyű" járművekre szerelt 120-as hk ágyúk alkalmazását illetően. Mennyire bírja a szerkezet a hosszú távú alkalmazást, milyen feltételek mellett tüzelhet (pl. a hossztengelyhez képest milyen szöből stb..). Szerintem a 105-ös jobban megfelel a lövészek tűztámogatására, kiegészítve Ipctr-val.
Ezeket a könnyű 120-asokat dedikált vegyes pct alegységekben tudom elképzelni, védelemben, beásva, lezárva a hk veszélyes irányokat.
Most olvastam,hogy beszállnak egy A5 korszersitési programba.Minek,ha nem lesz hozzá korszerűsitendő járgány?Meghogy tárgyalnak 57db A7 beszerzésérőlEzt honnan vetted? Én még csak tervekről olvastam. de azok is inkább csak összevissza képzelgések voltak.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..