A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Reggel ugye be lett jelentve hogy hamarosan be lesz szerezve gyalogsági harcjármű(magyarul IFV) is, meg hogy ugye ezekben is fogják majd cipelni az M4-et. A Pumába ez egyébként "kényelmesen" elférne?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Amit leírtál, szerintem az lenne a csúcs. Én személy szerint sokakkal együtt meg lennék elégedve. Esetleg Patriaból el tudnál képzelni 6x6-ost is? Egy- két dolog nem hagy nyugodni: mivel nagyon összeborultunk a törökökkel, nehogy Patria - Pars 8x8-as kombó legyen. Vagy esetleg Kaplan, ami ha jól tudom, úszóképes. Mert szerintem ezzel a 4x4-es dologgal nincs letudva a török üzlet, de abból is igen sok fajtát gyártanak, mondjuk a Cobra-t is el tudnám képzelni,meg egy- két dolgot. Ami még nagyon bejön nekem , a Griffon meg a Jaguar 6x6-os. Esetleg ilyen nem férne el nálunk? Visszatérve a törökökhöz , esetleg valami 4x4-es cuccot fogunk gyártani? És még egy dolog: sorozatvetőn vagy rakétatüzérségen nagyjaink nem gondolkodnak? A tüzérség szerintem pöpec lenne az Evaval és a Cesarral.
Már egyszer kérdezted ezt a 6x6-ot.
2 ilyen van:
Az egyik az Patria AMV 6x6:
166.jpg

Ezzel az a gond, hogy kisebb a jármű belső tere is, nem csak a külseje. Ha megnézed legalább egy fél méterrel rövidebb (a 2. tengely mögé bőven nem férne el még egy), mint a 8x8. Állítólag nem is sokkal olcsóbb. Akkor meg nincs értelme. A 2 kerék sokat dob a terepjáró képességén. Ez tényleg inkább fegyverrendszer hordozónak találhatták ki, mint ahogy a képen is van.

a másik a Patria 6x6:
Image-1-Patria-6x6-Armoured-Wheeled-Vehicle.jpg

Ez egy klasszikus APC. Felépítésében olyan mint a Fuchs 2, vagy a 6x6 VAB. Csak ez a legmodernebb.
Védelme elvileg pótpáncéllal max. STANAG 4. Nagy előnye, hogy sokkal egyszerűbb a vezető dolga a szélvédő miatt, de harcolni nem biztos, hogy megéri vele leállni IFV-ként. ;)
A nagyobb hadseregnél az elég népszerű, mivel nem olyan drága, és 10 fő deszantot el tud vinni. Az aknavédelme viszont nem olyan hatékony, mivel egy esetleges robbanás esetén pont a kabin alatt működik el a robbanó test. A "csőrös" kialakítású MRAP-ok ezen a fronton jobbak lehetnek. Szóval ez egy konvencionális környezetben fasza kis APC, amit pl. a németek felderítésre is használnak, a Patria meg megkínálta a NEMO automata aknavetős tornyával.
Az a baj, hogy szerintem a kerekes közepes dandárba is minden jármű minimum 30mm-es tornyot fog kapni.
Bár távirányított toronyban 30mm-esek esetén is létezik elég kis méretű (ugyebár most állapodot meg az Aselsan a Patriával pont egy ilyen integrációról), azonban azok képességei nem igazán összehasonlíthatók mondjuk egy PUMA toronnyal. Erre a Patria 6x6-ra meg egy komolyabb tornyot nem mernék feltenni, mert félő, hogy túl magasra kerül a súlypontja.

A török vonaltól nem hiszem, hogy meg kellene ijedni. Sem a minőségtől, sem a típusoktól. Szerintem komolyabb IFV-t tőlük biztosan nem fogunk venni. Ráadásul folyamatosan lebegtetik a Török embargót az amerikaiak. Komolyabb integrációt igénylő fegyverrendszert (Márpedig egy IFV modern, hálózatos környezetben ilyen) megvenni tőlük pont öntökönszúrás lenne. A gyártás, vagy a bevezetés kellős közepén benyalunk egy török embargót, akkor kezdhetjük az egészet elölről. Mert az embargó nem biztos, hogy érvénytelenítené a megkötött szerződést. Patt helyzet. Senkinek sem jó.

Egy NMS/Jelcin szerintem pont az a kategória, amit meg lehet venni tőlük. Nagyon komoly rendszer integrációt nem igényelnek. Inkább csak alvázat jelentenek bárminek.
Ha esetleg licencben gyártjuk őket, akkor meg még az alkatrész sem fog problémát jelenteni. A motorhoz, erőátvitelhez bárhol kapunk alkatrészt, a futóművet meg itthon legyártjuk. Nem nagyon tudom azt elképzelni, hogy ne a németektől vegyük a láncos IFV-t, de hogy Patria-Pars kombó nem jöhet össze, az biztos, mivel mindkettő kerekes jármű, és azt hiszem a nehéz dandár mindenképpen láncosat fog kapni.
Mint ahogy a Caesar/EVA kombó is üti egymást.
A Caesart nem megvenni gondoltam, hanem csak példának hoztam fel, hogy mennyi lehet az EVA ára. Hogy ugyan arra a feladatra 2 típust használnák annak semmi, de semmi értelme. Ha meg az EVA-ba mint PESCO projectben benne vagyunk, akkor abból vásárlás is lesz, az tuti! :rolleyes:

A francia kerekes járművek olyanok nekem, mint egy Playboy Nyuszi. Jó-jó, de otthonra nem kéne! :D
Ők ezzel a Griffon-Jaguár párossal szétválasztották az eredményes harchoz szükséges funkciókat.
Ugyan az, mint a Patria 6x6, csak csőrös kivitelben. 2 fővel kisebb deszanttal, és úszóképesség nélkül.
Ha meg azt nézed, a Jaguar állítólag igen kedvező árú (4M USD körül) de alapvetően egy amolyan felderítő/fire support jármű.
Nekem a felderítő jármű nem akkora, mint egy egy pajtaajtó. Fire supportnak meg kevésnek tűnik egy Leohoz képest. ;)
A franciák mindig is speciális igényekkel rendelkeztek a járműveiknél. A 3 jármű (Griffon, Jaguar, Caesar) gyakorlatilag lefedi az alap igényeket, egy lövész dandárhoz, csak minden a francia geopolitikai céljaihoz méretezve/tervezve.
Ha lesz is rakétatüzérség, akkor szerintem az ki fog csúszni a Zrínyi 2026-ból - időben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
  • Tetszik
Reactions: dudi

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
Ennek ellenére viszont nekem meggyőződésem, hogy nálunk nem lesz hagyományos APC.
Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....
A 6 kerekes olcsósított cuccokra gondol hagyományos APC alatt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
A 6 kerekes olcsósított cuccokra gondol hagyományos APC alatt.
Igen, arra.

Ezt bővebben kifejtenéd? Szerintem mi itt középen egy hagyományos APC nélkül??? Mégis a nehéz dandár támogatásához,kiegészítésre mi lesz? Nem értem ezt az állandó erőltetést a részedről az über méredrága technikát erőltessük mindenhová. (félre ne érts nem ellene vagyok de ha egy helyre összpontositól a maradékot elhanyagolod) Oké hogy legyen egy normálisan felszerelt nehéz dandárunk. De mi lesz hozzá körítésként? Háttér,emberek stb....

Akkor tisztázzuk a meghatározásokat:
APC - Armored Personal Carrier
IFV - Infantry Fighting Vehicle
Vannak akik azt mondják, hogy IFV csak lánctalpas lehet.
Nálam simán lehet kerekes is IFV, és lánctalpas is APC. pl. eredetileg a CV90 Armadillo csak APC konfigban készült. Most már van talán IFV is belőle.
Nálam - de szerintem nemzetközi szinten is ez az elfogadottabb - a 2 típus között az a különbség, hogy az IFV-n, van egy minimum 30mm-es torony (korábban a 20-as is elég volt ehhez), ami lehetőség szerint ATGM-mel is el van látva a keményebb célok ellen.
Az APC csak szállít, az IFV meg harcol is.
A Boxer ugye áll egy Drive Modul-ból, és egy Mission Modul-ból. Nagyjából ez a választék:
Boxer-Modules.jpg

IFV modulból 3 is van, de ezek csak a rajtuk lévő torony típusában térnek el. (Az RCT 30 az a PUMA tornya)
Az eredetileg 6x6-nak (vagy 4x4-nek) tervezett APC-knél (pl.: Patria Pasi, Fuchs 1-2, Patria 6x6)nem nagyon van IFV verzió, mert egy komolyabb torony instabillá tenné a viszonylag könnyű jármű testet.
De ha belegondolunk a Jelcin is teljesíti az APC kritériumokat (az arabok annak is használják!), mert akár STANAG 4-ig páncélozható, és ha kell egy 9 v. 10 fős rajt is elvisz. A 20mm-es RC torony meg simán felmegy rá. De szerintem sokkal hasznosabb lenne az ha ő kapná a kiegészítő feladatkörökett (korábban részleteztem), és egy echte kerekes IFV vinné az katonákat a harcba a maga brutál döntött homlokpáncéljával, és a szélvédő helyett periszkóppal, és a potens tornyával.

És, hogy miért gondolom, hogy nem lesz APC? Pontosan azért mert nem dúskálunk a katonákban. Nem tehetjük meg azt, hogy alapjárműhöz minimálisan szükséges 2 fő ne vegyen részt a harcban. Ha pedig ott egy jármű, ami el tudna vinni egy 30mm-es ágyúval rendelkező tornyot, akkor miért ne tennénk rá, és miért ne támogatná a deszantolt katonákat.

A nehéz dandár várhatóan német mintára full lánctalpas lesz, már csak az IFV hiányzik.
A kerekesből (közepes) még semmi nincs meg. Abba is IFV kell, csak kerekes IFV. Meg kerekes tüzérség.
A ballisztikus "páncéltörés" részére írtam 2 opciót korábban. A német mintában a kerekes IFV-ket (boxer) is lánctalpas Leo 2-esek támogatják. De pl. az amerikaiaknál megjelent a M1128 Stryker MGS, ami a Stryker zászlóaljakat támogatja az ellenséges tankok ellen, és kerekes:
stryker_mgs.jpg

De a Rosomak, meg a Patria is megkapta a maga Cockerill 105-ös tornyát.
Természetesen ezt jóval olcsóbb fenntartani, viszont ha oda kell állni egy valódi harckocsi elé, hogy kilője (erre találták ki), akkor neki max. 1 lövése lesz, vagy ha nincs szerencséje, akkor egy sem.
Szóval maradjunk inkább egy második hk. zászlóaljnál. :rolleyes::D
De ugyebár a jelenlegi debreceni dandár sem rendelkezik harckocsi támogatással. (ha már itt tartunk, tüzérosztállyal sem o_O:hadonaszos:)
Azt gondolom, hogy ez az új járműveknél is így lesz.az elején már ami a hk.-kat illeti :rolleyes:. Mondjuk ehhez nem kell nagy jóstehetség, mivel egyelőre csak 1 zászlóaljnyi hk.-t rendeltünk. Ennek nem kell feltétlenül beleférnie a Z2026-ba.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Upsz,ez csak nekem nem tünt fel?Romulánia egy amarikai szervezetű(57db) Leo2A7+ hk zl-at rendelt,meg használt A5öket-és rgvest be is szállt egy nemzetkzi programba az A5ök korszerűsitésére
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Upsz,ez csak nekem nem tünt fel?Romulánia egy amarikai szervezetű(57db) Leo2A7+ hk zl-at rendelt,meg használt A5öket-és rgvest be is szállt egy nemzetkzi programba az A5ök korszerűsitésére
Ezt honnan vetted? Én még csak tervekről olvastam. de azok is inkább csak összevissza képzelgések voltak.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Patriának van már 120milis toronnyal ellátott változata is
Patria%2BAMVXP_IDEX2019%2B5.jpg
Kicsit szkeptikus vagyok az ilyen "könnyű" járművekre szerelt 120-as hk ágyúk alkalmazását illetően. Mennyire bírja a szerkezet a hosszú távú alkalmazást, milyen feltételek mellett tüzelhet (pl. a hossztengelyhez képest milyen szöből stb..). Szerintem a 105-ös jobban megfelel a lövészek tűztámogatására, kiegészítve Ipctr-val.
Ezeket a könnyű 120-asokat dedikált vegyes pct alegységekben tudom elképzelni, védelemben, beásva, lezárva a hk veszélyes irányokat.