Kurganec-25 / Kurganets-25 (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Szerintem lelassult, elakadt egy hihetetlenül komplex és robusztus hadiipari fejlesztési folyamat, mely Putyin tervének legfontosabb része. Ennek oka, hogy azt hitték a kőolaj, meg földgáz Szaúd-Arábiává teszi őket 10-15 év alatt. Ebben is elszámolta magát a vezér, persze Krímet kár lett volna kihagynia, meg hát az olaj-földgáz ár is másképp szerepelt az állami fejlesztési terv erőforrás oldalán. Ettől függetlenül szép, hogy minden rubel amit nem lopnak el az atomra, tankra, meg rakétafejlesztésre megy, így egyszerre bele tudott kezdeni minden fegyver, jármű, hajó lecserélésének hosszú és költséges folyamatába. A pénz mellet azonban technológia és szellemi tudás is kell, ennek megszerzésében igyekszik korlátozni őt a nyugat a szankciókkal, próbálva lassítani a medve feltámadását.
Konkrétan az új harcjárművek gyártásához új gyártástechnológia, új részegységek és fődarabok (motor, fegyver, rakéta, rádió, számítógép, műszerek) gyártására is be kell rendezkedni, nem lehet a raktárban elfekvő maradék alkatrészekből új generációs cuccokat nagy sorozatban, megfizethető áron gyártani.
Mind az Armata, mind a Kurganyec akkor ér valamit, ha előrelépést nyújt fegyverzet és páncélvédelem terén az elődeikhez képest. A védelem az új alvázakkal, újabb reaktív és aktív cuccokkal még csak-csak meg lesz, de a fegyverzet az mindkettőnél most igényel majd nagyon sok pénzt és innovációt. Az Armata nem sokat ér 125 mm-es löveggel, mindenki tudja, hogy 135 mm-es, 152 mm-es löveg az amit szeretnének rá, kísérleteznek is, de kell új töltő, valamilyen torony, meg sok pénz a lőszergyártásba. Az 57 mm-es gépágyú megfelelő lehet a nyugati vagy bármely korszerű harcjármű ellen, de kell majd programozott repesz lőszer a gyalogsági célok ellen, repülő eszközök ellen, hisz nyugaton a fejlődés erre tart. Ezeket biztos fejlesztik, meg másolják amit lehet, de a fent említett okok miatt sokkal lassabban haladnak. Márpedig ami késik az múlik, lásd Mi-28/Ka-50 30 éves fejlesztése, BTR-90, T-95 stb. Ha lassul a világgazdaság az tovább nehezíti o_O helyzetét, belpolitikai gondjait a vezér jelentős jóléti intézkedésekkel lesz csak képes kezelni, ergo még kevesebb pénz, meg energia jut majd a csodafegyverekre. Tisztelem és szeretem az orosz technikát, irigylem a bátorságukat és kitartásukat, de magyarként nem szurkolok a fejlesztéseik sikeréhez, tekintve, hogy érzéseim abszolút viszonzatlanok, a fegyvereket ellenünk fejlesztik, akkor is ha velük, akkor is ha ellenük focizunk, ők így gondolkodnak.

Meg vannak ezek a technológiák!Konkrétan 152-es lövegük 20 éve va,ha akarták volna azt belerakhatták volna(nem kell hozzá új torony!Belefér ebbe is hisz úgy tervezték,hogy beleférjen) a T-14-be ami nem mellesleg a rossz nyelvek szerint túl modern a minisztérium ízlésének.Látom én a programozott lőszerek modernségét de légi célok ellen ha gépágyúval kell lőnöd akkor kb jobb ha felteszed a kezed,gyalogság ellen meg értelmetlen és pazarló használni( a páncéltörő lőszernél meg alkalmazhararlan ez a technológia).Vagy ott van az Afganit ami képes leküzdeni APFSDS lőszereket tehát a digitális technológia is rendelkezésükre áll a harcjárművekhez. Rakéták?Ott Kornet ami kb a legmodernebb ATGM-ek közt van a világon de a minimsztériumnak inkább az Ataka kellett...
Nem technológiai gondja ivannak a T-14-nek,T15-nek,Boomerangnak vagy a Kurganyec-25-nek hanem a maradi begyepesedett gondolkodású VM az ami a gátja ezeknek a járműveknek!!!Sajnos ez nagyobb gát mint a technológiai...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Ez se mai kísérleti löveg, gondolom láttad már. Kipróbálták hét görgős, hosszított T-72 alvázon.

2a83-_t-72.jpg


WL8hVe9.jpg

Ez nem kísérleti löveg(konkrétan ez persze az a képen)hanem egy befejezett kifejlesztett 152-es löveg amit nem rendeltek meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Azt kell látni,hogy amelyik ország képes modern 4.+gen.repülőbe elektronikát gyártani(pl SZU-35Sz)az képes modern harckocsiba is.Egész egyszerűen egy modern harckocsi (igen a kb lánctalpas repülő T-14 is)annyira primitív elektronikailag egy modern multirole repülőhöz képest,hogy az valami elképzelhetetlen.Márpedig az oroszok képesek modern 4.gen repülőbe elwktronikát gyártani.

Páncél?Páncélban az oroszok még a SZU idején sem voltak lemaradva a nyugattal szemben.Sőt!Nagyon sokszor előtte jártak pl T-64 vagy T-80.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Ez nem kísérleti löveg(konkrétan ez persze az a képen)hanem egy befejezett kifejlesztett 152-es löveg amit nem rendeltek meg.
A legenda szerint 152 mm-es löveget akarnak az Armatára. Ha nem ezt, akkor egy másikat, a lényeg, hogy nem könnyű kifejleszteni egy új harckocsiágyút, hozzá töltőt, programozható lőszereket, meg kapcsolódó berendezéseket (stabilizátor, hőkamerák, stb.). Ha évtizedekig elhúzódik a fejlesztés, a sorozatgyártás megkezdésére már elavult lesz. Kapkodni meg nem tudnak (lásd T-64 első változatát, mind a 400 darabot vissza kellet vinni a gyárba később átépíteni), mert használhatatlan tank mögül kihátrál a politika és vége a gyárnak. Sok-sok kísérlet, újabb prototípus, újabb próba eredményeként születhet olyan jó tank, mit a T-34, T-55, T-72 a maga korában. Régen kb, 10 harckocsifejlesztő iroda volt a SZU-ban, ezek versenyeztek egymással és volt vagy hat-hét harckocsigyár. Évente új kísérleti tankok jelentek meg, majd mentek a süllyesztőbe, és így volt ez a BMP-nél is, BTR-nél is. Ez idő és pénz.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Azt kell látni,hogy amelyik ország képes modern 4.+gen.repülőbe elektronikát gyártani(pl SZU-35Sz)az képes modern harckocsiba is.Egész egyszerűen egy modern harckocsi (igen a kb lánctalpas repülő T-14 is)annyira primitív elektronikailag egy modern multirole repülőhöz képest,hogy az valami elképzelhetetlen.Márpedig az oroszok képesek modern 4.gen repülőbe elwktronikát gyártani.

Páncél?Páncélban az oroszok még a SZU idején sem voltak lemaradva a nyugattal szemben.Sőt!Nagyon sokszor előtte jártak pl T-64 vagy T-80.

A páncélt nem vitattam, szerintem sem voltak lemaradva, csak eljárt az idő az öntött acél torony felett. Egyébként tényleg jók voltak a maguk korában.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A legenda szerint 152 mm-es löveget akarnak az Armatára. Ha nem ezt, akkor egy másikat, a lényeg, hogy nem könnyű kifejleszteni egy új harckocsiágyút, hozzá töltőt, programozható lőszereket, meg kapcsolódó berendezéseket (stabilizátor, hőkamerák, stb.). Ha évtizedekig elhúzódik a fejlesztés, a sorozatgyártás megkezdésére már elavult lesz. Kapkodni meg nem tudnak (lásd T-64 első változatát, mind a 400 darabot vissza kellet vinni a gyárba később átépíteni), mert használhatatlan tank mögül kihátrál a politika és vége a gyárnak. Sok-sok kísérlet, újabb prototípus, újabb próba eredményeként születhet olyan jó tank, mit a T-34, T-55, T-72 a maga korában. Régen kb, 10 harckocsifejlesztő iroda volt a SZU-ban, ezek versenyeztek egymással és volt vagy hat-hét harckocsigyár. Évente új kísérleti tankok jelentek meg, majd mentek a süllyesztőbe, és így volt ez a BMP-nél is, BTR-nél is. Ez idő és pénz.

Nem a legenda szerint hanem már régóta kacérkodik a világon mindenki a mostani 120-as és 125-ös lövegeknél nagyobb űrméretű lövegekkel.Ennek megfelelően majd 20 éve Keleten(152-es) és Nyugaton(140-es)is kifejlesztettégk ezeket a lövegeket de senki nem lépte meg a rendszeresítést.Tehát nem azért nincs 152-es löveg a T-14-ben mert nincs ilyen az oroszoknak hanem azért mert nagyon veszélyes dolog rendszeresíteni egy olyan löveget ami minden harckocsit zárójelbe tesz a világon.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Felületesek az ismereteim a repülő technikáról, de amennyire tudom az elmúlt harminc évben azért lemaradtak a nyugati válágtól. Biztos szorgalmasan másolják, lopják a rajzokat, alkatrészeket. Sőt, ha megnézed az összes gyárban készült képet, mind KUKA, meg nem tudom milyen gyártó berendezéseket használnak, még a BTR gyártáshoz is. A repülőkhöz is új technológiákat szereztek (polgári célra), 3D nyomtatás, kompozit anyagok. Az elektronika azért egy kicsit más, informatikában már előrrébb járnak, pl a hekkereik már jók....:)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem a legenda szerint hanem már régóta kacérkodik a világon mindenki a mostani 120-as és 125-ös lövegeknél nagyobb űrméretű lövegekkel.Ennek megfelelően majd 20 éve Keleten(152-es) és Nyugaton(140-es)is kifejlesztettégk ezeket a lövegeket de senki nem lépte meg a rendszeresítést.Tehát nem azért nincs 152-es löveg a T-14-ben mert nincs ilyen az oroszoknak hanem azért mert nagyon veszélyes dolog rendszeresíteni egy olyan löveget ami minden harckocsit zárójelbe tesz a világon.
Szerintem a német Rm 130 mm-es, meg a korábbi 140 mm-es löveggel történő átfegyverzés (Leopard 2) pont azért nem történik meg (bár a kísérleteket azokkal is lefolytatták), mert az orosz nem cserél nagyobbra. Ha egyik lép, a másik is fog, de az bazi drága lesz mindenkinek aki követi őket.
Amúgy meg ha nem akarnak olyan tankot ami mindent zárójelbe tesz akkor minek ölnek ennyi zsetont az egészbe?:rolleyes:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Felületesek az ismereteim a repülő technikáról, de amennyire tudom az elmúlt harminc évben azért lemaradtak a nyugati válágtól. Biztos szorgalmasan másolják, lopják a rajzokat, alkatrészeket. Sőt, ha megnézed az összes gyárban készült képet, mind KUKA, meg nem tudom milyen gyártó berendezéseket használnak, még a BTR gyártáshoz is. A repülőkhöz is új technológiákat szereztek (polgári célra), 3D nyomtatás, kompozit anyagok. Az elektronika azért egy kicsit más, informatikában már előrrébb járnak, pl a hekkereik már jók....:)

Akkor mélyítsd el az ismereteidet repülő téren.Nem kínaiak nincs szükségük sem lopásra sem másolásra nem mellesleg sokesetben ők exportálnak a kínaiaknak(SZU-35Sz,Sz400,hajtóművek vagy épp BM előrejelző rendszer fejlesztés)
És nem mellesleg európár már lehagyták jó pár területen az 5.genereációs fejlesztésekben.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Meg vannak ezek a technológiák!Konkrétan 152-es lövegük 20 éve va,ha akarták volna azt belerakhatták volna(nem kell hozzá új torony!Belefér ebbe is hisz úgy tervezték,hogy beleférjen) a T-14-be ami nem mellesleg a rossz nyelvek szerint túl modern a minisztérium ízlésének.Látom én a programozott lőszerek modernségét de légi célok ellen ha gépágyúval kell lőnöd akkor kb jobb ha felteszed a kezed,gyalogság ellen meg értelmetlen és pazarló használni( a páncéltörő lőszernél meg alkalmazhararlan ez a technológia).Vagy ott van az Afganit ami képes leküzdeni APFSDS lőszereket tehát a digitális technológia is rendelkezésükre áll a harcjárművekhez. Rakéták?Ott Kornet ami kb a legmodernebb ATGM-ek közt van a világon de a minimsztériumnak inkább az Ataka kellett...
Nem technológiai gondja ivannak a T-14-nek,T15-nek,Boomerangnak vagy a Kurganyec-25-nek hanem a maradi begyepesedett gondolkodású VM az ami a gátja ezeknek a járműveknek!!!Sajnos ez nagyobb gát mint a technológiai...
Az utóbbiban nyilván van igazság, de a túl modernt nehezen tudom értelmezni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Szerintem a német Rm 130 mm-es, meg a korábbi 140 mm-es löveggel történő átfegyverzés (Leopard 2) pont azért nem történik meg (bár a kísérleteket azokkal is lefolytatták), mert az orosz nem cserél nagyobbra. Ha egyik lép, a másik is fog, de az bazi drága lesz mindenkinek aki követi őket.
Amúgy meg ha nem akarnak olyan tankot ami mindent zárójelbe tesz akkor minek ölnek ennyi zsetont az egészbe?:rolleyes:

Most jutottak el a jelenlegi típusok fejleszthetőségének végéig.Egyszerűen kényszerhelyzetben voltak amikor elkezdték a T-14-et fejleszteni.Egyébként ugyan ez a helyzet az Abrams-el és a Leopard 2-vel is.Egyszerűen nem lehet már hová fejleszteni őket.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Akkor mélyítsd el az ismereteidet repülő téren.Nem kínaiak nincs szükségük sem lopásra sem másolásra nem mellesleg sokesetben ők exportálnak a kínaiaknak(SZU-35Sz,Sz400,hajtóművek vagy épp BM előrejelző rendszer fejlesztés)
És nem mellesleg európár már lehagyták jó pár területen az 5.genereációs fejlesztésekben.
Ez szerintem részigazság, valóban nagyon jók a légvédelmi rakétáik, meg a Szu 35 is nagyon nagyon jó és korszerű gép. A katonai elektronika és akapcsolódó rendszerek az ami a kínaiaknak kell, azt meg is szerzik, majd még jobbat csinálnak. Számtalanszor bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy az orosz csúcstechnikában nyugati alkatrészek, számítógépek, mikroprocesszorok vannak...Még oroszhonba szánt gépeken is.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Ez szerintem részigazság, valóban nagyon jók a légvédelmi rakétáik, meg a Szu 35 is nagyon nagyon jó és korszerű gép. A katonai elektronika és akapcsolódó rendszerek az ami a kínaiaknak kell, azt meg is szerzik, majd még jobbat csinálnak. Számtalanszor bebizonyosodott az elmúlt időszakban, hogy az orosz csúcstechnikában nyugati alkatrészek, számítógépek, mikroprocesszorok vannak...Még oroszhonba szánt gépeken is.

Láttunk már japán procit a legújabbkínai légvédelmi rendszerben is...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Az utóbbiban nyilván van igazság, de a túl modernt nehezen tudom értelmezni.

Nem találtam meg úgyhogy leírom még egyszer:
Tehát az aktív védelmi rendszer radarja(AESA) és elektrooptikai rendszerei 25 légi és 40 földi célt képesek követni.Minden harckocsihoz van dróni is amit képes indítani és fogadni is és ebből következően irányítani is lehet a harckocsiból a drónt.A harckocsi az érzékelői és a drón segítségével képes tüzérségi megfigyelőként is funkcionálni azaz a tüzérség tüzét is képes vezetni.
És persze képes minden általa gyűjtött adatot real time továbbítani.
Így nagyvonalakban ennyit lehet róla tudni
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem találtam meg úgyhogy leírom még egyszer:
Tehát az aktív védelmi rendszer radarja(AESA) és elektrooptikai rendszerei 25 légi és 40 földi célt képesek követni.Minden harckocsihoz van dróni is amit képes indítani és fogadni is és ebből következően irányítani is lehet a harckocsiból a drónt.A harckocsi az érzékelői és a drón segítségével képes tüzérségi megfigyelőként is funkcionálni azaz a tüzérség tüzét is képes vezetni.
És persze képes minden általa gyűjtött adatot real time továbbítani.
Így nagyvonalakban ennyit lehet róla tudni
A fejlődés egyértelműen ebbe az irányba mutat, a nyugati világ is ilyen "hálózatba kapcsolt" eszközöket fejleszt. A drónok alkalmazására ma is van példa, jellemzően kiskereskedelmi forgalomban beszerzett, vagy olcsó eszközöket militarizálnak. Mind a drónok, mind a távirányított fegyverek lényegében távolítják a katonát az ellenségtől, akkor is ha még harcjárműben fog ülni egy darabig. A T-14/T-15/Kurganyec, Boomerang járgányok ebbe a fejlődési folyamatba illeszkedhetnek, ha az oroszok elkészülnek a kapcsolódó, elsősorban elektronikai, IT rendszerekkel. Ezekhez azért kell egy két dolog, hogy meg is valósuljon:
- Olyan szoftverrádiók, melyek képesek zavarvédett módon, valós idejű, nagy felbontású mozgóképet továbbítani a hang és más adatcsomag (pl: GLONASSZ) adatátvitel mellet.
- Harctéri azonosítást is lehetővé kell tenni (BFT), szintén titkosított, zavar-védett módon.
- A közkeletűen C2-nek nevezett harcvezető rendszerhez és mindehhez elég komoly számítógépek kellenek, mindenféle harctéri kibervédelemmel, titkosítással, megfelelő számítástechnikai kapacitással. Ezekhez pedig bitang jó mikrocsipek, meg egyéb spéci cuccok, amiket nagyjából 3-4 ország vagy cég képes gyártani
- Nem utolsó sorban jó felbontású színes képernyők, kijelzők is kellenek, ezek is elég gyorsan fejlődnek, illik a világ élvonalában lenni, sok-sok innovációval.
- Jófajta hőkamerák nélkül sem látnak semmit a drónok, meg a járműfedélzeti kamerák, azok fejlesztése, folyamatos korszerűsítése is pénz és idő.
- Mindezen rendszerekből lehet majd egy hálózatba kapcsolt szenzor és fegyverrendszert kiépíteni, aminek része lesz az Armata, a Kurganyec meg a többi. Természetesen a rendszer elemeinek bírni kell a - 40 -+ 50 fokot, a sarat és a port, a rázkódást, meg az atomot, mert orosz, tehát a civil szabványoknál jóval strapabíróbb, ezért egyedibb és drágábban gyárthatónak kell lenni minden berendezésednek.
Ha ezt majd egyszer képesek lesznek létrehozni, sorozatban gyártani, akkor döbbennek rá, hogy nem értek célba. Ugyanis a folyamatosan legkorszerűbb digitális technika alkalmazása a legnagyobb kihívás, mert mire gyártásba viszel egy képernyőt, már szar a felbontása, van nála jobb. Ugyanez a szoftverekre is igaz, az orosz Microsoft, Apple, meg Samsung cégek neve valahogy nem ugrik be. JA, MERT NINCSENEK! Kár, mert eredeti megfelelőik dollár milliárdokat költenek innovációra évente, hogy az élvonalban maradhassanak.
Lehet, hogy lesz egy fejlődő ország akinek lesz olyan tankja, mint aminek az Armatát hirdetik: úgy hívják Kína.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A fejlődés egyértelműen ebbe az irányba mutat, a nyugati világ is ilyen "hálózatba kapcsolt" eszközöket fejleszt. A drónok alkalmazására ma is van példa, jellemzően kiskereskedelmi forgalomban beszerzett, vagy olcsó eszközöket militarizálnak. Mind a drónok, mind a távirányított fegyverek lényegében távolítják a katonát az ellenségtől, akkor is ha még harcjárműben fog ülni egy darabig. A T-14/T-15/Kurganyec, Boomerang járgányok ebbe a fejlődési folyamatba illeszkedhetnek, ha az oroszok elkészülnek a kapcsolódó, elsősorban elektronikai, IT rendszerekkel. Ezekhez azért kell egy két dolog, hogy meg is valósuljon:
- Olyan szoftverrádiók, melyek képesek zavarvédett módon, valós idejű, nagy felbontású mozgóképet továbbítani a hang és más adatcsomag (pl: GLONASSZ) adatátvitel mellet.
- Harctéri azonosítást is lehetővé kell tenni (BFT), szintén titkosított, zavar-védett módon.
- A közkeletűen C2-nek nevezett harcvezető rendszerhez és mindehhez elég komoly számítógépek kellenek, mindenféle harctéri kibervédelemmel, titkosítással, megfelelő számítástechnikai kapacitással. Ezekhez pedig bitang jó mikrocsipek, meg egyéb spéci cuccok, amiket nagyjából 3-4 ország vagy cég képes gyártani
- Nem utolsó sorban jó felbontású színes képernyők, kijelzők is kellenek, ezek is elég gyorsan fejlődnek, illik a világ élvonalában lenni, sok-sok innovációval.
- Jófajta hőkamerák nélkül sem látnak semmit a drónok, meg a járműfedélzeti kamerák, azok fejlesztése, folyamatos korszerűsítése is pénz és idő.
- Mindezen rendszerekből lehet majd egy hálózatba kapcsolt szenzor és fegyverrendszert kiépíteni, aminek része lesz az Armata, a Kurganyec meg a többi. Természetesen a rendszer elemeinek bírni kell a - 40 -+ 50 fokot, a sarat és a port, a rázkódást, meg az atomot, mert orosz, tehát a civil szabványoknál jóval strapabíróbb, ezért egyedibb és drágábban gyárthatónak kell lenni minden berendezésednek.
Ha ezt majd egyszer képesek lesznek létrehozni, sorozatban gyártani, akkor döbbennek rá, hogy nem értek célba. Ugyanis a folyamatosan legkorszerűbb digitális technika alkalmazása a legnagyobb kihívás, mert mire gyártásba viszel egy képernyőt, már szar a felbontása, van nála jobb. Ugyanez a szoftverekre is igaz, az orosz Microsoft, Apple, meg Samsung cégek neve valahogy nem ugrik be. JA, MERT NINCSENEK! Kár, mert eredeti megfelelőik dollár milliárdokat költenek innovációra évente, hogy az élvonalban maradhassanak.
Lehet, hogy lesz egy fejlődő ország akinek lesz olyan tankja, mint aminek az Armatát hirdetik: úgy hívják Kína.

Olyat még senki nem állítotr,hogy az oroszoknak szoftverproblémáik lennének.
Egyébként a haditechnikai hardverek elképesztően primitív teljesítményűek a civil piacon kapható társaikhoz képest.És még véletlen sem kell folyamatosan a legkorszerűbb!A katonai hardverek nagyon ritkán cserélődnek(nyugodtan számolhatsz 10+éves csereperiódussal).
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Olyat még senki nem állítotr,hogy az oroszoknak szoftverproblémáik lennének.
Egyébként a haditechnikai hardverek elképesztően primitív teljesítményűek a civil piacon kapható társaikhoz képest.És még véletlen sem kell folyamatosan a legkorszerűbb!A katonai hardverek nagyon ritkán cserélődnek(nyugodtan számolhatsz 10+éves csereperiódussal).
Ez így van. De nekem valami azt súgja, hogy aki nyerni akar egy háborúban az a legkorszerűbbet akarja majd a döntő pillanatban. Mi is így vagyunk biztos, az elmúlt 70 évben nem akartunk háborúzni, így kihagyunk 4-5 fejlődési lépcsőt. Majd a végén nagyot lépünk.:)