A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 992
113
Csak a sivatagi viharra tudtok gondolni egy haboru eseten.... /na ha hasonlo villamhaborura lenne kilatas akkor a politika valamit nagyon elcseszett es nincs ertelme harcolni mert a szomszedaink olyanrannem lennenek kepeseknellenunk.../tehat valamelyik nagy gyepalna minket.../
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Dehogy van!Neked mennyit kéne fizetni azért,hogy önként ülj egy háborúban 72-esbe A7 helyett(mert erről szól a tartalékos és a szerződéses/hivatásos katonáskodás:ha háborúzni kell te mész)?
Honvédő helyzetben-ingyen.Különben ha jol van modernizálva,minden hk feladatot el tud látni.Egy dolgot kell kerülnie,a legkorszerűbb tankokkal való szemtöl-szembe párbajozást.De oldalrol már azokkal is elbirna.AGS szerepkrre meg 100%osan megfelelne
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 657
77 645
113
Honvédő helyzetben-ingyen.Különben ha jol van modernizálva,minden hk feladatot el tud látni.Egy dolgot kell kerülnie,a legkorszerűbb tankokkal való szemtöl-szembe párbajozást.De oldalrol már azokkal is elbirna.AGS szerepkrre meg 100%osan megfelelne

Ez nem úgy működik,hogy te döntöd el,hogy milyen helyzetben alkalmaznak.Ha vállalod a katonai szolgálatot valamien formában akkor azt csinálod amit mondanak!Nincs olyan,hogy én csak ilyen meg olyan szituációban harcolok.
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Tripla? Na állítólag van az a pénz!
Egy jó céltávcsővel,mesterlövész puskaként.......
Különben Afganisztánban 7,92X57 II.vh-s Mauserekkel lötték ki az orosz BTR soföröket-namondjuk amerikai wolfranmagvas lőszert használva hozzá.Páncéltörő-gyújtó változatú löszerének meg nagyon örültek a még benzines BTR70,BRDM2 személyzetek......
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Nekem erről az egész gyártásról az a véleményem hogy otthon gyártani a kézifegyvereket, aknavetőket oké de én még a legózást se nagyon erőltetném IFV, APC-nél ilyen 200-as mennyiségekben. Álljon mondjuk a Puma 20 részegységből amiből mondjuk 4-et le is tudnánk gyártani ha nagyon megerőltetnénk magunkat de a maradék 16 továbbra is behozatalna szorulna vagyis éppoly kiszolgáltattotak lennénk mintha mind a 20-at a németek legózzák össze otthon. Szerintem előnyösebb lenne mindent legyártatni németekkel és cserébe hogy megmarad a német munkahely valami más kedvezményt kérnénk a civil szférában, pl. valami technológiát amit nem terveztek az autógyárak Magyarországa hozni eretileg az jöhetne vagy valami hasonlót ami jobban segítene a gazdaságon mint valami összeszerelő üzem ahová úgyis 5 évig keresnék a munkaerőt. Senki sincs megütközve azon hogy nem mi gyártjuk a 7-es Leót akkor IFV, APC tekintetében miért kell ezt annyira erőltetni? Nem hinémm hogy a Puma kevésbé fejlett technológia,sőt.
Szlovéniának megérte legyártani 85 db Valukot? :D
Jó lenne egy összeszerelő üzem ami utána karbantartással(akár nagyjavítás) foglalkozhatna. Miért ne lehetne gyártani hozzá bármit amit tudunk? Ha visszapillantó tükröt akkor azt. Végre a zsebbe kéne nyúlni és marék szar helyett fizetést adni, az üzemet meg olyan megyébe kell tenni ahol még van munkaerő. Gondolom mindenki tudja hogy ez nem a Dunántúl és mégcsak nem is Budapest.
A német milyen technológiát adna át? Annyit nem érünk mi nekik csak autógyárakat lát bennünk.
De miért is beszélünk még mindig T-72 felújításról, ha egyszer tudjuk, hogy nem lesz?
Ráadásul van külön topikja...
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Kishuszár

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 992
113
Ami ma civil elektronika /ipari./ az ot evvel ezeleott meg hadi csucstechnika volt... /ipariba ma mar toredekaron.../nem repullogep ipar.../ de itt a villamhaboru meg a minden repulogep ipar.../ memmyi ma egy elektro optika meg egy laposkijelzo... Mia szamitogep... Meg mi a tuzvezeto rendszer adatai kiszamitasa.../a gep megprogramozza a nagyreszet a mar meglevo nyilt forraskodokbol.../elyellato se egy hatalmas vasziszdas ahogy a bot egyszeru era tegla se vagy valami regebbi kontakt lekoppintasa..az is fejlodott annyit... /ma tizede aron elerheto egy tiz evvel ezelotti cucs modernizacios csomag... /csak a technika fejlodesevel.,,/
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 992
113
Es egy tiz evvel ezelott modernizalt 72 est ma nem kukazna senki... /en meg a tartalekba tennem ezt./
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Én nyugodt szívvel bszom be a kohóba. :hadonaszos:
A katonák gondolkodása érdekes erről. A budaörsi májusi kiállításon azt mondták, hogy ők nem szeretnék, ha a régi tankok eltűnnének. Háború esetén az ellenség kénytelen lenne számolni azzal, hogy van 40-50 darab T-72, amihez még lehet alkatrész, lőszer és kiképzett katona az országban. Az, hogy menyire hadrafoghatóak, elérhetőek már egy más kérdés, DE VAN, számolni kell vele. Ha azonban biztosan tudják, hogy nincs, mert kohóba löktük, eladtuk nekik, akkor csak a 44 leopárdok kell elintézni. Egy másik szempont a megtévesztés (NATO-ban nagyon szeretik, az orosz meg hagyományosan jó benne, mi miért hanyagolnánk?). Harcban a felderítés igyekszik kifürkészni az álcázott harckocsik helyét erdőben, TÁS-ban, mögöttes területeken. Fel is lehet deríteni, minden eszközt, de azonosítani már nehezebb. Ebből következőleg ha van plusz 40-50 harckocsi (meg 400-500 BTR, meg akármi ami páncélozott és valaha lőhetett), arra kénytelen tüzet tervezni, kénytelen azt megsemmisíteni. Nem kockáztathat, hogy messze az most működő harckocsi, vagy nem, egy 200 millió Ft-os páncéltörő rakéta elhasználására tökéletes. Ha valaki háborút tervez, a kevés és drága ATGM-et (magyarul IPR-t), precíziós gránátot vagy bombát ezek figyelembevételével kénytelen szám vetni.
Kicsit egyszerűen fogalmazva, lehet, hogy lesz egy új, fiatal és erős házőrző kutyánk, de azért az öreg, lassú és fogatlan elődjével együtt nagyobb elrettentő erőt képvisel, mint egyedül. Az, hogy etetni is kell az igaz, de vigasztaljon az, hogy most sem költünk már a T-72-re és még 12 mindig lő, állítólag a többi is kevés ráfordítással lövőképessé tehető.
Én megtartanám őket, had szerepeljen a környező országok felderítő nyilvántartásaiban.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Dehogy van!Neked mennyit kéne fizetni azért,hogy önként ülj egy háborúban 72-esbe A7 helyett(mert erről szól a tartalékos és a szerződéses/hivatásos katonáskodás:ha háborúzni kell te mész)?
A lengyelek biztos sorsolnak, hogy ki ül a PT-91-be, meg ki a Leo 2A5-be. Mindkettő korszerűsítését tervezik, szerintem van elképzelés a két tank harci alkalmazására. Talán lenne nálunk is. Egyébként én nem harcfeladatot terveznék a T-72-re, hanem csalinak (személyzet nélkül) használnám a védelem mélységében, kifejezetten a drága páncéltörő eszközök felhasználására kényszerítve az ellent, ezzel növelve a túlélés esélyét a Leopard-ban ülőknek.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 657
77 645
113
A lengyelek biztos sorsolnak, hogy ki ül a PT-91-be, meg ki a Leo 2A5-be. Mindkettő korszerűsítését tervezik, szerintem van elképzelés a két tank harci alkalmazására. Talán lenne nálunk is. Egyébként én nem harcfeladatot terveznék a T-72-re, hanem csalinak (személyzet nélkül) használnám a védelem mélységében, kifejezetten a drága páncéltörő eszközök felhasználására kényszerítve az ellent, ezzel növelve a túlélés esélyét a Leopard-ban ülőknek.

Biztos elkerülte a figyelmed,hogy a lengyeleknek nem 40 éves kohószökevényeik vannak és hidd el ott sem repesmek a gondolattól,hogy azokkal kelljen háborúzni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 657
77 645
113
A katonák gondolkodása érdekes erről. A budaörsi májusi kiállításon azt mondták, hogy ők nem szeretnék, ha a régi tankok eltűnnének. Háború esetén az ellenség kénytelen lenne számolni azzal, hogy van 40-50 darab T-72, amihez még lehet alkatrész, lőszer és kiképzett katona az országban. Az, hogy menyire hadrafoghatóak, elérhetőek már egy más kérdés, DE VAN, számolni kell vele. Ha azonban biztosan tudják, hogy nincs, mert kohóba löktük, eladtuk nekik, akkor csak a 44 leopárdok kell elintézni. Egy másik szempont a megtévesztés (NATO-ban nagyon szeretik, az orosz meg hagyományosan jó benne, mi miért hanyagolnánk?). Harcban a felderítés igyekszik kifürkészni az álcázott harckocsik helyét erdőben, TÁS-ban, mögöttes területeken. Fel is lehet deríteni, minden eszközt, de azonosítani már nehezebb. Ebből következőleg ha van plusz 40-50 harckocsi (meg 400-500 BTR, meg akármi ami páncélozott és valaha lőhetett), arra kénytelen tüzet tervezni, kénytelen azt megsemmisíteni. Nem kockáztathat, hogy messze az most működő harckocsi, vagy nem, egy 200 millió Ft-os páncéltörő rakéta elhasználására tökéletes. Ha valaki háborút tervez, a kevés és drága ATGM-et (magyarul IPR-t), precíziós gránátot vagy bombát ezek figyelembevételével kénytelen szám vetni.
Kicsit egyszerűen fogalmazva, lehet, hogy lesz egy új, fiatal és erős házőrző kutyánk, de azért az öreg, lassú és fogatlan elődjével együtt nagyobb elrettentő erőt képvisel, mint egyedül. Az, hogy etetni is kell az igaz, de vigasztaljon az, hogy most sem költünk már a T-72-re és még 12 mindig lő, állítólag a többi is kevés ráfordítással lövőképessé tehető.
Én megtartanám őket, had szerepeljen a környező országok felderítő nyilvántartásaiban.

A 200 millió ugye csak elírás?
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
A 200 millió ugye csak elírás?
Nem. A rakéták árát illik a teljes költségvonzatuknak megfelelően figyelembe venni. Ahhoz, hogy harcban rakétát indítsál, kiképzésen párat illik ellőni. Ennek is van költsége. Mindennek tetejébe nem minden rakéta talál, akkor sem, ha a katalógusokban 0,9, 0.95-ös találati arány szerepel. Persze lőtéren, szélcsendben. Harcban mindig alacsonyabb a gyakorlati találati valószínűség. És nem is mindig hatékony a találat, tartozékos ládát, láncot, görgőt talál, de amíg a toronyfegyver működik, addig lőni kell a tankot, BTR-t. Egy rakéta 40-140 000 dollár körül van (Javelin, Spike, stb.) A precíziós gránátok is hasonló költséggel számolhatóak. Drága mulatság a háború. Minden szomszédos ország vett már valamilyen korszerű rakétát, kis mennyiségben, szimbolikusan hozzájárulva a NATO közös védelméhez, elrettentő erejéhez. Egy konfliktusban a 100 db rakéta két nap alatt elfogy, aztán megint RPG harcol BTR, T-72 ellen. Emiatt van jelentősége, hogy van még másod, harmad vonalbeli harcjármű vagy nincs. Szerintem nem azért kell a roncsokat megtartani, hogy azzal harcoljunk, hanem azért , hogy semelyikkel ne keljen. Ha nem lesz több, megfelelő mennyiségű korszerű harceszköz (Leo 2, Pzh, IFV), akkor így lehet elbizonytalanítani a rosszban sántikálókat a környékünkön.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Biztos elkerülte a figyelmed,hogy a lengyeleknek nem 40 éves kohószökevényeik vannak és hidd el ott sem repesmek a gondolattól,hogy azokkal kelljen háborúzni.
A mi tankjaink 1985-1987 között gyártott, eredeti szovjet T-72-esek (M1, M2) változatok, nem exportváltozatok (a jobbik páncéllal), néhány Kontakt-1-es reaktív kazettával. Ezek a volt NDK területén állomásoztak, biztos, hogy az orosz magának a legjobbakat tette szembe a NATO főerőkkel. Korszerűbb irányzótávcsövek, javított berendezések vannak bennük, mint az eredeti (export) T-72-ben, valamelyikben a motor is erősebb (V-84?). A PT-91 egy nyilván korszerűbb műszerekkel rendelkező, reaktív kiegészítő páncélzattal felszerelt harckocsi a 90-es évekből. Korszerűbb, mint a miénk, de a különbség kisebb, mint amit sugallni szeretnél. Alapvetően a problémájuk hasonló a miénkhez, de másik írásban reflektáltam arra, hogy alkalmazáselméleti kérdés a személyzet dolga.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999