Részedről a Made in Germany a lényeg
Ezt én nem értem! Mindig meggyanúsítasz! Pedig messze nem!
Alapvetően szerintem a németek technikai eszközei és rendszere egy elképesztően összeszedett és átgondolt rendszer. Nem mindenből a legjobb van nekik, de egy egységes jó színvonalat képviselnek.
Minálunk nem működne úgy a rendszer, ahogy ők azt eltervezték. Pl. náluk teljesen más a légi mozgékony rendszer, mint nálunk. Náluk a légimozgékony alegységek rendelkeznek szállítható járművekkel, fegyverrendszerekkel. Ők ezeket az alegységeket konvencionális helyzetekben alkalmaznák.
De mondhatnám a pl. a rugalmas rajméretet. Ha kisebb az alap rajméreted, akkor ahhoz probléma nélkül tudsz 2 további embert hozzátenni. Az amerikai 9 fős rajméret persze, hogy nagyobb erősebb, ugyanakkor egy akkora IFV sincs, ami elvinne ekkor rajt. De a németek nem ragaszkodnak a számhoz. A nagyobb Boxerbe egyszerűen bővül a raj 2 fővel.
De a járműveik is jól körülhatárolt igények szerint vannak kialakítva. Nem úszóképesek a járműveik, de rendelkeznek gyorsan összerakható önjáró M3-as pontonokkal. Cserébe a harcjárműveik a világ legjobb védettségével rendelkeznek a kategóriájukban.
De elég csak a mai napig is fontos Fuchs-okat előkapni. Nem mai konstrukciók, de a mai napig hasznos része a rendszernek. Ma már inkább a felderítőknél, de akkor is. Ezen röhögtem, a múltkor, hogy amikor az oroszok még javában tolták az oldalsó deszant ajtókat, a Fuchs már régen hátsó ajtós volt. Erre mostanában a BTR-87-et megtervezik úgy, hogy a hátsó ajtó közepét kettéosztják egy oszloppal! Mintha direkt szivatnák a katonákat...
A helikopteres rendszerüket mi pl. nem fogjuk átvenni, mert szerintem a H225-nél nem nagyon fogunk nagyobb géppel rendelkezni.
Az már nagyon másik dolog, hogy a jól kitalált rendszerüket nem tudják üzemeltetni az ismert okora való tekintettel, de ez nem az eszközök hibája.
Nekünk egészen más lesz a rendszerünk, de az alap elemek bőven átvehetőek.
Az amerikaiaknak is vannak kiválló fegyvereik, de messze van a rendszerük mind az ideálistól, mind a mi szempontjainktól.
Ami pedig a lengyel fegyvereket illeti, neki egészen más kihívásokkal kell szembenézniük, mint nekünk.
Náluk komolyabb fegyverrendszereket is modernizálnak, pusztán a mennyiségi problémák miatt, valamint mert nekik van olyan alternatívájuk.
Teljesen saját fejlesztésük nem sok van, a többit meg licenceben próbálják gyártani. A saját fejlesztéseik pedig olyan területen vannak, amiből vagy nem kell, vagy már beszereztük, vagy amit már mi magunk is gyártunk/ fejlesztünk.