Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Csak ugye kell a csempe is aminek a jo minőségben négyzetmétere 8-12000 forint.. Egyéni döntés hogy ekkora értékű anyagot ki gányol maga, és az is tény hogy sok a kókler szaki, de vannak jó mester is aki úgy 4000 körül felrakja neked elso osztályú minőségben. Kell keresni ismerősi körben ajánlás alapján aki jól dolgozik és tartja a határidőt is.
Csak ami nincs, azt nem találni. Amikor még otthon laktam, akkor a mi fürdőszobánkat is a szomszéd szaki csinálta meg a fiaival, akiket ismertük 25+ éve és tudtuk milyen munkát csinál. Csak, ha ilyen nincs vagy embertelen sokat kell várni, akkor IJ... :(
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 854
15 215
113
Van azért, csak meg kell találni. Kizárólag olyan embert aki vagy ismersz vagy másnak bevált. Nálam vagy 3 éve ment le a felújításos buli, akkor még ertelmes áron dolgoztak.

Hogy legyen pozitív példa is napra pontos volt a Kőműves srác, reggel 7-kor elkezdte és itt dolgozott este 9-kor hogy befejezze a napi munkát amikor a segédei már elmentek. Az arat pontosan tartotta, mindennel elszámolt, ha hülyeséget kértem lebeszélt róla és adott jobb ötletet.

Megjegyzem azért ez nagyon kemény fizikai meló, a bontásra elköltött pénz valszeg a legjobban elköltött pénz életemben, mert nem kellett egész nap falat bontani, 50 sittes zsákot cipelni meg tölteni, és beszívni közben irgalmatlan mennyiségű port. Szóval az vállalja aki ezzel tisztában van..

Persze kicsit drágább volt mint a sok kókler, de a minőséget meg kell fizetni, és gyönyörű munkát végzett. Szóval van ilyen is de egyre kevesebb és egyre drágább. Azóta az illetőt vagy 5 embernek ajánlottam ki.

Szerintem érdemes ezzel várni amíg az építőipari csúcs kicsit lejjebb megy mert most nem győzik a munkát, annyi van. A minőség is olyan persze a nagy építkezéseknél, frissen átadott lakásokról folyamatosan hallom vissza, hogy mennyire gány, ehhez képest az ára meg a hegyekben. Ha lemegy a kedvezményes ÁFA stb akkor majd lesz több szaki, normalis áron és nem túlvállalva..
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Van azért, csak meg kell találni. Kizárólag olyan embert aki vagy ismersz vagy másnak bevált. Nálam vagy 3 éve ment le a felújításos buli, akkor még ertelmes áron dolgoztak. Hogy legyen pozitív példa is napra pontos volt a Kőműves srác, reggel 7-kor elkezdte és itt dolgozott este 9-kor hogy befejezte amikor a segédei már elmentek. Az arat pontosan tartotta, mindennel elszámolt, ha hülyeséget kértem lebeszélt róla és adott jobb ötletet.

Persze kicsit drágább volt mint a sok kókler, de a minőséget meg kell fizetni, és gyönyörű munkát végzett.

Szóval van ilyen is de egyre kevesebb és egyre drágább. Azóta az illetőt vagy 5 embernek ajánlottam ki.

Szerintem érdemes ezzel várni amíg az építőipari csúcs kicsit lejjebb megy mert most nem győzik a munkát, annyi van. A minőség is olyan persze a nagy építkezéseknél, frissen átadott lakásokról folyamatosan hallom vissza, hogy mennyire gány, ehhez képest az ára meg a hegyekben. Ha lemegy a kedvezményes ÁFA stb akkor majd lesz több szaki, normalis áron és nem túlvállalva..
Nem vicc és arra játszok, hogy ha valaha is veszek valamit, akkor a válság legmélyén a jól menő években megtakarított pénzből. Akkor a szakiból is olyan lesz, hogy én fogok válogatni.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Hat az biztos mert az 30-60 eves epulet ma mar. :) ha azok a hazak ma epulnenek hoszigetelesi tenyezot leszamitva semmivel nem lennenek rosszabbak a mainal.../de akkor a futes igen olcso volt tehat a szigeteles lett volna a dragabb valasztas akkor./penzkidobas./ statikailag viszont joval erosebbepuletek epultek mar 30 eve is mint manapsag.../ha olyan alapot akarnal mint akkor ma dragabb lenne mint ma egy uj haz csak a sguterin../mindenbol ki van sporolva az anyag...hoszigetelesnel is papirteglakat hasznalnak ma mar...a regi blokkok se voltak tul vastag faluak de a maiakhoz kepest.../ az itongnak meg nincs szinte semmi sulytarto kepessege../amellett hogy kiskanallal bejutok...a konnyuszerkezeteseknel meg egyszerubba. Falon at bejutni mint a biztonsagi ajton szarakodni.../doboz az nem haz./

Na ez nagyon nem igaz.
A mostani házak betonalapra épülnek és legtöbbször betonkoszorút is kapnak. Plusz téglából vannak, így a víz nem árt nekik.
Régebben meg azt vettem észre, hogy úgy készültek a házak, amilyen szokás volt az adott településen.
A szülőfalumban pl. minden háznak amik az 1960-as és 1970-es években készültek legalább 1-1,5 m mély alapja van, föld felett szintén 1-1,5 méter magas az alap és betonból. Rajta ugyan vájogfal van, de mivel az alap nagyon jó, nem megy tönkre a ház egykönnyen (nem szívja fel a vizet).
Míg ahol most vettünk házat (újat vettünk) a régebben épült házaknak sokszor semmi alapjuk nincs a föld felett vagy nagyon kevés és gondolom a föld alatt se túl sok lehet. Mivel pedig vájogból vannak, így felszívják a vizet és elkezd összeomlani, megrepedni a fal.
 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Epitkezeshez is akkor fontos a vallalkozoval dolgoztatsz... Ha magadnak csinalod rpteszem azt tesoddal sogoroddal...egy ggarazst vagy nyaralot /3 an csaladihazat nehezen./ a kutya nem ker e naplot nem is kotelezhet ra.../nincs penzmozgas.../

Garázs, műhely és egyéb melléképület engedélymentes. Építheted bárhogy te magad. Ha van egy kis tehetséged, meg nem vagy lusta utánaolvasni a dolgoknak, akkor simán építhet még olyan is, akinek nincs építőipari tapasztalata. Szerintem sokkal olcsóbban kijön, mint szakit hívni és minőségileg sem lesz rosszabb, ha nem vagy kétbalkezes.

A lakóépület viszont engedélyköteles, annak szeintem nem lehet nekiállni magánemberként. Kell építésvezető, stb. Vagy nem?
De egy hozzáértőbb leírhatná pontosan mi a pontos menete egy házépítésnek vagy bővítésnek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 789
113
blitzkrieg

"De egy hozzáértőbb leírhatná pontosan mi a pontos menete egy házépítésnek "

Telek
Megterveztetés az építési szabályoknak megfelelően
Statika
Engedélyeztetés
E-napló és szerepkörök fölvitele, munka terület átadása
FMV (Felelős műszaki vezető felkérése)
Közművesítés
Terep rendezés
Kitűzés
Alapozás+közművezés
Vízszigetelés
Szerkezet állítás
Tető
Homlokzati szigetelés
Belső munkák
Átadás átvétel
E-napló zárása

Nagyon leegyszerűsítve ennyi. Némelyik futhat párhuzamosan. A statikus a szerkezet állításig felügyel, az FMV végig.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 109
33 385
113
Ahhoz hogy kalakaba csinald eleg egy komuves. /nem azt irtam hogy egyaltalaan nem kell szakember hanem hogy a szakembernek besegiteni./ a szuloi hazunk is kalakaba epult de ettol meg volt komuves mester meg egy acs kesobb...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 854
15 215
113
Nem vicc és arra játszok, hogy ha valaha is veszek valamit, akkor a válság legmélyén a jól menő években megtakarított pénzből. Akkor a szakiból is olyan lesz, hogy én fogok válogatni.

Meg lehet lovagolni, bár olyan árcsökkenésben/válságban nem hiszek mint ami az előző válság alatt volt. Most hogy az airbnb egyre jobban böki az emberek és politika szemét, és a piac is egyre jobban telített ilyen lakásokkal, szerintem sokan fognak túladni rajta.. de mivel főleg befektetők kezében vannak, azok nem szabadulnak majd tőle áron alul. A többi, magánkézben lévő lakás árát viszont lehajthatja egy idő után ha túlkínálat van. Ettől függetlenül 10-15%-os korrekciónál én többen nem hiszek, a válság alatt extrém alacsony volt a piaci ár, ahhoz nem szabad viszonyítani.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 109
33 385
113
Erdemesebb inkabb elmaradott tersegbe vdnni hazat a jovobeni fejlesztesek elott..../pl kalocsan nem reg 4-5 milliok voltak azok a lakasok amik ma 15 millio.../4ev alatt./
Kecskemeten is hatalmas arrobanas tortent a lakas arakba a merga miatt.
Egyszerubb a jovobeni fejleszteseket figyelni mint valsagot varni /ami 5-10 evente menetrendszeruen megjon./
Pecsen 15-20 eve 1-2 millioert lehetett panelt venni uranvarosba pl ma kb 15-20 szorosa ugyan az.../1-2 millio 15-20 eve se volt akkora hatalmas osszeg./ persze volt dragabb is de a dragabbra is kolteni kellett volna anno./szekszardon ami 6 eve 6 millios lakas volt /az ma ugyan abba az allapotba 16./
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 109
33 385
113
Anyam 6 eve vett egy hazat tolnan 7,5 ert meg lett csinaltatva a furdo uj hideg meleg burkolatot kapott festest 4 szigetelt ablakot meg egy muanyab bejarati ajtot. Ma 15 ert olcson adna...
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Anyam 6 eve vett egy hazat tolnan 7,5 ert meg lett csinaltatva a furdo uj hideg meleg burkolatot kapott festest 4 szigetelt ablakot meg egy muanyab bejarati ajtot. Ma 15 ert olcson adna...
Unokaöcsém vett egy lakást egy elég rossz hírű helyen Pesten 4,5 milkáért három és fél éve. Most ott egy olyan lakás, ahol kint van a vécé 15 millió. Az övé minimum 20 most. Tényleg elképesztő milyen emelkedés van, mondtam is neki, kellett volna vagy ötöt venned, most gazdag lennél. Százhúsz lakásos ház amúgy.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Jók ezek a lakásos sztorik, a miénk érteke is nagyot emelkedett, ráadásul beruháztunk felújításba, szigetelésbe stb., úgyhogy lényegében megdupláztuk az ingatlan árát a mai piaci kínálat alapján. De ennek csak a befektetők szempontjából van jelentősége, nekünk inkább rossz. Ha eladnánk, hogy nagyobbat vegyünk, akkor a megvenni kinézett lakás ára is a duplája lenne a tíz évvel ezelőttinek, viszont a család bevétele messze nem duplázódott -- azaz sokkal több munka árán tudnánk nagyobba költözni, mint tíz éve.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Jók ezek a lakásos sztorik, a miénk érteke is nagyot emelkedett, ráadásul beruháztunk felújításba, szigetelésbe stb., úgyhogy lényegében megdupláztuk az ingatlan árát a mai piaci kínálat alapján. De ennek csak a befektetők szempontjából van jelentősége, nekünk inkább rossz. Ha eladnánk, hogy nagyobbat vegyünk, akkor a megvenni kinézett lakás ára is a duplája lenne a tíz évvel ezelőttinek, viszont a család bevétele messze nem duplázódott -- azaz sokkal több munka árán tudnánk nagyobba költözni, mint tíz éve.
Mi házat vettünk anno két lakás plusz hitel árán. Most vehetnénk kettőt csak a lakások árán. Szóval az én örömöm sem őszínte. Ha meg eladnánk, egy közepes helyen vehetnénk egy közepes ingatlant. Arról most nem is beszélve, hogy kiadni egy kéglit, most mekkora lóvé. Viszont kivenni meg horror. Sehogy nem jó ez sajnos.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 927
113
Az eddigi legjobb
np8vrPC.png
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
blitzkrieg

"De egy hozzáértőbb leírhatná pontosan mi a pontos menete egy házépítésnek "

Telek
Megterveztetés az építési szabályoknak megfelelően
Statika
Engedélyeztetés
E-napló és szerepkörök fölvitele, munka terület átadása
FMV (Felelős műszaki vezető felkérése)
Közművesítés
Terep rendezés
Kitűzés
Alapozás+közművezés
Vízszigetelés
Szerkezet állítás
Tető
Homlokzati szigetelés
Belső munkák
Átadás átvétel
E-napló zárása

Nagyon leegyszerűsítve ennyi. Némelyik futhat párhuzamosan. A statikus a szerkezet állításig felügyel, az FMV végig.

Ha már van egy meglévő ház, amire könnyűszerkezetes emeletet szeretnék húzni, azt csinálhatom én magam?
Ha igen, akkor milyen engedélyek kellenek rá?
Gondolom egy statikus meg kell vizsgálja.
Újépítésű ház, 38-as téglából, falakon betonkoszorú, sarkakon nem tudom biztosra, hogy van-e betonoszlop, de valószínű. Így utólag erre vajon megengedik az emeletet?