[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Édes istenem!
És azt fel tudod mérni, hogy az hogy azok a katonák ott vannak, az mennyibe kerül nekik az amerikaiaknak?
De legyél kedves ne csak a Szíriában bent lévő csapatok fizetésére, és ellátására gondolj, hanem a teljes logisztikai lánc fentartására, továbbá az amerikai harcmodorhoz elengedhetetlen légi támogatás fenntartására.
Mennyi is egy B52-es vagy egy F35-ös, esetleg egy komplett anyahajó fenntartása? Egy F-35 a legutolsó infók szerint az amerikai adófizetőknek - ha jól emlékszem - 36.000 USD/óra áron repked őrjáraton. Abban pedig biztos lehetsz, hogy vagy azokból, vagy a B-52-esekből mindig van fennt egy géppár.
Minimum 2-3 helikoptert teljes CSAR felszereléssel készenlétben kell tartani!
Ha egyetlen gépet is elvesztenek (még ha csak véletlenül is), az majdnem fél évnyi kitermelhető olaj árát vinné el.
Gondolkozzunk már!
1M dollár per nap? Aprópénz, ahhoz képest, amiket itt felsoroltam.
Megtehetné a korlátolt képességű Trump - ahogy meg is tette - hogy csapot papot otthagyva otthagyja az egész Közel-Keletet a francba. Úgy néz ki valaki mégis rádőbbentette, hogy miért nem jó, ha otthagyjPutyinnak, Erdogannak, és Assadnak Szíriát

Mondjuk ha a szír kormány kérésére állomásoznának amerikai katonák arrafelé, akkor érteném, hogy miért jogos a költségtérítés, de így valóban mindössze közönséges rablás. Mintha én rátörném az ajtót valakire itt a környéken, betelepszem hozzá, és elveszem a nyugdíját, mert végülis nekem is élni kell valamiből, nem mehetek ki a házából, mert a végén még erősebb ajtókat szerelne fel, aztán nem tudnék visszamenni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Mondjuk ha a szír kormány kérésére állomásoznának amerikai katonák arrafelé, akkor érteném, hogy miért jogos a költségtérítés, de így valóban mindössze közönséges rablás. Mintha én rátörném az ajtót valakire itt a környéken, betelepszem hozzá, és elveszem a nyugdíját, mert végülis nekem is élni kell valamiből, nem mehetek ki a házából, mert a végén még erősebb ajtókat szerelne fel, aztán nem tudnék visszamenni.
A török hadsereg a szír kormány kérésére foglalt el területeket az ország északi részén?
Az orosz csapatok jelenleg pontosan annyira legálisan tartózkodnak Szíria területén, mint amikor Kádár behívta az orosz csapatokat, hogy leverje a Forradalmat.

Addig fog ez az egész húzódni, amíg egy Jalta jellegű csúcstalálkozón minden érintett környező ország beleegyezésével létre nem hozzák a független Kurdisztánt.
Előbb utóbb Erdogan, vagy az utódja is be fogja látni, hogy ez lesz a helyes megoldás. Ha lesz egy olyan terület, amit a magukénak mondhatnak, akkor Izrael mintájára egységes államot hozhatnak létre, és megindulhat a lakosságcsere is. Ki mit nyer?
- Kurdok : 'asszem ez egyértelmű, saját állam, megküzdöttek érte.
- Assad: Ugyan orosz zónába/felügyelet alá kerül, de hatalmon (és életben) maradhat. Nem kis eredmény azok után, hogy azért nagyon meleg volt neki ott a pite
- Erdogan/vagy az utódja: A kurdok Kurdisztánba áramlásával megszűnik a kurd probléma az országban. Van az a híres török reggae szám, hogy "No kurdish, no cry." :D
Természetesen amerikai garanciát kell kapjanak, hogy a kurdokat rendben tartják. Amennyiben nem így fog történni, az amerikaiak - akkor már - érthető kivonulásával ország az ország ellen viselhet hadat, ami egy sokkal tisztább nemzetközi helyzetet eredményez. Szerintem ez teljesen egyértelmű, hogy ezt a történtek után minden épeszű kurd el szeretné kerülni.
- Az iraki kormány: Megszabadulhat az amerikai jelenléttől valamint náluk is mérséklődik a kurd kisebbség mérete. Megszabadulhatnak egy darázsfészektől az ország északi részén.
- Az amerikaiak: Egy olyan állam jönne létre a Közel-Keleten, ami a nem csak elviseli, de több emberöltőre hálás is lesz nekik amiért saját államuk lehet. Sokkal szilárdabb bázis lehet ez ott nekik, mint bármelyik másik ottani szövetségesük. Rendezhetik a viszonyukat a törökökkel. És talán ami az egyik legfontosabb, végre lesz egy "sikertörténetük" a Közel-Keleten.
- Az oroszok: Ők csak nyernek az ügyön. Lesz egy 110%-ig lojális bábállamuk, mert ha Assad nem viselkedik, akkor irány Moszkva, meg a hómező! Nekik is lesz egy stabil bázisuk a Közel-Keleten. Szíria stratégiai elhelyezkedése pedig erre ideális. Egyben bebiztosítja a jelenlétét a Földközi tengeren. Putyin újra a nagy machinátor szerepében tetszeleghet. Még talán Béke Nóbelre is felterjesztik! :rolleyes:
- Az egész világ:
Megszűnik egy olyan konfliktus, ami többmilliós menekülthullámot gerjesztett. Assad kézben tartásával az oroszok finoman kiszoríthatják a Hezbolahot Szíriából, és velük együtt sikeresen izolálható lesz Izrael és Irán. Csökkenő feszültség, Izrael és az arabok között, miegymás. És úgy általában csökkenhet a feszültség az egész Közel-Keleten.
És, hogy ki fedezi az újjáépítéseket? Minden nagyhatalom a saját zónáját segíti, + Európa örömmel az összeset támogatni fogja, csak szabaduljanak meg a törökök zsarolásától!
Ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN szituáció ......LENNE, ha legalább az orosz-török-amerikai tengely felismerné a saját érdekeit.

Jó mi?!?:cool:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Baszod, nem otthagyja Assadnak Szíriát, az Szíria ahonnan lopatják az olajat a kurdokkal! Az USA az érvényes nemzetközi jog szerint ott megszálló erő, egy fokkal sem jobb mint a törökök. Semmivel.
A nemzetközi jog szerint orosz csapatoknak semmi keresnivalója nincs sem a Krímben, sem kelet Ukrajnában. Nem?
A nemzetközi jog szerint a kurdok foglalták el a jelenlegi területeiket az ISIS-től (amerikai segítséggel). Elvileg az ISIS kikiáltotta saját magát államnak. Tehát jog szerint az már nem Assadhoz és a Szíriához tartozó terület volt, amikor a kurdok elfoglalták. Hogy a kurdok innentől kezdve kit bíznak meg az olajkútjaik őrzésével az az Ő dolguk! ;)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Úgy tudom, hogy a Krím félszigeten és kelet-ukrajnában oroszok laknak nagyon nagy többségben. Szíriában hol laknak amerikaiak (USA? népesség).
Attól mert egy ország területét elfoglalta ideiglenesen egy illegitim állam, attól az még az eredeti államhoz tartozik, hiába foglalja el egy harmadik, illegitim erő.
Valaki itt nagyon 1 bites.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Elvileg az ISIS kikiáltotta saját magát államnak. Tehát jog szerint az már nem Assadhoz és a Szíriához tartozó terület volt,
Nem vagy valami nagy ász nemzetközi jogból...:(
Nemzetközi közjogi értelemben nem attól leszel önálló jogalany (önálló állam) hogy kikiáltod magad annak, hanem a nemzetközi elismerés révén.
Vagyis azáltal hogy a többi állam elismer téged az önálló államnak. (felveszi veled a diplomácia kapcsolatot, stb…)
Az Iszlám Kalifátust ha jól tudom senki sem ismerte el önálló államnak, vagyis nemzetközi közjogi értelemben kurvára nem jött ott létre semmiféle új állam.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
A nemzetközi jog szerint orosz csapatoknak semmi keresnivalója nincs sem a Krímben, sem kelet Ukrajnában. Nem?
A nemzetközi jog szerint a kurdok foglalták el a jelenlegi területeiket az ISIS-től (amerikai segítséggel). Elvileg az ISIS kikiáltotta saját magát államnak. Tehát jog szerint az már nem Assadhoz és a Szíriához tartozó terület volt, amikor a kurdok elfoglalták. Hogy a kurdok innentől kezdve kit bíznak meg az olajkútjaik őrzésével az az Ő dolguk! ;)
A nemzetközi jog........ Ha komolyan vesszük akkor,
Ukrán témában igazad van.
Szíria részében meg nincs. Az Asszadé a jog szerint az egész kurdostul. Mivel a ruszkikat, irániakat ő hívta be, ők vannak jogszerűen, nem a törökök és az amcsik.

Bár ha Koszovó függetlensége jogszerű, akkor még a végén Donyeckben meg a Krímben is az ukránok az aggresszorok, de ebbe ne menjünk bele, csak vicces ellentmondás.

A lényeg, mindig az erősebbnek van igaza! :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Nem vagy valami nagy ász nemzetközi jogból...:(
Nemzetközi közjogi értelemben nem attól leszel önálló jogalany (önálló állam) hogy kikiáltod magad annak, hanem a nemzetközi elismerés révén.
Vagyis azáltal hogy a többi állam elismer téged az önálló államnak. (felveszi veled a diplomácia kapcsolatot, stb…)
Az Iszlám Kalifátust ha jól tudom senki sem ismerte el önálló államnak, vagyis nemzetközi közjogi értelemben kurvára nem jött ott létre semmiféle új állam.

A nemzetközi jog........ Ha komolyan vesszük akkor,
Ukrán témában igazad van.
Szíria részében meg nincs. Az Asszadé a jog szerint az egész kurdostul. Mivel a ruszkikat, irániakat ő hívta be, ők vannak jogszerűen, nem a törökök és az amcsik.

Bár ha Koszovó függetlensége jogszerű, akkor még a végén Donyeckben meg a Krímben is az ukránok az aggresszorok, de ebbe ne menjünk bele, csak vicces ellentmondás.

A lényeg, mindig az erősebbnek van igaza! :)
Azt persze elfelejtettem megemlíteni, hogy a kurdok által ellenőrzött területekről maga Assad vonta ki ugyebár a csapatait, önként. Ezen területekre a jogát ezzel tulajdonképpen el is vesztette. Mert ugyebár az állam feladata, hogy a területeit megvédje, és azon a rendet fenntartsa.
Ha holnap a YPG kikiáltaná a független Kurdisztánt, és az USA még aznap elismeri államként, akkor ezek szerint Assad semmit sem tehetne ellene! Ugye?
Gyanítom 2 napon belül a fél Európa is követné...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Azt persze elfelejtettem megemlíteni, hogy a kurdok által ellenőrzött területekről maga Assad vonta ki ugyebár a csapatait, önként. Ezen területekre a jogát ezzel tulajdonképpen el is vesztette. Mert ugyebár az állam feladata, hogy a területeit megvédje, és azon a rendet fenntartsa.
Ha holnap a YPG kikiáltaná a független Kurdisztánt, és az USA még aznap elismeri államként, akkor ezek szerint Assad semmit sem tehetne ellene! Ugye?
Gyanítom 2 napon belül a fél Európa is követné...
Önként? Nem akarta felmorzsolni őket és a főváros és környéke védelmére koncentrált, de Szíria területi egysegéről nem mondott le.
Ha az USA ezt tenné nem tehetne semmit, de attól még nem lenne jogszerű.
Jó nagy xart kavarna ez a döntés, sosem fogják meglépni a törökök miatt.
Európában ne legyél biztos. Fél Európa még Koszovót sem ismerte el, hiába az USA nyomás.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Azt persze elfelejtettem megemlíteni, hogy a kurdok által ellenőrzött területekről maga Assad vonta ki ugyebár a csapatait, önként. Ezen területekre a jogát ezzel tulajdonképpen el is vesztette. Mert ugyebár az állam feladata, hogy a területeit megvédje, és azon a rendet fenntartsa.
Atya úr Isten...Te most tényleg ennyire hülye vagy a joghoz, vagy csak vicces kedvedben vagy?

Az Oroszok elvesztették a jogukat saját országukhoz mikor visszavonultak a Németek elől 41-42-ben?
Vagy mi elvesztettük a jogunkat Mo.hoz mikor katonai vereséget szenvedtünk az Oroszoktól?

Asszad katonai vereséget szenvedett az ISIS-től és a maradék csapataival visszavonult K. Szíriából.
A Szír állam - akinek Asszad a törvényesen megválasztott Elnöke - semmiféle jogát nem veszítette el saját országának egyetlen cm2-hez sem.
Szíriának vannak nemzetközileg elismert határai és a nemzetközi jog egyik legfontosabb alapelve a nemzetközi határok tiszteletben tartása.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Önként? Nem akarta felmorzsolni őket és a főváros és környéke védelmére koncentrált, de Szíria területi egysegéről nem mondott le.
Ha az USA ezt tenné nem tehetne semmit, de attól még nem lenne jogszerű.
Jó nagy xart kavarna ez a döntés, sosem fogják meglépni a törökök miatt.
Európában ne legyél biztos. Fél Európa még Koszovót sem ismerte el, hiába az USA nyomás.
Bármennyire is furcsa, de az Iszlám Állam sokkal inkább volt állam, mint azt a nagy világ el merné/szeretné ismerni. Tovább létezett mint jó pár európai állam.
Abban egyetértünk, hogy nagy "kalamajka" lenne egy önkényes kurd önállósodásból. És én azt látom, hogy ha nem tudják gyorsan dűlőre vinni a helyzetet mondjuk egy orosz kiegyezéssel, akkor ez még évekig fenn fog állni ez a patt helyzet.
Ezután az amerikai kijelentéssel pedig, hogy ellátják fegyverekkel a kurdokat az olajból befolyt összegért, azt látom, hogy az USA nem akarja a nagy kurd-szír-orosz összeborulást, és pont ezzel a kijelentéssel adtak egy nagyon erős jelet a kurdoknak, hogy "van másik ajtó is". Most majd eldől, hogy mennyire ambiciózusak a kurdok.
Az USA helyettük nem kiálthatja ki a saját államot.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Az Oroszok elvesztették a jogukat saját országukhoz mikor visszavonultak a Németek elől 41-42-ben?
Nem, mivel ők saját maguk foglalták vissza!
Assaddal ellentétben!

Vagy mi elvesztettük a jogunkat Mo.hoz mikor katonai vereséget szenvedtünk az Oroszoktól?
Mi viszont igen! Csak szerencsénkre az oroszok nem tartottak igényt a területünkre, nekik elegendő volt a politikai fennhatóság. Így hozzájárultak a Magyar Népköztársaság kikiáltásához.
Nem járt ilyen szerencsésen Kelet-Lengyelország, amelyik azután SZU része lett, most pedig már egy független államként funkcionál Beloruszia, vagy Fehéroroszország néven. :)
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
A török hadsereg a szír kormány kérésére foglalt el területeket az ország északi részén?
Az orosz csapatok jelenleg pontosan annyira legálisan tartózkodnak Szíria területén, mint amikor Kádár behívta az orosz csapatokat, hogy leverje a Forradalmat.

Addig fog ez az egész húzódni, amíg egy Jalta jellegű csúcstalálkozón minden érintett környező ország beleegyezésével létre nem hozzák a független Kurdisztánt.
Előbb utóbb Erdogan, vagy az utódja is be fogja látni, hogy ez lesz a helyes megoldás. Ha lesz egy olyan terület, amit a magukénak mondhatnak, akkor Izrael mintájára egységes államot hozhatnak létre, és megindulhat a lakosságcsere is. Ki mit nyer?
- Kurdok : 'asszem ez egyértelmű, saját állam, megküzdöttek érte.
- Assad: Ugyan orosz zónába/felügyelet alá kerül, de hatalmon (és életben) maradhat. Nem kis eredmény azok után, hogy azért nagyon meleg volt neki ott a pite
- Erdogan/vagy az utódja: A kurdok Kurdisztánba áramlásával megszűnik a kurd probléma az országban. Van az a híres török reggae szám, hogy "No kurdish, no cry." :D
Természetesen amerikai garanciát kell kapjanak, hogy a kurdokat rendben tartják. Amennyiben nem így fog történni, az amerikaiak - akkor már - érthető kivonulásával ország az ország ellen viselhet hadat, ami egy sokkal tisztább nemzetközi helyzetet eredményez. Szerintem ez teljesen egyértelmű, hogy ezt a történtek után minden épeszű kurd el szeretné kerülni.
- Az iraki kormány: Megszabadulhat az amerikai jelenléttől valamint náluk is mérséklődik a kurd kisebbség mérete. Megszabadulhatnak egy darázsfészektől az ország északi részén.
- Az amerikaiak: Egy olyan állam jönne létre a Közel-Keleten, ami a nem csak elviseli, de több emberöltőre hálás is lesz nekik amiért saját államuk lehet. Sokkal szilárdabb bázis lehet ez ott nekik, mint bármelyik másik ottani szövetségesük. Rendezhetik a viszonyukat a törökökkel. És talán ami az egyik legfontosabb, végre lesz egy "sikertörténetük" a Közel-Keleten.
- Az oroszok: Ők csak nyernek az ügyön. Lesz egy 110%-ig lojális bábállamuk, mert ha Assad nem viselkedik, akkor irány Moszkva, meg a hómező! Nekik is lesz egy stabil bázisuk a Közel-Keleten. Szíria stratégiai elhelyezkedése pedig erre ideális. Egyben bebiztosítja a jelenlétét a Földközi tengeren. Putyin újra a nagy machinátor szerepében tetszeleghet. Még talán Béke Nóbelre is felterjesztik! :rolleyes:
- Az egész világ:
Megszűnik egy olyan konfliktus, ami többmilliós menekülthullámot gerjesztett. Assad kézben tartásával az oroszok finoman kiszoríthatják a Hezbolahot Szíriából, és velük együtt sikeresen izolálható lesz Izrael és Irán. Csökkenő feszültség, Izrael és az arabok között, miegymás. És úgy általában csökkenhet a feszültség az egész Közel-Keleten.
És, hogy ki fedezi az újjáépítéseket? Minden nagyhatalom a saját zónáját segíti, + Európa örömmel az összeset támogatni fogja, csak szabaduljanak meg a törökök zsarolásától!
Ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN szituáció ......LENNE, ha legalább az orosz-török-amerikai tengely felismerné a saját érdekeit.

Jó mi?!?:cool:

Szerintem - talán szimpatikusan - de naivan látod a helyzetet, mivel kihagysz a számításodból pár elemet.

Kurdok : 'asszem ez egyértelmű, saját állam, megküzdöttek érte.

Nyilván szeretnék, de van rá garancia, hogy bármilyen a mai világban működőképes államalakulatot létre tudnának hozni? Vannak próbálkozásaik kommunalista közösségek létrehozására - ami valljuk be- életképtelen állami szinten.

Assad: Ugyan orosz zónába/felügyelet alá kerül, de hatalmon (és életben) maradhat. Nem kis eredmény azok után, hogy azért nagyon meleg volt neki ott a pite
A helyzet, hogy jelenleg már egyáltalán nem meleg neki a pite. Már senki nem is kommunikál arról, hogy "Monnyon' le!"
A kérdés egyedül az, hogy képesek lesznek-e teljesen helyreállítani az ország területi fennhatóságát.
Annak fényében hogy a kurd közösségek többségével sikerült megállapodniuk, elég nevetséges hogy egyik a pillanatról a másikra majd hirtelen elgondolkodik; "Ugyan visszanyertem a területet, a lakosság nagy részének legalább a hallgatólagos támogatását, és az olajmezőket, de ezek a kurdok olyan jó fejek! Én oda akarom adni ezeket a területeket nekik Szása! "

Erdogan/vagy az utódja: A kurdok Kurdisztánba áramlásával megszűnik a kurd probléma az országban. Van az a híres török reggae szám, hogy "No kurdish, no cry."
Vicces feltételezés egy olyan elnök kapcsán akinek a legnagyobb rémálma egy politikailag és katonailag önálló kurd irányítású államszervezet!
Másrészt a motivációira árulkodó, hogy a megoldások amiket választ finoman szólva nemigen segítik elő a kurdok életben maradását sem, még kevésbé a magasabb szervezettségüket.

Az iraki kormány: Megszabadulhat az amerikai jelenléttől valamint náluk is mérséklődik a kurd kisebbség mérete. Megszabadulhatnak egy darázsfészektől az ország északi részén.
Ok, hogy rendelgetnek az oroszoktól de elég távol vannak az önállóságtól. Nem is emlékszem az Észak-Szíriából "kivont" csapatok nagy része hová ment....Ennyire tehetik meg hogy önállóak legyenek.
Miből gondolod amúgy hogy az amerikai jelenlét Irakban kapcsolódik a kurd jelenléthez?
Elég jól elnézték a népírtást ellenük a múltban amíg nem volt ott érdekük. Most van érdek, de annak semmi köze nincs a kurdokhoz.

Az amerikaiak: Egy olyan állam jönne létre a Közel-Keleten, ami a nem csak elviseli, de több emberöltőre hálás is lesz nekik amiért saját államuk lehet. Sokkal szilárdabb bázis lehet ez ott nekik, mint bármelyik másik ottani szövetségesük. Rendezhetik a viszonyukat a törökökkel. És talán ami az egyik legfontosabb, végre lesz egy "sikertörténetük" a Közel-Keleten.
Onnantól, hogy saját állama lesz egy többségében kommunista - tehát anti-kapitalista - népcsoportnak, szerinted a saját problémáikkal lesznek elfoglalva, vagy hogy japán minta alapján minden háztartásban legyen egy sarok-szentély a US Armynak?
Miért akarnának onnantól amerikai csapatokat?
És ez ismét, miért is rendezné a viszonyukat a törökökkel? Mert egy államnak nem mennének neki a törökök?
Most is elég szépen megteszik...Szíria, Kurdisztán...szerinted a török vezetés szemében mi a különbség?
Sikertörténet; feltéve ha létrejön, és nem követi azonnan egy mini polgárháború azok a közösségek ellen amik nem akarnak barna nyelvet a jenki altájaktól.
A helyi szokásokat ismerve biztosan csak egy sör mellett beszélnék meg.

Az oroszok: Ők csak nyernek az ügyön. Lesz egy 110%-ig lojális bábállamuk, mert ha Assad nem viselkedik, akkor irány Moszkva, meg a hómező! Nekik is lesz egy stabil bázisuk a Közel-Keleten. Szíria stratégiai elhelyezkedése pedig erre ideális. Egyben bebiztosítja a jelenlétét a Földközi tengeren. Putyin újra a nagy machinátor szerepében tetszeleghet. Még talán Béke Nóbelre is felterjesztik!
Orosz béke Nobel-díjnak annyi alapja lenne mint az Obama félének; SEMMI.
Nem beszélve arról, hogy amennyire az orosz érdekek megkívánták a szír állam eddig is lojális volt. Tehát mit nyertek? Azt hogy ez megmarad.
És a helyzet, hogy nem csak tetszeleghet a dícsőséges vezér, de valós érdemei és reálpolitikája van.
És miért nyernek ők azzal egyébként, hogy a lojális szövetségesük területet, lakosságot, befolyást, bevételt és stabilitást veszít !?

Az egész világ:
Megszűnik egy olyan konfliktus, ami többmilliós menekülthullámot gerjesztett. - azért nagyrészben gazdasági migráció volt, különben maradt volna mindenki a környező államokban. Erről ennyit, mert nem akarnak majd önként hazamenni.

Assad kézben tartásával az oroszok finoman kiszoríthatják a Hezbolahot Szíriából, és velük együtt sikeresen izolálható lesz Izrael és Irán.
Mi is a problémája az oroszoknak a Hezbollahhal? És a jelenleg egyetlen Izraelre direkt fenyegetést - és csak és kizárólag Izraelre - jelentő szervezet megszüntetése miért is segít izolálni Izraelt miközben annak a legnagyobb haszonélvezője pont Irán lenne, aki gyakorlatilag fegyverzi a Hezbollahot?
Átgondoltad te ezt?

Csökkenő feszültség, Izrael és az arabok között, miegymás. És úgy általában csökkenhet a feszültség az egész Közel-Keleten.
Ember, a feszültség egyik fő oka hogy a legtöbb Közel-keleti állam szíve szerint eltörölné Izraelt a Föld színéről!
Megszállóknak tekintik őket! Volt szerencsém egy hetet eltölteni a palesztinok között, amúgy békés és marha kedves népség de kb annyira örülnek az izraeli jelenlétnek az Ő TERÜLETÜKÖN mint mi anno az 56-ban bevonuló orosz csapatoknak.
És ismét miért csökkentené egy "önálló" (vicces amikor már a felvetésedben te is amerikai proxyként képzeled el őket) Kurdisztán létrehozása a feszültséget pl Irán és Izrael között?
Hát mindenért ez a népcsoport a felelős !?

A probléma hogy a reális politikai és gazdasági gondolkodást nélkülözve vetetted ezeket a sorokat a digitális papírra.
Alapból vicces feltételezni, hogy BÁRMELYIK állam önként és dalolva lemond területekről/olajmezőkről/adófizetőkről/stb.
 

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Nem, mivel ők saját maguk foglalták vissza!
Assaddal ellentétben!

Kik adták a szárazföldi csapatokat?
Elárulom; nem az oroszok. Azok a szírek voltak akik rájöttek, hogy jobb egy intelligens és alapvetően nem rosszindulatú diktátor alatt élni, mint fejlevágó "mérsékelt" szabadcsapatok alatt.


"Mi viszont igen! Csak szerencsénkre az oroszok nem tartottak igényt a területünkre, nekik elegendő volt a politikai fennhatóság. Így hozzájárultak a Magyar Népköztársaság kikiáltásához.
Nem járt ilyen szerencsésen Kelet-Lengyelország, amelyik azután SZU része lett, most pedig már egy független államként funkcionál Beloruszia, vagy Fehéroroszország néven. :)

Nagyon rossz példa Lengyelország!
Jelenleg a harmadik önálló "modern" Lengyelország korát éljük és egyszer sem volt még csak a fele terület sem azonos területen, mindig valami nagyobb kutya hasított le egy vesztestől nekik területet.

Másrészt ezzel az erővel írj kérlek Macronnak, hogy legyen már szíves Franciaország területeit odaajándékozni vegyesen az USA, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség tagjainak!
Ők se saját magukat foglalták vissza.

De ne álljunk le itt!
Spanyolország területekkel tartozik a Harmadik Birodalomnak és az olaszoknak!
Ugyan nincs most már Harmadik Birodalom, de mivel az segített leginkább, az lenne a tisztességes ha újraalakítanák a Pireneusokon túl?

És folytathatjuk egy darabig.
És hát a helyzet az hogy az oroszok ha tetszik, ha nem a náci német megszállás után tényleg felszabadítóknak számítanak.
SAJNOS elfelejtettek tisztességesen viselkedni, és kb ugyanazzal a lendülettel le is lépni.

Most kb az a logikád, hogy szuperhatalmak ellen 10 vagy pár 10 milliós, iparilag elmaradott államok nem tudják magukat megvédeni...aha, akkor majd szólok a 4 éves unokaöcsémnek hogyha megveri egy huszonéves srác, akkor nem érdemli meg a játékait mert nem tudta magát megvédeni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
ezt már szeretem: Konstruktív vita! :)
Nyilván szeretnék, de van rá garancia, hogy bármilyen a mai világban működőképes államalakulatot létre tudnának hozni? Vannak próbálkozásaik kommunalista közösségek létrehozására - ami valljuk be- életképtelen állami szinten.
Ezt majd az idő eldönti, ha egyáltalán meglépik.
A helyzet, hogy jelenleg már egyáltalán nem meleg neki a pite. Már senki nem is kommunikál arról, hogy "Monnyon' le!"
A kérdés egyedül az, hogy képesek lesznek-e teljesen helyreállítani az ország területi fennhatóságát.
Annak fényében hogy a kurd közösségek többségével sikerült megállapodniuk, elég nevetséges hogy egyik a pillanatról a másikra majd hirtelen elgondolkodik; "Ugyan visszanyertem a területet, a lakosság nagy részének legalább a hallgatólagos támogatását, és az olajmezőket, de ezek a kurdok olyan jó fejek! Én oda akarom adni ezeket a területeket nekik Szása! "
Az a helyzet, hogy amíg az amerikaiak a kurdok mögött állnak, addig nem tudnak ellenük semmit sem tenni. De CSAK ADDIG!
Vicces feltételezés egy olyan elnök kapcsán akinek a legnagyobb rémálma egy politikailag és katonailag önálló kurd irányítású államszervezet!
Másrészt a motivációira árulkodó, hogy a megoldások amiket választ finoman szólva nemigen segítik elő a kurdok életben maradását sem, még kevésbé a magasabb szervezettségüket.
Erre majd térjünk vissza egy 4-5-évig elhúzódó direkt konfliktus után. :(
Ok, hogy rendelgetnek az oroszoktól de elég távol vannak az önállóságtól. Nem is emlékszem az Észak-Szíriából "kivont" csapatok nagy része hová ment....Ennyire tehetik meg hogy önállóak legyenek.
Miből gondolod amúgy hogy az amerikai jelenlét Irakban kapcsolódik a kurd jelenléthez?
Elég jól elnézték a népírtást ellenük a múltban amíg nem volt ott érdekük. Most van érdek, de annak semmi köze nincs a kurdokhoz.
Az elmúlt 1-2 hónapban már egészen durva kijelentéseket tett az iraki elnök az amerikaiakra.
Ami pedig az amerikai-kurd viszonyt illeti. Egészen addig egyáltalán nem foglalkoztak a kurdok létezésével, amíg egyedül rájuk támaszkodva sikerült visszaszorítani az ISIS-t. És látszik, hogy az amerikai közvélemény nem felejt. (legalább is nem ilyen rövid idő alatt). Trump gyakorlatilag a belpolitikai (és a fegyveres erőktől visszajött nagyon kemény) visszhang miatt táncolt vissza a kivonásból. Az az igazság, hogy az impeachment eljárás mellé nem hiányzott még ez is neki.
Onnantól, hogy saját állama lesz egy többségében kommunista - tehát anti-kapitalista - népcsoportnak, szerinted a saját problémáikkal lesznek elfoglalva, vagy hogy japán minta alapján minden háztartásban legyen egy sarok-szentély a US Armynak?
Miért akarnának onnantól amerikai csapatokat?
És ez ismét, miért is rendezné a viszonyukat a törökökkel? Mert egy államnak nem mennének neki a törökök?
Most is elég szépen megteszik...Szíria, Kurdisztán...szerinted a török vezetés szemében mi a különbség?
Sikertörténet; feltéve ha létrejön, és nem követi azonnan egy mini polgárháború azok a közösségek ellen amik nem akarnak barna nyelvet a jenki altájaktól.
A helyi szokásokat ismerve biztosan csak egy sör mellett beszélnék meg.
Mert nincs más választásuk. Amint, bármilyen okból kivonulnak az amerikai csapatok, azonnal bukták az államukat. És ez így lenne még több száz évig.

Orosz béke Nobel-díjnak annyi alapja lenne mint az Obama félének; SEMMI.
Nem beszélve arról, hogy amennyire az orosz érdekek megkívánták a szír állam eddig is lojális volt. Tehát mit nyertek? Azt hogy ez megmarad.
És a helyzet, hogy nem csak tetszeleghet a dícsőséges vezér, de valós érdemei és reálpolitikája van.
És miért nyernek ők azzal egyébként, hogy a lojális szövetségesük területet, lakosságot, befolyást, bevételt és stabilitást veszít !?
Az oroszoknak lehet hogy érdekük a kikötő, a baráti/alárendelt Szíria, és ezekkel együtt Assad hatalma, de nem vagyok benne biztos, hogy még szeretnének 4-5-10-évig szeretnének olyan magas létszámot háborús körülmények között tartani, és ezt finanszírozni. Másrészről egy kisebb, és nem teljes győzelmet aratott Assadot könnyebb a későbbiekben kézben tartani.
Mi is a problémája az oroszoknak a Hezbollahhal? És a jelenleg egyetlen Izraelre direkt fenyegetést - és csak és kizárólag Izraelre - jelentő szervezet megszüntetése miért is segít izolálni Izraelt miközben annak a legnagyobb haszonélvezője pont Irán lenne, aki gyakorlatilag fegyverzi a Hezbollahot?
Átgondoltad te ezt?
Azt te átgondoltad, hogy mekkora arcvesztés az minden egyes alkalommal az oroszoknak, hogy az általuk ellenőrzött területeken időről időre hajt végre az izraeli légierő bevetéseket a Hezbollah ellen az F-35-öseivel, miközben nem tud ellene semmit sem tenni? Sokkal egyszerűbb a kisebb problémát jelentő (mármint neki) Hezbollahot hazazavarni Libanonba, és az Iráni fegyverszállítmányokat nem átengedni.
Ember, a feszültség egyik fő oka hogy a legtöbb Közel-keleti állam szíve szerint eltörölné Izraelt a Föld színéről!
Megszállóknak tekintik őket! Volt szerencsém egy hetet eltölteni a palesztinok között, amúgy békés és marha kedves népség de kb annyira örülnek az izraeli jelenlétnek az Ő TERÜLETÜKÖN mint mi anno az 56-ban bevonuló orosz csapatoknak.
És ismét miért csökkentené egy "önálló" (vicces amikor már a felvetésedben te is amerikai proxyként képzeled el őket) Kurdisztán létrehozása a feszültséget pl Irán és Izrael között?
Hát mindenért ez a népcsoport a felelős !?
Ha megszűnik az átjáróház Szírián, akkor csökken a fegyver mennyisége a Hezbollahnál. Kevesebb Izrael elleni akció. Kevesebb válaszcsapás. És ez öngerjesztő feladat. Mert Izrael - ne legyen kétséged felőle - minden szívbaj nélkül le fogja bombázni a fegyverszállítmányokat, amik a tudomására jutnak, legyenek azok akár az oroszok bábállamában is.
És hogy miért fontos Kurdisztán, és hogy önkéntes Amerikai zónává váljanak? Mert eddig az észak-iraki, dél-kelet törökországi, szíriai útvonal volt a legnyilvánvalóbb fegyverszállítási útvonal a Hezbollahhoz. (Erdogan meg még meg is tol(d)hatta a szállítmányt). Na pont ebbe az útvonalba ülne bele Kurdisztán.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
A török hadsereg a szír kormány kérésére foglalt el területeket az ország északi részén?
Az orosz csapatok jelenleg pontosan annyira legálisan tartózkodnak Szíria területén, mint amikor Kádár behívta az orosz csapatokat, hogy leverje a Forradalmat.

Addig fog ez az egész húzódni, amíg egy Jalta jellegű csúcstalálkozón minden érintett környező ország beleegyezésével létre nem hozzák a független Kurdisztánt.
Előbb utóbb Erdogan, vagy az utódja is be fogja látni, hogy ez lesz a helyes megoldás. Ha lesz egy olyan terület, amit a magukénak mondhatnak, akkor Izrael mintájára egységes államot hozhatnak létre, és megindulhat a lakosságcsere is. Ki mit nyer?
- Kurdok : 'asszem ez egyértelmű, saját állam, megküzdöttek érte.
- Assad: Ugyan orosz zónába/felügyelet alá kerül, de hatalmon (és életben) maradhat. Nem kis eredmény azok után, hogy azért nagyon meleg volt neki ott a pite
- Erdogan/vagy az utódja: A kurdok Kurdisztánba áramlásával megszűnik a kurd probléma az országban. Van az a híres török reggae szám, hogy "No kurdish, no cry." :D
Természetesen amerikai garanciát kell kapjanak, hogy a kurdokat rendben tartják. Amennyiben nem így fog történni, az amerikaiak - akkor már - érthető kivonulásával ország az ország ellen viselhet hadat, ami egy sokkal tisztább nemzetközi helyzetet eredményez. Szerintem ez teljesen egyértelmű, hogy ezt a történtek után minden épeszű kurd el szeretné kerülni.
- Az iraki kormány: Megszabadulhat az amerikai jelenléttől valamint náluk is mérséklődik a kurd kisebbség mérete. Megszabadulhatnak egy darázsfészektől az ország északi részén.
- Az amerikaiak: Egy olyan állam jönne létre a Közel-Keleten, ami a nem csak elviseli, de több emberöltőre hálás is lesz nekik amiért saját államuk lehet. Sokkal szilárdabb bázis lehet ez ott nekik, mint bármelyik másik ottani szövetségesük. Rendezhetik a viszonyukat a törökökkel. És talán ami az egyik legfontosabb, végre lesz egy "sikertörténetük" a Közel-Keleten.
- Az oroszok: Ők csak nyernek az ügyön. Lesz egy 110%-ig lojális bábállamuk, mert ha Assad nem viselkedik, akkor irány Moszkva, meg a hómező! Nekik is lesz egy stabil bázisuk a Közel-Keleten. Szíria stratégiai elhelyezkedése pedig erre ideális. Egyben bebiztosítja a jelenlétét a Földközi tengeren. Putyin újra a nagy machinátor szerepében tetszeleghet. Még talán Béke Nóbelre is felterjesztik! :rolleyes:
- Az egész világ:
Megszűnik egy olyan konfliktus, ami többmilliós menekülthullámot gerjesztett. Assad kézben tartásával az oroszok finoman kiszoríthatják a Hezbolahot Szíriából, és velük együtt sikeresen izolálható lesz Izrael és Irán. Csökkenő feszültség, Izrael és az arabok között, miegymás. És úgy általában csökkenhet a feszültség az egész Közel-Keleten.
És, hogy ki fedezi az újjáépítéseket? Minden nagyhatalom a saját zónáját segíti, + Európa örömmel az összeset támogatni fogja, csak szabaduljanak meg a törökök zsarolásától!
Ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN-WIN szituáció ......LENNE, ha legalább az orosz-török-amerikai tengely felismerné a saját érdekeit.

Jó mi?!?:cool:

Jézus, te aztán komolyan tolod :)

Érdemben nem sok mindenre lehet ezekből reagálni, az írásod fele légből kapott hülyeség, a másik fele csak simán irreális.

A Kádáros hasonlat annyiban jó, ha már a jogot emlegetted, valóban jogos volt anno szvsz a szovjet csapatok behívása, még ha amúgy szemét dolog is volt, és több emberöltőnyi hátrányt okozott az országnak. De tény, pont ugyanannyi joguk volt az alapján bejönni Magyarországra anno a szovjeteknek, mint az oroszoknak Szíriába.
Ugyanakkor egyéb szempontból erősen sántít a dolog, mivel hogy ha Asszad nem kér segítséget, akkor szétlövik az egész országot a háború során (nem csak a felét), ahol egyébként a külföldi hatalmak gerjesztették polgárháborúig a feszültséget. Mo-n viszont nem voltak komolyabb harcok a szovjetek behívásáig, az ország nagyjából egységesen nem kért a szovjetekből.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 423
46 292
113
Nagyon rossz példa Lengyelország!
Jelenleg a harmadik önálló "modern" Lengyelország korát éljük és egyszer sem volt még csak a fele terület sem azonos területen, mindig valami nagyobb kutya hasított le egy vesztestől nekik területet.
Igazság szerint nem Lengyelország volt a példa, hanem Fehérorosz területek, amik nem kerültek vissza a lengyelekhez.

Másrészt ezzel az erővel írj kérlek Macronnak, hogy legyen már szíves Franciaország területeit odaajándékozni vegyesen az USA, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség tagjainak!
Ők se saját magukat foglalták vissza.
Pedig de! Ezért volt nagyon fontos De Gaul működése. Ezért volt fontos, hogy De Gaulle szimbolikusan vonult be Párizsba, és ezt a kegyet a szövetségesek meghagyták neki. Ezért voltak fontosak a lengyel ellenállók, és hogy az emigrált lengyel kormány és a hadsereg mindvégig részt vettek a szövetségesek harcában.
De ne álljunk le itt!
Spanyolország területekkel tartozik a Harmadik Birodalomnak és az olaszoknak!
Ugyan nincs most már Harmadik Birodalom, de mivel az segített leginkább, az lenne a tisztességes ha újraalakítanák a Pireneusokon túl?
Ez pl. nem jó példa, mert a Spanyol Polgárháborúban sem a németek, sem az olaszok nem nem önállóan harcoltak, így nem is lehetett tisztán általuk felügyelt terület. És persze erre nem is tartottak volna igényt. Azzal pedig, hogy az adott területek is visszakerültek Spanyolország (NEM Spanyol Köztársaság!) fenn
hatósága alá, így a jogutód már maga Spanyolország
És folytathatjuk egy darabig.
És hát a helyzet az hogy az oroszok ha tetszik, ha nem a náci német megszállás után tényleg felszabadítóknak számítanak.
SAJNOS elfelejtettek tisztességesen viselkedni, és kb ugyanazzal a lendülettel le is lépni.
Ebben egyetértünk. Kelet-Lengyelországban és a Baltikumban viszont egyértelműen megszállókká váltak, amint deklarálták a területi igényüket rájuk.
Most kb az a logikád, hogy szuperhatalmak ellen 10 vagy pár 10 milliós, iparilag elmaradott államok nem tudják magukat megvédeni...aha, akkor majd szólok a 4 éves unokaöcsémnek hogyha megveri egy huszonéves srác, akkor nem érdemli meg a játékait mert nem tudta magát megvédeni.
Ez így is lenne, amennyiben kikiáltani magát államnak. ;)

Viszont ezt a nemzetközi jogi vitát én részemről befejeztem, mert olyannyira eltértünk a témától, hogy csak na! :hadonaszos::)