Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
Moszkva, 1960-as évek-2019. :)
4ed97f6569ab6b21a7b1fdf95d629f2ce11b5150.jpg

0fac3c67292f21f575b153aff17d7a3e115d7c2d.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878 and Roni

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 932
53 494
113
Figyu

Az egesz onnan indult ki hogy Putyin idezzem Szovjetuni = Nagy Oroszorszag.

Neked errol mi a velemenyed? Tudod errol szol szolna a topik es nem rolam. Szerinted hazudott igazat mondott vagy mi?


Nem tudom mit gondol Vova,amikor beszél.:D

Azt viszont tudom, hogy ha nem basztatják őket, akkor nem veszéjesek sem ránk,sem ukrajnára,sem senkire,max magukra,lásd felborult tankokat driftelés közben.:D
Nem ők b szták szét Líbiát,Szíriát,Jement,Ukrajnát, dél amerikát,és most un block ny európát.
Nem ők tartanak atomfegyvereket külföldön,nem ök pakolták tele az usa határait támaszpontokkal,nem az ő nagyköveteik menetelnek a prájdok első soraiban,nem ők szerveznek kormány ellenes tüntiket nálunk,mondjam még?
Mikor a szu összedőlt,Iván felpakolt a vonatra,és hazament,1 puskalövés nélkül.;)
Rendezte az államadósságait,igaz,később D209 cégein keresztül eltűnt a nagyja,de nem tagadta le sosem.
Hagyjuk is,mert csak be aszúzok.
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Bocs, de ez a komment LOL.
Az I. Vh a OMM ostobaságával kezdődött, az OMM üzent hadat Szerbiának. Minden abból következett.
A britek ostobasága miatt. Ne hogy már egy balkáni dzsembori Bosznia felett VH.-t okozzon.
Én már gimiben sem értettem,hogy olyan reálos beállítotságú emberek,mint te is,akiket mindig intelligensebbnek tartottam magamnál,miért nem látják át a történelmi összefüggéseket. Érdekes...
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Zoli egyik csatahajós írásának történelmi felvezetésében benne van a egész. Talán linkeltem is egyszer pont azt pont ezen téma kapcsán.
http://www.mediafire.com/folder/712jt3pqzu28z/Zoli_Hajoi

Arról szólt, hogy a szerbek minden kérésbe belementek, egyet kivéve. Erre mondta a német kancellár, hogy zseniális diplomáciai válasz, nincs ok az OMM hadüzenetre. A történelmet meg ismerjük...

A Scarborough írásban van.

A német császár tevékenysége nem volt egészen sikertelen. Uralkodása alatt az ország gazdasági teljesítőképessége jelentősen megnőtt, és a lakosság életszínvonala is látványos fejlődésen ment keresztül. Vilmos ekkoriban határozottan népszerű uralkodó volt. Azonban a belpolitikai sikerek a lakosság szeme elől eltakarták azt a katasztrófapolitikát, amit II. Vilmos a külpolitikában folytatott. A Bismarck által nagy gonddal felépített orosz kapcsolatokat Vilmos rögtön trónra lépése után romba döntötte, mikor elutasította a német-orosz szövetségi szerződések megújítását. Ez azt eredményezte, hogy a németek legnagyobb, és tulajdonképpen egyetlen igazi ellensége, Franciaország, rögtön kihasználta a németek által tálcán kínált lehetőséget, és szorosabbra fűzte kapcsolatait az oroszokkal. 1897-ben hivatalosan is létrejött a francia-orosz szövetség, és Németország ezzel két tűz közé került. Az orosz előretörést azonban az angolok is aggályosnak ítélték meg az európai hatalmi egyensúly szempontjából. Hogy ellensúlyozzák ezt, a britek az 1890-es évek végén négy ízben is szövetségi ajánlatot tettek a németeknek. Nagy megdöbbenésükre azok, érdemi indoklás nélkül, mind a négy alkalommal elutasították azt! Utólag is nehéz megérteni, hogyan követhetett el a német diplomácia ekkora ostobaságot. II. Vilmos, és országának teljes lakossága meg volt győződve arról, hogy a német császárság a világ vezető nagyhatalma, mindenre képes, és semmi sem jelent számára leküzdhetetlen akadályt. De hogy egyedül, szövetségesek nélkül is képes dacolni az összes többi nagyhatalommal, ez már olyan elképesztő tévedés, amire nem lehet mentséget találni. A roskadozó, impotens Ausztriát maguk a németek sem tekinthették erős támasznak. Az angol szövetség számukra mennyei manna volt, és gondolkodás nélkül, két kézzel kellett volna kapniuk utána. Azzal, hogy ezt nem tették meg, megnyitották az utat az angol-francia összeborulás felé. A két régi ellenség 1904 április 08-án írta alá az együttműködési egyezményt, amit három évvel később követett a pétervári angol-orosz szerződés. Ezzel Németország körül bezárult a kör, létrejött az antant. És erről kizárólag csak maguk a németek tehettek.

Az utólag mindig oly borzasztóan okos történészek előszeretettel írnak mély értelmű, magvas értekezéseket arról, miért volt elkerülhetetlen a nagyhatalmak közötti leszámolás, és az első világháború. Az ilyen utólagos bölcsességek azonban szerintem, mint általában, ezúttal sem igazán meggyőzőek. A németek és a franciák közti leszámolás minden bizonnyal valóban elkerülhetetlen volt, erre mindenki számított és mindenki készült rá. Az azonban már egyáltalán nem volt szükségszerű, hogy ebbe a konfliktusba a többi nagyhatalom is belekeveredjen, és hogy az ekkora kataklizmába torkolljon. A németek rendkívül ostoba módon viselkedtek, és maguk ellen fordítottak szinte mindenkit, ez azonban még nem járt volna feltétlenül azzal a következménnyel, hogy a sértődött riválisok háborút indítanak. A franciákon kívül senkinek nem volt igazán komoly leszámolnivalója Németországgal, és a háborús fenyegetőzés leginkább csak a politikai előnyök megszerzése végett folytatott halandzsázás volt, nem komoly fenyegetés. Az angolok jobb meggyőződésük ellenére álltak a franciák és az oroszok mellé, igazából szívesebben léptek volna szövetségre a németekkel. Semmiképp sem léptek volna háborúba a franciák oldalán, pusztán csak azért, hogy azok revánsot vegyenek az 1870-es vereségért. És ha Anglia nem támogatja őket, valószínűleg az oroszok sem mertek volna háborúba lépni. Miután Angliában elmúlt a német flottaépítési program miatt gerjesztett pánik, a két fél között ismét lassú közeledés indult meg. A közvetlenül az első világháború előtti időszakot a kortársak valójában a háborús feszültség enyhüléseként élték meg, és senki sem gondolta volna, hogy a nagyhatalmak egy isten háta mögötti, jelentéktelen kis balkáni királyság miatt fognak rövidesen egymásnak ugrani.

Azonban volt egy diplomácia, amely még a németekénél is ostobább volt. Az osztrák-magyar. A Monarchia külpolitikája a háború előtti évtizedekben a németekéhez hasonló ámokfutást hajtott végre, maga ellen fordítva szinte valamennyi szomszédos országot, és a többi nagyhatalmat. Ráadásul a belpolitikai helyzet is felettébb ingatag volt, főleg a megerősödő nemzetiségi, szeparatista mozgalmaknak köszönhetően. Ez utóbbiak közül főként a pánszláv mozgalom okozott sok kellemetlenséget Bécsnek. A mozgalom egyik fészkének a szomszédos Szerbiát tekintették, és már régóta vártak valamilyen ürügyre, melynek segítségével leszámolhatnak a veszélyes izgatókkal. Ferenc Ferdinánd szarajevói meggyilkolása kiváló casus bellinek ígérkezett. Egyébként a közutálatnak örvendő trónörökös halála a legkevésbé sem borította gyászba a Monarchia népeit, inkább megkönnyebbülést éreztek a trónra alkalmatlannak tartott főherceg halálhírét hallva. Maga Ferenc József is a következőképpen kommentálta a szarajevói hírt: ”A Gondviselés ismét jóvátett egy tévedést, melyet nekem nem állt módomban helyrehozni.” (Megjegyezném, Ferenc Ferdinánd, minden hibája mellett is, szinte modern, felvilágosult ember volt Ferenc Józsefhez képest. A Monarchia valószínűleg nem járt volna rosszul a trónra lépésével.) Úgy gondolva, az időpont kiváló egy szerbek elleni kis győztes háborúhoz, a Monarchia -valószínűleg nem teljesen alaptalanul- azonnal Szerbiát vádolta meg a gyilkosság megszervezésével és előkészítésével.

Július 23-án egy olyan ultimátumot adtak át a szerbeknek, melyben követelték a merényletért az osztrákok szerint felelős szerb katonatisztek letartóztatását, illetve szolgálatból való elbocsátását, a Narodna Odbrana nevű szervezet feloszlatását. További követelések voltak, hogy a szerb kormány hivatalosan is ítélje el a szarajevói merényletet és a nacionalista izgatást, valamint, hogy a szarajevói merénylet szerb szálainak kivizsgálásában osztrák nyomozók és tisztviselők is részt vehessenek. Mindezen követelések teljesítésére Szerbia 48 órát kapott. A feltételek a megszabott határidőn belül nyilvánvalóan teljesíthetetlenek voltak, és az ultimátum célja elég egyértelműen az volt, hogy ürügyet teremtsenek vele a fegyveres leszámolásra. G. B. Show a következőképpen vélekedett az osztrák ultimátumról: „A Szerbiához intézett ultimátum háborodott ötlet volt, nagyobb bűn, mint a gyilkosság, amely előidézte.” A szerbek kétségbeesetten próbáltak valahogy kikecmeregni a csapdából. Egy meglehetősen megalázkodó hangú válaszjegyzékben a Monarchia minden feltételét elfogadták, kivéve azt az egyet, hogy a gyilkosság ügyében az osztrák hatóságok szerb területen is vizsgálódhassanak. A német császár, II. Vilmos, a következőképpen értékelte a szerb választ: „Ragyogó teljesítmény… Nagy erkölcsi siker Bécsnek, ezzel viszont megszűnik minden ok a háborúra.” Két nap múlva a Monarchia hadat üzent Szerbiának.

Oroszország, a szláv szolidaritás miatt már kezdetben védelmet ígért Szerbiának, és most mozgósításba fogott Ausztria ellen. A németek ezt nem hagyhatták szó nélkül, és bár alkalmatlannak tartották az időpontot a háborúra, úgy vélték, a szövetségesi hűség kötelezi őket, hogy kiálljanak a Monarchia mellett. Két napos határidőt szabtak az oroszoknak a mozgósítás leállítására, és miután ez nem történt meg, hadat üzentek Oroszországnak. Még a franciák sem szívesen léptek be a háborúba, de a németek megkönnyítették a dolgukat, amikor, meglehetősen ostoba módon, két nappal az oroszok után nekik is hadat üzentek. Az angoloknak semmi kedvük nem volt az egészhez. Szerbia sorsa a legkevésbé sem érdekelte őket, és legszívesebben az egészet francia-német belügynek tekintették volna. Amikor azonban a németek bevonultak a semleges Belgiumba, jobb meggyőződésük ellenére ők is hadat üzentek. (Belgium védelmében, ugyebár. Arról azonban nem tesznek említést a történelemkönyvek, hogy nem a németek, hanem a franciák voltak az elsők, akik -még a német hadüzenet előtt- benyomultak a semleges Belgiumba. Természetesen ők is csak Belgium védelmében…) Igazából senki nem akarta a háborút, talán csak a franciák, de még ők is csak később. Utóbb maga Lloyd George, a későbbi angol miniszterelnök is így vélekedett: „A vezető politikusok közül senki sem akarta igazán a háborút. Úgyszólván belecsúsztak, vagy még inkább beletámolyogtak és belebotladoztak, merő ostobaságból.”
Amit leírsz a britekről,azt kissé hiteltelenné teszi az egész 19. századi, 20. századi történelmük. Persze lehet,hogy így van,de én kétlem.
A Habsburg birodalom kúrta el leginkább azt,hogy az Orosz bir. ne szövetséges legyen,amikor nem támogatta a cárt a krími háborúban. Persze rövid távon érthető ez a viselkedés. Nyugati hatalmakkal barátságos viszony,a Habsburg bir. közvetlen keleti határainál folyamatosan harcoló (és győztes),óriási szárazföldi hadseregel rendelkező Orosz bir. meggyengítése. De hosszú távon nagyon tré döntés volt.
 
M

molnibalage

Guest
A britek ostobasága miatt. Ne hogy már egy balkáni dzsembori Bosznia felett VH.-t okozzon.
Én már gimiben sem értettem,hogy olyan reálos beállítotságú emberek,mint te is,akiket mindig intelligensebbnek tartottam magamnál,miért nem látják át a történelmi összefüggéseket. Érdekes...
Mondd, te elolvastad a linkelt szöveget? Abbol hogyan vezetodott le, hogy ez a britek ostobasága volt?
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Mondd, te elolvastad a linkelt szöveget? Abbol hogyan vezetodott le, hogy ez a britek ostobasága volt?
Én arról tudok,hogy a németeket gyengének tartották ahoz,hogy szövetségesek legyenek. Majd a német erősödés agasztotta őket.
És akkor ott van az a megmagyarázhatattlan viselkedés,hogy egyszer háborút viselnek a ruszkik ellen, hogy meggátolják a balkáni terjeszkedésüket,majd OMM ellen támogatják őket,miközben OMM pont az orosz barát Szerbia(expanzív és agresszív), az OMM területi integritását veszélyeztető Nagy Szerbia projektjére reagál, a Balkánon A 19. sz. közepétől,ez nem néhány Šešej vajda lázálma volt,hanem szinte a teljes szerbiai politikai paletta által támogatott elgondolás. Ennek az inkonzisztensnek tűnő brit politikának csak a német ellenesség add értelmet.
Persze utólag jól hangzik,hogy gyerekek, mi mindent megtettünk(látva a 4 éves háború borzalmát,és anyagi vonzatát,mindenki ezt kommunikálná),csak nehezen hihető.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 932
53 494
113
50 éves a Kamaz . Bemutatták a legújabb (szupermodern) típust a Kamaz -54907 CONTINENT



Zsír!
Nem találtam technikai adatokat a honlapon,ebben Orosz motor van?
A régebbi fazonú Kamazokban még a klasszikus V8 van,euro2-es normával,ami csak itt probléma,ott nem.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 818
31 805
113
Az orosz történelemről mondta egy nagyon bölcs ember:

Oroszország története egy csizmás láb,ami egy emberi arcon tapos.

Az orosz birodalomról,és Oroszország 20-ik századi történetéről, az orosz muzsikok,munkások,gulág-ra deportáltak,vagy az éhhalálra ítélt parasztok milliói tudnának mesélni,csak sajnos már a csontjaik sincsenek meg.

Ez a Szovjetunió története, az is leginkább 1953-ig. A cári Oroszország ahhoz képest egy humanista intézmény volt. Az 1953 utáni SzU pedig persze még elég gáz volt, de azért messze volt a sztálini korszaktól.
"Ha tudni akarod milyen lesz a jövő, képzelj el egy csizmás lábat, ami örökké egy emberi arcon tapos" (nem szó szerint, emlékezetből írom) Orwell 1984-ének a záró mondata egyébként, ezt mondja a vallató Winston Smithnek.