A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Azért a csodálatos költségszaporításban nagy tehetséggel rendelkezünk; így lett a 40 milliárdos Puskás-stadionból közel 190 milliárdos projekt. Ha a felvett állomány személyi ügyeit intézők bérét is oda számolják a költségekbe, és minden kapcsolódó, de alapból meglévő költséget oda sorolnak, biztos kijön a 300 milliárd. De a 2017 óta próbálkozó egyre csökkenő létszámú ember ( https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnvn001.html)
kezeléséhez, a már felépült kerítésrendszer mellett nem hiszem, hogy ilyen nagyságrendben kell költeni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Elég lassan és remélhetőleg érthetően írtam. "Miért veszünk egy harckocsiezredre való tankot, amikor a hozzávaló ezred csak nevében létezik?" Harckocsi zászlóaljra valót (44 db) veszünk.

„A Leopard 2A7+ nehéz! A tank 70 tonnát nyom, ergo a magyar utak és hidak többsége nem alkalmas arra, hogy ezeken mozgassák őket.” Ez úgy, ahogy van marhaság. „Biztos ezért is kellett venni hozzájuk a Leguán hídvetőket.” A hídvetőket nem az említett ok miatt vásároltuk. „Pont úgy járunk, mint az amerikai haderő 3. páncélos dandárja 2017-ben." A demonstratív céllal Európába vezényelt egység Abrams 1A2 harckocsijai nem tudtak átkelni a német-lengyel határon, mert a lengyel utak nem tették lehetővé a szállításukat.” Erről szó sem volt, bizony, hogy átkeltek és az eszközeik ott is maradtak, már nem azért, mert nem tudtak közlekedni, hanem mert az usákok trükköztek egyet. „Azt, hogy hogyan jutnak ki erőink a harctérre, másodlagos kérdésként kezelik. Ezért válhat a Leopardból fogatlan oroszlán.”

A Leóknak gumibetétes lánctalpuk van, közúton remekül tudnak közlekedni. Egyébiránt jelenleg is vannak nehézgép szállítóink és még veszünk is néhányat. Azért erősen kíváncsi vagyok, hogy a környező országokban lakó „barátaink” is ezen a véleményen vannak-e. Egyébiránt olvasgass egy keveset, mielőtt lenyomsz valakit.
Nagyjábol a hajadra kenheted a gumibetétes lánctalpat,ha a hid/áteresz nem birja el a 70tonnás súlyt.És itt nem a nagy teherbirású autópálya és vasuti hidakra kell gondolni.Azokat a háború elején jó eséllyel szétlövik/bombázzák.Illetve ha csak azokat használhatod,az ellen jol tud tervezni ellened-hisz behatárolt a mozgékonyságod.Az elkerülő útvonalak,mellékutak,faluvégi vizesárok hidjai nem fogják elbirni.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Az elgondolás jó lenne, de sajnos nem biztos hogy működőképes...
Egy olyan minősített termékről van szó aminél 0 % a megengedett hibahatár. MINDEN db.nak ami kikerül a katonákhoz tökéletesnek kell lennie.
Ezt a minőségi szintet egy iparszerű gyártásban nem könnyű elérni - úgy is fogalmazhatunk hogy nagyon drága.
Igen komoly minőségbiztosítási rendszert kell kiépíteni hozzá (alapanyag vizsgáló labor, minden félkész és kész darab alapos vizsgálata, jól képzett mérnökök serege, stb..)

Jellegükből adódóan a minőségbiztosítási klts.ek eléggé rugalmatlanok (kvázi fix), ami azt jelenti hogy kb. mindegy hogy 1 000 sisakot gyártasz vagy 10 000-et, kb. u.akkora minőségbiztosítási szervezet kell hozzá.
A különbség annyi hogy a költségeidet 1 000 sisakra vagy 10 000-re tudod szétosztani….

A lényeg hogy egy kis üzem olyan hihetetlen drága sisakokat gyártana, hogy attól a HM-ben mindenkinek égnek állna a haja...:eek:
Csak megjegyzés. Van ilyen már pl a börtönben lévők gyártják részben a börtönőrök cuccait. Ugyanezt továbbvive megoldható simán az is hogy a csökkent munkaképességúek legyenek honvédelmi beszállító nonprofit cégek.
Az állam igyis-úgyis kifizeti őket hisz az a cél hogy elfoglalják magukat valami hasznos dologgal, és ha már dolgoznak kapnak fizetést is, jelenleg is.
Igen komoly varrodák vannak pl a START rehabilitációs intézményekben, és csak a meo-t kell megoldani. És úgy gondolom, sőt hiszem , és tudom is tapasztalatból hogy ezek az általában dolgozni akaró, de más szempontból sérült emberek az egyik legjobban dolgozóak, mert rögeszmésen ragaszkodnak egy betanult folyamathoz, azaz olyan nincs hogy ott nem lenne az utolsó zsinór is elvarva..2 in 1..Addig szarakodnak valamivel, amíg nem jó. Nyilván nem a négyzetméterenkén 1 misibe kerülő anyagot kell odaadni elsőre, de aztán hihetetlen lenne a dolog.Láttam, tudom..olyanok ezek a szegények mint a robotok..És akarnak, és végre nem felesleges képeslap hajtogatás lenne a feladatuk. A határidő meg majdnem mindegy..először megvenni ami kell, azonnal aztán szépen készletre, pótlásra működhetne a dolog.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 027
113
Nagyjábol a hajadra kenheted a gumibetétes lánctalpat,ha a hid/áteresz nem birja el a 70tonnás súlyt.És itt nem a nagy teherbirású autópálya és vasuti hidakra kell gondolni.Azokat a háború elején jó eséllyel szétlövik/bombázzák.Illetve ha csak azokat használhatod,az ellen jol tud tervezni ellened-hisz behatárolt a mozgékonyságod.Az elkerülő útvonalak,mellékutak,faluvégi vizesárok hidjai nem fogják elbirni.
Nem vetted a fáradtságot, hogy elolvasd az előzményeket, igaz?
De már a beidézett szöveg is marhaság.
@alali77 (aki út és vasútépítésekkel foglalkozik privátban) levezette múltkor, hogy nagyjából elhanyagolható azon érintett hidak száma, amelyik alkalmatlan a Leok áteresztésére. Ráadásul ezek száma csökken. Mondjuk simán lehet, hogy ezek a hidak a T72-eseket sem biztos, hogy elbírták.
A hivatkozott gazdasági témájú portál cikke meg azt állította, hogy:
„A Leopard 2A7+ nehéz! A tank 70 tonnát nyom, ergo a magyar utak és hidak többsége nem alkalmas arra, hogy ezeken mozgassák őket.”
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 093
119 292
113
Csak megjegyzés. Van ilyen már pl a börtönben lévők gyártják részben a börtönőrök cuccait. Ugyanezt továbbvive megoldható simán az is hogy a csökkent munkaképességúek legyenek honvédelmi beszállító nonprofit cégek.
Az állam igyis-úgyis kifizeti őket hisz az a cél hogy elfoglalják magukat valami hasznos dologgal, és ha már dolgoznak kapnak fizetést is, jelenleg is.
Igen komoly varrodák vannak pl a START rehabilitációs intézményekben, és csak a meo-t kell megoldani. És úgy gondolom, sőt hiszem , és tudom is tapasztalatból hogy ezek az általában dolgozni akaró, de más szempontból sérült emberek az egyik legjobban dolgozóak, mert rögeszmésen ragaszkodnak egy betanult folyamathoz, azaz olyan nincs hogy ott nem lenne az utolsó zsinór is elvarva..2 in 1..Addig szarakodnak valamivel, amíg nem jó. Nyilván nem a négyzetméterenkén 1 misibe kerülő anyagot kell odaadni elsőre, de aztán hihetetlen lenne a dolog.Láttam, tudom..olyanok ezek a szegények mint a robotok..És akarnak, és végre nem felesleges képeslap hajtogatás lenne a feladatuk. A határidő meg majdnem mindegy..először megvenni ami kell, azonnal aztán szépen készletre, pótlásra működhetne a dolog.
a börtöni varrodákban gyártott ruházati anyagok minősége kritikán aluli sajnos. Egyszer rendelt a hm is tőlük... Egyszer.... Ami tekintve, hogy milyen dolgok mennek át a minőségellenőrzésen sajnos mindent elmond.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Nem vetted a fáradtságot, hogy elolvasd az előzményeket, igaz?
De már a beidézett szöveg is marhaság.
@alali77 (aki út és vasútépítésekkel foglalkozik privátban) levezette múltkor, hogy nagyjából elhanyagolható azon érintett hidak száma, amelyik alkalmatlan a Leok áteresztésére. Ráadásul ezek száma csökken. Mondjuk simán lehet, hogy ezek a hidak a T72-eseket sem biztos, hogy elbírták.
A hivatkozott gazdasági témájú portál cikke meg azt állította, hogy:
Megismétlem.Nem az autópályák és főutak hidjai jelentenek gondot.Vasuti hidak meg röhögve elbirják.Csakhogy ezek egy komoly háború esetén elsőkörös célpontok.Azonkivül ha csak ezeket használhatod,kiszámitható a mozgásod.
Kamionsoförként alighanem elég jol tudom érzékelni a súlykorlátos műtárgyak problémáját.
Különben ez nem is a hk-k esetében érzem nagyon problémásnak.Tankok nehezek,kész,pont.(bár a japánok kihozták a Type10-et 44tonnábol)De hogy már az IFV,és lassan az APCk is überelik a 40tonnát....Ménykű drágák és nehezek.Elöbbi a számukat,utóbbi a mozgásterüket határolja be.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Nagyjábol a hajadra kenheted a gumibetétes lánctalpat,ha a hid/áteresz nem birja el a 70tonnás súlyt.És itt nem a nagy teherbirású autópálya és vasuti hidakra kell gondolni.Azokat a háború elején jó eséllyel szétlövik/bombázzák.Illetve ha csak azokat használhatod,az ellen jol tud tervezni ellened-hisz behatárolt a mozgékonyságod.Az elkerülő útvonalak,mellékutak,faluvégi vizesárok hidjai nem fogják elbirni.
Azok a 72-est sem bírják. Butaság, a Leopard 2 kozep-europaba lett tervezve, a hidak nagyrésze bírja, a kicsik mellett meg átmegy, mert egy TANK!!!
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Megismétlem.Nem az autópályák és főutak hidjai jelentenek gondot.Vasuti hidak meg röhögve elbirják.Csakhogy ezek egy komoly háború esetén elsőkörös célpontok.Azonkivül ha csak ezeket használhatod,kiszámitható a mozgásod.
Kamionsoförként alighanem elég jol tudom érzékelni a súlykorlátos műtárgyak problémáját.
Különben ez nem is a hk-k esetében érzem nagyon problémásnak.Tankok nehezek,kész,pont.(bár a japánok kihozták a Type10-et 44tonnábol)De hogy már az IFV,és lassan az APCk is überelik a 40tonnát....Ménykű drágák és nehezek.Elöbbi a számukat,utóbbi a mozgásterüket határolja be.
Sziasztok.
Az nyilvánvaló hogy ha gond lenne akkor a harckocsik meg minden más is át kell menjen mindenen. Nehogy már csak arra menjünk ahol van híd meg sztráda...Hány híd volt a második világháborúban? meg hány autópálya? ki kell kerülni oszt átmenni a folyón.ennyi.
Ezért vannak az utászok...gondolom.Ebben nem is vagyunk rosszak amúgy.Kivételes dolog de 2 pontom hidat is fel tudunk állitani. bármikor. az árkokra meg ott a buldózer, hidvető,stb....nem ez a leggyengébb lánszeme ma a magyar honvédségnek.A meg hogy tönkremegy az aszfalt kit érdekel haború idején, de komolyan...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 027
113
Megismétlem.Nem az autópályák és főutak hidjai jelentenek gondot.Vasuti hidak meg röhögve elbirják.Csakhogy ezek egy komoly háború esetén elsőkörös célpontok.Azonkivül ha csak ezeket használhatod,kiszámitható a mozgásod.
Kamionsoförként alighanem elég jol tudom érzékelni a súlykorlátos műtárgyak problémáját.
Különben ez nem is a hk-k esetében érzem nagyon problémásnak.Tankok nehezek,kész,pont.(bár a japánok kihozták a Type10-et 44tonnábol)De hogy már az IFV,és lassan az APCk is überelik a 40tonnát....Ménykű drágák és nehezek.Elöbbi a számukat,utóbbi a mozgásterüket határolja be.
Elég egyszerű. A HK nem mozog IFV nélkül, és fordítva. Tehát ahol a Leo elmegy, ott a PUMA is el fog, ahol meg nem ott meg úgy is a Leguan kell, vagy nagyobb folyó esetén ponton.
Ezért nem érzem azt sem tragédiának a beszerzés szempontjából, hogy a PUMA-nak nincs műszaki mentő verziója per pillanat.
Mert a Leo alapú Wiesent a PUMA-k esetén is el tud járni. Felesleges többletterhelést meg nem fog jelenteni ezzel a logisztikának alkatrész ügyben.
A kezelők meg úgy is a hk. személyzettel "képződnek".
Különben az ilyen kisebb teherbírású hidakat meg a műszakiak utólag - és rövid idő alatt - is meg tudják erősíteni. Múltkor láttam egy ilyet valamilyen műszakis kiadványban, amiben a MH műszakiainak rendelkezésére álló eszközöket részletezték.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Azok a 72-est sem bírják. Butaság, a Leopard 2 kozep-europaba lett tervezve, a hidak nagyrésze bírja, a kicsik mellett meg átmegy, mert egy TANK!!!
Nem biztos.Egy mondjuk 30tonna üzemi súlykorlátú hid 45-60tonnát alkalmilg még kibirhat.Van egy biztonsági szorzó a rendszerben.És nem,a tank sem megy mindenen keresztül.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Egyébként meg iszonyúan kevés olyan híd lehet az országban, ahol a 72 átmegy, a Leó még nem. Ezek ugyanis inkább rövid atereszek, gyakran csak kerekes járműveknek jelent akadályt az, ami miatt építették.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Nagyjábol a hajadra kenheted a gumibetétes lánctalpat,ha a hid/áteresz nem birja el a 70tonnás súlyt.És itt nem a nagy teherbirású autópálya és vasuti hidakra kell gondolni.Azokat a háború elején jó eséllyel szétlövik/bombázzák.Illetve ha csak azokat használhatod,az ellen jol tud tervezni ellened-hisz behatárolt a mozgékonyságod.Az elkerülő útvonalak,mellékutak,faluvégi vizesárok hidjai nem fogják elbirni.
Ezek szerint uaz-t kellett volna még beszerezni?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Sziasztok.
Az nyilvánvaló hogy ha gond lenne akkor a harckocsik meg minden más is át kell menjen mindenen. Nehogy már csak arra menjünk ahol van híd meg sztráda...Hány híd volt a második világháborúban? meg hány autópálya? ki kell kerülni oszt átmenni a folyón.ennyi.
Ezért vannak az utászok...gondolom.Ebben nem is vagyunk rosszak amúgy.Kivételes dolog de 2 pontom hidat is fel tudunk állitani. bármikor. az árkokra meg ott a buldózer, hidvető,stb....nem ez a leggyengébb lánszeme ma a magyar honvédségnek.A meg hogy tönkremegy az aszfalt kit érdekel haború idején, de komolyan...
Elég egyszerű. A HK nem mozog IFV nélkül, és fordítva. Tehát ahol a Leo elmegy, ott a PUMA is el fog, ahol meg nem ott meg úgy is a Leguan kell, vagy nagyobb folyó esetén ponton.
Ezért nem érzem azt sem tragédiának a beszerzés szempontjából, hogy a PUMA-nak nincs műszaki mentő verziója per pillanat.
Mert a Leo alapú Wiesent a PUMA-k esetén is el tud járni. Felesleges többletterhelést meg nem fog jelenteni ezzel a logisztikának alkatrész ügyben.
A kezelők meg úgy is a hk. személyzettel "képződnek".
Különben az ilyen kisebb teherbírású hidakat meg a műszakiak utólag - és rövid idő alatt - is meg tudják erősíteni. Múltkor láttam egy ilyet valamilyen műszakis kiadványban, amiben a MH műszakiainak rendelkezésére álló eszközöket részletezték.
Idő és kapacitási korlát.Hidvetők teljesitménye korlátos,ponton meg igen érzékeny a tűzcsapásokra.Már málházva,oszlopban is.Igen jol nyomonkövethető,jellegzetes eszközök.
Továbbra is úgy gondolom,hogy ez a nehéz,de legalább karcsú páncélgránátos dd nem lesz alkalmas honvédelemre(bár a konkrét leendő hadrendjét még mindig nem ismerjük,tehát azért ne zárjuk ki a klasszikus 4zl-as páncélgránátos dd szervezetet véglegesen).Önmagában egyszerűen kevés hozzá.Ilyen szervezetböl kéne legalább 6,hogy tényleges országvédelmi erőt alkossanak.Nameg a supportja.Ez inkább szerintem kifejezetten NATO felajánlásra lesz.És a bekerülési költsége leköti a szárazföldiek forrásainak javát.Az országvédelem alapját jelentő mezei gyalogosnak meg nem jut rendes felszerelésre,fizetésre
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Idő és kapacitási korlát.Hidvetők teljesitménye korlátos,ponton meg igen érzékeny a tűzcsapásokra.Már málházva,oszlopban is.Igen jol nyomonkövethető,jellegzetes eszközök.
Továbbra is úgy gondolom,hogy ez a nehéz,de legalább karcsú páncélgránátos dd nem lesz alkalmas honvédelemre(bár a konkrét leendő hadrendjét még mindig nem ismerjük,tehát azért ne zárjuk ki a klasszikus 4zl-as páncélgránátos dd szervezetet véglegesen).Önmagában egyszerűen kevés hozzá.Ilyen szervezetböl kéne legalább 6,hogy tényleges országvédelmi erőt alkossanak.Nameg a supportja.Ez inkább szerintem kifejezetten NATO felajánlásra lesz.És a bekerülési költsége leköti a szárazföldiek forrásainak javát.Az országvédelem alapját jelentő mezei gyalogosnak meg nem jut rendes felszerelésre,fizetésre
Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket. A környéken senkinek nincs (nem lesz) olyan minőségű ereje, mely esélyes agresszorként léphetne fel. Ettől függetlenül hosszú távon valóban több kellene, most örüljünk, hogy ennyire kikohogik magukból a zsozsót.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket. A környéken senkinek nincs (nem lesz) olyan minőségű ereje, mely esélyes agresszorként léphetne fel. Ettől függetlenül hosszú távon valóban több kellene, most örüljünk, hogy ennyire kikohogik magukból a zsozsót.
Ez forrás kérdése.Egyértelmüen nincs forrás 5-6 jelenleg legkorszerűbb nehéz,vagyis jó drága,eszközökkel felszerelt dd kiállitására.A közepesnek mondott dd-rol még semmi infó nincs.De akármiféle lesz,egyszerűen kevés a haderő azzal együt is.Mivel a pénzügyi korlátokon nem tudunk érdemben változtatni,a koncepciót kéne a lehetőségekhez igazitani.
És valójában a 3potenciális térségbeli ellenfelünk meglévő,és már ismert és folyamatban lévő beszerzéseit figyelembe véve,nem eredményez még egyenrangú erőt sem ez a Z2026 program,nemhogy regionális meghatározó erőt.Ez egy olyan erőd,aminek van egy citadellája,egy kapuvédművel,de se vársikja,se előművek,se bástyaöve,se kötőfalai.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Igen, a Z2026 egy fostócsa, kevés, nem jó, amúgy se lesz belőle semmi, hátra lehet dőlni, minden megy tovább, ahogy eddig.
Senkit ne zavarjon meg, hogy - ha jól emlékszem - Arcas kigyűjtötte ami eddig biztos belőle, és az már több, mint, amit az elmúlt 30 évben összesen hozzáraktak a honvédséghez. Na jó, a Gripent, ha kiveszem, az azért nagy falat. De hopp, azt is ezek a csávók boltolták le.