A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Akkor vegyenek T-90MS-t.
Addig fogják körbetojni a poker asztalnál a tétjeiket míg el jutnak az Abrams ig. Az Airbust és vele együtt az europai hadipart is körbejáraták az asztalnál. Mégsem lett belőle semmi. Sajnos túl mélyen vannak abban a likban. Az usa meg lobbistái vajon engedni fognak a hurkon? Kötve hisszem. A biznisz az biznisz. Husszar majd keressél rá egy jó ferengi szabályt :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 439
113
Ez azért van mert utálják a németeket mint a büdös szart.
Ezt én nem vonom kétségbe, csak a beszerzéseiket szerintem nem ez irányítja.
Az amerikaiaktól vesznek meg mindent, amit maguk ne tudnának összerakni.
MINDENBEN önellátókká akarnak válni.
Addig fogják körbetojni a poker asztalnál a tétjeiket míg el jutnak az Abrams ig. Az Airbust és vele együtt az europai hadipart is körbejáraták az asztalnál. Mégsem lett belőle semmi. Sajnos túl mélyen vannak abban a likban. Az usa meg lobbistái vajon engedni fognak a hurkon? Kötve hisszem. A biznisz az biznisz. Husszar majd keressél rá egy jó ferengi szabályt :D
Az az igazság, hogy a lengyelek - ütköző szerepükből adódó - zsigeri pánikját nem hinném, hogy az amerikaiaknak tovább kellene erősíteni. Nekik elég, ha ott vannak, amikor a lengyelek elindítanak 1-1 modern eszközre beszerzési programot.
A harckocsi beszerzési program viszont pont nem ilyen. Az Abrams meg (különösen az export) nem igazán a latest high techről szól.
Ugyan azért az árért (vagy még olcsóbban) fognak komplett gyárat odatelepíteni a koreaiak, dalolva! 800 HK azt jelenti, hogy felmarkolják a európai piac nagyjából 1/3-adát, 1/4-edét. Már ismerik egymást. Dolgoztak együtt.
Egy majdnem bukott MGCS pozícióból 2-3 éven belül megkezdett K-2 termelés lehet. ala Rosomak!
Nem valószínű, hogy az amerikaiak gyárat telepítenének hozzájuk...:rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 439
113
Egészen aljas! :rolleyes::p (Zord már körön belül van, tudtommal!;))
200101_airpowernews_82.jpg

Szerintem ez nem májusi kép...
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Metiszből van tandemes változatunk is, ERA mögött 900 mm-es átütés ma igen komoly, hátránya hogy rövid a hatótávja (meg ki tudja mennyi van élettartamból, és asszem indító is kevés van belőle, ha valaki tudja mennyit szereztünk be ne tartsa magában, én valahol 20at olvastam de az nagyon durván kevés lenne.)
.


Valószínűleg erre emlékszel.
https://web.archive.org/web/2018050..._1834/raketakat-adtunk-el-szlovakianak-574422

Nekem is a 20 rémlett. Bár elég régi hír.

De mivel itt a tataiai is metiszel lőnek.

https://www.haborumuveszete.hu/vide...ideo-magyar-amerikai-elesloveszet-a-bakonyban

Gondolnám akkor a 100 indító remélhetőleg megmaradhatott, és Debrece/hódmező is kapott.
Persze az is jó kérdés mennyi rakétánk van hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 483
113
"Az MH KFOR Kontingens 21. váltása legnagyobb részben az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonáiból áll. A kontingens többsége a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál (KFOR Tactical Reserve Battalion - KTRBN) szolgál Koszovóban."
"A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj Michele Risi vezérőrnagy, a békefenntartó misszió olasz parancsnokának közvetlen alárendeltségében szolgál. A kétcsillagos tábornok a magyar alegység munkáját példaértékűnek tartotta az elmúlt időszakban."
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 439
113
Húha, van bajom!
Üres óráimban, tömegközlekedve, fejben sakkozva (ezt sosem értettem :rolleyes:) próbálom összerakni a haderőreform célját képező MH-t.
Most éppen a tüzérséghez értem, és több gondom is van a szervezeti felépítéssel.
Ugyebár jelenleg 12db 152mm-es D-20 jelenti a tábori tüzérséget a Magyar Honvédségben. (röhögni nem ér!)
Gondolom ezen a fórumon nem újdonság, hogy már úton vannak a szép/új/f@sza PZH 2000-esek. Szám szerint 24db. Na és ez az elmélkedésemnek az egyik forrása.
Ugyebár a 12db D20 az tulajdonképpen két (3?? :eek:) ütegnek (századnak megfelelő alegység) felel meg. Ezen ütegeket (6 v. 4) ugyebár tűzszakaszok építik fel (ez ugye a hagyományos szakasz, tüzér megfelelője). A tüzérség minimális egysége a löveg. Ami a PZH-k esetében maga az 1 jármű.
Oldalvágás:
Na most ezt például nem tudom, hogy a németeknél hogy van, illetve nálunk hogyan lesz, de az amerikaiaknál az M109-eseknél a löveghez(tüzér raj) hozzá tartozik az FAASV is. Ez valamennyire részletkérdés, de tudtommal a PZH-nak nincs olyan rendszeresített, illeszkedő lőszeres járműve. Gondolom az lenne az ideális, ha a lőszert a PZH után olyan jármű hordaná, ami szintén lánctalpas, de alapvetően ez nem biztos, hogy nem megoldhatatlan Rábákkal.

Visszatérve a szervezeti felépítésre:
A német tüzér osztályok méretéből nagyjából következtetni lehet náluk használt tüzér ütegek, méretére. Egy tüzér osztály náluk vagy 24 vagy 16 db PZH-t tartalmaz (általában kiegészítve 8 rakétatüzérségi járművel). A 24 logikusan 3db 8 löveges üteget (battery) tartalmaz. A 16-os viszont csak kettőt. Ahogy láttam az amerikaiaknál is általában ez utóbbi (16 löveg) az általános a tüzér osztály (artillery battalion) kialakításánál.
Namost a gondom ott kezdődik, hogy akkor a PZH-kkal átvesszük a NATO szabványnak minősülő 1/4/8/16(24) rendszert, vagy maradunk az 1/2(3)/6/12-es rendszernél?
Ez azért érdekes, mert ugye a 24db PZH ez alapján egyben is kezelhető egy igen tápos német típusú hadosztály szintű önálló tüzér osztálynak, vagy felosztható 2db az MH által használt igen gyér tüzér osztálynak.
Ez utóbbi esetben ugyebár lenne tüzér osztálya mindkét jelenlegi lövészdandárunknak. Az így kialakított tüzérosztályok harcértéke tovább növelhető rakétatüzérségi, könnyű tüzérségi (105mm-es), vagy esetleg önjáró aknavetős (SRAMS?) tüzérségi ütegekkel.
Amennyiben 24 löveges tüzér osztályra térünk át, akkor értelem szerűen más megoldás (a kerekesek közül valami) kell a közepes dandár felépítéséhez.
Eddig ebből indult ki mindenki, de bennem megfordult, hogy mi van, ha nem.

Simán lehet, hogy rosszul írtam az alegységek méreteit, de nagy a "köd"....
Úgyhogy, arra kérném a nagyérdeműt, hogy akinek inge, az vegye magára ezen köd eloszlatását! :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
Valószínűleg erre emlékszel.
https://web.archive.org/web/2018050..._1834/raketakat-adtunk-el-szlovakianak-574422

Nekem is a 20 rémlett. Bár elég régi hír.

De mivel itt a tataiai is metiszel lőnek.

https://www.haborumuveszete.hu/vide...ideo-magyar-amerikai-elesloveszet-a-bakonyban

Gondolnám akkor a 100 indító remélhetőleg megmaradhatott, és Debrece/hódmező is kapott.
Persze az is jó kérdés mennyi rakétánk van hozzá.


A különböző nemzetközi adatbázisok szerint :
2100 db. 9M131 Metis-M/AT-13 érkezett 1995-1997 között az orosz államadósságból fizetve.

A HM Arzenál zrt. Nyírteleken tudja ezeket felújítani?
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Ocses
T

Törölt tag 1586

Guest
Eléggé...
Egy részét a hibáknak (állandóan bekoszosodó külső kamerák) lehet a harctér sajátosságaival magyarázni, de nagy részük konstrukciós és / vagy gyártási probléma (nagy forduló sugár, folyamatosan csöpögő olaj, beszoruló ajtók, törékeny első tengely, stb…)
A lényeg hogy az elemzés szerint egy ilyen MRAP egy tapasztalt katonának könnyű préda...
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Azèrt ne feledjük el, hogy ezzel az LNA gyakorlatilag az ellensèg cègènek hírnevèt tette tönkre, nem biztos, hogy minden úgy igaz ahogy leìrtàk... lehet kicsit ràsegítettek...
Ha a fele igaz, akkor is durva. Ha komolyabb mennyiséget rendelünk az ehhez hasonló török csodákból, az azért rendesen lehúzná a z2026 értékét...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Azèrt ne feledjük el, hogy ezzel az LNA gyakorlatilag az ellensèg cègènek hírnevèt tette tönkre, nem biztos, hogy minden úgy igaz ahogy leìrtàk... lehet kicsit ràsegítettek...
Ha a fele igaz, akkor is durva. Ha komolyabb mennyiséget rendelünk az ehhez hasonló török csodákból, az azért rendesen lehúzná a z2026 értékét...
Szerintem ez arra hívja fel a figyelmet hogy bármit veszünk is (nagyobb tételben…) azt előtte nagyon alaposan tesztelni kell.
Alapos teszt alatt értsd: pár darabot széthajtani, szétlőni, felrobbantani, stb… Meggyőződni arról hogy a tetőpáncél tényleg átlőhető e egy AK-val, vagy egy találat esetén tényleg beszorul e az ajtó, stb..?
(tudom, volt aki azt írta hogy titokban :rolleyes: már teszteltük a Török csodákat idehaza, de én ezt nem nagyon hiszem…)
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Szerintem ez arra hívja fel a figyelmet hogy bármit veszünk is (nagyobb tételben…) azt előtte nagyon alaposan tesztelni kell.
Alapos teszt alatt értsd: pár darabot széthajtani, szétlőni, felrobbantani, stb… Meggyőződni arról hogy a tetőpáncél tényleg átlőhető e egy AK-val, vagy egy találat esetén tényleg beszorul e az ajtó, stb..?
(tudom, volt aki azt írta hogy titokban :rolleyes: már teszteltük a Török csodákat idehaza, de én ezt nem nagyon hiszem…)
Pedig voltak tesztelve, és nem 2 napot.

Illetve másik gyártó mint ami iránt mi érdeklődünk szerintem az árában is vannak különbségek a modellek közt. Mondjuk ez még úgy is néz ki mint egy jégkrémes kocsi.
 

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
260
290
63
Szerintem ez arra hívja fel a figyelmet hogy bármit veszünk is (nagyobb tételben…) azt előtte nagyon alaposan tesztelni kell.
Alapos teszt alatt értsd: pár darabot széthajtani, szétlőni, felrobbantani, stb… Meggyőződni arról hogy a tetőpáncél tényleg átlőhető e egy AK-val, vagy egy találat esetén tényleg beszorul e az ajtó, stb..?
(tudom, volt aki azt írta hogy titokban :rolleyes: már teszteltük a Török csodákat idehaza, de én ezt nem nagyon hiszem…)
Pedig a hírek szerint 200 db valamit vettünk tőlük.