A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 076
13 706
113
Úri ember, csak olyat vállal, amit teljesíteni tud. És akar.
Hármat lehet forgatni egy feladatban, kettőt csak ideig óráig.
Egyet viszont nem. Ennyi a jelentősége az új haderő struktúranak.


Amit még elfelejtettem létszámban sem egyező a 3 ddunk. Bár nem tudom a tervezett létszámokat de a KRDD biztos kisebb létszámú lesz mint pl a tatai nehéz.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Először a közepes lesz kész? Hogy érted? Azt hittem a nehéz dandár lesz, az eddigi beszerzések miatt.
A nehéz 2028-ra lesz kész. Jelenlegi felajánlás a közepes dandár. Benkőtől idézek: "Ráadásul a terveinkben jelen van, és a NATO-nak tett felajánlásunkban is szerepel egy közepes dandár, illetve 2028-ra egy nehéz dandár felállítása is, aminek pedig szerves eleme mindez.
pöcshuszár kérdésére válaszoltam
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 463
113
3 különböző dandárt nem lehet forgatni ugyanarra a feladatra.
Nem ugyan az a felszerelés.
Nem ugyan az a kiképzés.
Nem ültethető be a KRDD-s a harckocsiba.
De fordítva sem.
Ezt meg a natoban is tudják.
Ezért kell a KRDD-t leszámítani a 3 dandáros rendszerből. A jelenlegi lövész zászlóaljak viszont pl. egymással kompatibilisek.
Ha a debreceni dandár így is földrajzilag széttelepített alakulatait szervezetileg is különválasztod, és a jelenlegi 2 hódmezői zászlóaljból valamint a debreceni maradék alapjain 1-1 új dandárt szervezel, akkor meg tudod tartani a jelenlegi dandárokban szolgálókat. (nem kell újra költözni)
A haderőfejlesztési tervekben szereplő állományszámok simán lehetővé tennék a 3 harcoló dandárt, sőt még egy komolyabb tüzérségi fejlesztést is (egy önálló tüzér ezred?).
Ezért gondoljuk itt többen is, hogy nem fogunk megállni a harckocsik számában sem 44-nél. Esetleg ha nem is HK érkezik, akkor kerekes tűztámogató járművek (105-120-as toronnyal) a lövészdandárokhoz.
Ezért lesz fontos a várható IFV-k típusa, és mennyisége. Amennyiben egy kerekes alapú IFV érkezik (pl. Rosomak), akkor ott akár homologizálni is lehet az egész rendszert - annak minden előnyével. Ha meg lesz osztva kerekes (pl. Rosomak) és lánctalpas (pl. PUMA) között, akkor arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a torony rajtuk megegyező legyen.
A nehézbe megy a lánctalpas (pl. PUMA) A toronnyal. A közepesbe a kerekes jármű (pl. Rosomak) ugyan azzal A toronnyal. A könnyű meg kap sima 8x8-as (vagy 6x6-os) APC-ket (pl. Rosomak vagy Luchs v. Rosomak 6x6) mondjuk egy egyszerű .50-es távirányított toronnyal.
Emiatt a rendszer miatt lenne értelme bevezetni a dandáronkénti 1 tartalékos lövész zászlóaljat (ha jól tudom, a cseheknél és a németeknél is így működik a tartalékos rendszer). Tata meg kapna egy tartalékos HK. századot a HK. zászlóaljához. És így meg lehetne oldani a folyamatos tartalékos kiképzést alakulaton belül. El lehet kezdeni zárolt készleteket képezni mondjuk HK.-ból vagy gyalogsági járművekből. Mert a tartalékosok csak váltásban használják a legdrágább eszközeiket. Így értelmet is nyerne a 12db A4 marasztalása.
Pl. 1 zászlóaljnyi Leopard 2 A7+ van "forgalomban" Tatán, 2 másik meg letárolva. A hozzá való legénység meg váltásban képződik ÖMT keretein belül az A4-eken Tatán.
Ezt a rendszert nem '26-ig vagy '28-ig kell kialakítani. Addig esélytelen (pénzügyi okokból), hogy harcjárművekből tartalékot képezzünk! Viszont az addigra megemelt költségvetés már lehetővé tesz egy fontolt bővülést. Ne feledjük, hogy akkor már nem kell mindenből akkora csomag a zárolt készletekből, így a következő 44db HK csomagára már jóval olcsóbbra jönne ki.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 533
113
Csak hogy legyen mihez hasonlítani...

Czech soldiers are included in the NATO Very High Readiness Joint Task Force for 2020

"The Czech Task Force comprises a thousand soldiers and consists of maneuver units of the 71st Mechanized Battalion from Hranice and other specialists from a total of sixteen units of the Army of the Czech Republic.

In 2020, VJTF Task Force units based on the 71st Mechanized Battalion will participate in several foreign exercises in Poland (LAMA 2020), Lithuania (Briliant Jump and Iron Wolf 2020) and Romania (Transylvanian Dragon II and III). On the territory of the Czech Republic the task force will then test its capabilities during Adamant Warrior 2020 exercise with the participation of 150 soldiers from Romania and NATO observers."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 463
113
Csak hogy legyen mihez hasonlítani...

Czech soldiers are included in the NATO Very High Readiness Joint Task Force for 2020

"The Czech Task Force comprises a thousand soldiers and consists of maneuver units of the 71st Mechanized Battalion from Hranice and other specialists from a total of sixteen units of the Army of the Czech Republic.

In 2020, VJTF Task Force units based on the 71st Mechanized Battalion will participate in several foreign exercises in Poland (LAMA 2020), Lithuania (Briliant Jump and Iron Wolf 2020) and Romania (Transylvanian Dragon II and III). On the territory of the Czech Republic the task force will then test its capabilities during Adamant Warrior 2020 exercise with the participation of 150 soldiers from Romania and NATO observers."
Ha már csehek...
Még ha nem is kritika mentes a dolog, de náluk már elindult az katonák felszereléseinek online rendelési lehetősége... :p
/Tudom, tudom, üres lenne a webshop.../
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
A jelenlegi lövész zászlóaljak viszont pl. egymással kompatibilisek.
még igen, mert kb mindenhol régi vsz szar technika van de amint a nehéz meg a közepes elválik onnantól már ez nehezebben lesz elmondható , nyilván nem képtelenseég szerintem se de más lesz
A haderőfejlesztési tervekben szereplő állományszámok simán lehetővé tennék a 3 harcoló dandárt
a haderőfejlesztési keretszámok több mint 3 harcoló dandárra adnának lehetőséget normális esetben, de sajnos azt látjuk hogy TÉNYLEGES harcoló kb 1-2 dandárra lesz/van , sajnos :/
A hozzá való legénység meg váltásban képződik ÖMT keretein belül
Emiatt a rendszer miatt lenne értelme bevezetni a dandáronkénti 1 tartalékos lövész zászlóaljat (ha jól tudom, a cseheknél és a németeknél is így működik a tartalékos rendszer). Tata meg kapna egy tartalékos HK. századot a HK. zászlóaljához. És így meg lehetne oldani a folyamatos tartalékos kiképzést alakulaton belül. El lehet kezdeni zárolt készleteket képezni mondjuk HK.-ból vagy gyalogsági járművekből. Mert a tartalékosok csak váltásban használják a legdrágább eszközeiket. Így értelmet is nyerne a 12db A4 marasztalása.
a jelenlegi rendszerben a tartalékosoknak nehéztechnikát adni minimum faszság és felesleges , én azt mondom hogy max kapjanak majd esetleg aknavetőket meg esetleg nagyon talán talán valami tábori tüzérséget de nehéztechnikát értelmetlen nekik adni , ha értelmes tartalékos rendszer lenne akkor oké de ezt a cirkuszt ne hasonlítsukse a csehekhez de főleg ne a németekhez (nekem amúgy a francia tartalékos rendszer kb jobban tetszik bármelyiknél)
Ha már csehek...
Még ha nem is kritika mentes a dolog, de náluk már elindult az katonák felszereléseinek online rendelési lehetősége... :p
/Tudom, tudom, üres lenne a webshop.../
ez kb rohadt jó lenne már elintézni csak ahogy írtad üres lenne a webshop :/
A könnyű meg kap sima 8x8-as (vagy 6x6-os) APC-ket (pl. Rosomak vagy Luchs v. Rosomak 6x6) mondjuk egy egyszerű .50-es távirányított toronnyal.
a könnyű kicsit más tészta
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Miért ne lehetne a harmadik? Hol írtad le? Én nem találkoztam vele
Más feladat, más szervezet, más alárendeltseg. Semmi köze a meglévő két lövészdandároz. Ha háromdandarozik valaki, annak (szakmai) oka kell legyen. Ha nem, akkor baj van. Ezért is remélem, h. lesz valódi 3. dd. Ha nem, akkor nem tudom miről szól a Z26. Kettő már van most is, csak fel kell tölteni, atfegyverezni.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 463
113
a jelenlegi rendszerben a tartalékosoknak nehéztechnikát adni minimum faszság és felesleges , én azt mondom hogy max kapjanak majd esetleg aknavetőket meg esetleg nagyon talán talán valami tábori tüzérséget de nehéztechnikát értelmetlen nekik adni , ha értelmes tartalékos rendszer lenne akkor oké de ezt a cirkuszt ne hasonlítsukse a csehekhez de főleg ne a németekhez (nekem amúgy a francia tartalékos rendszer kb jobban tetszik bármelyiknél)
Direkt nem az ÖTT-t írtam.
Azért hoztam fel a 2 másik ország rendszerét, hogy ahhoz kellene közelíteni.
A franciát összefoglalhatnád! Érdekelne. :)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 939
113
Volt már felajánlásom. Le is hívták. Nem féléves. El is pusztulok...... Engem is cserélni kellene.:)
Szóval nem. Különben is, állandóan vitatkozol.....
Éppen azért tökéletes asszonynak...;)
ha értelmes tartalékos rendszer lenne akkor oké de ezt a cirkuszt ne hasonlítsukse a csehekhez de főleg ne a németekhez (nekem amúgy a francia tartalékos rendszer kb jobban tetszik bármelyiknél)
Az milyen, és miért tetszik neked annyira?
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
Más feladat, más szervezet, más alárendeltseg. Semmi köze a meglévő két lövészdandároz. Ha háromdandarozik valaki, annak (szakmai) oka kell legyen. Ha nem, akkor baj van. Ezért is remélem, h. lesz valódi 3. dd. Ha nem, akkor nem tudom miről szól a Z26. Kettő már van most is, csak fel kell tölteni, atfegyverezni.
attól hogy más feladat más alárendeltség még ugyanúgy dandár , én is remélem hogy lesz új alakulat de a KRDD attól még dandár és jelen pillanatban mondjuk hogy papíron van meg a másik két dandár is ahogy mondod , legfontosabb lenne inkább feltölteni őket miközben ,ahogy látjuk lassan lassan de, halad az átfegyverezés
a Z2026 meg arról szól hogy a szarból legalább a fejünk kilátszódjon , leírtuk már párszor hogy erre lesz jó másra nem
Direkt nem az ÖTT-t írtam.
Azért hoztam fel a 2 másik ország rendszerét, hogy ahhoz kellene közelíteni.
A franciát összefoglalhatnád! Érdekelne. :)
@Masztiff (bocsi későn vettem észre hogy Te is ezzel kapcsolatban írtál ezért most szerkesztek)
oké hogy nem ÖTT írtál de attól még sajnos a helyzet nem változik, ez cirkusz a népnek
a francia rendszerben hogy rövid legyek nekem az tetszik hogy minden zászlóaljnak van tartalékos százada fullra feltöltve az év nagy részében (gondolom) rotálással , párszor találkoztam velük és egyiknek se volt baja a rendszerrel, sőt, de ha gondolod ezen a linken utána tudsz még olvasni (55. pontnál kezdődik a francia rendszer) :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Írtam már, van harmadik nem lövész dandár. BHD. Lövész szakmai számú katonák és lovak tömkelege....., bőséges létszám..... logisztikával, sok laktanyában.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
Írtam már, van harmadik nem lövész dandár. BHD. Lövész szakmai számú katonák és lovak tömkelege....., bőséges létszám..... logisztikával, sok laktanyában.
ezt leszámítva is van, a KRDD , ugyanúgy nem lövész mint a BHD akkor most miért is számít az a harmadik dandárnak? hogy számítana a BHD jobban dandárnak mint a KRDD??
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
ezt leszámítva is van, a KRDD , ugyanúgy nem lövész mint a BHD akkor most miért is számít az a harmadik dandárnak? hogy számítana a BHD jobban dandárnak mint a KRDD??
Senki nem mondta, hogy jobb. Pont annyira nem a fő erő részeként küzdő harcászati szintű katonai szervezet. Pont annyira nem értem miért lenne jó 3. dandárnak.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz