A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 397
113
Facebookon találtam. :)

81942974_763842360693378_3768096493794230272_o.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 397
113
Mert harcoló és a harcoló állományának háromnegyede lövész.

Ez eddig rendben is lenne, de két felvetésem azért van. Először is a ti magasabbegységetek, elég különleges, nem csak a nevében, gondolom. Ilyen alakulatok hadseregközvetlen magasabbegységek, általában. Megválogatják, hol, mire vetik be. A másik dolog, nincs nehézfegyverzet nálatok. Márpedig, összfegyvernemi harcra kell készülni, nem hátországvédelemre, valahol az isten háta mögött. Háborúban nem úsztuk meg eddig sem ilyesmivel a történetet. Nem érdemes tehát papírozni, hogy papíron megvan a 3 dandár. Nincs meg. 3 összfegyvernemi harcra alkalmas magasabbegység kell. Mindez csak a NATO "közös" miatt, az országvédelemre még több minden is kellene, de abba bele se menjünk. :)
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Pár hétig sem, de pár hónapig különösen nem lehet aktív harcban tartani egy dandárt.

Egy támadó feladatban egy dandár kap KÖFA-t, TOFA-t meg TOTI-t. Előbbi az első lépcsőben támadó ZHCS-k TOFA-ja, utóbbi a második lépcsőben támadó TOFA-ja. A TOTI, meg már jobbára csak kedvező helyzetben a tartalékok igénybevételével teljesíthető, ha nem volt semmi gixer. Egy zászlóalj TOFA-ja a piros egy század támpontjának hátsó határára esik.
Egy század kb. 1,5 km széles és 1 km mély harcterületet véd. Az egész dandár egy zászlóaljat támad, amely ha főirányban véd akkor védőkörletének mélysége a saját peremvonalától kb. 4 km. Tehát ettől mélyebbre egy főirányban támadó dandár nehezen tud bejutni. A mélységben lévő következő zászlóaljat már az őt követő (második lépcsőben támadó ) dandár kapja feladatul. (Mert ha nem így van, akkor nincs meg a támadáshoz szükséges erőfölény). Ha ezt egy harci napon a dandár teljesíti, az kiváló teljesítmény, de biztos, hogy jelentős veszteségeket szenved. Erre is vannak NATO számítások, hogy egy dandár 1, 2, 3 stb harci nap után átlagosan mennyi veszteséget szenved.
Na olyan nincs, hogy 1., 2. vagy harmadik hónap után...... Ennek oka van..
Elnézést mindenkitől a "harcászat" miatt. (Fotelharcászok vagyunk valaki szerint :), akkor legyen)
KÖFA: közelebbi feladat
TOFA: további feladat
TOTI: tovább támadási irány

Ez logikus. Egy dandár egy zászlóaljat képes elpusztítani, az kb. 5 km x 4 km-en véd, ha jól emlékszem. A mögötte lévő zászlóaljakat már másnak kell támadni. A veszteségeket pótolni kell, az pedig embert és technikát jelent. Ráadásul nem lehet egy magyar rajba szakaszba más katonát betenni, és a magyar eszközöket is csak magyarral lehet pótolni, hisz más eszközre nem vagyunk kiképezve. Hiába adna valaki Leclerc tankot vagy Abamset a kilőtt Leo helyett.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ez logikus. Egy dandár egy zászlóaljat képes elpusztítani, az kb. 5 km x 4 km-en véd, ha jól emlékszem. A mögötte lévő zászlóaljakat már másnak kell támadni. A veszteségeket pótolni kell, az pedig embert és technikát jelent. Ráadásul nem lehet egy magyar rajba szakaszba más katonát betenni, és a magyar eszközöket is csak magyarral lehet pótolni, hisz más eszközre nem vagyunk kiképezve. Hiába adna valaki Leclerc tankot vagy Abamset a kilőtt Leo helyett.

Többek közt ez is a Leo előnye, hogy a németek felől nem valószínű támadás, utánpótlás viszont elvileg jöhet adott esetben. (Persze pénzért mi másért)
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Erre azért még várom a válaszod, ha már én rosszul értelmezem a magyart.

Azt azért szeretném megjegyezni, hogy az MH zászlóalj méretű misszióit sem lehet ráverni egyetlen zászlóaljra. MERT cserélik a katonákat, meg időnként a felszerelést. Akkor hogy áll össze egy KFOR KTRBN (harcászati tartalék zászlóalj) KÉPESSÉG? Egy zászlóalj adja örök életre?
Ja, NEM! Három négynek kellene benn forogni.....! Ne má gyerekek....


"Három napja tudom......" Ez nagyon jó.

A különlegest nem lehet a hagyományos erőkhöz sorolni, én sem értem miért erőltetnétek azt harmadik dandárnak. A másik kettőhöz semmi köze. Az szégyenteljes, ha egy magas beosztású katona vagy politikus azt sugallja, hogy három, hasonló feladatú és részben kompatibilis felszerelésű dandárunk van, amik bármilyen szempontból egyenértékűek az ország védelme szempontjából.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Mert harcoló és a harcoló állományának háromnegyede lövész.
Szerintem pont a különlegesek nyígnának a legjobban, ha harcjárműbe kellene szállniuk, vagy harcárkot ásni valahol a peremvonalban. Nem ismered őket?
Egyébként annak is igaza van aki azt mondja, hogy más a kiképzésük. Más a feladatuk is.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ezért kell a KRDD-t leszámítani a 3 dandáros rendszerből. A jelenlegi lövész zászlóaljak viszont pl. egymással kompatibilisek.
Ha a debreceni dandár így is földrajzilag széttelepített alakulatait szervezetileg is különválasztod, és a jelenlegi 2 hódmezői zászlóaljból valamint a debreceni maradék alapjain 1-1 új dandárt szervezel, akkor meg tudod tartani a jelenlegi dandárokban szolgálókat. (nem kell újra költözni)
A haderőfejlesztési tervekben szereplő állományszámok simán lehetővé tennék a 3 harcoló dandárt, sőt még egy komolyabb tüzérségi fejlesztést is (egy önálló tüzér ezred?).
Ezért gondoljuk itt többen is, hogy nem fogunk megállni a harckocsik számában sem 44-nél. Esetleg ha nem is HK érkezik, akkor kerekes tűztámogató járművek (105-120-as toronnyal) a lövészdandárokhoz.
Ezért lesz fontos a várható IFV-k típusa, és mennyisége. Amennyiben egy kerekes alapú IFV érkezik (pl. Rosomak), akkor ott akár homologizálni is lehet az egész rendszert - annak minden előnyével. Ha meg lesz osztva kerekes (pl. Rosomak) és lánctalpas (pl. PUMA) között, akkor arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a torony rajtuk megegyező legyen.
A nehézbe megy a lánctalpas (pl. PUMA) A toronnyal. A közepesbe a kerekes jármű (pl. Rosomak) ugyan azzal A toronnyal. A könnyű meg kap sima 8x8-as (vagy 6x6-os) APC-ket (pl. Rosomak vagy Luchs v. Rosomak 6x6) mondjuk egy egyszerű .50-es távirányított toronnyal.
Emiatt a rendszer miatt lenne értelme bevezetni a dandáronkénti 1 tartalékos lövész zászlóaljat (ha jól tudom, a cseheknél és a németeknél is így működik a tartalékos rendszer). Tata meg kapna egy tartalékos HK. századot a HK. zászlóaljához. És így meg lehetne oldani a folyamatos tartalékos kiképzést alakulaton belül. El lehet kezdeni zárolt készleteket képezni mondjuk HK.-ból vagy gyalogsági járművekből. Mert a tartalékosok csak váltásban használják a legdrágább eszközeiket. Így értelmet is nyerne a 12db A4 marasztalása.
Pl. 1 zászlóaljnyi Leopard 2 A7+ van "forgalomban" Tatán, 2 másik meg letárolva. A hozzá való legénység meg váltásban képződik ÖMT keretein belül az A4-eken Tatán.
Ezt a rendszert nem '26-ig vagy '28-ig kell kialakítani. Addig esélytelen (pénzügyi okokból), hogy harcjárművekből tartalékot képezzünk! Viszont az addigra megemelt költségvetés már lehetővé tesz egy fontolt bővülést. Ne feledjük, hogy akkor már nem kell mindenből akkora csomag a zárolt készletekből, így a következő 44db HK csomagára már jóval olcsóbbra jönne ki.
Igazad van. A három dandi koncepció a nehéz, közepes és könnyű. A könnyű lesz a KRDD. Amennyiben tudsz jobbat, ne tartsd magadban, nem lesz még egy dandár.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 265
76 829
113
Ez eddig rendben is lenne, de két felvetésem azért van. Először is a ti magasabbegységetek, elég különleges, nem csak a nevében, gondolom. Ilyen alakulatok hadseregközvetlen magasabbegységek, általában. Megválogatják, hol, mire vetik be. A másik dolog, nincs nehézfegyverzet nálatok. Márpedig, összfegyvernemi harcra kell készülni, nem hátországvédelemre, valahol az isten háta mögött. Háborúban nem úsztuk meg eddig sem ilyesmivel a történetet. Nem érdemes tehát papírozni, hogy papíron megvan a 3 dandár. Nincs meg. 3 összfegyvernemi harcra alkalmas magasabbegység kell. Mindez csak a NATO "közös" miatt, az országvédelemre még több minden is kellene, de abba bele se menjünk. :)

Az összfegyvernemi harc része a különlegeserők vagy különleges rendeltetésű erők harca is. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 265
76 829
113
Szerintem pont a különlegesek nyígnának a legjobban, ha harcjárműbe kellene szállniuk, vagy harcárkot ásni valahol a peremvonalban. Nem ismered őket?
Egyébként annak is igaza van aki azt mondja, hogy más a kiképzésük. Más a feladatuk is.

Ne beszélj már hülyeséget kérlek!Senki nem akarja őket beültetni.

Ha csak ilyen korlátoltan tudunk gondolkozni 2020-ban,hogy összfegyvernemi harc=gépesített övész, harckocsizó, tüzér és a többi hagyományos fegyvernem akkor inkább ne gondolkozzunk mert felesleges!
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Mert harcoló és a harcoló állományának háromnegyede lövész.
ezt most nem értem mire írtad , ??


Szerintem pont a különlegesek nyígnának a legjobban, ha harcjárműbe kellene szállniuk, vagy harcárkot ásni valahol a peremvonalban. Nem ismered őket?
Egyébként annak is igaza van aki azt mondja, hogy más a kiképzésük. Más a feladatuk is.
azért dudinak ééén erről így nem beszélnék...
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ezért kell a KRDD-t leszámítani a 3 dandáros rendszerből. A jelenlegi lövész zászlóaljak viszont pl. egymással kompatibilisek.
Ha a debreceni dandár így is földrajzilag széttelepített alakulatait szervezetileg is különválasztod, és a jelenlegi 2 hódmezői zászlóaljból valamint a debreceni maradék alapjain 1-1 új dandárt szervezel, akkor meg tudod tartani a jelenlegi dandárokban szolgálókat. (nem kell újra költözni)
A haderőfejlesztési tervekben szereplő állományszámok simán lehetővé tennék a 3 harcoló dandárt, sőt még egy komolyabb tüzérségi fejlesztést is (egy önálló tüzér ezred?).
Ezért gondoljuk itt többen is, hogy nem fogunk megállni a harckocsik számában sem 44-nél. Esetleg ha nem is HK érkezik, akkor kerekes tűztámogató járművek (105-120-as toronnyal) a lövészdandárokhoz.
Ezért lesz fontos a várható IFV-k típusa, és mennyisége. Amennyiben egy kerekes alapú IFV érkezik (pl. Rosomak), akkor ott akár homologizálni is lehet az egész rendszert - annak minden előnyével. Ha meg lesz osztva kerekes (pl. Rosomak) és lánctalpas (pl. PUMA) között, akkor arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a torony rajtuk megegyező legyen.
A nehézbe megy a lánctalpas (pl. PUMA) A toronnyal. A közepesbe a kerekes jármű (pl. Rosomak) ugyan azzal A toronnyal. A könnyű meg kap sima 8x8-as (vagy 6x6-os) APC-ket (pl. Rosomak vagy Luchs v. Rosomak 6x6) mondjuk egy egyszerű .50-es távirányított toronnyal.
Emiatt a rendszer miatt lenne értelme bevezetni a dandáronkénti 1 tartalékos lövész zászlóaljat (ha jól tudom, a cseheknél és a németeknél is így működik a tartalékos rendszer). Tata meg kapna egy tartalékos HK. századot a HK. zászlóaljához. És így meg lehetne oldani a folyamatos tartalékos kiképzést alakulaton belül. El lehet kezdeni zárolt készleteket képezni mondjuk HK.-ból vagy gyalogsági járművekből. Mert a tartalékosok csak váltásban használják a legdrágább eszközeiket. Így értelmet is nyerne a 12db A4 marasztalása.
Pl. 1 zászlóaljnyi Leopard 2 A7+ van "forgalomban" Tatán, 2 másik meg letárolva. A hozzá való legénység meg váltásban képződik ÖMT keretein belül az A4-eken Tatán.
Ezt a rendszert nem '26-ig vagy '28-ig kell kialakítani. Addig esélytelen (pénzügyi okokból), hogy harcjárművekből tartalékot képezzünk! Viszont az addigra megemelt költségvetés már lehetővé tesz egy fontolt bővülést. Ne feledjük, hogy akkor már nem kell mindenből akkora csomag a zárolt készletekből, így a következő 44db HK csomagára már jóval olcsóbbra jönne ki.
A harmadik dandi ebben nem lesz. A jelenlegieket fejlesztik, megerősítést is tervezve.