A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Én nem egészen értem ezeket a létszámkereteket.Egy hh-s ho létszáma volt 20-22ezer fő.(NSZK)Ez jelentett 12-14 zl-at.Plusz tüzérség,légvédelem,műszakiak,helik,ellátósok,ho törzs.
Ezzel szemben nálunk lesz 2 dd,várhatóan egyenként 3 zl.Plusz a különleges,ami csak nevében dd.(SF amúgy sem a frontvonalba való).Ez jelent 8-9 harcoló zl-at.

Mi az,hogy csak a nevében dandár?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Én nem egészen értem ezeket a létszámkereteket.Egy hh-s ho létszáma volt 20-22ezer fő.(NSZK)Ez jelentett 12-14 zl-at.Plusz tüzérség,légvédelem,műszakiak,helik,ellátósok,ho törzs.
Ezzel szemben nálunk lesz 2 dd,várhatóan egyenként 3 zl.Plusz a különleges,ami csak nevében dd.(SF amúgy sem a frontvonalba való).Ez jelent 8-9 harcoló zl-at.
+ légierő
+ flotilla
+ BHD
+ kiképző bázisok
+ Fehérvár
+ Veszprém
+ Kaposvár
Stb.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
"Kormány-belügy-honvédség
A januári fizetéssel kapják először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók

Budapest, 2020. január 17., péntek (MTI) - A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt illetményüket - jelentette be a Belügyminisztérium, valamint a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki közös sajtótájékoztatóján.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium képviseletében felidézte: a belügyminiszter rendelete értelmében 2020. január 1-jétől - néhány kizáró ok kivételével - a hivatásos állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult. Ennek mértéke a rendeletben rögzített pótlékok együttes összegének 10 százaléka. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hivatásos állomány rendszeres illetményelemei 10 százalékkal emelkednek - tette hozzá, megjegyezve hogy a változás az illetményalapot nem érinti.
Kontrát Károly ismertetése szerint a kormány 34 milliárd forintot fordít a belügyi tárca alá tartozó fegyveres testületek tagjainak kiegészítő juttatására, amely a hivatásos állomány 56 ezer tagját érinti.
Az államtitkár elmondta, az év végén juttatott félmillió forintos juttatással és a januártól bevezetett kiegészítő juttatással a kormány célja az, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát. Kontrát Károly megköszönte a magyar rendőrök helytállását, amellyel biztosítják Magyarország rendjét és őrzik a határt, a tűzoltók áldozatos tevékenységét, az idegenrendészet és a TEK erőfeszítéseit és eredményeit, valamint a büntetés-végrehajtásban és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók napi munkáját.
Emlékeztetett arra is, hogy a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyt vállalók illetménye 2019. február 1-jétől a korábbi közalkalmazotti és munkavállalói jövedelemhez képest átlagosan 20 százalékkal emelkedett, 2020. január 1-től pedig három éven át 5-5 százalék illetményemelésben részesülnek a munkájukat a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban ellátók. Ebben a szolgálati formában mintegy 11 ezren dolgoznak a tárca irányítása alatt - jegyezte meg.
Kontrát Károly ismertette azt is, hogy a kormány és a tárca intézkedései nyomán a cafetéria, a lakhatási támogatás, a természetbeni ellátás, a ruházati utánpótlási ellátmány, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, az egyedülálló egészségügyi ellátás és költségtérítés intézménye, valamint az élet- és a balesetbiztosítási védelem mellett a teljesítményjuttatás rendszere nem változik, ahogy a szabadságra és a túlmunka megváltására vonatkozó szabályozás sem.
A kormány eltökélt abban, hogy az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a rendvédelmi állomány anyagi és munkakörülményei tovább javuljanak - fogalmazott.
Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a kiegészítő juttatással a kormány célja, hogy elismerje és megbecsülje azt a munkát, amit a magyar katonák és a fegyverrel szolgálók a haza szolgálatában tesznek.
Emlékeztetett: 2015-ben indult el a honvédségnél az az életpályamodell, amely eddig 50 százalék feletti béremelést jelentett a magyar hivatásos katonák számára. Ismertetése szerint a múlt évben 7,4 százalékos illetményemelést kaptak az érintettek, amely átlagosan 30 ezer forintos emelést jelentett.
Felidézte, a parlament korábban döntött arról is, hogy a honvédelmi alkalmazottaknak 4 év alatt 35 százalékkal kell hogy emelkedjen az illetményük. A honvédelmi alkalmazottak 2019-ben 20 százalékos illetményemelésben részesültek, idén 5 százalékos emelésre számíthatnak, amely átlagosan 12 ezer forintot jelent - mondta.
Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a kormány még karácsony előtt döntött az úgynevezett fegyverpénzről, amelyet már kifizettek a fegyveres szolgálatot teljesítőknek. Ez félmillió forintot jelentett azoknak, akik védik az ország biztonságát, az emberek mindennapi életét és békéjét - tette hozzá. Ez a katonák esetében 11,5 milliárd forint kifizetését jelentette - mondta. Megjegyezte, a nemzetbiztonsági kabinet jelenleg is dolgozik annak az új juttatási elemnek a kidolgozásán, amelynek értelmében háromévente hathavi illetményben részesülnének a fegyveres testületeknél szolgálók. "


Akkor ez most hogy is van ? A beosztási , rendfokozati illetmény nem pótlék. Ergo ez így nem 10 %, hanem lóf@sz !

"A belügyminiszter rendelete értelmében 2020 január 01-től - néhány kizáró ok kivételével - a hivatásos állomány tagja kiegészítő juttatásra jogosult, melynek mértéke a rendeletben rögzített illetményelemek és pótlékok együttes összegének 10 % -a."

Na. Ez már így jobban hangzik. Gondolom ugyanez lesz a Honvédségnél is.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and fishbed

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Igen, én is ettől félek... A számok megmutatnák a vízfej igazi nagyságát. Ezért biztos, hogy - közérdekből - nem megismerhető adat.
Nem tisztem védeni a vízfejet, és lehetséges, hogy tényleg túl sok van pl. tábornokból, de azért a Honvédség háborúra kell felkészüljön, és ha akkor kezdesz tiszteket képezni a tarcsisoknak, a frissen sorozottaknak pedig kiképzőket, amikor eksön van, akkor azt már 'hatjuk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Nem tisztem védeni a vízfejet, és lehetséges, hogy tényleg túl sok van pl. tábornokból, de azért a Honvédség háborúra kell felkészüljön, és ha akkor kezdesz tiszteket képezni a tarcsisoknak, a frissen sorozottaknak pedig kiképzőket, amikor eksön van, akkor azt már 'hatjuk.

De ezek a tisztek nem tudnak csapatokat vezetni harcban mert nem ezzel foglakoznak és jórészük soha nem is foglalkozott ezzel.Aki a minisztériumban kezdett hadnagyként valamelyik osztályon és ott van 10 éve már századosként nem tud elvezetni egy századot mintahogy egy lövész százados sem tudja ellátni az mimisztériumi százados munkáját.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 778
30 547
113
+ légierő
+ flotilla
+ BHD
+ kiképző bázisok
+ Fehérvár
+ Veszprém
+ Kaposvár
Stb.
Lelombozlak,de csak a légierőt és a flottillát(de a tüzszerészeket nem) kell levonni.ExNSZK páncélgránátos ho szervezeti része volt 3gyalog zl pluszban,ami kiképzésre szolgált békeidőben.Müszaki és logisztikai kapacitása meg akkora volt,mint most az egész MH-é(de inkább nagyobb).És tartozott hozzá egy helikopteres zl,de minimum század.A zl-nak több helije volt,mint nekünk most összesen van repülőeszközünk.És az akkori zl-aik 4százados volt teljes feltöltéskor(pc,gép)A dd-ok meg 4 zl szervezésüek..Szóval minden téren nagyobb kapacitással rendelkezett,mint most az egész MH.Csak a vadászgépek,merevszárnyú szállitók(de kozben több helije volt,ha heli zl szervezetben,mint nekönk az összes légi eszközünk)és gerincradar hálózata nem volt.
Szoval 37kilós állománytábla kicsit erős egy 3dd os,plusz légierő haderőnek.Főleg,hogy milyen karcsúak a végrehajtó elemek.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem tisztem védeni a vízfejet, és lehetséges, hogy tényleg túl sok van pl. tábornokból, de azért a Honvédség háborúra kell felkészüljön, és ha akkor kezdesz tiszteket képezni a tarcsisoknak, a frissen sorozottaknak pedig kiképzőket, amikor eksön van, akkor azt már 'hatjuk.

Ez sajnos egy közkeletű tévedés, más beszéltünk erről korábban. A vízfej sosem fog harckocsi, lövész zászlóaljakat vezetni. Ezek öreg alezredesek, ezredesek évtizedek óta irodában ülnek és a strukturális problémák miatt korábbi képzettségük alapján sem lennének alkalmasak háborúban semmire. Most viszont az ő béremelésük jelentős összegeket visz el, az nagyon hiányzik a végrehajtók érezhető bérfelzárkóztatásához. Egy hónappal ezelőtt ezt itt már kitárgyaltuk, a bürokrácia megbénítja a honvédelemet. Nincs meg az akarat, a bátorság, vagy a legszomorúbb, a tudás arra, hogy változtassanak ezen.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Ez sajnos egy közkeletű tévedés, más beszéltünk erről korábban. A vízfej sosem fog harckocsi, lövész zászlóaljakat vezetni. Ezek öreg alezredesek, ezredesek évtizedek óta irodában ülnek és a strukturális problémák miatt korábbi képzettségük alapján sem lennének alkalmasak háborúban semmire. Most viszont az ő béremelésük jelentős összegeket visz el, az nagyon hiányzik a végrehajtók érezhető bérfelzárkóztatásához. Egy hónappal ezelőtt ezt itt már kitárgyaltuk, a bürokrácia megbénítja a honvédelemet. Nincs meg az akarat, a bátorság, vagy a legszomorúbb, a tudás arra, hogy változtassanak ezen.
Sőt. Pont ellentétes folyamatok zajlanak állítólag. Egyesek szerint amióta a Z26 beindult egyetlen legénységi helyet sem hoztak létre a végrehajtóknál, sőt az üreseket állítólag becsukták.
Ezzel szemben új tábornoki helyek, a vízfejben új, illetve bővülő szervezetekben új főtiszti helyek lettek létrehozva.
Nem tudom így van-e, ha valaki tudja erősítse vagy cáfolja meg, de sok helyről ilyeneket hallani.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A strukturális probléma abból adódik, hogy a haderő elkorcsosított felépítése miatt a tiszti helyek 70-80 %-a eleve nem harcoló. Sokkal több pénzügyes, BT (munka-, környezet és tűzvédelem), belső ellenőr, kommunikáció, pr, személyügyi, stb hely van, mint lövész, tüzér, tankos.
Több katonazenekar van, mint lövészzászlóalj, persze, hogy kevés lövész kell.
Több toborzóiroda, mint harckocsi. Hova kellene a harckocsizó tiszt?
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A strukturális probléma abból adódik, hogy a haderő elkorcsosított felépítése miatt a tiszti helyek 70-80 %-a eleve nem harcoló. Sokkal több pénzügyes, BT (munka-, környezet és tűzvédelem), belső ellenőr, kommunikáció, pr, személyügyi, stb hely van, mint lövész, tüzér, tankos.
Több katonazenekar van, mint lövészzászlóalj, persze, hogy kevés lövész kell.
Több toborzóiroda, mint harckocsi. Hova kellene a harckocsizó tiszt?
A toborzó rendszer az egy érdekes kérdés. Tény, hogy jól meg lettek erősítve az utóbbi időben, hisz nyilván kell a toborzás. Elméletileg. De ha a rendszer teljesítményét mérnék, lehet, hogy érdekes képet kapnánk. (Felvett, rendszerben maradt.)
Persze ez inkább az egész honvédelem megtartó képességét mutatná. Magyarul hiába toboroznak egy évben 2000 katonát, ha 2500-an leszerelnek. Ráadásul elég sokan nem a toborzó rendszeren keresztül érkeznek, ha nem lenne , akkor is katonának állnának.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Lelombozlak,de csak a légierőt és a flottillát(de a tüzszerészeket nem) kell levonni.ExNSZK páncélgránátos ho szervezeti része volt 3gyalog zl pluszban,ami kiképzésre szolgált békeidőben.Müszaki és logisztikai kapacitása meg akkora volt,mint most az egész MH-é(de inkább nagyobb).És tartozott hozzá egy helikopteres zl,de minimum század.A zl-nak több helije volt,mint nekünk most összesen van repülőeszközünk.És az akkori zl-aik 4százados volt teljes feltöltéskor(pc,gép)A dd-ok meg 4 zl szervezésüek..Szóval minden téren nagyobb kapacitással rendelkezett,mint most az egész MH.Csak a vadászgépek,merevszárnyú szállitók(de kozben több helije volt,ha heli zl szervezetben,mint nekönk az összes légi eszközünk)és gerincradar hálózata nem volt.
Szoval 37kilós állománytábla kicsit erős egy 3dd os,plusz légierő haderőnek.Főleg,hogy milyen karcsúak a végrehajtó elemek.
Amikor a föld még izzó gázgömb volt...
Az első világháborúban meg 200 fő volt egy század! Mennyit is keresett az NDK-ban egy baka? Mennyibe került a felszerelése? Műbőr tártáska RULEZ!
Jelenleg az angol haderő ennyi zászlóaljjal rendelkezik:
screenshot-2018-11-21-at-14-05-52.png

Az állomány jelenleg így néz ki:
These are:

  • Armoured Infantry battalions -732 personnel
  • Mechanised Infantry battalions -709 personnel
  • Light Infantry battalions – 560 personnel
  • Air Assault Infantry battalions – 662 personnel
  • Specialised Infantry Battalions – 267 personnel
  • Public Duties Infantry Battalions – 560 personnel
Ha az összes zászlóalj 700 fős lenne - mint ahogy ez inkább átlagban 600-650 lenne - akkor a 32 zlj. Kb. 22000 embert jelentene. Valóságban 20.000 alatt lenne, ha teljesen fel lennének töltve.
A brit hadsereg meg 75.000 felett van.

Na ehhez képest mekkora volt az NDK hadserege? Vagy akár a Magyar Néphadsereg, fénykorában?!
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Örvendetes az illetményemelés, de a legénység és az altisztek illetményviszonyait ismerve lehet, hogy kevés. Nagyon nagy a verseny a munkaerőpiacon, az sem marad, aki egyébként szeretne katona lenni, ha nagyon leszakadnak a bérek a civiltől.
Pár évvel ezelőtt nagyon a bérminimum környékén volt a legénység bére, nehéz innen felhozni a béreket.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Sőt. Pont ellentétes folyamatok zajlanak állítólag. Egyesek szerint amióta a Z26 beindult egyetlen legénységi helyet sem hoztak létre a végrehajtóknál, sőt az üreseket állítólag becsukták.
Ezzel szemben új tábornoki helyek, a vízfejben új, illetve bővülő szervezetekben új főtiszti helyek lettek létrehozva.
Nem tudom így van-e, ha valaki tudja erősítse vagy cáfolja meg, de sok helyről ilyeneket hallani.
Igen meglepődnék, ha így lenne, ugyanis a kormányrendeletben csökkentett keretszámokat kizárólag a legénységi állomány lépheti túl, akkor is csak a tiszti, és altiszti állomány keretéből...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Amikor a föld még izzó gázgömb volt...
Az első világháborúban meg 200 fő volt egy század! Mennyit is keresett az NDK-ban egy baka? Mennyibe került a felszerelése? Műbőr tártáska RULEZ!
Jelenleg az angol haderő ennyi zászlóaljjal rendelkezik:
screenshot-2018-11-21-at-14-05-52.png

Az állomány jelenleg így néz ki:
These are:

  • Armoured Infantry battalions -732 personnel
  • Mechanised Infantry battalions -709 personnel
  • Light Infantry battalions – 560 personnel
  • Air Assault Infantry battalions – 662 personnel
  • Specialised Infantry Battalions – 267 personnel
  • Public Duties Infantry Battalions – 560 personnel
Ha az összes zászlóalj 700 fős lenne - mint ahogy ez inkább átlagban 600-650 lenne - akkor a 32 zlj. Kb. 22000 embert jelentene. Valóságban 20.000 alatt lenne, ha teljesen fel lennének töltve.
A brit hadsereg meg 75.000 felett van.

Na ehhez képest mekkora volt az NDK hadserege? Vagy akár a Magyar Néphadsereg, fénykorában?!
Hm, ha a skotok kivalnak akkor meg ennyien se lesznek. :eek:
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Igen meglepődnék, ha így lenne, ugyanis a kormányrendeletben csökkentett keretszámokat kizárólag a legénységi állomány lépheti túl, akkor is csak a tiszti, és altiszti állomány keretéből...

Ha így van, akkor nem az állománykategóriák közötti létszám átcsoportosítással játszanak, hanem egyszerűen csak a bérkerettel. Ha nem vesznek fel legénységi katonát, marad pénz a főtiszti beosztásokban szolgálóknak. Az engedélyezett létszámot sehol nem lépik át.
De biztos nem így van.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
A strukturális probléma abból adódik, hogy a haderő elkorcsosított felépítése miatt a tiszti helyek 70-80 %-a eleve nem harcoló. Sokkal több pénzügyes, BT (munka-, környezet és tűzvédelem), belső ellenőr, kommunikáció, pr, személyügyi, stb hely van, mint lövész, tüzér, tankos.
Több katonazenekar van, mint lövészzászlóalj, persze, hogy kevés lövész kell.
Több toborzóiroda, mint harckocsi. Hova kellene a harckocsizó tiszt?

A katonazenekarok léte végképp nem fér a fejembe. Komolyan, minek ennyi?

Hm, ha a skotok kivalnak akkor meg ennyien se lesznek. :eek:
De lesz egy új Jurofájter üzemeltető!