Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
Olaszországban a karantén ellenére jobban terjed, mint bármikor eddig!
+5.986 eset,
+627 áldozat.
..
Mi ez, valamilyen "bináris vírus"?

Bináris társadalom. Mind Olaszországban, mind Spanyolországban, mind Franciaországban, és persze Németországban is, tehát a legnagyobb európai gócpontokban, a civilizált őshonos lakosság mellett ott a harmadik világbeli bevándorlók óriási hada, akiknek kulturális szintjére jellemző, hogy jelentős része pár éve még boszorkányokat égetett a Száhel övezetben. Ezeknek hiába beszélsz ellátórendszer kapacitásról, otthonmaradásról vagy akár egy sima kézmosásról is, hiszen még a kórokozó fogalmát sem képesek igazából felfogni, így lényegében semmissé teszik a legbölcsebb járványügyi intézkedéseket is.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 812
113
A szingapúriak erre is kitaláltak egy szenzációs megoldást:
https://mothership.sg/2020/03/trace-together-covid/

Egy mobil app ami bluetoothon kommunikál. Titkosítva rögzíti a randomizált IDját azoknak akikkel közel kerül és 21 napig tárolja.
Ha kiderül valakiről, hogy kínai vírusos akkor az Egészségügyi minisztérium le tudja kérni azoknak a telefonszámát akik potenciálisan megfertőződhettek és letesztelik őket.
Így vissza lehet minden esetet göngyölíteni.
Az adattárolás teljesen biztonságos és ha vége a vírus parának a szolgáltatást lelövik.

Ezt így kb most kellene azonnal licenszelnünk!

Egy magyar cég is fejleszt ilyet, csak totál értelmetlenül, mert bárki beírhatja hogy fertőzött, viccből.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Bináris társadalom. Mind Olaszországban, mind Spanyolországban, mind Franciaországban, és persze Németországban is, tehát a legnagyobb európai gócpontokban, a civilizált őshonos lakosság mellett ott a harmadik világbeli bevándorlók óriási hada, akiknek kulturális szintjére jellemző, hogy jelentős része pár éve még boszorkányokat égetett a Száhel övezetben. Ezeknek hiába beszélsz ellátórendszer kapacitásról, otthonmaradásról vagy akár egy sima kézmosásról is, hiszen még a kórokozó fogalmát sem képesek igazából felfogni, így lényegében semmissé teszik a legbölcsebb járványügyi intézkedéseket is.

Nem ilyen értelemben gondoltam, de nagyon igaz ez is...
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/ren...-ezer-nyugdijas-orvost-hivtak-vissza-7911644/
"Több tízezer nyugdíjas orvost és szakképzett kórházi ápolót kért fel pénteken a brit egészségügyi minisztérium arra, hogy álljanak ismét munkába és kapcsolódjanak be az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelembe..."
Mindenütt ezt csinálják, készenlétbe helyezik a “ tartalék állományt”.
A következményekben igazad van. Ez egy ilyen szakma.. A katonák is mennek, ha jön a parancs.


És felkészültek rá, hogy ezeknek egy jelentős része (nincs rá egyelőre adat, de nem lennék meglepve, ha akár 25%-a) meghalhat? Ugyebár idősek, ugyanúgy le lesznek terhelve mint a fiatalok, alvás minimális... immunrendszerük mondjuk úgy hogy már "lyukas"...

Ez most vagy egy nagyon kétségbeesett lépés, vagy nem igazán tudják mit is csinálnak. Vagy mindkettő.

A nyugdíjas orvosok meg ápolók pedig majd mennek - elköszönnek a családjuktól, de menni fognak.
Erre mit lehet mondani?

Ami még eszembe jut.
Alfred Tennyson: A könnylovasság támadása...
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Íme a védőfelszerelés, amit az állam biztosít a házoiorvosoknak

Egy budapesti háziorvos a mai napon a Mohács utca 24. szám alatti Országos Mentőszolgálattól átvette a védőfelszerelését, amit az állam biztosított számára.

A szett 3 darab FFP 1 maszkból és egy 110 ml-es kézfertőtlenítő zseléből áll.

7QnMSG3nYbL5EXBds.jpeg


Ezen kell osztoznia az asszisztensével. Egy első vonalbeli ellátó, belgyógyász háziorvosnak. Ez nem egy napi felszerelés, hanem ez az összes, amit jelenleg az állam egy háziorvos és az asszisztense számára biztosít.

Felhívtuk az orvost, aki elmondta, hogy szerinte ez a felszerelés semmire nem jó, ugyanis az FFP1-es maszk pont annyira véd, illetve nem véd, mint a sima sebészi maszk. De ha használna, akkor sem lenne elég három darab egy orvos számára. A jobb minőségű, erősebb védelmet adó FFP3-as maszkot, amit eredetileg ígértek nekik, azt is négyóránként cserélniük kellene a szakma szabályai szerint. Az orvos jelenleg több idősebb kollégáját is helyettesíti, akik a nagyobb veszélyeztetettség miatt el vannak tiltva a betegellátástól. Az ő maszkjaik átvételével egészítette ki a saját készletét. A Praktikerben pedig vett festőoverált és védőszemüveget magának.

A háziorvos szerint a elegendő felszerelés az lenne, ha jutna szemüveg, műszakonként két FFP3-as maszk neki és az asszisztensnek is, ha egyszerhasználatos köpenyekben dolgozhatnának és ha előfordul gyanús eset, akkor szükség lenne elérhető védőruhára is. Az orvos elmondta, hogy a betegellátást amennyire lehetett már áthelyezték telefonra, emailre, de elkerülhetetlen, hogy személyesen, fizikailag is megvizsgáljon betegeket, viszont ez védőfelszerelés nélkül kockázatos, ha ő megbetegedne, abból nagy probléma lehet. (Nem csak azért, mert kiesne a betegellátásból, hanem elsősorban azért, mert amire jelentkeznének a tünetei, addig sok mást is megfertőzhet a betegei közül.) Ezért mától lezárja a rendelőt, félig az ablakon keresztül, az épület előtt végzik majd a munkát, ami azt jelenti, hogy sok beteg ellátatlanul marad. Minimalizálják az orvos-beteg, illetve beteg-beteg találkozást.

A szerény felszerelésről csütörtökön Dr. Tőzsér Berta Mária háziorvos rezidens is csalódott hangú posztot közölt:

„Dühös vagyok! Most mondják be a tévében, hogy több ezer ffp2-es maszkot nem vettünk mi át, háziorvosok.
Nos, először is 50 db sebészi maszkot ígértek, amiért nekünk kellett elmenni. Volt, akinek 90km-t utazva úgy, hogy két körzetet lát el, mert helyettesít is, tehát igazából nincs rá ideje, hogy ő furikázzon azért az 50 maszkért.
Aki mégis el tudott menni, az maximum 20, esetleg 40 sebészi maszkot kapott, nem az ígért 50-et. Aztán jött a hír, hogy kapunk 3 db ffp3-ast. Nos, azok kivétel nélkül mind ffp1-esek voltak, ami nem jobb, mint egy sima sebészi maszk.
Nagyon dühös vagyok, hogy hazudnak... ”

A Hír Tv Sajtó Klub című műsorában arról beszéltek, hogy a háziorvosok számára rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés, de az orvosok nem mennek el érte.
Az én háziorvosom tavaly novemben már maszkban fogadott hiszen indul az influenza járvány. Vagy már használta a kormány által jutattot védőeszközöket akkor is?
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
És ha mixeled ezzel?

Redőzve, dupla 90 fokban elfordított konyhai papírtörlő + papírzsepi belülre.
Elvileg a PZS pont azért kell, hogy ne ázzon át olyan gyorsan.
+Befőttes gumi helyett postagumi.
Nyilván nem egésznapos viseletnek, hanem csak bolthoz szükségmegoldásnak. Szal 1 órát kell kibirnia.
Sajna csak pár rendes maszk van itthon fel kell készülni arra, hogy elfogy és hónapokig nem lehet majd kapni.
(elé azért nem érdekel a műanyag, mert van olyan full arcmaszk polikarbonátom amiben a koreai orvosok is nyomják, szal ha nagyon gáz a helyzet azt eléteszem...de nem nagyon akarom amíg az emberek nem járkálnak 5 literes olajos palackban, mert hülyén néz ki :p )
Orrhoz meg lehetne egy darab drótot ragasztani, az nem gond. A műtősben is az van.
Gondolom akkor fukasza vedomaszk is jo valamire mert hasonlit ehhez. Sose hasznaltam meg, holnap eloszedem...
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Élkőben nézem az euronews-t. Most vetítik élő adásban is (újra) azt a 8 perces videot amit ide is betettem.
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Tény, hogy sokkal több kell legyen, mint amennyit regisztráltak. Tény, hogy láthatólag nem tudtak több tesztet végezni, ezt meg megideologizálják azzal, hogy felesleges. A csehek, szlovákok is sokkal több tesztet végeztek, nem akarom az osztrákokat és más nyugati országokat felhozni. Nincs elég maszk, védőfelszerelés, ez is tény. Késve kapott észbe a kormány, hogy ilyeneket kellene beszerezni nagy mennyiségben (azt hitték elég lesz a rabok által gyártott mennyiség és fajta?). Ma meg már üzérek uralják a piacot és adják-veszik aranyáron ezeket. Maszkok hiányát is megideologizálják azzal, hogy szükségtelen a maszk viselése stb.
Az indulatok meg bizony elszabadulhatnak ilyen hírek hatására azokban is, akik nem feketeöves tagjai az orbángyűlölő szektának. Persze itt éppen olyanokról volt szó, akik amúgy is azok.
Németek nem engedik ki a készletet.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Én ellenzem az ilyen èrzékekre ható reportokat. Ez igy nem információ, hanem manipuláció vagy framing. Hihetetlenül felbosszant, amikor egy helyzet bemutatására egy véletlenûl ( de többnyire szándékosan) kiválasztott indivudumot megszólaltatnak aki semmi esetre sem reprezentativ es akiröl seenki nem tudja, miërt pont őt szólítják meg. Ilyen marhaságok, hogy elfogytak a koporsók. Kit érdekel, honnan veszi azokat. Nem tudjuk, hány volt neki stb.
Èn MINDEN hirt nagyon szkeptikusan kezelek.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem súlyos a helyzet Bergamoban, de a beszámoló hatásvadàsz.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
9-ről 11%-ra ugrott a halálozási arány.
272 ezer embernél regisztrálták idáig a vírust, ebből jelenleg 170 ezer embert tartanak aktív esetnek.
Ebből 162 ezer enyhébb tüneteket produkál (egyelőre), 7800 fordult súlyosra, életveszélyesre.
A korábbi 102 ezer emberből 91 ezer ember gyógyult meg, de már 11300 halott van.
Tehát az idáig összesen regisztrált eset mintegy 40 százaléka volt komoly kórházi eset és ennek mintegy 11 százaléka végződött halállal.
Ugyanakkor ezt a mintegy két milliárdos kínai/olasz/amerikai/angol/spanyol/francia... stb populációból.
Ha a 7.8 milliárdos emberiség mintegy 70 százalékán végigsöpör a vírus (amihez a jelenlegi, számára egyelőre igen kedvező helyzetben is legalább fél év kell), akkor is van mód a hatását gyógyszerek bevetésével a vakcina kifejlesztéséig mérsékelni.

További szempont még az is, hogy amikor értékelhető módon elkezd csökkenésnek indulni az olasz esetszám, lehetőleg ne legyen átfedés a többi ország felfutása között, mert így is lassulhat a terjedés, megszakadhat a lánc.
A később újrainduló fertőzésig viszont felülreprezentált lehet a tünetek nélkül immunissá váltak száma. Így a járvány hamarabb alábbhagyhat. Akár...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
A szerb határszakasz ellenőrzését végző katonáknál és rendőröknél tett látogatást 2020. március 19-én, csütörtökön Nagy Sándor ezredes, az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnoka, valamint Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.
..