Falkland - 1982

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Napersze ezt rendesen ki kéne dolgozni.Kezdve azzal,hogy a falklandi időjárási viszonyok egyáltalán lehetővé teszik e az ejtőernyős deszantot?Zúgó 40esek,meg ilyesmi....
Aztán a gépek elegendő erőt tudnának e igy eljuttatni a gyözelemhez?Ecetera.
De a VDV nagyon is gyakorolta ezt a módszert.Ejtőernyős deszant elfoglalja a repteret(vagy megfelelő terepviszonyoknál tábori repteret épit ki),a leszállódeszant meg hozza a megerősitést.A fél Szu-t átszelő gyakorlatokon megcsinálták.
Falklandnál nem is az extrém távolság a nagyobb probléma,hanem inkább az időjárás.Ha túl nagy a szél az iejtőernyős deszantnak,akkor már nem csak a gép megy a levesbe.Úgy meg már nem éri meg.
 
M

molnibalage

Guest
Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Nem erről szól a gondolatkísérlet.

Tudom,mérnöki szemmel ez nonszensz,De harcászatilag nem az.Inkább bevállalom néhány már lehervadóban lévő teherszállitó gép kalkulált elvesztését,hogy a sokkal értékesebb hajók elvesztésének kockázatát csökkentsem.Könnyebb pótolni pár mégólynagy An22 szállitót,mint
1-2 cirkálót,vagy pláne egy hordozót.
Ez a háború közgazdaságtana.
A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.

Te valami alternatív univerzumban élsz.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna! A válasz pedig az lett, hogy ugyanaz, mintha amerikai külbirtok lett volna, mert a két szuperhatalomnak olyan erőforrásai voltak, hogy nekik csak egy csettintés lett volna, amivel a britek megszenvedtek!
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and dudi

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna!
Sci-fi scenariónak csak sci-fi megoldása létezik: akkor nem An-22-ben kell gondolkozni, hanem mentek volna a szovjet csillagrombolók ... :D
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ilyenkor érződik, hogy a két szuperhatalom mennyivel volt mindenki más előtt a világon. A britek még ekkor is a világ 3.-4. legerősebb katonai hatalmai voltak, és mégis fasorban sem a szovjetekhez és amerikaiak képest. Félelmetes.
Most az amerikaiaknak nincs direkt óceán felderítő radaros műholdhálózatuk. A németeknek van. Volt még egy db az ukránoknak.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Igen, olvastam, de durva szembesülni vele, hogy érdeklődő kívülállóként a szovjetek mennyivel pontosabb infókkal rendelkeztek, mint az élet-halál harcot folytató britek. Az meg végképp no comment, hogy ők pár nap, egy hét alatt lerendezték volna azt, amiért a britek 2 hónapig vért izzadtak, miközben majdnem vesztettek. Az USA egy tengeri háborút és partra szállást meg kb még egy fokozattal gyorsabban lerendezett volna... Ismételem magam, félelmetes! :eek:
Egy Oscarnak is egy hónap, mire oda ér.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Imhol akkor a K-525-ös (az első Oscar-I) korai története.
1975 július 25-én kezdték meg építését, az 55-ös részlegben a Szevmash hajógyárban.
1980 május 3-án bocsájtották vízre, és a terveknek megfelelően még azon év december 30-án (a szokásos évvégi rohanásban!!!) alá is írták az átvételét.
Az ünnepek után, 1981 január 24-én sorolták be az Északi Flotta 11. tengeralattjáró osztályához. (11-й ДиПЛ 1-й ФлПЛ КСФ)
1981 május 19-én Gorshkov admirális meglátogatta az új típusú egységet a hajógyártásért felelős Mikhail Jegorov miniszter társaságában, és döntés született hogy azt alaposabban le kell tesztelni a Fehér tengeren.
Június és július folyamán így zaj (csendességi) teszteket folytattak, és csak október 18-án futott be állomáshelyére, Zapadnaja Licá-ba.
Október 23-án éleslövészeten vett részt, ahol 4db Gránit robotrepülőből álló sorozatot indított.
1982 április 5 és május 21 között újabb éleslövészeten végezték a torpedók, illetve egyéb fegyverzetek átvételi tesztjeit.
Mivel a hajó zajszintje a teszteken magasabbnak bizonyult az ígértnél, így június 11-én visszatért a Szevmash hajógyárba majd kezdődött az egész tesztelés előről.
82 június 18 és szeptember 7 között 4db Gránit robotrepcsis éleslövészet, július 19-én újabb Gorshkov látogatás, november 10 és december 10 között jég alatti műveletek gyakorlása.
83 április 13-án a Norvég tengeren merültek először a hajó merülési limitjéig.
83 augusztusában usgyi ismét vissza a hajógyárba, és végül csak 1983 július 28-án vette használatba a Flotta az egységet.
Első bevetésére is csak 83 második felében került sor.

Szóval papíron 80 december 30-án átvették, de a gyakorlatban annyira bejáratósnak bizonyult, hogy csak 1983 második felében kezdték rendeltetés szerűen használni.
Na bumm. A második éleslövészetet éles célpontok ellen hajtották volna végre.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A második világháborúban komplett óceánokat átszelltek LST-vel és más hasonló hajókkal, szóval ez nem lehett volna gond a nyolcvanas években sem, ha szükséges! A háborúk minden alapos felkészülés ellenére végül igen jelentős arányban mindig a rögtönzésről szólnak!



Az alligátor osztályú hajók 4800 mérföldet tudnak papír szerint, tehát angolai kikötőkból elérték volna a szigeteket bőven tengeri feltöltés nélkül is, ez a hatótáv max a partraszállás idejét determinálta volna. A ropucsák pedig úgy manővereztek volna, ahogy csak akarnak a 7500 mérföldes hatótávval!
Vannak tanker és ellátó hajók. Én nem látok itt semmilyen problémát.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az orosz hajók légvédelme más kávéház volt mint az angoloké.Ha ugyanannyi rombolót,fregattot és hordozót visznek oda akkor az argentín gépeknek szembe kellett volna nézni egy halom OSZA-val és AK-630-al a Kirvak II fregattokon és számukra jobb estben Nyevával a Mod. Kashin rombolókon(vagy számukra rosszabb esetben az Udajolokkal/Sovremennyel számolva TOR-okkal és AK-630-asokkal).Ezek mellett ott lett volna persze a két Kijeven az SA-N-3,OSZA és az AK-630.

Persze a navyzált változatok a TOR és OSZA esetében amik elvileg jobb képességűek voltak mint a szárazföldi verziók.
Ez utóbbi egyáltalán nem biztos. Az angolok is azzal szembesültek, hogy a tengeri légvédelmük nem tud mit kezdeni a földháttérrel.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Miért gondolod ezt a butaságot?Ha kellett volna nyilván megteszikde az ég adta egy világon semmi nem indokolta volna.Vagy azt gondolod,hogy a Kremlben csak azért dobtak volna ejtőernyősöket,hogy legyen egy csomó halott?
Mi például azért dobtuk őket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Tehát nézzük,hogy mire is lett volna képes a szovjet flotta ha tökéletesen azzal a taktikával(tehát azonos hajómennyiséggel és hajóosztályokkal)vág bele a háborúba mint ahogy a bitek tették.Jelzem ez a scenarió erősen azt feltételezi,hogy a szovjetek nem úgy harcolnak volna ahogy a valóságban, így a valóssághoz képest egy jelentősen gyengébb szovjet részvételről szól a gondolatkísérlet.

Mi is volt az angoloknak?

"R12 HMS Hermes repülőgép hordozó, a fedélzetén 12db Sea Harrier FRS1 vadászgéppel
R05 HMS Invincible repülőgép hordozó, a fedélzetén 8db Sea Harrier FRS1 vadászgéppel. Az Invincible rendelkezett Sea Dart közepes hatótávolságú légvédelmi komplexummal, és type2016 szonárral is.
Három 42-es romboló (D80 HMS Sheffield, D88 HMS Glasgow, D118 HMS Coventry) rendelkezett Sea Dart közepes hatótávolságú légvédelmi komplexummal, és 4.5-inch-es (114mm) löveggel.
Egyetlen County osztályú romboló, a D19 HMS Glanmorgan négy Exocet rakétával, és két 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett.
Két 22-es fregatt (F88 HMS Broadsword, F90 HMS Brilliant) rendelkezett Seawolf kis hatótávolságú légvédelmi komplexummal, type2016-os szonárral, és egységenként négy Exocet rakétával.
Két 21-es fregatt (F173 HMS Arrow, F174 HMS Alacrity) egységenként négy Exocet rakétával, valamint 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett.
Két 12-es fregatt (F101 HMS Yarmouth, F126 HMS Plymouth) 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett." Köszönjük meg Hpasp-nek.

Ugyanezen logika mentén mije is lett volna az oroszoknak:

Repülőgéphordozók(vagy valami olyasmik):
Kijev repülőgéphordozó-cirkáló: 12db YAK-38 vadászgéppel,8db P-500 Bazalt ASM, 2db SA-N-3 komplexum, 2db SA-N-4 komplexum,8db AK-630 CIWS.
Minszk repülőgéphordozó-cirkáló: 12db YAK-38 vadászgéppel,8db P-500 Bazalt ASM, 2db SA-N-3 komplexum, 2db SA-N-4 komplexum,8db AK-630 CIWS.
Rombolók**:
Sderzhanny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Smely (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Smyshleny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Stroyny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Fregattok**:
Poryvistyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Ladnyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Bezukoriznennyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Zadornyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Bezzavetnyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Retivy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.

*Az orosz flottánál nem számolok az Udaloj I-osztályú és Sovremenny-osztályú rombolókkal mert nem vagyok biztos benne,hogy a konfliktus idején valóban bevethetőek voltak a rajtuk alkalmazott SA-N-7és SA-N-9 légvédelmi rakétarendszerek.Dátum alapján szovjet flotta ki tudott volna állítani 2db Udaloj I-osztályú és 1db Sovremenny-osztályú rombolót,tehát 82-ben már vízen volt összesen 3 darab a két hajóosztályból.Ha velük is számolnék akkor egész egyszerűen döbbenetes dolgok jönnének ki szóval az argentínoknak csak szívességet teszek ha kihagyom őket.
**A rombolóknál,fregattoknál a hajónevek csak hasraütésszerűen az adott osztályból lettek kiválasztva.

Ebből az egyszerű felsorolásból is látszik,hogy milyen különbség is lett volna a két azonos összetételű flotta között.Ha van igény rá akkor bepötyögöm,hogy a két flotta egyszerre hány célcsatornával rendelkezett a nagy,közepes és kishatótávolságú légvédelmi komplexumaival.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
Még annyi hozzátartozik,hogy a Kijeven és a Minszken én sehol nem találom a második SA-N-4 indítóállványt,de mindenhol azt írják,hogy van rajta.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Nem erről szól a gondolatkísérlet.


A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.

Te valami alternatív univerzumban élsz.
Ööööö,biztos?Simán beterveztek VDV hadosztály deszantot európai háborúra,miközben tudták,hogy max 1ho bevetéséhez elegendő szállitó kapacitásuk van,és az USAF uralta légtéren kell beverekedniük magukat.Szóval nagyon is bekalkulálták a veszteségeket előre
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
És hozzátenném,hogy én gépek elvesztésével kalkuláltam,nem emberekével.Pont azért,hogy minnél kisebb legyen az egyébb,nehezebben potolható hajóveszteség,ami már alighanem emberveszteséget is jelentene.
Különben szerintem az orosz flottára a legnagyobb veszélyt nem az argi légierő jelentette volna,hanem az az egy szál Type209 tengó.ami működött.
Jak38 viszont szerintem egy semmirevaló gép volt.Messze elmaradt a Harriertől