Falkland - 1982

Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!

Napersze ezt rendesen ki kéne dolgozni.Kezdve azzal,hogy a falklandi időjárási viszonyok egyáltalán lehetővé teszik e az ejtőernyős deszantot?Zúgó 40esek,meg ilyesmi....
Aztán a gépek elegendő erőt tudnának e igy eljuttatni a gyözelemhez?Ecetera.
De a VDV nagyon is gyakorolta ezt a módszert.Ejtőernyős deszant elfoglalja a repteret(vagy megfelelő terepviszonyoknál tábori repteret épit ki),a leszállódeszant meg hozza a megerősitést.A fél Szu-t átszelő gyakorlatokon megcsinálták.
Falklandnál nem is az extrém távolság a nagyobb probléma,hanem inkább az időjárás.Ha túl nagy a szél az iejtőernyős deszantnak,akkor már nem csak a gép megy a levesbe.Úgy meg már nem éri meg.

Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Nem erről szól a gondolatkísérlet.

Tudom,mérnöki szemmel ez nonszensz,De harcászatilag nem az.Inkább bevállalom néhány már lehervadóban lévő teherszállitó gép kalkulált elvesztését,hogy a sokkal értékesebb hajók elvesztésének kockázatát csökkentsem.Könnyebb pótolni pár mégólynagy An22 szállitót,mint
1-2 cirkálót,vagy pláne egy hordozót.
Ez a háború közgazdaságtana.
A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.

Te valami alternatív univerzumban élsz.

Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna! A válasz pedig az lett, hogy ugyanaz, mintha amerikai külbirtok lett volna, mert a két szuperhatalomnak olyan erőforrásai voltak, hogy nekik csak egy csettintés lett volna, amivel a britek megszenvedtek!

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and dudi
Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna!
Sci-fi scenariónak csak sci-fi megoldása létezik: akkor nem An-22-ben kell gondolkozni, hanem mentek volna a szovjet csillagrombolók ... :D

• Tetszik
Reactions: fishbed
Ilyenkor érződik, hogy a két szuperhatalom mennyivel volt mindenki más előtt a világon. A britek még ekkor is a világ 3.-4. legerősebb katonai hatalmai voltak, és mégis fasorban sem a szovjetekhez és amerikaiak képest. Félelmetes.
Most az amerikaiaknak nincs direkt óceán felderítő radaros műholdhálózatuk. A németeknek van. Volt még egy db az ukránoknak.

Igen, olvastam, de durva szembesülni vele, hogy érdeklődő kívülállóként a szovjetek mennyivel pontosabb infókkal rendelkeztek, mint az élet-halál harcot folytató britek. Az meg végképp no comment, hogy ők pár nap, egy hét alatt lerendezték volna azt, amiért a britek 2 hónapig vért izzadtak, miközben majdnem vesztettek. Az USA egy tengeri háborút és partra szállást meg kb még egy fokozattal gyorsabban lerendezett volna... Ismételem magam, félelmetes! :eek:
Egy Oscarnak is egy hónap, mire oda ér.

Imhol akkor a K-525-ös (az első Oscar-I) korai története.
1975 július 25-én kezdték meg építését, az 55-ös részlegben a Szevmash hajógyárban.
1980 május 3-án bocsájtották vízre, és a terveknek megfelelően még azon év december 30-án (a szokásos évvégi rohanásban!!!) alá is írták az átvételét.
Az ünnepek után, 1981 január 24-én sorolták be az Északi Flotta 11. tengeralattjáró osztályához. (11-й ДиПЛ 1-й ФлПЛ КСФ)
1981 május 19-én Gorshkov admirális meglátogatta az új típusú egységet a hajógyártásért felelős Mikhail Jegorov miniszter társaságában, és döntés született hogy azt alaposabban le kell tesztelni a Fehér tengeren.
Június és július folyamán így zaj (csendességi) teszteket folytattak, és csak október 18-án futott be állomáshelyére, Zapadnaja Licá-ba.
Október 23-án éleslövészeten vett részt, ahol 4db Gránit robotrepülőből álló sorozatot indított.
1982 április 5 és május 21 között újabb éleslövészeten végezték a torpedók, illetve egyéb fegyverzetek átvételi tesztjeit.
Mivel a hajó zajszintje a teszteken magasabbnak bizonyult az ígértnél, így június 11-én visszatért a Szevmash hajógyárba majd kezdődött az egész tesztelés előről.
82 június 18 és szeptember 7 között 4db Gránit robotrepcsis éleslövészet, július 19-én újabb Gorshkov látogatás, november 10 és december 10 között jég alatti műveletek gyakorlása.
83 április 13-án a Norvég tengeren merültek először a hajó merülési limitjéig.
83 augusztusában usgyi ismét vissza a hajógyárba, és végül csak 1983 július 28-án vette használatba a Flotta az egységet.
Első bevetésére is csak 83 második felében került sor.

Szóval papíron 80 december 30-án átvették, de a gyakorlatban annyira bejáratósnak bizonyult, hogy csak 1983 második felében kezdték rendeltetés szerűen használni.
Na bumm. A második éleslövészetet éles célpontok ellen hajtották volna végre.

A második világháborúban komplett óceánokat átszelltek LST-vel és más hasonló hajókkal, szóval ez nem lehett volna gond a nyolcvanas években sem, ha szükséges! A háborúk minden alapos felkészülés ellenére végül igen jelentős arányban mindig a rögtönzésről szólnak!

Az alligátor osztályú hajók 4800 mérföldet tudnak papír szerint, tehát angolai kikötőkból elérték volna a szigeteket bőven tengeri feltöltés nélkül is, ez a hatótáv max a partraszállás idejét determinálta volna. A ropucsák pedig úgy manővereztek volna, ahogy csak akarnak a 7500 mérföldes hatótávval!
Vannak tanker és ellátó hajók. Én nem látok itt semmilyen problémát.

• Tetszik
Reactions: endre
Az orosz hajók légvédelme más kávéház volt mint az angoloké.Ha ugyanannyi rombolót,fregattot és hordozót visznek oda akkor az argentín gépeknek szembe kellett volna nézni egy halom OSZA-val és AK-630-al a Kirvak II fregattokon és számukra jobb estben Nyevával a Mod. Kashin rombolókon(vagy számukra rosszabb esetben az Udajolokkal/Sovremennyel számolva TOR-okkal és AK-630-asokkal).Ezek mellett ott lett volna persze a két Kijeven az SA-N-3,OSZA és az AK-630.

Persze a navyzált változatok a TOR és OSZA esetében amik elvileg jobb képességűek voltak mint a szárazföldi verziók.
Ez utóbbi egyáltalán nem biztos. Az angolok is azzal szembesültek, hogy a tengeri légvédelmük nem tud mit kezdeni a földháttérrel.

Miért gondolod ezt a butaságot?Ha kellett volna nyilván megteszikde az ég adta egy világon semmi nem indokolta volna.Vagy azt gondolod,hogy a Kremlben csak azért dobtak volna ejtőernyősöket,hogy legyen egy csomó halott?
Mi például azért dobtuk őket.

Tehát nézzük,hogy mire is lett volna képes a szovjet flotta ha tökéletesen azzal a taktikával(tehát azonos hajómennyiséggel és hajóosztályokkal)vág bele a háborúba mint ahogy a bitek tették.Jelzem ez a scenarió erősen azt feltételezi,hogy a szovjetek nem úgy harcolnak volna ahogy a valóságban, így a valóssághoz képest egy jelentősen gyengébb szovjet részvételről szól a gondolatkísérlet.

Mi is volt az angoloknak?

"R12 HMS Hermes repülőgép hordozó, a fedélzetén 12db Sea Harrier FRS1 vadászgéppel
R05 HMS Invincible repülőgép hordozó, a fedélzetén 8db Sea Harrier FRS1 vadászgéppel. Az Invincible rendelkezett Sea Dart közepes hatótávolságú légvédelmi komplexummal, és type2016 szonárral is.
Három 42-es romboló (D80 HMS Sheffield, D88 HMS Glasgow, D118 HMS Coventry) rendelkezett Sea Dart közepes hatótávolságú légvédelmi komplexummal, és 4.5-inch-es (114mm) löveggel.
Egyetlen County osztályú romboló, a D19 HMS Glanmorgan négy Exocet rakétával, és két 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett.
Két 22-es fregatt (F88 HMS Broadsword, F90 HMS Brilliant) rendelkezett Seawolf kis hatótávolságú légvédelmi komplexummal, type2016-os szonárral, és egységenként négy Exocet rakétával.
Két 21-es fregatt (F173 HMS Arrow, F174 HMS Alacrity) egységenként négy Exocet rakétával, valamint 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett.
Két 12-es fregatt (F101 HMS Yarmouth, F126 HMS Plymouth) 4.5-inch-es (114mm) löveggel rendelkezett." Köszönjük meg Hpasp-nek.

Ugyanezen logika mentén mije is lett volna az oroszoknak:

Repülőgéphordozók(vagy valami olyasmik):
Kijev repülőgéphordozó-cirkáló: 12db YAK-38 vadászgéppel,8db P-500 Bazalt ASM, 2db SA-N-3 komplexum, 2db SA-N-4 komplexum,8db AK-630 CIWS.
Minszk repülőgéphordozó-cirkáló: 12db YAK-38 vadászgéppel,8db P-500 Bazalt ASM, 2db SA-N-3 komplexum, 2db SA-N-4 komplexum,8db AK-630 CIWS.
Rombolók**:
Sderzhanny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Smely (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Smyshleny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Stroyny* (Mod.Kashin-osztály): 4db SS-N-2C ASM, 2db SA-N-1 komplexum, 4db AK-630, 1db 2 csövű 76.2mm ágyú.
Fregattok**:
Poryvistyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Ladnyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Bezukoriznennyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Zadornyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Bezzavetnyy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.
Retivy (Kirvak II-osztály): 2db SA-N-4, 2db 100mm-es ágyú, 4db SA-N-14 ASM.

*Az orosz flottánál nem számolok az Udaloj I-osztályú és Sovremenny-osztályú rombolókkal mert nem vagyok biztos benne,hogy a konfliktus idején valóban bevethetőek voltak a rajtuk alkalmazott SA-N-7és SA-N-9 légvédelmi rakétarendszerek.Dátum alapján szovjet flotta ki tudott volna állítani 2db Udaloj I-osztályú és 1db Sovremenny-osztályú rombolót,tehát 82-ben már vízen volt összesen 3 darab a két hajóosztályból.Ha velük is számolnék akkor egész egyszerűen döbbenetes dolgok jönnének ki szóval az argentínoknak csak szívességet teszek ha kihagyom őket.
**A rombolóknál,fregattoknál a hajónevek csak hasraütésszerűen az adott osztályból lettek kiválasztva.

Ebből az egyszerű felsorolásból is látszik,hogy milyen különbség is lett volna a két azonos összetételű flotta között.Ha van igény rá akkor bepötyögöm,hogy a két flotta egyszerre hány célcsatornával rendelkezett a nagy,közepes és kishatótávolságú légvédelmi komplexumaival.

Még annyi hozzátartozik,hogy a Kijeven és a Minszken én sehol nem találom a második SA-N-4 indítóállványt,de mindenhol azt írják,hogy van rajta.

Nem erről szól a gondolatkísérlet.

A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.

Te valami alternatív univerzumban élsz.
Ööööö,biztos?Simán beterveztek VDV hadosztály deszantot európai háborúra,miközben tudták,hogy max 1ho bevetéséhez elegendő szállitó kapacitásuk van,és az USAF uralta légtéren kell beverekedniük magukat.Szóval nagyon is bekalkulálták a veszteségeket előre

És hozzátenném,hogy én gépek elvesztésével kalkuláltam,nem emberekével.Pont azért,hogy minnél kisebb legyen az egyébb,nehezebben potolható hajóveszteség,ami már alighanem emberveszteséget is jelentene.
Különben szerintem az orosz flottára a legnagyobb veszélyt nem az argi légierő jelentette volna,hanem az az egy szál Type209 tengó.ami működött.
Jak38 viszont szerintem egy semmirevaló gép volt.Messze elmaradt a Harriertől