Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Őket is meglehet azért lepni, lásd Krím például.Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Nem erről szól a gondolatkísérlet.Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.Tudom,mérnöki szemmel ez nonszensz,De harcászatilag nem az.Inkább bevállalom néhány már lehervadóban lévő teherszállitó gép kalkulált elvesztését,hogy a sokkal értékesebb hajók elvesztésének kockázatát csökkentsem.Könnyebb pótolni pár mégólynagy An22 szállitót,mint
1-2 cirkálót,vagy pláne egy hordozót.
Ez a háború közgazdaságtana.
Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna! A válasz pedig az lett, hogy ugyanaz, mintha amerikai külbirtok lett volna, mert a két szuperhatalomnak olyan erőforrásai voltak, hogy nekik csak egy csettintés lett volna, amivel a britek megszenvedtek!Ez az egész nekem kicsit sci-fi... Ha az oroszoknak kellett volna a Falkland, mire odaérnek, a Marines már kinyitotta volna az első McDonalds-t. Ami Ivánnak kell, kellett, az a jenkiknek is!
Sci-fi scenariónak csak sci-fi megoldása létezik: akkor nem An-22-ben kell gondolkozni, hanem mentek volna a szovjet csillagrombolók ...Arról volt szó, hogy mi lett volna, ha az argentinok a szovjetektől foglalják el a Falkland szigeteket, mert az szovjet külbirtok lett volna!
Most az amerikaiaknak nincs direkt óceán felderítő radaros műholdhálózatuk. A németeknek van. Volt még egy db az ukránoknak.Ilyenkor érződik, hogy a két szuperhatalom mennyivel volt mindenki más előtt a világon. A britek még ekkor is a világ 3.-4. legerősebb katonai hatalmai voltak, és mégis fasorban sem a szovjetekhez és amerikaiak képest. Félelmetes.
Egy Oscarnak is egy hónap, mire oda ér.Igen, olvastam, de durva szembesülni vele, hogy érdeklődő kívülállóként a szovjetek mennyivel pontosabb infókkal rendelkeztek, mint az élet-halál harcot folytató britek. Az meg végképp no comment, hogy ők pár nap, egy hét alatt lerendezték volna azt, amiért a britek 2 hónapig vért izzadtak, miközben majdnem vesztettek. Az USA egy tengeri háborút és partra szállást meg kb még egy fokozattal gyorsabban lerendezett volna... Ismételem magam, félelmetes!
Pont, mint a brit tengóknak is volt. Utána kb egyedül kilőtte volna az argentin flotta összes fontosabb hajóját.Egy Oscarnak is egy hónap, mire oda ér.
Na bumm. A második éleslövészetet éles célpontok ellen hajtották volna végre.Imhol akkor a K-525-ös (az első Oscar-I) korai története.
1975 július 25-én kezdték meg építését, az 55-ös részlegben a Szevmash hajógyárban.
1980 május 3-án bocsájtották vízre, és a terveknek megfelelően még azon év december 30-án (a szokásos évvégi rohanásban!!!) alá is írták az átvételét.
Az ünnepek után, 1981 január 24-én sorolták be az Északi Flotta 11. tengeralattjáró osztályához. (11-й ДиПЛ 1-й ФлПЛ КСФ)
1981 május 19-én Gorshkov admirális meglátogatta az új típusú egységet a hajógyártásért felelős Mikhail Jegorov miniszter társaságában, és döntés született hogy azt alaposabban le kell tesztelni a Fehér tengeren.
Június és július folyamán így zaj (csendességi) teszteket folytattak, és csak október 18-án futott be állomáshelyére, Zapadnaja Licá-ba.
Október 23-án éleslövészeten vett részt, ahol 4db Gránit robotrepülőből álló sorozatot indított.
1982 április 5 és május 21 között újabb éleslövészeten végezték a torpedók, illetve egyéb fegyverzetek átvételi tesztjeit.
Mivel a hajó zajszintje a teszteken magasabbnak bizonyult az ígértnél, így június 11-én visszatért a Szevmash hajógyárba majd kezdődött az egész tesztelés előről.
82 június 18 és szeptember 7 között 4db Gránit robotrepcsis éleslövészet, július 19-én újabb Gorshkov látogatás, november 10 és december 10 között jég alatti műveletek gyakorlása.
83 április 13-án a Norvég tengeren merültek először a hajó merülési limitjéig.
83 augusztusában usgyi ismét vissza a hajógyárba, és végül csak 1983 július 28-án vette használatba a Flotta az egységet.
Első bevetésére is csak 83 második felében került sor.
Szóval papíron 80 december 30-án átvették, de a gyakorlatban annyira bejáratósnak bizonyult, hogy csak 1983 második felében kezdték rendeltetés szerűen használni.
Vannak tanker és ellátó hajók. Én nem látok itt semmilyen problémát.A második világháborúban komplett óceánokat átszelltek LST-vel és más hasonló hajókkal, szóval ez nem lehett volna gond a nyolcvanas években sem, ha szükséges! A háborúk minden alapos felkészülés ellenére végül igen jelentős arányban mindig a rögtönzésről szólnak!
Az alligátor osztályú hajók 4800 mérföldet tudnak papír szerint, tehát angolai kikötőkból elérték volna a szigeteket bőven tengeri feltöltés nélkül is, ez a hatótáv max a partraszállás idejét determinálta volna. A ropucsák pedig úgy manővereztek volna, ahogy csak akarnak a 7500 mérföldes hatótávval!
Ha már itt tartunk, a Moszkvák még ennyire sem voltak tengerállóak. Nagyon rossz konstrukciók voltak.Itt nem csak az üzemanyagkapacitásrol van szó.Ropuchákon kivűl a többi egyszerűen nem ilyen körülményekre lettek tervezve.
Ez utóbbi egyáltalán nem biztos. Az angolok is azzal szembesültek, hogy a tengeri légvédelmük nem tud mit kezdeni a földháttérrel.Az orosz hajók légvédelme más kávéház volt mint az angoloké.Ha ugyanannyi rombolót,fregattot és hordozót visznek oda akkor az argentín gépeknek szembe kellett volna nézni egy halom OSZA-val és AK-630-al a Kirvak II fregattokon és számukra jobb estben Nyevával a Mod. Kashin rombolókon(vagy számukra rosszabb esetben az Udajolokkal/Sovremennyel számolva TOR-okkal és AK-630-asokkal).Ezek mellett ott lett volna persze a két Kijeven az SA-N-3,OSZA és az AK-630.
Persze a navyzált változatok a TOR és OSZA esetében amik elvileg jobb képességűek voltak mint a szárazföldi verziók.
Mi például azért dobtuk őket.Miért gondolod ezt a butaságot?Ha kellett volna nyilván megteszikde az ég adta egy világon semmi nem indokolta volna.Vagy azt gondolod,hogy a Kremlben csak azért dobtak volna ejtőernyősöket,hogy legyen egy csomó halott?
8 vadász tengeralattjáró.A britek mekkora "rést" hagytak a tengerpajzsukon? Maradt otthon 2 korvett?
Felszíni hajókról volt szó. A szovjeteknek hány tengeralattjáró maradt volna otthon? 100 DE, meg 2-3 tucat nukleáris?8 vadász tengeralattjáró.
Ööööö,biztos?Simán beterveztek VDV hadosztály deszantot európai háborúra,miközben tudták,hogy max 1ho bevetéséhez elegendő szállitó kapacitásuk van,és az USAF uralta légtéren kell beverekedniük magukat.Szóval nagyon is bekalkulálták a veszteségeket előreNem erről szól a gondolatkísérlet.
A sztereotípiállaé ellentétben a II. vh-s human wave nem volt opció a hi-tech haderővel. Mert a szovjet igenis az volt minden balfasz nyugati szterotípia ellenére. Az első vonalas alakulatok lábremegtetően erősek voltak a '70-es évek végig a jenki és európai NATO erőkhöz mérten. Az európai erők kb. szart sem értek az szovjettel szemben. Lásd HTÖ n+1-szer idézett kék keretes részét a csapatlégvédelemből.
Te valami alternatív univerzumban élsz.