Szo sincs ilyesmirol. A licenceles hosszu idovel ezelott tortent, nincs is semmifele limit rajta, azt csinalnak, amit akarnak.
A megvetel tavalyi hir, a lengyelek ezer darab utan gondolom kiszamoltak, hogy ahelyett, hogy maguk fejlesztgetnek mindent hozza zsebbol, sokkal olcsobb, ha az R&D szetterul a masik 6-7 orszag megrendelesei kozott is, no meg a gyartasi tapasztalat is szamit.
Én úgy tudom, hogy van limit a licence-ben. Amiket írtam, azt ez alapján a 2 cikk alapján írtam:
2018-as írás a felröppent PGZ vételi ajánlat kapcsán.
Ez egy finn cikk nem hivatalos fordítása. A Patrianak inkább nyűg a Land Systems. A PGZ-vel történt tárgyalások előtt már a BAE Systemsnek is megpróbálták eladni, de eredménytelenül.
A cikkből idézek:
Patria’sn Polish partner Wojskowe Zakłady Mechaniczne, who assembled most of the vehicles and received limited product IP rights, changed its name to Rosomak SA.
Nekem az a tippem, hogy a licence-et 15 évre kapták meg. És mivel ez 2019-ben járt volna le, így 2018-ban elkezdtek tárgyalni a komplett Land Systems átadásáról. Hogy ki vetette fel ezt az ötletet, nyilván nem fogjuk megtudni.
A cseh cikk szerint pedig (nyers fordítás):
In 2019, the Polish company Rosomak SA, part of the PGZ Group (Polska Grupa Zbrojeniowa), obtained a license from Patria, Finland, to produce Rosomak XPs until the end of 2035 and the possibility of providing operating support until 2052. In addition, negotiations are underway to purchase a license for AMV with 6 × 6 drive.
A döglődést úgy értem, hogy a Land Systems nem képes nagy mennyiségű megrendelést felmutatni (saját gyártásra) hogy folyamatosan menjenek a gyártósorok. Olyat is olvastam, hogy a páncéltest hegesztési melóit már csak alvállalkozóval csináltatják. Gondolom, hogy erre ne kelljen nagy mennyiségű szakmunkásokat tartani, akkor is, ha csak 3-4-5 évente esik be valamilyen megrendelés. Ezért kellett szerintem átállniuk a licence értékesítésre is, mert így csak kisebb gyártói kapacitást kell fenntartani.
Az UGV verzió meg egy olyan dolog, hogy ha ott a platform, akkor a most trendi UGV/AGV szegmensbe is megpróbálják belefejleszteni. Ha beválik, akkor lesz belőle bevétel, különben meg egy olyan projekt lesz, mint a Havoc az USMC tenderére.
Nyilvánvaló, hogy egy Land Systems (tetszőleges anyavállalattal) nem nagyon tud kilépni a kereteiből, és a Patria szerintem teljesen megsüvegelhető módon mindent megpróbál kihozni a platformból.
Amiből még lehet valami, az a japán 1 éves csapatpróba. De valószínűleg ott sem 100%-ban a Patria fogja a komplett gépet leszállítani - ha összejön -, hanem ott is biztosan lesz még integrációs feladat bőven...
Még egy adalék.
A szlovákok annak idején 2016-ban először a lengyelekkel kötöttek egy 30db-os megrendelést.
Aztán abból kihátráltak,
és végül a Patriával álltak össze 2 év múlva egy fejlesztési programra 81db XP erejéig, saját toronnyal. (A tényleges beszerzés a vírus miatt most halasztva lesz)
Ezt csak azért tettem ide, hogy V4-en belül sem megy ám olyan könnyen a megegyezés a lengyelekkel.
DE ezek alapvetően részletkérdések.
Abban nem különbözik a véleményünk, hogy szerintem is a kerekes platformra a legalkalmasabb eszköz AMV XP lenne.