A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 004
113
A Brenekhez nincs rendszeresítve valamilyen optika, reddot?

Mert voltak olyan cikkek ahol minden fegyveren volt, és vannak olyanok amikor egyiken sincs. Pl most az egri lövészet.

Ez mitől függ?

A csehek is gyakoroltak Csehországban...

94397307_3121295647902131_4658531767890739200_o.jpg


94079234_3121295521235477_6562843455742017536_o.jpg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Ehhez kepest mindenhol ezt veszik a kornyeken, pontosan ugyanilyen talajjal: lengyelektol a szlovakokon at a horvatokig, szlovenekig stb
Vagy mindenki hulye es te vagy villamos? :)


Itt kezdodnek a bajok, amikor apcnek gondolod - semmikeppen sem az.
Ez egy wheeled IFV, egyetlen pillantas a 30mm fegyverzetere, fire control, hunter-killer, ATGM, mortar, a 30mm allo pancelzat, IED safe shell, vegyvedelmi biztonsag stb. Aki ezt APCnek hiszi, annak nem sok fogalma van a temarol.



Ez marhasag a kobon. Ez nem az 1966-os gyartasu PSZH, aminek meg a gazlokepessege is kerdeses volt, hanem ezekkel lenduletbol atkelsz nemcsak egy folyon, de akar egy szigetre, ha akarsz.
Nem kommunista operetthadseregre terveztek, ahol egy torpe csatornan atkelesnel elobb hidfot epitenek ki a tuloldalon, tokeletesen alkalmatlan, impotens modon.

Nem veletlenul olyan népszerű, gyakorlatilag az egyik legnagyobb szamban hasznalatban.levo modern tipus, csak a 40 millios Lengyelorszagban ezer darab felett tartanak hadrendben.



Ez teljesen szurrealis. A lancos sokkal lassab, dragabb es sokkal komplikaltabb fenntartani. Kell belole, de semmikeppen sem valtja ki a kerekes IFV beszerzest.
Kapasbol a Puma alapara 8 millio euro felett van, full konfig van vagy 12 millio - a Patriabol fullosan 6-7 korul megallsz.
Biztosan kell lancos is, de irrealis arra alapozni mindent, no meg ostobasag is lenne.
Akkor inkabb legyen 200-300 2A7+ es mellé 600-800 Patria, mint 200-300 Puma.
Az egeszseges mixen lehet vitazni, de nem veletlen, hogy maguk a nemetek sem rendelgetik ezresevel a Pumat.
Minimum 1.5x annyiba kerul, mint a Patria es nulla üzemeltetési tapasztalat van vele, a konfigok papiron leteznek es a nemeteket ismerve korulmenyes es draga lesz az egesz rendszer.

A kerekest a békefenntartó feladatok miatt preferálják. Arra jók is. Fehérre festve, demonstrálni kődobálók ellen. Korábban már beszéltük itt, a háború első napján még nagyon jó a kerekes, de a többin már nem....
De keveset én is vennék, békefenetartónak, meg a háború első napjára, minden másra ott a Mastercard :)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 467
113
Ez marhasag a kobon. Ez nem az 1966-os gyartasu PSZH, aminek meg a gazlokepessege is kerdeses volt, hanem ezekkel lenduletbol atkelsz nemcsak egy folyon, de akar egy szigetre, ha akarsz.
Nem kommunista operetthadseregre terveztek, ahol egy torpe csatornan atkelesnel elobb hidfot epitenek ki a tuloldalon, tokeletesen alkalmatlan, impotens modon.

A gázlóképesség egy dolog, amit mindegyik megoldott régen is, adott vízmélységig, Átkelni, az elkészítést igényel. Mai, modern harcjárművek esetén is. Búvőnyílások, egyéb nyílások tömítéseit, zárást, ellenőrizni kell, ahol kell a szükséges tömítés cseréket elvégezni. Harchelyzetben, egy harcjármű igénybevételekor, folyamatosak a kisebb, nagyobb sérülések rajt. Ez vonatkozik a nyílásokra is. Ne számítógépes játékokból indúlj ki. A valóság más. Ami a gumikerekes, láncos vitát illeti, rég lefutott dolog. Jobb a láncos és láss csodát, terepen gyorsabb is.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 548
46 545
113
Szo sincs ilyesmirol. A licenceles hosszu idovel ezelott tortent, nincs is semmifele limit rajta, azt csinalnak, amit akarnak.
A megvetel tavalyi hir, a lengyelek ezer darab utan gondolom kiszamoltak, hogy ahelyett, hogy maguk fejlesztgetnek mindent hozza zsebbol, sokkal olcsobb, ha az R&D szetterul a masik 6-7 orszag megrendelesei kozott is, no meg a gyartasi tapasztalat is szamit.
Én úgy tudom, hogy van limit a licence-ben. Amiket írtam, azt ez alapján a 2 cikk alapján írtam:
2018-as írás a felröppent PGZ vételi ajánlat kapcsán.
Ez egy finn cikk nem hivatalos fordítása. A Patrianak inkább nyűg a Land Systems. A PGZ-vel történt tárgyalások előtt már a BAE Systemsnek is megpróbálták eladni, de eredménytelenül.
A cikkből idézek:
Patria’sn Polish partner Wojskowe Zakłady Mechaniczne, who assembled most of the vehicles and received limited product IP rights, changed its name to Rosomak SA.
Nekem az a tippem, hogy a licence-et 15 évre kapták meg. És mivel ez 2019-ben járt volna le, így 2018-ban elkezdtek tárgyalni a komplett Land Systems átadásáról. Hogy ki vetette fel ezt az ötletet, nyilván nem fogjuk megtudni.
A cseh cikk szerint pedig (nyers fordítás):
In 2019, the Polish company Rosomak SA, part of the PGZ Group (Polska Grupa Zbrojeniowa), obtained a license from Patria, Finland, to produce Rosomak XPs until the end of 2035 and the possibility of providing operating support until 2052. In addition, negotiations are underway to purchase a license for AMV with 6 × 6 drive.
A döglődést úgy értem, hogy a Land Systems nem képes nagy mennyiségű megrendelést felmutatni (saját gyártásra) hogy folyamatosan menjenek a gyártósorok. Olyat is olvastam, hogy a páncéltest hegesztési melóit már csak alvállalkozóval csináltatják. Gondolom, hogy erre ne kelljen nagy mennyiségű szakmunkásokat tartani, akkor is, ha csak 3-4-5 évente esik be valamilyen megrendelés. Ezért kellett szerintem átállniuk a licence értékesítésre is, mert így csak kisebb gyártói kapacitást kell fenntartani.
Az UGV verzió meg egy olyan dolog, hogy ha ott a platform, akkor a most trendi UGV/AGV szegmensbe is megpróbálják belefejleszteni. Ha beválik, akkor lesz belőle bevétel, különben meg egy olyan projekt lesz, mint a Havoc az USMC tenderére.
Nyilvánvaló, hogy egy Land Systems (tetszőleges anyavállalattal) nem nagyon tud kilépni a kereteiből, és a Patria szerintem teljesen megsüvegelhető módon mindent megpróbál kihozni a platformból.
Amiből még lehet valami, az a japán 1 éves csapatpróba. De valószínűleg ott sem 100%-ban a Patria fogja a komplett gépet leszállítani - ha összejön -, hanem ott is biztosan lesz még integrációs feladat bőven...
Még egy adalék.
A szlovákok annak idején 2016-ban először a lengyelekkel kötöttek egy 30db-os megrendelést.
Aztán abból kihátráltak, és végül a Patriával álltak össze 2 év múlva egy fejlesztési programra 81db XP erejéig, saját toronnyal. (A tényleges beszerzés a vírus miatt most halasztva lesz)
Ezt csak azért tettem ide, hogy V4-en belül sem megy ám olyan könnyen a megegyezés a lengyelekkel.

DE ezek alapvetően részletkérdések.
Abban nem különbözik a véleményünk, hogy szerintem is a kerekes platformra a legalkalmasabb eszköz AMV XP lenne.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Szo sincs ilyesmirol. A licenceles hosszu idovel ezelott tortent, nincs is semmifele limit rajta, azt csinalnak, amit akarnak.
A megvetel tavalyi hir, a lengyelek ezer darab utan gondolom kiszamoltak, hogy ahelyett, hogy maguk fejlesztgetnek mindent hozza zsebbol, sokkal olcsobb, ha az R&D szetterul a masik 6-7 orszag megrendelesei kozott is, no meg a gyartasi tapasztalat is szamit.



Onellentmondas. Ha a kis orszagok veszik, akkor valoszinuleg olcsobb, mint a draga nyugatiak, nem?
A sajat gyartas mindenkinek alma, de a szlovakoknaszlovakoknaleg ber sincs ra, nemhogy hianyzik a gyartaskultura (ami nalunk is, a buszgyartasos mult tobbrt segit, mint Skodakat csinalni, de nem sokkal.)

A Patria csak annyira doglodik, hogy mar evek ota vezeto nelkulit tesztel, nemreg kohozta a 6x6 APC modellt, no meg az AMV az egyik legnagyobb szamban gyartott tipus, raadasul a kevesek egyike, akik eles harcokban is bizonyitottak.
Semennyire nem doglodik, jobban megy nekik, mint a legtobb konkurensnek.



Meglatjuk. Szerintem ez egy lassu folyamat, a lengyeleknek meggyozni a finneket, akik gondolom nem akarjak a strategiai gyartast elkotyavetyelni...

A szlovák hadiipar helyzete annyiban más mint a miénk, hogy például létezik és termelt az elmúlt évtizedekben, mert életben tartották.

Aligator_Master.jpg


IMG_3349_1-%E2%80%93-k%C3%B3pia2.jpg


6623371dd7162e707d374084fb7c8a79.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 548
46 545
113
A kerekest a békefenntartó feladatok miatt preferálják. Arra jók is. Fehérre festve, demonstrálni kődobálók ellen. Korábban már beszéltük itt, a háború első napján még nagyon jó a kerekes, de a többin már nem....
De keveset én is vennék, békefenetartónak, meg a háború első napjára, minden másra ott a Mastercard :)
Ehhez képest az angolok durván bevásároltak Boxerből, és ők most abba nagyon bele vannak szerelmesedve.
A Németeknél tudtommal már most is több a kerekes gyalogsági jármű (Boxer, Fennek, Dingo, Fuchs), mint a láncos.
A 2 hadosztalyból az északi, síkabb területen dominálnak a kerekes zászlóaljak.
Az olaszok esetében már a harckocsik is le lettek váltva a tűztámogató szerepkörben kerekes járművekre.
A franciákat nem is említem, mert ők aztán tényleg sportot űznek a kerekesekből...
Szerintem meg kerekes biztosan lesz a MH alakulatainál. A láncosban nem vagyok 100-ig biztos. (talán olyan 80%-ig :rolleyes:)
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Ehhez képest az angolok durván bevásároltak Boxerből, és ők most abba nagyon bele vannak szerelmesedve.
A Németeknél tudtommal már most is több a kerekes gyalogsági jármű (Boxer, Fennek, Dingo, Fuchs), mint a láncos.
A 2 hadosztalyból az északi, síkabb területen dominálnak a kerekes zászlóaljak.
Az olaszok esetében már a harckocsik is le lettek váltva a tűztámogató szerepkörben kerekes járművekre.
A franciákat nem is említem, mert ők aztán tényleg sportot űznek a kerekesekből...
Szerintem meg kerekes biztosan lesz a MH alakulatainál. A láncosban nem vagyok 100-ig biztos. (talán olyan 80%-ig :rolleyes:)

Nagy hiba lenne, ha nem lenne kerekes. Kell a kerekes, de az az egyszerűbb, viszont láncos IFV nélkül Közép-Európában, ilyen szomszédokkal, ilyen kapcsolatokkal csak is a legerősebb, legjobb IFV-vel lehet haderőt építeni.
A francia afrikai gyarmati megszálló haderőt épít, a brit szintén ázsiai békefenntartó feladatokra tervez, nem a skót felföld megszállva tartására (pedig...), esetleg észak-ír városokba molotov koktélok ellen.
A német is missziós feladatokra készül, azt is inkább külpolitikai nyomásra, mint a Közép-Európai síkságon orosz BMP-3-ak ellen harcolni, úgyhogy jobb neki is , ha van sok kerekese is!
Az olaszok szintén csak békefenntartó feladatokban gondolkodnak, a Centauró tökélesetes lesz, nem is kell nekik más.
Ha mi elköltjük a pénzt az elején kerekes APC/IFV-nek látszó járműre akkor jó eséllyel bukott a láncos. Mivel az a fontosabb, azt kellelőre venni, ennyi a történet.
Ne gondoljátok, hogy 200 db láncos IFV-vel az MH Szárazföld minden gondja megoldódna.
Tehát rosszul látjátok a kérdést nem láncos vagy kerekes, hanem láncos és kerekes, mert mi (vissza) fejlesztjük a haderőt, nem pedig cseréljük a régit, mert régi.
Nálunk vissza kell állítani a felszámolt képességek (alegységek, egységek, fegyvernemek) egy részét.
Ne higgyétek, hogy a térség meghatározó ereje lehet egy haderő négy lövészzászlóaljjal...o_O
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 896
12 482
113
Akkor valaki meg tudna mondani hogy megis milyer arany lenne az optimalis ha a penz nem lenne problema?

1:1? 1:2 a lancos javara?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 332
31 488
113
Akkor valaki meg tudna mondani hogy megis milyer arany lenne az optimalis ha a penz nem lenne problema?

1:1? 1:2 a lancos javara?
Hova?Milyen ellenfél ellen?Mekkora saját haderőhöz?És még lehetne folytatni.
Nincs fix válasz,mert attol függ...Izrael szinte csak láncos lövészszállitókat használ,mert nagy hadseregük van,viszonylag kicsi hadműveleti távolságokkal.Dél Afrika csak kerekes lövészjárműveket használ,mert a hadműveleti távolságok nagyok,és ahoz képest kicsi haderejük.
Franciák sem csak a gyarmati háboruk miatt tértek át a csak kerekes vonalra.Nincs már tömeghadseregük.Amig volt,voltak láncos járgányaik is.Most viszont ugyanazzal a helyzettel kell számolniuk,mint a búroknak.Kis haderő,nagy védendő terület.Vagyis fokozni kell a hadműveleti mozgékonyságot.Azt pedig kerekes lővészharcjárművel lehet.
Úszóképes járgánynak,amit arra terveztek,bizony menetböl kéne tudnia átkelni egy vizi akadályon.A mi BTReinknek is.Hogy erre nem képes,az a mi üzemeltetési problémánk.
Valójában egyjol megkonstruált 8x8 kerekes harcjármű nem sokkal marad el az átlag láncostol.Fegyverzeti téren semmivel nem rosszabbak.Páncélzat terén sem feltétlen sokkal marad el.Ez persze megintcsak attol függ jellegű dolog.Hadműveleti mozgékonysága meg sokkal jobb.És olcsóbb fentartani is,ami korántsem elhanyagolható kérdés.Valamint a harctéri logisztikai kiszolgálása is könnyebb.Logisztikával hajlamos nem számolni a csapat.Pedig a hadtáprendszer dönti el igazábol,hogy mire is képes a sereg.
Hk-k közvetlen kiséretére láncos IFV kéne.De minden egyébb helyre szerintem nekünk jobb a kerekes.Továbbra is egy Patria XP alapú harcjárműcsaládot javallanék.
Szóval amig nem tudunk kiépiteni egy IDF jellegű páncélos tömeghadsereget,addig szerintem a kerekes lövészjárműveken kellene lennie a hangsúlynak.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Akkor valaki meg tudna mondani hogy megis milyer arany lenne az optimalis ha a penz nem lenne problema?

1:1? 1:2 a lancos javara?
Az én tippem 4 lövészdandárba 14 lövészzászlóalj kellene, ebből, hat láncos IFV (2 nehézbe), négy 8x8-as kerekes IFV (közepes dandárba) és négy 8x8 APC a könnyűbe. Utóbbi két dandár harckocsizászlóalj nélkül lenne, de kerekes önjáró tüzérosztály kellene nekik is.
A négy dandár azért jó, mert ha a NATO elviszi a nehézdandárt az ország védelmére is marad erő, meg váltó/felkészülő és pihenő váltás is lehetne. Magyarul a tartós konfliktusokban is működhetne a honvédelem, nem csak egy-két hetes mozzanatokban lenne erő.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Az én tippem 4 lövészdandárba 14 lövészzászlóalj kellene, ebből, hat láncos IFV (2 nehézbe), négy 8x8-as kerekes IFV (közepes dandárba) és négy 8x8 APC a könnyűbe. Utóbbi két dandár harckocsizászlóalj nélkül lenne, de kerekes önjáró tüzérosztály kellene nekik is.
A négy dandár azért jó, mert ha a NATO elviszi a nehézdandárt az ország védelmére is marad erő, meg váltó/felkészülő és pihenő váltás is lehetne. Magyarul a tartós konfliktusokban is működhetne a honvédelem, nem csak egy-két hetes mozzanatokban lenne erő.

És még mielőtt sokallnátok a 14 lövészzászlóaljat, had említsem meg, hogy délkeleti (18 milliós) szomszédunknál 22 van, a Felvidéken lévő (5 milliós) országban 6, a délvidéken lévő alig 7 millió fős országban pedig négy lövészdandárban 15 vagy 16. A hkz-k -nál a tót kivételével hasonlóak az arányok, tüzér dettó.