A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

És mi lesz a nevük? Tobzoska és denevér? :D

Szerintem tengeralattjáró kell a balatonba. Abba az a jó, hogy elpusztíthatatlan. Nem tudod elsüllyeszteni azt ami már el van süllyedve! (ide most jön a halántékjátmutogató négercsávó fotója) :D

Én a Viktor1 és Viktor2-re gondoltam,
(így a hívónév is megoldódna).:-):-):-).A Szent István lenne a kézenfekvő, de mivel ugye Kínából jönnek ,és ugye a Szent Korona István királyhoz köthető,még nem tetszene néhány környező országnak illetve Brüsszelnek a név választásunk.:-):-):-)

Természetesen az anyahajók körüli harccsoportban lennének tengeralattjárók:-):-):-)mi nem végzünk fél munkát.:-):-):-):-)

Dehogynem érted. Az első sorban az évek vannak, alatta a GDP-k (cseh, magyar, román) millió euróban.
Alá meg betettem, hogyan aránylik a cseh/magyar valamint a magyar/román GDP egymáshoz, %-ban.

Ez inkabb politikai kerdes. A lengyelek GDP per capita meg alattunk is vannak, megis sokkal magasabb aranyban aldoznak erre a szomszedsag miatt...

Ez nagyon szépen hangzik, de mondani meg ígérni én is tudok bármit, teljesíteni meg csak azt, ami még nincs lefoglalva mások által jó előre. Vagyis pontosan a sürgős esetekben előfordulhat hogy nem sikerül behajtani az ígéretet. Lásd, a Bp.-Kína-Bp. légihidat a Wizz utasszállítói meg kínai cargo-gépek repülték, mialatt a C-17-ek másnak fuvaroztak.

Volt ez már téma sokszor a különböző topikokban. Aki kérte, oda ment SALIS An-124, akár többször is. 10 Wizzair gép hoz el annyit, mint egy An-124-es. Március óta figyelem, merre járnak a C-17-esek. Csak az a néhány segélyszállítmányos út volt a "komolyabb" megbízásuk. Pl. májusban eddig csak egy Svédország-Észak-Afrika volt a nagyobb út. Volt egy-egy rövid feladatuk (gyakorló repülés Európában?), de leginkább Pápán álltak a gépek vagy itthon végeztek gyakorlórepülést. A kérdés inkább az, hogy hány Kína oda-vissza útra elég az éves időkeret (igen, járt pápai C-17-es Pekingben az elmúlt 3 hónapban, de hozhatna védőeszközt akár máshonnan is), amit Magyarország kifizetett. Vagy be van-e tervezve ez az idő valami más fontosabbra az év második felében. Lehetett volna venni más országtól időt és mennyiért, ha ennyire nem mennek a gépek sehová? 5 Wizzair gép hoz el annyit, mint egy C-17-es. De a Wizzair így kap állami segítséget, mert az idegenforgalom a "kijelölt húzóágazat" ezért meg kell menteni. És mert a kinnragadt turistákat pl. Amerikából hazahozni is csak nekik van gépük. A Honvédség gépeinek fele karbantartás miatt áll. Az üzemképesekkel meg csak PR akciók voltak (1 Maliban szolgáló magyar katona a Kanári-szigetekről, néhány 3 magyar turista Kambodzsából, 15 magyar katona Belgiumból, és még az elején 7 fő Franciaországból) és Szíjjártó vitt segélyt a balkáni országoknak. (Igen, ismerem azt az ügyesen kitalált kommunikációt, hogy katonai gépek nem mehetnek Kínába. Csak erről a többi ország úgy látszik hogy nem tud. Nem nemmehetKínába, hanem nincs értelme mert kb. 5 tonnát tudna elhozni. És hogy nem jelentenek be minden utat és hogy hány főt hoztak, de a többnyire csak magyar légtérben gyakorló gépekkel elég nehéz bárkit hazahozni külföldről. Ugye a pilótakérdés...) A cargo bázis sikerkommunikációját is nagyban érintette volna ha a távol-keleti járatokat a vírus kitörésekor a fertőzés veszélye miatt leállítják, a dél-koreai járatnyitást pedig elhalasztják... Röviden összefoglalva, a Honvédségnek nincs meg a képessége hogy érdemben hozzájáruljon a szállításokhoz (annak ellenére hogy a február végi kecskeméti kihelyezett bizottsági ülésen kiemelték ezt a képességet és ezen 3 KC390 sem sokat segített volna), a közös katonai dolgokat pedig csak jelképesen vették igénybe mert nem illik bele a kommunikációba. Helyette van a keleti nyitás sikerének hangsúlyozása és az idegenforgalom újraindításának támogatása a Wizzairen keresztül. Amivel semmi probléma nincs, mert valószínűleg ez volt a jó döntés a gazdaság szempontjából.

Az a baj, hogy idén gazdasági visszaesés lesz 3-10%. Ha ugyanúgy marad a 616 milliárd HM-es költségvetés, akkor is 0.1-0.2%-al nőni fog a GDP arányos honvédelmi büdzsé és mi évi 0.2% növekedést vállaltunk. Szopacs. Viszont 21-ben ha visszapattan a gazdaság a 22-es költségvetésben visszajöhet a zsé. Ez minimum 1 éves ideiglenes csúszást jelenthet a Zrínyinek. 26 még simán tartható.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Az a baj, hogy idén gazdasági visszaesés lesz 3-10%. Ha ugyanúgy marad a 616 milliárd HM-es költségvetés, akkor is 0.1-0.2%-al nőni fog a GDP arányos honvédelmi büdzsé és mi évi 0.2% növekedést vállaltunk. Szopacs. Viszont 21-ben ha visszapattan a gazdaság a 22-es költségvetésben visszajöhet a zsé. Ez minimum 1 éves ideiglenes csúszást jelenthet a Zrínyinek. 26 még simán tartható.
Már többször írtam neked hogy túl optimista vagy a visszapattanásal kapcsolatban. :) jó ha lesz 2023-24 mire kb a 2016-2018 gdp arányos szintett megközelítjük il elérjük.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Már többször írtam neked hogy túl optimista vagy a visszapattanásal kapcsolatban. :) jó ha lesz 2023-24 mire kb a 2016-2018 gdp arányos szintett megközelítjük il elérjük.

Fokasz Nikosz előadó-tanár egyszer megkérdezte egy előadásán a (4. szemeszteres főiskolai) hallgatókat, hogy Magyarország mikor érte el a II. V-háború befejezése előtti legjobb év gazdasági teljesítményét ismét, a háborús pusztítás(német, orosz-román, +szövetséges bombázások. "malenkij robot...") után.
A legoptimistább becslés 1962 volt.

Az valós adat pedig 1948! :eek:

u.i: Ha "hagyják", gyorsan túl vagyunk rajta! :hadonaszos:

A szlovákoknak nehezükre esik a14 F-16 kifizetése.
https://www.armadnymagazin.sk/2020/...cky-f-16-bude-nad-s-takou-odpovedou-spokojny/

560 milliard HUF összesen, de évente perkálnak. A nagy részét már kifizették, idén 52.5 milliárdot, jövőre 175 milliárdot kell még pengetniük. Nem tűnnek egetrengető összegnek, mégis alkudozik erről a védelmi miniszterük. Állítólag az amcsik szóban megígérték neki nem hivatalosan, hogy utábanéznek, de sztem csak röhögtek egy jót.

https://www.armadnymagazin.sk/2020/...cky-f-16-bude-nad-s-takou-odpovedou-spokojny/

560 milliard HUF összesen, de évente perkálnak. A nagy részét már kifizették, idén 52.5 milliárdot, jövőre 175 milliárdot kell még pengetniük. Nem tűnnek egetrengető összegnek, mégis alkudozik erről a védelmi miniszterük. Állítólag az amcsik szóban megígérték neki nem hivatalosan, hogy utábanéznek, de sztem csak röhögtek egy jót.
Hát nem is tudom. Sztem megbánták már részben ezeket a gépeket. A svédekkel legalább részben tudtak volna változtatni a konstrukciókon. Az usa üzletpolitikájárol meg ne beszéljünk. Őket csak a tiszta haszon érdekli. Az nem baj ha az ügyfél csődbe megy. A lényeg mindig legyen egy ügyfél akit lehúzhatnak.

2012-ben Magyarországnak is problémát jelentett a 36 milliárd a Griepnre. Itt is újratárgyalás lett a vége.

• Tetszik
Reactions: endre
FIGYELEM!

Sokszor szóba kerül a "legénység" kérdése, ami szerintem a kulcs kérdés. A baráti "Home-pub"-ok azt "dobták", hogy egy 8-9 hónapos sorkatonai honvédelmi felkészítő képzés lenne a megoldás, ahol:
- az időtartam (8-9 hónap) nem okoz jelentős késést senkinek a tanulmányaiban, hiszen illeszkedik a civil élet oktatási rendszeréhez,
- az oktatás és fizikai felkészítés (és szocializálás!!!) feladatai 2-3 szakma (kb. 10-ból választhatóan), +jogosítvány megszerzését tennék lehetővé, amit a civil életben is tudnak használni(A "jövő közmunkásai" probléma megoldva/csökkentve!!! ;) )
- aki "nagyon nem akarja" ezt, az "váltsa meg" ("x" összeggel, na ez a "bukott pénz" nagyon nem fog tetszeni a liberal-party-főiskolásoknak :p ),
- ennyi emberből "marad" a honvédségnél elég továbbszolgáló -szerintem- .

Ha lehet alkotó kritikát hozzatok, ha nem lehet...
...hmmmm, demokrácia van ez van :(

u.i: tudom hogy volt már kitárgyalva, de ez a (civil és katonai területen is hasznosítható), képzésre és fizikai "épülésre" koncentráló megoldás, jó ütemezéssel, újszerűbb/jobb az általunk ("home-pub"-team) korábban -itt és másutt- olvasott javaslatoknál.

• Tetszik
Reactions: svajcibeka
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Szerintem nagyon rossz, hogy a H145M nem magyar a videóban és még a lajstrom is látszik...

(Kiváncsi vagyok, mennyi idő alatt lesz kijavítva...)

Reméljük. Mert fizetnivaló az lett bőven...

2012-ben $128 milliard volt a GDP, tavaly $162 milliard, tobb, mint 25% novekedes 7 ev alatt... a cseheknel ez 18% ugyanezen ido alatt, tavaly konkretan csaknem a fele volt a novekedesuk a magyarenak - de sajnos meg mindig 50% nagyobb a GDP, $245 milliard.

2012-ben $128 milliard volt a GDP, tavaly $162 milliard, tobb, mint 25% novekedes 7 ev alatt...

Az eddig megrendelt haditechnikai dolgok mennyibe kerülnek és abból mennyit kell 2020-ban kifizetni? Az hogy aránylik 2012-es 36 milliárdhoz?