[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
261
996
93
Egyáltalán van néhány egyforma T-72 kishazánkban? Vettünk a szojúzból, belaruszból, lengyelből..


T-72 AV változatból 4 darab érkezett a "belorusz" szállításból. Rengeteg változat volt, a "belorusz" szállításban is ötféle T-72-es változat érkezett. Róluk, és a változatokról egyes változatok közötti különbségekről egy remek kis összeállítás van itt:

https://www.makettinfo.hu/index.php?jobb=makettek/harci/t-72_rejto/index.htm&&hash=

Én úgy láttam, hogy a mostani hadgyakorlatok során elsősorban orosz/ T-72-esek szerepeltek, azok lehetnek most használatban. Én a képeken az "M2" változatot vélem felfedezni, a fotók többségén jól látható a toronytetőn a pótpáncélzat.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Kb 2km-ről szedték ki őket Kornettel, a gyalogság nem oszt nem szoroz ennyiről.

Ja, van igazad neked is. Viszont alapban a gyalogság kombináltan működik együtt a harckocsikkal. Szétbontakozva. Nem biztos hogy megkockáztatják a rakéta indítást a lesben állók, ha mindenütt lövészek vannak, aki kiszúrhatják őket és csapást mérnek rájuk. Valamint a török parancsnoknak illett volna tudni, ellenséges területen nem állok meg nyílt terepen, mindenféle biztosítás és felderítés nélkül. Iskolapélda volt azoknak a tankoknak a kilövése arra, hogyan nem szabad eljárni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 392
113
Le tudod fordítani a fontos dolgokat?
Nem, de egy az egyben benyomom amit a gugli tud. ( A telefonom automatikusan forditja a külföldi oldalakat.)
Néhányan a T-72 korszerűsítését javasolják, míg mások új koncepció kidolgozásán dolgoznak
Nos, ki javasolná még a T-72 újabb korszerűsítését az oroszoktól eltekintve, ha nem az SE SFTE "SpetsTechnoExport" ukránok, az "Ukroboronprom" állami aggály része:
Az Indiában a DefExpo 2020-ban bemutatott frissítés 40 új alkatrészt tartalmaz , köztük egy 1200 lóerős 6TD-2 motort, 10 kW teljesítményű dízel APU-t, Nozh reaktív páncélt és Duplet, Zaslon aktív védelmi rendszert.

Eközben az ukránok is korszerűsítik és tesztelik az új T-72 AMT szabvány sorozatát ... a T-72A kissé kevésbé ambiciózus és olcsóbb fejlesztése , amely egy erősebb 840 lóerős motorral, digitális kommunikációval, GPS által támogatott navigációval, rendszerrel van felszerelve. éjjellátó és hátrameneti kamera a vezető számára, légkondicionáló, képesség a KOMAT LASER által vezetett rakéták lőésére, az oldalsó és a hátsó anti-RPG rács.

És az oroszok is kijöttek azzal, hogy a T-90M Proriv az Anya Oroszország kevésbé aszfaltozott útjain repült:
Az ukrán korszerűsítések egyik fő problémája az, hogy ha az eredeti kb. 125 mm-es ágyú cseréje nem csillogó, mint pontosság vagy sebesség a cső száján, az ukránok által svájci engedély / asszisztens által gyártott ágyúk nem haladják meg a 350 életet , összehasonlítva az Rh120 1200 felvételével, részleges megoldásként, amely lehetővé teszi a cső könnyű cseréjét.

Egy másik probléma, amely a legtöbb kommunista blokk nyugati oldalán található legtöbb országban, a 2A46 lóágyú nagy teljesítményű lőszereinek hiánya. 125 mm-re a T-72-hez.

Például a lengyelek elemzést végeznek nagy teljesítményű APFSDS-T típusú lőszer megszerzéséről. 125 mm-es áron, 1000, 5000 és 10 000 darab árvizsgálattal, a jelenlegi lőszer, amelyet 1970-es évek engedélyével állítottak elő. 90 ° -os szög, időben elegendő érték a T-62, M60 vagy a Chieftain tartályokkal szemben. A 2000-es évek elején, a Spike ellentételezéseként, a lengyelek 1500 izraeli Lynx M711 / 8 Mk 2 lövedéket vásároltak, amelyek áttört kapacitása 450–540 mm RHA 30–90 ° szögben, de a lőszerrel minőségi problémák merültek fel. ami az utolsó tételek szállításának megszakításához vezetett. Cseh APFSDS áthatoló ló.

A követelmények között szerepel a maximális hosszúság betartása az önrakodó karusszelében, de a megengedett legnagyobb nyomás, amelyet a szovjet ágyú elvisel. Tehát nem lehet hosszabb lövedékekről vagy erősebb porról, a teljesítmény növekedésének más elemekből kell származnia.

Emlékeztetni kell arra, hogy az APFSDS-T BM-421 Sg / M309 lövedékek kb. Az Aeroteh SA-nál, az izraeli engedély alapján gyártott, a TR-85M1 Bizon ágyú számára gyártott 100 mm vastagsággal 445 mm RHA-t 90 ° és 0,5 km szögben, ill. 425 mm 1 km-nél és 328 mm 4 km-nél.



Eközben a Bundestag jóváhagyta a német-francia fő földi harci rendszer (MGCS) program keretében az európai tankok következő generációjának építészetét meghatározó tanulmányok megkezdését . Ez a Leopard 2 , esetleg később az AMX-56 Leclerc cseréje .A tanulmány első szakaszát 18 hónapon belül be kell fejezni, és ez év 4. negyedévében a KMW, a Rheinmetall közötti kutatás és technológiai együttműködés részletes szabályait fogadják el. és Nexter. ez az első szakasz a francia és a német pártok becslése szerint 75 millió eurót tesz ki, a program költsége pedig a demonstrátor fejlesztéséig (2028-as horizonton) 1,5 milliárd euróra kerül.
Concept_germanopolonez_MBT-768x432.jpg

A jelenlegi terv szerint az első MGCS sorozatú termék várhatóan 2035-ben leszállítva, az eredeti működési kapacitása pedig várhatóan 2040-ben érhető el. Addig a francia-német konszern valószínűleg megpróbálja eladni a „ Leoclerc ” hibridjét Enhanced Main néven. Battle Tank (EMBT) , vagy a Leopard 2 és Leclerc legutóbbi konfigurációi.

Az MGCS ágyújának valószínű konfigurációja szintén vita tárgyát képezi, amikor Rheinmetall az új 130 mm-es kaliberrel dolgozik, és a franciák 2015-ben teszteljék vissza a GIAT cal ágyúval ellátott torony változatát. 140 mm (kapacitás: 30 leválasztott lövés, amely a toronyba tárolható) egy Leclerc alvázon, a "Le Terminateur" elnevezésű konfigurációban, az ágyút már tesztelték ebben a konfigurációban, több mint 200 lövéssel.
ce6a7aa28f33a199d47e2518c598092e.jpg

Noha a lengyelek kezdetben érdeklődtek az MGCS részvétele iránt, 2020. január 20-án a lengyeleket kizárták az európai programból, mivel érdeklődtek a Rotem K2 és a dél-koreai együttműködés iránt. A spanyolok azt is érdekli, hogy Leopard 2 készletüket lecserélik az MGCS-re.
Necesar_FR_GE_POL-768x432.png

És mit gondol Rheinmetall :
Rheinmetall_MGCS_concept-768x444.jpeg

RheinmetallMGCS-768x388.png






.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 254
119 994
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 341
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
Szeretem - ha van időm rá - egészben a cikkeket elolvasni. De már a linkelt cikk angolra forditózott elején van egy gyönyörű mondat, amit szeretnék ide idézni:
What we call modernization is basically something that General Buk once referred to as "powdering g ... a". This is no modernization!
AHAHAHA:p:D:D Bírom a palit!
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 629
14 601
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.

Ez a PT-16 lesz.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 254
119 994
113
Nem, ez a PT-91M1A1 illetve a most modernizált sima T-72M1-ek amik külön megnevezést se kaptak (enyhe modernizáció, kaptak új komm rendszert, meg éjjelátókat aztán csoki) de jelenleg a T-72-esek tűztámogató szerepkörbe kerülnek a lövészdandárokhoz, egészen addig amíg le nem fut a Gepard program ( leánykori nevén Anders könnyű harckocsi 105-ös löveggel) ez 2026-ra van ígérve, hogy akkor kezdik meg a T-72 alapú dolgaik kivonását. A PT-16 egy technológiai demonstrátor amit valami arab ország megnézett, majd hagyta a vérbe az egészet.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 629
14 601
113
Nem, ez a PT-91M1A1 illetve a most modernizált sima T-72M1-ek amik külön megnevezést se kaptak (enyhe modernizáció, kaptak új komm rendszert, meg éjjelátókat aztán csoki) de jelenleg a T-72-esek tűztámogató szerepkörbe kerülnek a lövészdandárokhoz, egészen addig amíg le nem fut a Gepard program ( leánykori nevén Anders könnyű harckocsi 105-ös löveggel) ez 2026-ra van ígérve, hogy akkor kezdik meg a T-72 alapú dolgaik kivonását. A PT-16 egy technológiai demonstrátor amit valami arab ország megnézett, majd hagyta a vérbe az egészet.

Úgy értem a PT-16 lenne az a modernizáció, ami megfelelő lenne, de külföldi segítség nélkül nem képes rá a lengyel ipar.

A PT-16-ban tudtommal a Rheninmetal eléggé érintett volt - ők tervezték a kiegészítő páncélzatot és elvileg az ő ágyújuk van benne + talán az automata töltőt is.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 377
7 860
113
Korszerűbb ágyú meg lőszer nélkül szinte az egész T-72 modernizáció semmit se ér. ( A lengyel ipar az előbbire nem képes, az utóbbira tőke plusz szürke állomány befektetése esetén talán).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 392
113
https://kresy.pl/publicystyka/gen-s...JW25eMmiZcFfuwZKvj_iXmKoQlg4MCsVzjOENviewckTY

Egy lengyel harckocsizó tábornok véleménye a t-72 modernizáció valós értelméről és jövőjéről (lengyelül van fordítózni kell)

Rövid összefoglaló:
- a jelenlegi modernizációs program az iparnak kedvez, a hadsereg igényeit nem elégíti ki.
- ami megfelelő lenne arra a lengyel ipar külföldi segítség nélkül nem képes.
- minél hamarabb meg kell kezdeni külföldi partnerek bevonásával a Wolf újgenerációs harckocsi programot
- vagy új gyártású potens MBT-t keresni úgy hogy a gyártó lengyelországba telepíti a gyártást (itt Koreát és a K2-őt illetve az amcsikat és az Abrams-et emeli ki)
- a németekkel nem tudnak együttműködni a kérdésben.
- illetve hosszú távon úgy találja, hogy a T-72-est sehogy sem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az elég legyen.
Már csak az a kérdés, miért nem lehet együttműködni a németekkel? Nekünk megy, illetve ezzel a francia vonalat iis vesztik. Rivalizálást vélek felfedezni...

Amit még nem igazán értek, hogy zajlik ettől függetlenül a felújítási progi, amire 140 mrd- ot akarnak elégetni?!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 254
119 994
113
Már csak az a kérdés, miért nem lehet együttműködni a németekkel? Nekünk megy, illetve ezzel a francia vonalat iis vesztik. Rivalizálást vélek felfedezni...

Amit még nem igazán értek, hogy zajlik ettől függetlenül a felújítási progi, amire 140 mrd- ot akarnak elégetni?!
Ez egy tábornok véleménye, de a poltika meg a hadiipart akarja tápolni a megrendeléssel, mégha a termék nem is túl acélos.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 341
113
Nem, ez a PT-91M1A1 illetve a most modernizált sima T-72M1-ek amik külön megnevezést se kaptak (enyhe modernizáció, kaptak új komm rendszert, meg éjjelátókat aztán csoki) de jelenleg a T-72-esek tűztámogató szerepkörbe kerülnek a lövészdandárokhoz, egészen addig amíg le nem fut a Gepard program ( leánykori nevén Anders könnyű harckocsi 105-ös löveggel) ez 2026-ra van ígérve, hogy akkor kezdik meg a T-72 alapú dolgaik kivonását. A PT-16 egy technológiai demonstrátor amit valami arab ország megnézett, majd hagyta a vérbe az egészet.
Jól látom, hogy ez az Anders program egy sima CV-90 koppintás? :eek:
anders01.jpg

7070e6c8ddbc20fcc24e0476d4574c99.jpg

Igen komolyan meg lennék döbbenve, ha ebből lenne valós megrendelés. Ha ez a program 2008 óta fut és csak '26-ra ígérik...Hát nem tudom.
Miközben a Borsuk "mindjárt" indul gyártásba. Vagy a heavy Borsuk lenne az Anders?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 994
113
Jól látom, hogy ez az Anders program egy sima CV-90 koppintás? :eek:
anders01.jpg

7070e6c8ddbc20fcc24e0476d4574c99.jpg

Igen komolyan meg lennék döbbenve, ha ebből lenne valós megrendelés. Ha ez a program 2008 óta fut és csak '26-ra ígérik...Hát nem tudom.
Miközben a Borsuk "mindjárt" indul gyártásba. Vagy a heavy Borsuk lenne az Anders?
A pl01 is egy tupírozott cv90 volt, szóval lehet benne valami.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 254
119 994
113
Az Anders lényegült át Borsukká (átnevezték)
Az alváz megegyezik a nehéz Borsukkal, egy járműcsalád az egész.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár