A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nem arra gondoltam hogy irja meg valaki mennyi lesz :D

Hanem hogy kialakult egy "standard" hogy egy magunkfajta 10 millios orszag 200 korul tervez(ha jol tudom a horvatok kb ennek a felet szeretnek) es hogy ehhez kepest a nemet eleg karcsu.

Nem nagyon vett hasonló hadsereg mostanában ilyesmit.

A Covid miatti nehezebb gazdasági helyzetben több ország visszamond beszerzéseket, ha van elég pénzünk és ügyesek vagyunk, ki lehet harcolni 10-15 % kedvezményt is a beszerezendő nekünk kellő ivf-ek és apc-k esetében. Vagy 10%-al nagyobb mennyiséget ugyanazért az árért. ha pang a piacon a vásárlói kedv akkor jó áron lehet venni.
De már 5% kedvezmény is hatalmas pénzösszeg.
Különösen az arab olajállamokat kellene figyelni: elképesztő, hogy mi minden haditechnikát összerendeltek, most meg az olajár összeomlásának következtében nagy kakiban vannak:pl. Szaúd-Arábában júniustól megszűnik a minden felnőtt férlfinak alanyi jogon járú állami juttatás és az ÁFÁ-t is felemelik 5-ről 15%-ra. Leginkább Katart kell figyelni. Szinte ugyanazt rendelték, mint mi. Ha visszamondanák a Leo megrendelés egy részét arra bejelentkezhetnénk. Nemcsak 10-15% kedvezmény érhető el: látszik, hogy a haditechnikai termékek ára teljesen országfüggő: egy olajmonarchia akár 3-szoros árat is fizethet ugyanazért a termékért.

• Tetszik
Reactions: Nemerson
Nem tudom hogy került bele ez az emoji a kommentbe. Úgy látszik valaki a szaúd szóra ezt állította be.

Hát úgy számolj, hogy egy lövész szakaszban van 3 80/A és 1 db sima 80-as. A 80-asok inkább a támogató verzióiakban vannak jelen már csak (vegyvédelmi, műszaki, sebesültszállító)

Ez így ok.
De már én is gondolkodtam azon mi van a gépuskás BTRekkel.
Abból több száz volt. Államadósság fejében a 90es évek végén kaptunk kb 550db-ot.
Addig nem is volt /A-sunk ha jól emlékszem.

Ennyit azért nem építettek át használhatatlan sebesültszállítóvá, műszakivá.

El lettek adva?
Alkatrész bázis?
Vagy csak eszi őket a rozsda valahol jó magyar szokás szerint?

• Tetszik
Reactions: kamm
Egy részük el lett osztogatva (Hör, BM, stb), egy részüket kókányolták (medevac, nbc, etc) és persze nagy számban el lettek rohasztva.

Ne sajnáljuk, eleve BMP 2/3-t kellett volna venni helyettük!

• Tetszik
Reactions: Ocses
Ez így ok.
De már én is gondolkodtam azon mi van a gépuskás BTRekkel.
Abból több száz volt. Államadósság fejében a 90es évek végén kaptunk kb 550db-ot.
Addig nem is volt /A-sunk ha jól emlékszem.

Ennyit azért nem építettek át használhatatlan sebesültszállítóvá, műszakivá.

El lettek adva?
Alkatrész bázis?
Vagy csak eszi őket a rozsda valahol jó magyar szokás szerint?
Alkatrérszbázis, kb.

• Tetszik
Reactions: honved and Ocses
Egy részük el lett osztogatva (Hör, BM, stb), egy részüket kókányolták (medevac, nbc, etc) és persze nagy számban el lettek rohasztva.

Ne sajnáljuk, eleve BMP 2/3-t kellett volna venni helyettük!
Bmp 2-3 al a hatumkmogott valoszinuleg nem jonnenek uj ifv k meg vagy 20 evig... /orom az uromben :) kibekkeltuk megha profan is./

• Tetszik
Reactions: Hegylakó and zeal
Nem hinnem hogy a BTR-ek egy az egy aranyban lesznek cserelve APC-re, vagy ha igen akkor annak valami "olcso" APC-nek kene lennie, vagyis nem nemet.

Esetleg az realis elgondolas hogy letrehozzak az echte german nehezdandart(2x/3x 44 Pumaval), es a kozepesbe meg mondjuk menne az "olcso" APC ilyen 300+ mennyisegben(tehat kb. 3:1 lenne az APC:IFV arany - nem tudom ennek lenne-e ertelme).

Nem tudom hogy került bele ez az emoji a kommentbe. Úgy látszik valaki a szaúd szóra ezt állította be.

A kettôspont és a P adja ki ezt a szmájlit. :P

Érdemes egy szóközt beiktatni közéjük; így:
[...] az olajár összeomlásának következtében nagy kakiban vannak: Pl. Szaúd-Arábában júniustól [...]

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Nem hinnem hogy a BTR-ek egy az egy aranyban lesznek cserelve APC-re, vagy ha igen akkor annak valami "olcso" APC-nek kene lennie, vagyis nem nemet.

Esetleg az realis elgondolas hogy letrehozzak az echte german nehezdandart(2x/3x 44 Pumaval), es a kozepesbe meg mondjuk menne az "olcso" APC ilyen 300+ mennyisegben(tehat kb. 3:1 lenne az APC:IFV arany - nem tudom ennek lenne-e ertelme).

A BTReket a kerekes Patriara/Rosomakra kellene cserelni, ez egyértelmű szerintem is, egyrészt harmadába kerülnek, mint a lancos Pumak, másrészt joval flexibilisebb konfigok vannak belőlük, uszokepesek stb.
A Pumak számomra egyértelműen nem a BTRek helyett jonnek, hanem uj kepessegkent.
A 3:1 Patria:Puma arannyal en is kiegyeznek, feltéve, hogy inkabb 600:200-rol beszelunk :) - es igen, mar kiszamoltuk, mindez belefer a a Z2026-ba.

Várható volt. Most nagyot ütne egy bejelentés. Bár lassan hazarepül egy szemmel látható számú újabb helikopter. De én majd a 21es védelmi kiadásokra leszek kíváncsi, kinél fagy be, esetleg csökken a környéken. Lesz kontraszt.

Jól hallottam(kb. két napja, csak most jutottam el "idáig"): 160Milliárddal több a jövő évi költségvetésben a katonai keret??? Nehogy felébresszetek! :)

Jól hallottam(kb. két napja, csak most jutottam el "idáig"): 160Milliárddal több a jövő évi költségvetésben a katonai keret??? Nehogy felébresszetek! :)

Úgy tűnik muszáj kifizetni a németeknek az 1,8 milliárd Euró esedékes részleteit, a német gazdaságnak most nagy szüksége van rá...