T-72

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Azt hiszem, hogy valami ilyesmoről van szó.
2-Figure1-1.png
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and fip7

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 346
113
A Malahit nevű ERA elektrodinamimus elven működik azaz érzekeli a bejövő fenyegetés elektromágneses mezejét és ez indítja el a robbanást, azaz még be sem csapódott a HEAT vagy APFSDS a kazetta már működesbe lép.Ezzel azt érték el,hogy kevesebb robbanóanyaggal sokkal hatásosabb mint pl a hagyomanyos elven működő Relikt.Továbbá az eddigi ERA nagy lökeshullamot generált a harckocsira ami akár veszélyes is lehetett a kezelőkre(beveri a fejét stb)de ez már nincs hisz nem a pánceltesten működik el egy pár kilós HEAT harci rész hanem 40cm-re előtte(ez a Malahit megsemmisítési távolsága).Igen jól értitek kvázi az ERA is úgy működik mint egy hard kill rendszer robbanótöltete.Másik hozadéka ennek,hogy a tetőre is ez került így a top atack raketákat is gyakorlatilag kukára vagja mielőtt azok harci része elműködne vagy annyira tönkreteszi a kialakuló kumulatív sugarat,hogy az hatástalan lesz.A rendszer képes APFSDS lőszerek ellen is elműködni a gyártó adatai szerint 1800m/s sebességű célokat 95% valószínüséggel semmisit meg(azaz 95% az esélye,hogy mielőtt becsapódik az APFSDS elműködik a Malahit).



??? :eek: ???



Sci-fi! (Szerintem),
...vagy :) : Reagen-nek ez a trükk bejött a "Csillag-háborús tervekkel: fegyverkezési verseny "next level""(+Szaudi olaj-ár manőver)->>SzU/Varsói-szerződés gazdasági összeomlása.
Ha ezen múlik az Armata, akkor "kicsit" elhúzódik majd...:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Ha pedig majd megcsináltak, jól fog mutatni a díszszemléken az a pár tucat. (Nem arany-ára lesz: gyémánt!)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Én a rajz alapján, amit találtam, azt mondanám, hogy ez agy egyszerűbb hard kill rendszer. Van hozzá valamilyen milliméteres radar, az ERA lapokat meg elektromosan indítják be. Gondolom annyi előnye lehet a dolognak, hogy ha valami oknál fogva mégsem működne a rendszer, az ERA lapok attól még működhetnek "hagyományos" módon is, csak kevesebb védelmet nyújtva.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Én a rajz alapján, amit találtam, azt mondanám, hogy ez agy egyszerűbb hard kill rendszer. Van hozzá valamilyen milliméteres radar, az ERA lapokat meg elektromosan indítják be. Gondolom annyi előnye lehet a dolognak, hogy ha valami oknál fogva mégsem működne a rendszer, az ERA lapok attól még működhetnek "hagyományos" módon is, csak kevesebb védelmet nyújtva.

A radar bem működik folyton és nem is a Malahit része hanem az Afganité.A malshit csak akkor "kapcsol be"ha az Afaganit nem pusztította el a fenyegetést.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Ráadáskén mindenhol kiemelik az elektrodinamikus működési elvet amihez nem kell a radar.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Nem kételkedek benne, hogy ezt olvastad/hallottad, de nekem ez egy erősen kamunak tűnő PR fogásnak tűnik az oroszok részéről.
Elektromágneses teret maximum - más nem lévén a repülő lövedék körül - a Föld mágneses tere generálhat, a nyíllövedékben, de ez a lövedék sebessége ellenére is olyan kicsi, hogy nincs az a szenzor, ami ezt kellő távolságból érzékeli.

Én ezt találtam:
Malachit Reactive Armor
The Armata also boasts the new Malachit explosive reactive armor (ERA), thought to be an evolution of the earlier Relikt ERA. Reactive armor involves an array of explosive bricks set on the hull of a tank that blast outward to disrupt and deflect incoming shaped charge warheads. Traditional ERA is useful against missiles, rockets and HEAT shells, which project a jet of molten metal into the target when impacted. However, traditional ERA is largely ineffective against kinetic shells. Relikt and now Malachit use a radar system to detect incoming shells and detonate the reactive armor before the moment of impact. Relikt also differs from earlier forms of ERA by using small explosives between reactive armor plates that feed the metal plates laterally into the path of a projectile, causing the penetration rods of sabot shells to warp and possibly shatter. Thus, Russia claims that Relikt and its successor Malachit are both effective at degrading kinetic tank shells. Relikt is also a dual-layer ERA intended to counteract tandem charge warheads. Details of how Malachit differs from Relikt are scant. The U.S. Army developed the new M829A4 120 millimeter sabot shell as means to counteract Relikt ERA, so perhaps the new reactive armor may be designed to counter the latest American shell.

Azaz ez nem csak olyan mint egy hard-kill megoldás, de az is. ;)
A föld mágnese tere nem homogén, abban gyorsan mozgó vezetőben örvényáramok indukálódhatnak, amiknek maguknak is van mágneses tere. Ez viszont szerintem annyira gyenge, hogy azt nagy biztonsággal kellő távolságból (az elektronika átviteli ideje miatt) egy EM zajos harctéren nem lehet érzékelni, ex has a térerők nagyságrendjébe belegondolva. Főleg, hogy a nyíl alakja, mozgásiránya miatt a kialakuló őrvényáram mértéke nagyon nagyon picike.
Esetleg ha a kilövés során valamilyen hatás miatt feltöltődik elektromosan... De akkor sem hiszem, hogy elég erős EM teret gerjeszt, hogy passzívan érzékelni lehessen ehhez a feladathoz.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
Modernebb lőszerhez jobb ágyú is dukálna. Így csak felemás megoldás szerintem.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Sok minden legyártásában és kivitelezésében részt vettem már de azt látom , hogy amint haditechnika kerül beárazásra akkor a számlát normál golyóstoll helyett korongecsettel írják és ezt mind tudjuk , hogy indokolatlanul . Ezek a T-72-es reszelések se kerülnének többe az árcédula 10-15%-nál ! De amíg lószar van addig veréb is lesz !