[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 848
113
Amugy meg a szerb politikusok nem akarnak menni az euba, csak a szajukat jaratjak, ha euba akarsz menni, nem birsz lopni egesz nap, sem egy szetkurt orszagot vezetni ahol csak az mukodik, amire a politika zold lampat add (haszon van belole valameik politikusnak).

Állítólag nálunk is havonta tönkrelopják az országot.
Már 10 éve.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
A szlovák hadsereg diszlokációjában nem sok változás történt az elmúlt években...
5d80f67000efb29c21ebfd9333d0a739.jpg
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
67 057
113
Vonja vissza a magyar kormány azt a szabályozást, amelynek értelmében a menedékkérők ezután már csak az országhatáron kívül, nagykövetségeken adhatják be kérelmüket – ezt követeli az ENSZ menekültügyi szervezete. A kormány érvelése szerint azért választották ezt a megoldást, mert a tranzitzónákat be kellett zárni.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/214439/

Belpol ugyan részben, de van értelme itt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 873
82 372
113
Ha már Szlotákia:

Dr. Popély Gyula: Igor Matovič nem ellenségünk, de hogy a barátunk lenne, az egyértelmű túlzás
"– És mit szól ahhoz, hogy Matovič éppen az MKP által benyújtott memorandumra mondta, hogy sértő?
Az, hogy ez sértő lenne, teljesen légből kapott állítás. A hozzá nem értésről tanúskodik. Tudniillik, 1861-ben a szlovákok pont ugyanezeket a pontokat fogalmazták meg és terjesztették elő követelésként. Ha akkor ez nem volt sértő, vajon miért sértő most? Akkor is mi voltunk rosszak, hogy az akkori magyar uralkodóréteg úgymond ezeket nem akarta méltányolni, s most is mi vagyunk rosszak, hogy ugyanazokat a pontokat követeljük, amit ők követeltek akkor? Tehát mindenképpen minket marasztalnak el a szlovákok, ami nagy hiba az ő részükről."
(...)
"A szlovákság még mindig fél. Ugyanez vonatkozik a románokra is, ami nem véletlen. A rabló lelkiismerete sosem tiszta. Mert valahol még mindig attól tart, hogy a zsákmányt egyszer majd vissza kell adni."
(...)
"– Történészként tehát miként zárná ezt a beszélgetést?
Azzal, hogy minden nemzettestvérem figyelmét felhívom, a reményre és kitartásra, elvégre a történelemben semmi sem végleges, minden mozdul, változik benne. Bíznunk kell nemzetünk felemelkedésében a 21. században, ehhez azonban valamennyiünknek hozzá kell járulnunk, mindenkinek a maga lehetőségei szerint. Ne feledjük a költő Zrínyi Mikós szavait: “Mi magyarok egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók!”"
https://elemi.hu/dr-popely-gyula-ig...e-hogy-a-baratunk-lenne-az-egyertelmu-tulzas/
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Itt egy kimerítő elemzés az euróövezet bővüléséről Horvátország és Bulgária csatlakozási szándéka okán.
https://www.portfolio.hu/deviza/202...o-ket-orszag-csatlakozhat-az-ovezethez-439370
..
Maastrichti követelmények (Bulgária):
..
bulgaria-erm-381946.png

..
Maastrichti követelmények (Horvátország):
..
horvatorszag-erm-381948.png

..
Euróövezet tagállamai:
erm2-2-381942.png

..
"Dánia – mint azt fent írtuk – kivételt képez, ők nem kötelesek bevezetni az eurót. A fiskálisan fegyelmezett Svédországnak nem jelentene problémát a konvergenciakritériumok teljesítése, de őket is megkötik a politikai akadályok, 2003-ban ugyanis a lakosság népszavazáson döntött az euró bevezetése mellett, és a kormányok azóta sem tettek jelentős lépéseket, hogy ezt a kérdést felülvizsgálják.
..
Csehország hagyományosan euroszkeptikus ország, ha a fogalom alatt a közös pénz elvetését értjük. Egy 2019-es felmérés szerint a lakosság 75%-a ellenzi a bevezetést, és csak 20% támogatja. A német és osztrák gazdaságba történő szoros integráció viszont racionálissá tenné a bevezetést, és a felmérések szerint a cseh vállalatok 20%-a eurót használ korona helyett. A politikai kurzus egyelőre nem tűzte ki célul az euróbevezetést (a lakosság elutasító hozzáállását látva ez érthető), de a gazdasági érdek előbb utóbb „surranópályán” előidézheti a bevezetés szükségességét (például úgy, hogy egyre több helyen fogadják el majd).
..
Lengyelországnak az összes uniós szomszéda eurót használ, a legnagyobb kereskedelmi partnere Németország, így rajtuk is nagy lehet a nyomás a bolgár és horvát csatlakozással, hogy kérvényezzék a felvételt legalább az ERM2-be. Politikai akarat viszont itt sincs, a jelenlegi, stabil kormányzati többséggel bíró kormány aligha lép az euróbevezetés utjára.
..
Romániában a szándék megvan, a kormány és a jegybank is elkötelezett, de ők nem sietnének ezzel. A román gazdaság gyorsan zárkózik fel, de a gazdaságban komoly egyensúlyi, fenntarthatósági problémák vannak, amin először úrrá kellene lenni. Rövid távú kilátás nincs az ERM2-be történő csatlakozásra, és a politikai hozzáállás is bármikor változhat, mindenesetre a szomszédos és az EU-ba a románokkal egyszerre belépő Bulgária csatlakozása az övezethez katalizátora lehet a román euróbevezetésnek is."
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200701/szeteshet-a-szlovak-kormany-439584
"Széteshet a négypárti szlovák kormánykoalíció, ha távozni kényszerül házelnöki posztjáról Boris Kollár, a koalíció második legerősebb tagjának, a Család vagyunk (Sme rodina) jobbközép pártnak az elnöke, akinek lemondását a koalíció liberális pártjai kezdték követelni "plágiumgyanús" diplomamunkája miatt.
..
Kollár távozását követelte a napokban a kormánykoalíció legkisebb pártja, az Andrej Kiska által alapított liberális Emberekért (Za ludí) párt is, amely a februári választásokon éppen hogy csak bekerült a parlamentbe. A házelnököt - a vele lezajlott szerdai találkozó után - az SaS képviselői csoportja is távozásra szólította fel, ugyanakkor a mozgalom elnöke, Richard Sulík jelezte: nem döntik be a koalíciót.
..
Igor Matovic kormánya jelenleg 95 képviselői mandátummal - és így alkotmányozó törvények elfogadására is alkalmas többséggel - rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Amennyiben Boris Kollár pártja kilép a kormányból, a csonka koalíciónak 78 képviselői mandátuma, tehát szűk többsége marad. Megfigyelők szerint azonban Kollár távozása főként azzal a következménnyel járna, hogy a liberálisok megkerülhetetlenné válnának a kormányban, és így súlyuk jelentősen megnőne.
..
Szlovákiában köztudott, hogy a családpolitikát kiemelten kezelő, a külpolitikában pedig a multipoláris világrend mellett álló konzervatív Család vagyunk párt politikai nézetei több kérdésben eltérnek a kormánykoalíció liberálisaitól."
..
https://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Family_(Slovakia)
..
https://ma7.sk/aktualis/az-sas-tavo...lnokot-kollar-akar-a-koaliciobol-kesz-tavozni
https://korkep.sk/cikkek/belfold/20...enyszerul-a-sme-rodina-kilephet-a-kormanybol/
https://felvidek.ma/2020/07/kollar-tavozasa-a-posztjarol-a-koaliciobol-valo-tavozast-jelentheti/
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 304
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200701/szeteshet-a-szlovak-kormany-439584
"Széteshet a négypárti szlovák kormánykoalíció, ha távozni kényszerül házelnöki posztjáról Boris Kollár, a koalíció második legerősebb tagjának, a Család vagyunk (Sme rodina) jobbközép pártnak az elnöke, akinek lemondását a koalíció liberális pártjai kezdték követelni "plágiumgyanús" diplomamunkája miatt.
..
Kollár távozását követelte a napokban a kormánykoalíció legkisebb pártja, az Andrej Kiska által alapított liberális Emberekért (Za ludí) párt is, amely a februári választásokon éppen hogy csak bekerült a parlamentbe. A házelnököt - a vele lezajlott szerdai találkozó után - az SaS képviselői csoportja is távozásra szólította fel, ugyanakkor a mozgalom elnöke, Richard Sulík jelezte: nem döntik be a koalíciót.
..
Igor Matovic kormánya jelenleg 95 képviselői mandátummal - és így alkotmányozó törvények elfogadására is alkalmas többséggel - rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Amennyiben Boris Kollár pártja kilép a kormányból, a csonka koalíciónak 78 képviselői mandátuma, tehát szűk többsége marad. Megfigyelők szerint azonban Kollár távozása főként azzal a következménnyel járna, hogy a liberálisok megkerülhetetlenné válnának a kormányban, és így súlyuk jelentősen megnőne.
..
Szlovákiában köztudott, hogy a családpolitikát kiemelten kezelő, a külpolitikában pedig a multipoláris világrend mellett álló konzervatív Család vagyunk párt politikai nézetei több kérdésben eltérnek a kormánykoalíció liberálisaitól."
..
https://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Family_(Slovakia)
..
https://ma7.sk/aktualis/az-sas-tavo...lnokot-kollar-akar-a-koaliciobol-kesz-tavozni
https://korkep.sk/cikkek/belfold/20...enyszerul-a-sme-rodina-kilephet-a-kormanybol/
https://felvidek.ma/2020/07/kollar-tavozasa-a-posztjarol-a-koaliciobol-valo-tavozast-jelentheti/
Hm, hm...... Sulik lesz a kulcs, a masik párt nem számít 3 párttal is meglenne a többség. Miért érzem úgy, jogy egy balliberális-jobbliberális vegyes koalát akar vki Nyugaton....az ügy tartalmától fuggetlenül. Pellegrini sem véletlenül szakított Fico-val. Érdekes......Matovic eddig sokkal jobb volt mint gondoltam.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
67 057
113
A választásra jogosultak közel 65 százaléka voksolt az orosz alkotmány módosításáról, a többség támogatta a változtatásokat, amelyek egyebek között lehetővé teszik, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig elnök maradhasson - közölte a Rosszija 24 hírtelevízió az orosz Központi Választási Bizottságra hivatkozva szerda este, az országos urnazárást követően.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/214531/
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Mi itt kínlódunk, meg külföldről várjuk a csodát, Moldovában meg megoldották a helikoptergyártást. :)

5 éve működött illegálisan a moldovai helikoptergyár, amelyben transzisztriaiak dolgoztak, bár arról még vita van, hogy helikoptereket gyártottak és azokat vitték illegálisan exportra a FÁK országaiba, vagy -ahogy a tulajdonos állítja- azok csak minták voltak és alkatrészeket fejlesztettek. Cikk: https://www.publika.md/detalii-din-...PYR5taV6U9cw30VlrXgWYu9dwhFUE0lWwktrUIrUDiYoY

Hamar meg is született a helyi paródiája is, ahol már a "Szpatye-X" rakétát is sufniban szerelik.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Hm, hm...... Sulik lesz a kulcs, a masik párt nem számít 3 párttal is meglenne a többség. Miért érzem úgy, jogy egy balliberális-jobbliberális vegyes koalát akar vki Nyugaton....az ügy tartalmától fuggetlenül. Pellegrini sem véletlenül szakított Fico-val. Érdekes......Matovic eddig sokkal jobb volt mint gondoltam.

Igen, kavargathatják a zavarost, akarhatnak mást, de túl sok liberális kombináció nincs azért!
Szerencsére a PS-Spolu 6,96 %-kal éppen nem jutott be!
https://sk.wikipedia.org/wiki/Voľby_do_Národnej_rady_Slovenskej_republiky_v_roku_2020
..
A Za l'udí (Emberekért) formáció meg a volt elnök Andrej Kiska nélkül (ha jól tudom betegeskedik) egy vicc, ma már be se jutnának!
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_next_Slovak_parliamentary_election
..
Amúgy se érthető a nagy erőlködés, mert ha jönnének megint a migránsok és valamiről dönteni kellene egy meggyengült koalíciónak, akkor ott van még támogató szavazatnak esetlegesen egy minősített többséghez a Marian Kotlebáék 17 mandátuma! Na meg a Smer SD-ben sem épp' liberálisak sokan!
..
Pellegrini amúgy hány képviselőt "vitt magával" a Hlas SD-be?