[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A csehek első vonalnak szenvedtek vele. Amiről itt szó van, hogy amikor majd elfajulnak a dolgok és hirtelen be kell ugrani nekem is meg mindenkinek, akkor legyen már valami vas mellettünk is a raktárbó' hogy ne letolt gatyával kelljen...

Értem mire gondolsz de azt a pénzt amit ezen T-72 költenének költsék inkább Spike-a tőbet érnénk vele,amúgy nagy jóindulattal kb maximum 30 db T-72 beszélgetunk nem számottevő mennyiség.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 346
113
Megjött a "termésköves" csapat, és nem olvasott vissza, ezért egy copy/paste párossal segítek nekik:



"...eresszétek el" ( :confused: :eek: ) a témát, mert mindjárt jönnek az amerikai költségvetéssel tervező (kiscsoportos) fórumozók és "megdobálnak terméskővel" titeket is.

Ne tervezzetek használható képességeket olcsón. Miért nem elég nektek a "díszszemle" méretű sereg. Meg lehet nézni majd minden évben egyszer-kétszer. :rolleyes:

u.i: "Nem is értem", miért nem jó nektek a "semmi másodvonalas technika" állapota, mikor "kedvenc" szövetségesünknek 500 második vonalas harckocsija van.
Meg annyi Spike-ja (1.000+ darab ! ! !), hogy a Leo-ink(50 az az ötven, majd kb. 5 év múlva) minden futógörgőjére jut 2-3-4 db.
+ "valami" rakétatüzérség.
...is...


(...akinek van irónia nevű képessége az megérti miről írtam, aki nem az meg sértődjön meg ! Vállalva...)

" . "


[QUOTE="LMzek 2.0, post: 715720, member: 2844"
Ha végre elkezdenék már végre újjáépíteni szegény hazai hadi-ipart, akkor a BDD-vel("esetleg" hazai utódjával) pót-páncélozott T-72Hu egy Oerlikon (35-5x mm-es) gépágyúval és 4(-6 ???) db-os ATGM csomagos toronnyal bárminek figyelemre méltó ellenfél. ...föleg ha egyszerre 4-8-12 darab jön szembe (oldalról/hátulról még jobb ;) ).

Egy "Bp-re tartó menetoszlopnak azonnal "satu-fék" ! Pl. ...ha nincs már elég T-72, akkor venni kell. Ez van!
...meg politikailag "leverni" az elődökön !

100.000 ($/€) darabja a lábon járónak. 5-10 évig lehet kannibalizálni (ésszel), a utána MTU/egyéb német motorok bele, mint a többinél! ...25 év élettartam minimum. Elég ??? Ennél olcsóbban, költséghatékonyabban nincs "body-guard" a Leo-k mellé ! ! ! Fokozatosan NATO-kompatibilis lesz.

"Teknőt", futóművet ennél olcsóbban nem kapsz. ...drágábban igen, "csak" kb. 10x drágább. Új. Üzemeltetni is min. 10x drágább.



Megint "díszszemle" mennyiség lenne.




Egy korábban idézett Z2026 tanulmány legfontosabb megállapítása az volt, hogy a "szokásos" módokon nem tudunk a reálisan tervezhető költségvetésből még biztonságos önvédelmi szintet sem ( ! ! ! ) elérni 4-5-6 "szerető" szövetségestől körülvéve ! ! !





Ez kb. egy életképes forgatókönyv. ...ilyen elven lehet létrehozni a használható, igazi elrettentő-erőt képviselő magyar haderőt. Reális, összegből. ..."csak" ehhez át kéne lépni saját árnyékunkat. :rolleyes: [ /QUOTE]
:rolleyes:







Az 50 Leo 1.000+ ATGM ellen mennyivel jobb ? ? ?
...meg vmi 4-500 "másodvonalas tartály" !
...meg pár-ezer ágyú !
(..."bevált szövetségesünk" jelenlegi hadereje )

Egy kemény pár perces gondolkodással ha kérhetnénk ( reális ) alternatívát. Majd ha két hét után sem sikerült megoldást találni akkor sem kell bevallani a tévedést.


! ! !
 
W

Wilson

Guest
.
Szerinted 1zl A7 az mit csinálna háborúban ebben a gépesitett dd-ban?Sokadszorra-felaprozódna a gépesitett zl-ak harccsoportjainak támogatására.Semmiféle manőverező hk csapatod nem maradna.A második zl hk,akár a meglévő T72ek(mert ezek vannak) olcsó modernizálásával arra kellene,hogy az összefogva se éppen hűdesok 1(egy)nyamvadt zl-nyi A7 valami súlytpontképző ütőerőt tudjon képezni.
Nagyon el vagytok varázsolodva 1zl hk-tol.Oké,hogy a mostani 1századhoz képest az már 3x-os mennyiség,de ahoz az ütőerőhöz képest,mit beleláttok,semmi.A nehéz dd,az csak egy gépesitett dd.És nehogy azt hidd,hogy 2 Spike egy IFV-n majd egyenrangúvá teszi egy akár Type59D-vel.Az a régi L7 105milis lövegével 3-4km-röl 3 Pumát szétlő,és még ködfüggöny mögé bujnia is van ideje,mire a Spike célbaérne ilyen távon-persze csak jol képzett/vezetett személyzettel.És közben a Puma 30milis gá-ja,ami ugyanolyan gyorsan tud reagálni,mint egy hk ágyú,ebböl a távbol mér egy T34est se tudna kilőni,nemhogy egy hótolcsó BDD elötétpáncélzatú T72-t

Már miért lennénk elvarázsolva egy részt biztos lehetsz benne hogy jönnek még A7 a bejelentett mennyiség felett más részt vagy normálisan modernizálod a'T-72 ami az orosz B3M szintet jelenti vagy hagyod a francba az egészet mert részlegesen modernizálni őket semmi értelme.Miről beszélsz te a spike és a Puma kapcsán én inkább ülnék egy spike felszerelt aktív védelemmel ellátott Pumában mint egy kohószökevény T-72n biztosan nagyobb esélyem lenne a túlélésre.Ha te ezekkel a T-72 akarod támogatni az A7-t akkor szerintem közöld a bennulőkkel,hogy vegyék fel az utolsó kenetet.Még egyszer mondom a csehek vajon miért nem gondolkodkodnak egy ilyen részleges modernizációban és felhasználásban.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Látod ma már gyakorlatilag sehol sincs ilyen vannak az MTB és az IFV illetve még az APC ennyi senki sem gondolkodik másban nem véletlenül.

A boxer sem volt még sehol, btr szintű játékokkal mászkáltak mindenhol. Aztán a germánok megellették a radpanzert aztán inkább még egy proto Leo tornyot is rápakoltak és utána múzeumba került a boxer meg ebből táplálkozva született. Sehol nem volt ilyen kategória. Ma már kezd minimummá válni a szintje.Nagykaliberű övegesl gépe a németeknek volt a vh-ban, ma már aki számít annak van pedig közben kihalt. Úgy dobáljátok a csak a külföld elvét mint a kötelező szovjetimádás idején kellett.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Még egyszer ennyi A7-re simán nyilván nem most de 2026 után esélyes egy újjabb rendelés.
Esélyes, de nem biztos. Ráadásul az az "adag" kb mikor is érkezne, 2030-33 táján? Akkorra meg már ki tudja mi lesz itt meg úgy a világban egyáltalán. Leo2A5 és A6-okat kellene venni már hamarabb sztem.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 970
113
Esélyes, de nem biztos. Ráadásul az az "adag" kb mikor is érkezne, 2030-33 táján? Akkorra meg már ki tudja mi lesz itt meg úgy a világban egyáltalán. Leo2A5 és A6-okat kellene venni már hamarabb sztem.
A5 nincs már elvileg a lengyeleken kívül sehol.
 
W

Wilson

Guest
A boxer sem volt még sehol, btr szintű játékokkal mászkáltak mindenhol. Aztán a germánok megellették a radpanzert aztán inkább még egy proto Leo tornyot is rápakoltak és utána múzeumba került a boxer meg ebből táplálkozva született. Sehol nem volt ilyen kategória. Ma már kezd minimummá válni a szintje.Nagykaliberű övegesl gépe a németeknek volt a vh-ban, ma már aki számít annak van pedig közben kihalt. Úgy dobáljátok a csak a külföld elvét mint a kötelező szovjetimádás idején kellett.

Ez nem külföld imádás ezek a tények jelenleg nézd meg az oroszok mit csinálnak ugyanaz az irány náluk is mint Nyugat-Európában,
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 346
113
Egy BDD-s pót-páncélozott T-72 nem fogja azt mondani az ellenségnek 1-2 akció után, hogy: bocs, kifogyott az anti-ATGM töltet, kiszállok feltölteni.
Megy tovább...

Az "üres" anti-ATGM meg: letolt gatya...
Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.


Románia 1.000+ ATGM ! ! !

Egy passzív pót-páncélt órák kicserélni/javítani.

Az aktívot is.
Rendelés után. Szállítás után. Kifizetése után. ...de "csak" 10-20-szoros áron.
Pár hónap.

...csak meg kell nyomni a "pause" gombot addig...

Hurrá, gratulálok!

Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.

Ez a 150 T-72, +50-100 Leo megcsinálja a "satu-fék"-et bármelyik szomszédnak.

..de a csak 50-100 Leo kevés.

Kivéve, ha te fizeted a második százat.

Mert ébresztelek benneteket, túl sok Zrínyi-20?? nem lesz ! ! !
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
A5 nincs már elvileg a lengyeleken kívül sehol.
Akkor legyen A6 csak vagy az osztrákoktól pl A4. A lényeg, hogy nem látom realitásnak egy 2026 utáni A7+ rendelését. Nagyon távoli az időben, ami van az a biztos. És ugye még a megrendelt típusok sincsenek itt nálunk.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Esélyes, de nem biztos. Ráadásul az az "adag" kb mikor is érkezne, 2030-33 táján? Akkorra meg már ki tudja mi lesz itt meg úgy a világban egyáltalán. Leo2A5 és A6-okat kellene venni már hamarabb sztem.

Hamarabb nincs is nagyon realitása az utolsó A7 2025-ben érkeznek be,ezek a tankok a beszerzendő IFV-l együtt hipertérugrást jelentenek a honvédségnek és ugye amikor már beérkeztek ezek az eszközök akkor kezdődik az igazi munka bele kell tanulni velük az öszfegyvernemi harcba kihasználva az eszközök által biztosított képességeket és ez bizony időbe kerül és még nem is beszéltünk az ezek kiszolgálására szolgáló infrastuktúra kiépítéséról ami szintén időbe kerül,és még lehetne sorolni az ehez kapcsolódó képességek kiépítését amihez szintén idő kell de vannak itt fent szakmabeliek akik sokkal jobban képben vannak és sokkal jobban átlátják ezeket a folyamatokat.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Hamarabb nincs is nagyon realitása az utolsó A7 2025-ben érkeznek be,ezek a tankok a beszerzendő IFV-l együtt hipertérugrást jelentenek a honvédségnek és ugye amikor már beérkeztek ezek az eszközök akkor kezdődik az igazi munka bele kell tanulni velük az öszfegyvernemi harcba kihasználva az eszközök által biztosított képességeket és ez bizony időbe kerül és még nem is beszéltünk az ezek kiszolgálására szolgáló infrastuktúra kiépítéséról ami szintén időbe kerül,és még lehetne sorolni az ehez kapcsolódó képességek kiépítését amihez szintén idő kell de vannak itt fent szakmabeliek akik sokkal jobban képben vannak és sokkal jobban átlátják ezeket a folyamatokat.
De én ezzel egyet is értek, amit írsz.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Egy BDD-s pót-páncélozott T-72 nem fogja azt mondani az ellenségnek 1-2 akció után, hogy: bocs, kifogyott az anti-ATGM töltet, kiszállok feltölteni.
Megy tovább...

Az "üres" anti-ATGM meg: letolt gatya...
Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.


Románia 1.000+ ATGM ! ! !

Egy passzív pót-páncélt órák kicserélni/javítani.

Az aktívot is.
Rendelés után. Szállítás után. Kifizetése után. ...de "csak" 10-20-szoros áron.
Pár hónap.

...csak meg kell nyomni a "pause" gombot addig...

Hurrá, gratulálok!

Én a BDD-s T-72-t választom, főleg ha vesznek/felújítanak még kb. 100-t.

Ez a 150 T-72, +50-100 Leo megcsinálja a "satu-fék"-et bármelyik szomszédnak.

..de a csak 50-100 Leo kevés.

Kivéve, ha te fizeted a második százat.

Mert ébresztelek benneteket, túl sok Zrínyi-20?? nem lesz ! ! !


Csak akkor van értelme bármilyen T-72 felújításnak ha az eléri Ivánék B3M szintjét az alatt csak kidobott pénz ezt világosan elmondták a lengyelek is szerinted mi lenne ezekkel a kicsit felújított 72-l mondjuk egy a románokkal vívott háborúban amikor a szőröstalpúak a Spike-t a helikopterektől kezdve a romulán birkapásztor szamaráig mindenre ráaplikálták?Az IFV visszatérve a Pumával te nem fogsz kurszki tipusú csatába bonyolódni az ellen harckocsi dandárjával szépen elengeded a Spike-t és visszavonulsz,
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Ezt másik topikba is beraktam, de az érdekelne, hogy ez az úszóképesség egy Leónál elérhetetlen vagy mondjuk egy modernizációval a magyar T-72 - nél is reménytelen?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 543
113
Azért itt alapvető harcászati-technikai tévképzetek vannak.Nem,egy 30milis gá nem fog kilőni még egy majom 72-t se,szemből 3-4km-ről-mig az ilyen távolságbol ki fog lőni még 30éves sabottal is akár egy Puma IFV-t is.Spike ATGM kilővi akármelyik hk-t.Márha van rá lehetősége.Mert attol nem a páncél fog megvédeni,hanem a ködvető rendszer,vagy több elkölthető pénz esetén az APS,de mindenekelőtt az alkalmazott harceljárások.Ami a hk oriási előnye,az az ágyú.Az ágyülövedék sokkal gyorsabb,mint akármelyik ATGM.Ha a felderités kölcsönössen azonos idelyünek vesszük,a hk ágyü hatókörén belül az ATGM inditó mindig vesziteni fog.Mert a hk-nak a gyorsabb célleküzdési idejű ágyüjával van ideje szétlőni az ATGM inditót (ami adott esetben a rakéta célravezetését is megszüntetheti),és közben/utána ellenintézkadést tennie a még csak feléje haladó rakétával szemben.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 543
113
Ezt másik topikba is beraktam, de az érdekelne, hogy ez az úszóképesség egy Leónál elérhetetlen vagy mondjuk egy modernizációval a magyar T-72 - nél is reménytelen?
Ez viz alatti mederátkelés,nem úszás.Már a T55 óta minden orosz hk tudja.De a Leo is.
Megjegyzem,szerintem nincs gyakorlati jelentősége.Soha,sehol nem hallottam róla,hogy ilyet éles harchelyzetben csináltak volna.Túl kockázatos