Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
És ez milyen cél és teljesítményre igaz? Nekem most már minden lámpám LED-es és semmiféle különbséget nem érzek. Azelőtt kb. 4-6 havonta lehetett cserélni a 60W izzót, ami csinálta a meleget. 2 éve nem vettem fényforrást. Egy darabot sem.

A KF fikázását sem értem. Otthon a nappaliban nem is tudom mikor volt cserélve, amikor otthon laktam még. Talán 10 év alatt, ha egyszer. Nem tudom felidézni, hogy a fater vagy muter mikor cserélte ki valaha a gimi és egyetemi diplomavédésem között ami úgy laza 7 év év volt.

Nálam van 200 és 300W-os saját építésű ledes asztal világítás, mert az elektronikákhoz sok fény kell, nem elég egy hagyományos szobai megvilágítás.

Amúgy az a tény, hogy a szobai kommersz világításoknál nem ment még egy sem tönkre, az egy szerencse. Egyébként az elvileg ráírt teljesítménynél általában jóval kevesebbet nyújtanak, és a hatásfokok is elég pocsék szokott lenni. Tudom, mert rengeteg típus megmértem már az évek alatt. Ez sajnos "még mindig" azon a szinten húz, mint anno az energiatakarékos fénycsövek, hogy semmi nem igaz abból, mint amivel eladják, ami meg van adva paraméternek a csomagolásán. De ez semmi máson nem múlik, mint a forgalmazó országok ellenőrzésein és megkövetelt szabványain, na meg a szigorán, hogy be is tartassák ezeket. Ezért sántít ez a ledes korszak is. Nem a ledekkel van a gond, hanem az emberi gyarlósággal. Általában mindig ezt találjuk, ha leásunk valamilyen dolognak a mélyére. Lehet az autó is, így bukott meg ugye a volkswagen csoport is az autóikkal, de azóta szinte mindről kiderült, hogy hazudtak itt-ott. Ez a valóság, ezzel jobb szembenézni, ilyen a mai "szép új világ". :rolleyes::D (de pld. te is írtad ugyan ezt csak lakás kérdésben... nem ? :))
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Amúgy az a tény, hogy a szobai kommersz világításoknál nem ment még egy sem tönkre, az egy szerencse.
Nálam sem kellett cserélni energiatakarékos izzót 5 -6 évnél korábban. Mindenhol az van, érezhető a villanyszámlán is. Mire újra cserések lesznek, már LEDest teszek a helyükre.
 
G

Galthran

Guest
111021961_3010258192434710_5132449511803655077_n.png
nemtudom megengedett-e a téma a fórumon
(töröljétek ha nem!)

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
nemtudom megengedett-e a téma a fórumon
(töröljétek ha nem!)



A beszélgetés az nem hiszem , hogy tilos lenne .

1. Ha NER tényleges hatalmában lenne akkor nem volnának a kormány és politikája ellen ! Ha mégis a hatalmában van akkor tényleg szabad a sajtó idehaza !
2. Egyetértek .
3. Ezt a balliberális oldal állítja mert , hogy anno elfogadta a pozíciót !
4. Máshol ez kőkemény gazdasági bűncselekmény szimpla btk.
5. Ez is azt bizonyítja , hogy nem a Nemzeti oldal befolyása alatt áll .
6. Ezt a balliberális oldalon , Bobrevnél és társainál kellene megtudakolni . Szvsz bizonyítja , hogy megrendezett volt .
7. Maxi igaz de hozzá tenném , hogy nem az irányítás vissza szerzése volt a cél hanem a provokáció , a zavarkeltés és a káosz , ami minden képen a ballib oldal eszköze .
8. Ez az igazi baromság mert ugye csak 3 szoros 2/3 volt eddig és abban a NER (ha nem is az elejétől) nagy szerepet vállalt aminek az internet ma már szerves része.

Persze ezek csak a saját válaszaim és gondolataim . Jó vita indító ha a modik hagyják !
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 688
13 351
113
nemtudom megengedett-e a téma a fórumon
(töröljétek ha nem!)



Szerintem megengedett, nyugodtan írok is hozzá... :)



Amik nekem átjöttek a média-ködből:

- az index.hu tulajdona tényleg Fidesz-közeli cég-tulajdonos kezében van kb. 2 éve

- ehhez képest a tulajdonosváltás után híresztelt/"rettegett" kirúgási hullám nem történt meg("némi" ellenzéki csalódást okozva)

- az index.hu korábban kezdődött szakmai mélyrepülése -ami az erőltetett kormány/Fidesz-ellenessé kezdetével egybeesik kb.- folytatódott

- korábban is távoztak alapító, meghatározó(-nak tartott) személyek akik az index sikereit kívánták folytatni/megismételni. Nem sikerült. Tudtommal.

- a Fidesz-közeli tulajdonlás ellenére szakmai/etikai/erkölcsi vitatható cikkek sorozata támadta a Fideszt, amik egyre inkább az ellenkezőjét érték el (nálam, korábbi index olvasó/kedvelőnél is)

- jókat nevettem 2010 után, mikor az index jól látta meg a hibákat, de azt túllihegve, visszataszító módon "túltolta", a kormánypárt javította a hibát (azt -mint minden politikus- politikailag tagadva :D ) , majd az értelmes társadalmi rétegek pozitív reakcióit -jogosan- besöpörve,

- mindez úgy, hogy az RTL-Klub mellet ("ha-jól-tom") az index.hu az egyetlen nyereséges -jelentős- média

- ezekből és másokból én azt "kapom", hogy a távozó "versenyző" megpróbálja a maradék évtizedes szellemi értéket az anyagiakkal együtt "magával vinni", előtte lehetőleg minél inkább tönkretenni a Fidesznek maradó -még mindig jelentős- politikai és társadalmi értéket.


Ez is elég gusztustalanra sikerült. Szerintem.
A világ már nem fekete/fehér mint ifjúkoromban, de a politika mocskos világában kezdem meglátni és értékelni amikor valakik (pártok) ellenem vagy értem hazudnak/lopnak/csalnak.



U,i: Figyelem, azért mértékkel ! ! !
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 610
113
????
A Katin kategória, ahol ez a topik is van.
A Beszélgető szokott egyre gyakrabban átmenni posványba. Az kép is kb. ezt fogja előidézni, ezért a polidilt kéretik mellőzni.
Kantin Magyarország inkább az erre a kérdéskörre való topik, a beszélgetőben sokkal általánosabb kérdéseket kellene megvitatni, míg az index igen kétes felbomlása inkább a az előbb említett topik feladata lenne.
 
K

kamm

Guest
Írtad hogy villogás, stb.
Valóban van ami villog, led meghajtótól függ. Vannak a direkt 230-ról üzemelők, azoknak a legtöbbje is villog valamennyire. Ez nem csak villogás, hanem élettanilag sem kedvező, ahogy a fénycsöveknél sem. Viszont nem kell ennek így lennie, megfelelő ledmeghajtót kell választani, akkor ez nem fordul elő. Azt nem árt azért tudni, hogyha elektrolit kondenzátor van a rendszerben, márpedig mindegyikben van ilyen, akkor az élettartama korlátozott. Normál elkonál 3000-5000 óra az élettartam, ezután elkezd haldoklani. Van megoldás, de mai kommersz gyártástechnológia nem szokta használni. (mert a megoldása többszörösen drágább) Ez pedig az elektrolit nélküli kerámia kondenzátorok alkalmazása. Mint elektronikai szakember mondom ezt. Én is ilyeneket fogok majd alkalmazni a saját részre készülő ledes lámpáimba.

A szín-spektrum / szín-hómérsékletre a következőt tudom mondani: 3500-4000 K (white) színhőmérséklet felel meg kb. a természetes fehér fénynek, ilyet érdemes választani beltérre, ahol sokat tartózkodunk. A 2500-3000 K az az un. meleg-fehér (warm white), ez az olyan rózsaszínes - enyhén pirossas színű. A hideg fehér (cool white) az az 5000-6000 K színhőmérsékletű. Ez csak kültérre és épület / csarnok közlekedés céljából történő bevilágítására ajánlott, munkához semmiképp. Ennek a színe olyan kékes. Ezen felül is van még egy kategória, az a "Daylight", ez 7000-8000 K színhőmérsékletű. Számomra ez csak a hegesztő ívfénnyel egyeztethető össze, nem is használok rá magyar elnevezést, mert minek. Egyébként az energiatakarékos fénycsövek között ugyan ez a színhőmérséklet kategóriák voltak használatban.

Tehát beltérre a sima fehéret (3500-4000 K) vagy a meleg-fehéret (3000 K) tudom ajánlani. Persze ízlések és pofonok, mindenki olyat vesz, amilyen számára szimpatikus, ezeket én csak javasolom.


Legutóbbi studio/irodatervezesemnel olyan hosszúkás (vekonyka téglalap-csík) alakú overhead lampatesteket választottam, amelyeken állítható a szinhomerseklet 3000-6000 K kozott (utobbi kabe a boncterem a patologia alagsoraban.)

Nekem a 2800-3000 jon be, az az emberi, de mivel sejtettem, hogy a tobbsegnek az nem fog tetwzeni, ezert saját magamnak vettem egy ilyet az asztalomra:
https://www.autonomous.ai/office-accessories/ultra-wide-led-desk-lamp

Szinten 3000-4000-5000-6000 K között tudod folyamatosan valtogatni, ez stabilan 3000 K buborekot adott nekem (mondjuk kétlem, hogy valaha visszamegyek full time benti, irodai módba ezután.)

Ez persze mind LED, évekig elmennek minden probléma nélkül. Egyik sem "villog", nem is szabad nekik (normalis LEDnel nem lehet olyan frekvenciaprobléma, mint a regi Hg vagy egyeb nemesgazos csoveknel.)
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nekem a 2800-3000 jon be, az az emberi,
Én is megbarátkoztam a 2800-3000 K (meleg-fehér - warm white) színhőmérséklettel még a nagyfrekvenciás energiatakarékos fénycsöveknél (nemrég írtam róluk). Az utóbbi években azonban ledeknél áttértem a 4000 K (természetes fehér) ledekre. Az egyetlen hátránya ? Nehezen beszerezhetők. :) A legtöbb led vagy melegebb, vagy hidegebb színhőmérsékletű.
állítható a szinhomerseklet 3000-6000 K kozott (utobbi kabe a boncterem a patologia alagsoraban.)
Ezért nem érdekel engem az ilyen, nekem megfelel az előre kiválasztott fix színhőmérséklet érték. Azért is róluk hogy melyik milyen, hogy többen tisztában legyenek vele, mielőtt vesznek valamilyen ledes világítást.
Egyik sem "villog", nem is szabad nekik (normalis LEDnel nem lehet olyan frekvenciaprobléma, mint a regi Hg vagy egyeb nemesgazos csoveknel.)
De bizony lehet, nézz csak utána ! :D Mostanában nagyon sok a "direct led drive" modulok, amik közvetlen 230V-ról mennek. Nincs teljes tartományú led áramszabályzás, kb. 20-30 százalék periódus időtartamban lecsökken a fényerő. Ugyan fizikailag általában nem látható, de vibrál, ami élettanilag a fénycső által okozott effektust válthatja ki. Én is ilyen 230V-os modulokat használok, nagyon jók, de kissé pufferelem őket. Így vesztenek a hatásfokból, kicsit jobban melegszenek, de már nem lesz villogás. Ezekről a modulokról van szó. Már 3 év tapasztalatom van velük. Alaposan bemértem őket. Az áram szabályzó chipek nagyon jól működnek. Egy un. "step-down" táppal lennének az igaziak, akkor megmaradna a jó hatásfok is, és kizárt lenne a villogás.
Na itt vannak azok modulok, amiket az utóbbi években előszeretettel használok. Én legszívesebben a 8W 570mm-es modulokat használom. (ott van az is, az sűrű, 72 ledes modul) Nem egészen névleges teljesítményen, inkább 5W körüli teljesítménnyel a nyolcasat. Inkább többet használok belőle, de tökéletesen elosztott fény lesz az eredmény, és nem is vakítanak a ledek. (a hatásfoka is sokkal jobb lesz) A konstans áramot át lehet állítani a chip-nél, ha valaki megfelelően felszerelt és ért is hozzá. Mindegyik modul alapja aluminium lap. Így a hűtés nagyon jó. A 8W-os 5-el elég önmagában a hordozó disszipációja, de az 5W-os rövidnek nagyobb felület kell mint az alu hordozója. Persze tudom, ezekkel csak olyanok tudnak dolgozni, akik értenek hozzá, és a tudásuk felszereltségük is megvan. Viszont az eredmény is profi lesz.
https://www.aliexpress.com/item/32355057782.html

Egyébként sok ledes táp van kisfeszültségre, ami sima trafós. Ezek ugye az 50Hz miatt villoghatnak, ha nincs rajtuk egy hatalmas adag puffer kondi. Az emberek nem értenek hozzá, csak azt érzik, hogy villog, fáraszt. Így már talán érthetőbb a villogás.
hosszúkás (vekonyka téglalap-csík) alakú overhead lampatesteket választottam

Én is ilyeneket gyártottam az asztalaim fölé, de 1,4 m a hosszuk, és több is van egy asztal felett :) (általában 3) Nem kis teljesítménnyel mennek, mert darabontként 32-50W. Viszont a nagy X-Y szétosztásnak köszönhetően árnyékhatás nem nagyon van. :) Ezeken az asztalokon a legfinomabb panel felbontású elektronikai berendezések is kényelmesen javíthatók. Nincs vakoskodás, a nagyítós / mikroszkópos eszközökhöz sem kell külön megvilágítás. A sok fény miatt nem fárasztó a munka, kevésbé terheli az agyat. Nem véletlenül írják elő egyes munkahelyekre a Lux értékeket. Azért van ez, hogy ne készítse ki az itt dolgozókat a kevés megvilágítás.