A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
A nagy német fegyvergyártók közül már csak a Diehltől nem vettek semmit.
Biztos venni akarunk tőlük is?
Mi jöhetne szóba:
iris-t slm -lérak
pars 3 -helikhez
eurospike -atgm
vulcano -155-ös irányított, ezt talán kibulizhatjuk az új osztrák gyárunkhoz gyártani is
dircm -valami csak kellene az utasszállítóinkhoz-későbbi rámpásokhoz

Hát végül is szerezhetnénk be tőlük pár dolgot :D
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 029
2 706
113
Amúgy erősen fiatalodik az állomány ott is.
De az ÖMT-sek túlnyomó többsége korkedvezményes nyugdíjas. Aki leszerel általában kutya nem megy utána tartalékosnak.

És te "belülről" látsz valami koncepciót, a tarcsisokat mire tervezik használni? A véleményed is érdekelne, merre lenne érdemes mozdulni tartalékos ügyben.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Bocsánatot kérek. Nekem ezek a hírek teljesen kimaradtak. Sőt, abban a tudatban voltam valamiért, hogy a norvégok ragaszkodnak a pénzosztás korábbi helyzetének visszaállításhoz, biztosan olvastam erről valamit, de akkor gondolom az félrevezetés vagy csak találgatás volt tényként tálalva.

Ebben az esetben viszont akkor elég nagy baromság a civil pénzek miatt tologatni.. :S
Már csak azért is fura lenne ha ők nem adnák el nekünk - mondjuk a "demokrácia helyzete" miatt, vagy valami hasonló - mert ilyen országoknak meg eladták: Qatar, Omán, Indonézia, India. Nem hiszem, hogy ezekben az országokban olyan jó lenne ez a "demokrácia mutató".
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2822

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 959
113
És te "belülről" látsz valami koncepciót, a tarcsisokat mire tervezik használni? A véleményed is érdekelne, merre lenne érdemes mozdulni tartalékos ügyben.
Jelenleg ilyen toborzó előszoba a honvédséghez, nagyon sokan át is jönnek közülük aktívba. Hogy mik a tervek pontosan hát jó kérdés.

Kurva nagy infrastruktúrát kell még alátenni, hogy legyen belőle valami.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Kedves forumozók. Régóta olvaslak bennetek, de csak most írok először.
Ha már mindéig szóba jön Románia, engedjétek meg, hogy én is írjak a témában egy pár tapasztalaton alapuló tényt az egyesek által vizionált nagy román "invázó" margójára.
Sokáig köztük éltem, úgy, hogy van testközeli tapasztalatom velük. Még a gondolkodás módjukat is ismerem hejjel közzel (csak azért ennyire, mert ahány történlmi régióban élnek, annyi féle képpen gondolkodnak - de erről majd később).

Hogy Románia képes lenne megtámadni Magyarországot, teljesen kizártnak tartom (hangsúlyozom, hogy ezt csak jelen konstelációban értem).

ad. 1. Először is azért, mert nincs meg hozzá a gazdasági ereje. Rottyon vannak. Már pedig egy háborúhoz pénz kell. Nagyon sok. Per pillanat még a részben tőlünk örökölt infrastruktűrát sem képesek fenntartani, illetve fejleszteni. Lassan rájuk rohad az egész, úgy, hogy van EU-s pénzük.

ad. 2. Politikailag instabilak. Csak, hogy értsétek. Az elmúlt 30 évben 27 kormányuk volt. Nem semmi stabilitás. Jó, tudom, a magyarok ellen mindég össze lehet kapni a népet. De nem mindenkit. Van vagy 5 millió kissebbség (cigány vagy 3 millió, magyar 1.5 millió és a maradék török, tatár, lipován, macedon, orosz, ruszin, ukrán), akik nem fognak mozdulni.

ad. 3. Romániának egy ilyen háború esetén számolnia kellene egy Bolgár közbelépéssel (onnan is elvették annó Dobrudzsát, és a vesztesek nem mondtak le róla teljesen), illetve a hátukban találnának a magyar kissebbség "személyében" egy közel 1.5 milliós ellenséget (akiknek legalább harmad hadra fogható), amit, ha ügyes a magyar hadvezetés, pillanatok alatt fel tudna fegyverezni, ha nem is teljesen, de olyan szintre, hogy komolyabb ellenállást fejtsenek ki három megye területén, illetve zavarják az utánpótlási útvoinalakat. Romániának pedig nincs és nem is lesz olyan katonai potenciálja, hogy egy külső háborút egy partizánháborúval a háta mögött megvívjon. Ezt ők is nagyon jól tudják, éppen eézért, minden eshetőségre felkészülve törekednek a magyarok elüldözésére vagy beolvasztására. Apropó, fegyverrel történő ellátás. Itt szerintem az oroszok is belépnének, ezzel, azzal.

ad. 4. Amíg van a NATO, addig ilyen nem lesz, mert nem érdeke az USA-nak egy belső megosztottság. Főleg, hogy a medvét készül megdugni.

ad. 5. A 4 alatt írtakat is fegyelembe véve, Románia soha sem indított egy háborút sem a történeleme során, ha nem volt mögötte, egy vagy több nagyhatalom, aki/akik támogatta (-ák) ezirányú tervét. Jelenleg, pedig ilyen nincs.

ad. 6. Ami a legfontosabb, hogy nagyon gyengék logisztikában. Szolgáltam a hadseregükben, úgy, hogy tudom mit beszélek. Ha van egy nép aki be van oltva logisztika ellen, az a Román. Minden ad-hok alapon működik. Semmit sem tudnak A-ból B-be pontosan eljuttatni. Fele megérkzik, fele nem, vagy csak később. Az infrastruktúrájuknál csak a szervező készségük pocsékabb. Ha nem hisztek nekem, olvassátok el mi történt a Román csapatokkal az első világhábórus kudarcos erdélyi betöréskor. Sok helyen azért vesztettek csatát, mert rossz volt a logisztikai háttér, illetve azért veszítették el a bevonuláshoz használt technika nagy részét, mert a szervezés nyomokban sem volt jelen köreikben.
Sok mindent meg lehet tudni ebből a hadi-naplóból:
Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig - Maderspach Viktor
Megéri elolvasni, sok érdekes tényt közöl az író.
Egy szó mint száz, a Románok nagyon gyengék tervezésben, megvalósításban összességében az utánpótlás kivitelezésében (logiszika). Ha egy 10-es skálán az USA és a Németek 9-esek, mi 6 vagy 7-esek, akkor a románok a legjobb indulattal is 2-3 közé sorolhatók. És ez nem vicc.
El sem tudom, képzelni, hogy miként oldanák meg a seregek ellátását (ha csak ezt valamilyen "zsoldos" logisztikusok nem teszik helyettük).

ad. 7. Karbantartási képességük versenyzik a fent kifejtett képességükkel.
Tiszta balkán (angol utazó mondta, hogy a balkán ott kezdődik, ahol a karbantartás abba marad - ez jelenleg Temesvár-Arad-Nagyvárad-Szatmár vonaltól keletre van, sajnos). Ennek tükrében még a technika fele sem érne el a kijelölt felvonulási területre.

ad. 8. Tételezzük fel a lehetetlent, hogy képesek a románok egy Magyarország elleni nagyszabású müvelet megtervezésére titokban a kaszárnya falain belül. A kivitelezés akkor sem menne zökkenőmentesen, mert ott van a keblükben - ahogy ők mondják hivatalosan is - 1.5 millió potenciális kém és azok közül egyesek azonnal jelentenék a nagyméretű csapatmozgásokat nyugat felé.
Ahogy megindulnának a kétsávos útjaikon át a hegyeken a többszáz technikával nyugat felé, mondjuk Déváról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, egyből akkora közlkedési káosz alakulna ki, hogy abban vesznének bele. Ne feledjük, ha támadnak, fel kell vonulniuk, délen, középen (itt át kell menni a hegyeken) és északon (ott pedig van a szilágysági dombság).
Ha vasúton tervezik ezt megvalósítani, akkor csak a déli vonalak (Szeben-Arad, illetve Temesvár-Lugos-Karánsebes szárny) jöhetnek szóba. A szilágysági kapú felé, ahol a legjobb a felvonulás Debrecen és Nyíregyháza felé, nincs ekkora tömegű fegyverzet mozgatására használható vasútvonal és egyébb út is alig (Szatmár és Zilah között van egy autóút). Kolozsvár-Nagyvárad szárnyról, jobb ha nem beszélünk. Egy vágány és az sincs villamosítva (azért nemert féltek egy magyar inváziótól:)).
Most, ezek tükrében el tudja valamelyiketek képzelni, hogy Románia képes egy Blitzkriegre ellenünk? Amig ezek felvergödnek a nyugati határra, addig szerintetek a magyar hadvezetés ölbetett kézzel ül?

A román katonákról pedig annyit, hogy nem kell lebecsülni őket. Köztük voltam egy ideig, ismerem a mentalitásukat és a hadrafoghatóságukat.
Először is, alapból van három féle román. A moldvai (a misztikus, tradicionalista) a havasalföldi (az ügyeskedő, munkát másra toló) és az erdély (aki tanult mind a magyar, mind a szász kultúrából, szorgalmas, kitartó és öntudatos).
A moldvai románok jellemzően mélyen vallásosk, fanatizálhatók és nem beszarik. Vagyis jó katonák nevelhetők belőlük.
A havasalföldi az más. Jól lehet vele mulatni, beszédes és laza. Ő megszervezi, hogy ki haljon hősi halált a hazárt, de ha lehet kimarad a sztriból. Lobbanékoyn. Olyan mint a bors, elsőre nagyon csíp, de aztán elmarad. Amolyan fogjatok le mert megölöm kategória. Katonaként nem nagy durranások.
Az erdély román, külön téma. Ott van két erős katonanép. A Fogaras és a Máramaros vidéki Románok. Ők kb. a székelyekhez hasolíthatók (kivéve szervezés, mert ezek is be vannak oltva ellene).
Szóva vegyes a kép. Azt kell mondjam, hogy ha csak az erdélyi és moldvai románok jönnének ellenünk, akkor fel kéne kössük rendesen a gatyát, de ha már közéjük van keverve a havasalföldi román, akkor nincs nagy ütőerejük. Márpedig a tisztek nagy része délről van, ahogy az az első világháború idején is volt (meg is lett az eredménye az erdélyi offenzíva idején a rátermett vezetésüknek).

Korábban többször elhangzott itt, hogy milyen könnyű egy támadás Magyarország ellen, mert sík terepen kell előrenyomulniuk a románoknak.
Fel sem merült senkiben, hogy esetleg mi indulunk meg és akkor nekünk van sík terep egésszen az erdélyi középhegység aljáig (középen), máramarosi hegység lábig (északon), a szerémségi kapuig (délen). Ha valami okból (feltételezve, de meg nem engedve, mondjuk egy erdélyi magyar-pogrom miatt) megindulna a magyar hadsereg kelet felé, akkor kb. a hegyekig lévő 60 km. egy nap alatt elfoglalná, illetve körülzárná a négy - jelenleg - Románok által bitorolt nagyvárost.
Kisebb csapatokkal és tűzérségi támogatással első pillanattól lezárhatná a maros völgyét és a királyhágot, nagyobb erőkkel pedig biztosítaná a szörénység irányából nyitott részt, míg északon a szilágysági kaput (mondjuk én a Maros folyón állítanám fel a védelmi vonalat, Szegeddel kezdődőleg és Máriaradnával bezárólag, úgy, hogy időlegesen Kiszombor, Deszk, Tiszasziget háromszöget beáldoznám).
Szóval csak ennyit akartam írni a témában.
 
G

Galthran

Guest
Zord augusztusi (Air)LandPowerNews-a.
Illetve @kelepisti kommentje:

"He éppen most találtam rá az új posztra. Parádés kép..
Ha már a Konkursz.. A tankászok képességnövekedése mellett, a némi képességcsökkenés a nagy hatótávolságú pctörő komplexumok és a tüzérségi lokátorok kivonása.. Reméljük - a háttér beszélgetéseken legalábbis volt róla szó - hogy LR-Spike és Arthus is érkezik... (bocsánat, hogy konkrét típusokat írtam).."
jól értem hogy kivonták a konkurszot? mi maradt, metisz meg fagot? nem valami combos..
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Szingapúr:Nemzetközi felmérések szerint ez a városállam az egyik legkevésbé korrupt a világon.
A Lee család többi tagja is jelentős gazdasági és/vagy politikai pozíciókkal rendelkezik; gyakorlatilag nem nagyon van olyan terület, ahol ne lennének jelen. Ezek alapján a kritikusok Szingapúrt leginkább egy nagyon sikeres családi vállalkozásnak tartják. (Jó úton haladunk.)
A szingapúri egészségügyi rendszert ma a világon a leghatékonyabbak között tartják számon.

Szingapúr vezető szerepet tölt be a globális világgazdaságban; a világ harmadik legnagyobb devizaközpontja és 3. legnagyobb pénzügyi központja, a második legnagyobb kaszinó-szerencsejáték központja, a harmadik legnagyobb olajfinomító és kereskedelmi központja és a hajójavítási szolgáltatások egyik fő központja, a világ legfontosabb logisztikai központja.

Ázsia legfontosabb ipari központja: kikötőjének forgalma első a világon. Szingapúrban található a Föld egyik legnagyobb olajfinomító-kapacitása. A világ egyik leggazdagabb állama (GDP: 61 046 USD/fő PPP). A világ 3. legversenyképesebb országa.

Én voltam Szingapúrban, amely - azon kívül, hogy a legfejlettebb államok közé tartozik - etnikailag toleráns, biztonságos, tiszta. (Igaz, ha eldobsz egy papírfecnit, vagy rágógumizol, akkor 500 dollárt fizetsz.) Szeretnél te ott élni. Viszont iszonyú magas a páratartalom...:(
Bár nem Szingapúr politikai rendszere kapcsán, de visszavonom amit mondtam. Kevertem a szezont a fazonnal. Az Aster beszerzést a NASAMSal.:eek: