A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

felfoldi

Active Member
2020. július 23.
119
108
43
Nagyobb szamba? Marmint aranyaba? Kb mint eddig volt a kulonlegesek es a bockai fullratoltve tata meg a beka segge alatt.... Tataval ezt ujra nem lehet eljatszani es nem is szabad...

Nos ne haragudj, de olvasva a hozzászólásaid, hazudnék, ha azt mondanám, értem, mit akarsz állitani és milyen érveket állitasz fel mellette, és legfőképpen mi köze van ezeknek a valósághoz.
Egyrészt az üzeneteid helyesírása és szerkezete, másrészt az érveid felépítése miatt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 825
113
En azt /akarom ha lehet igy fogalmazni./ debrecen legyen konnyu dd hodmezo kozepes dd. Hodmezore kell egy tuzerosztaly es a pct osztaly /ezek viszonylag gyorsan felallithatoak./ a kesobbiekben +1 lovz
Debrecen a felderitokhoz hozzacsapni a 39 et mindegy milyen formaba megalapitani a konnyu dd t. Kesobb ezt lehet kiegesziteni... Amivel kell /ha a 39 felderito ezredbe integralodik lovz t letrehozni ha nem integralodik akkor mast./
Ahogy eredetileg is irtam. Mi az indokom az esszerusites. Es miert most? Csupan azert mert igyis ugyis atkell kepezni mindenkit...
Szolnok meg szolnok...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 825
113
Az aki eddig konnyu koncepcio alatt szolgalt abbol nem lessz pik pak kozepes :) at kell kepezni kk tol a tabornokig tanulni kell mert nagyon mas...
Tata annyi elonybe volt hogy hiaba volt konnyu a koncepcio a nehez kikepzes alapjait megtanitottak.../mi pl menetbe desszantoltunk ami konnyu lovesz koncepcioba teljesen ertelmetlen ezert rajtunk kivul mas nem is csinalta /nem is csinalhatta.../ de a neheznek elengedhetetlen resze./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 825
113
De ez hogy mi mozgasban levo harcjrmuvekkel harcaszkodtunk. A DD. N mullott mert szem elott volt tartva hogy lessz valtozas... Ezert Tatan is szukseges lessz a teljes atkepzes. De ez gordulekemyebben fog menni mert van gyokere... De az 5 os vegig a konnyut nyomatta kozepes elemet nem tartalmazott sem a harcaszatuk sem hadmuveleti felkeszitesuk/felkeszulesuk... De a kozepes harcaszat meroben mas mint a konnyu koncepcio volt. /megha a magyar konnyu nem is a szoszerint vett konnyu volt mert harcjarmuves volt de akkor is.../ a tanulas elkerulhetetlen... Es ha mar mindenkinek tanulni kell a legegyszerubb ekkor atszervezni... Mert kvazi az eddigi tudas ami kulonbseget tett eddig hipp hopp nem sokat fog erni... /ha csak nem marad valami konnyu mert akkor azok kevesebb tanulassal usszak meg./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 825
113
De akar debrecenbol is lehetne kozepes es hodmezo a konnyu. Ez esetben viszont a 39 et mindenkepp a felderitokhoz kellene rendelni mint pancelos felderito. /es maris rantana magaval az eddig konnyunek szamito felderito ezredet a kozepes kategoriaba./csak ennyi pancelos felderitore nemtudom szukseg lenne e. Mondjuk az onjaro aknavetokre lanctalpon egybol szuletne igeny./
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
A 24-es az egyetlen felderítő alakulata az MH nak. Nem lehet más alakulat alá rendelni, mert az egész MH hadműveleti és esetleg hadászati szintű, harctéri felderítő feladatait kell, hogy végezze. Annak megfelelő képességekkel, felszereléssel.
Ezért se szabad szetosztogatni erőit zászlóaljak, dandárok között.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 902
91 506
113
És attól a dobató pk lefogy majd 15-20kg-ot?
Esetleg reálisan nézik majd neki az éves erőnléti felmérő?
Nem csak beírják puszira, hogy meg csinálta miközben lehet le sem megy?

És az ak bőrszíját is átcsatolhatja előlről hátra, így létrehozva egy hurkot, amivel magáraakaszthatja dobás közben. És utánna rögtön tudja használni.
Nem kell a földre rakni.

Ezek nem pénz kérdései.
Ha jól értem a mentalitásra, hozzáállásra gondolsz. Mert sokszor nincs pénz és az ember a mögé bújik, olyan dolgokon sem változtat, amin lehetne.

Ez a változás csak felülről jöhet. Következetesen betartott előírások, szabályok, folyamatok. Az új gépeket pl. én csak így használnám. Aki megszegi figyelmeztetés, aztán szankció. Sajnos az a tapasztalatom a civil életben, hogy csak így megy.

Persze kell a cukorka (béremelés) is, nem csak a korbács. Ezt én teljesítménybérezéssel oldanám meg. Vmilyen szintrn azt is transzparanssé lehet tenni, ne csak pofára menjen.

A kérdés mitől indulna be felülről, ha így jó volt nekik évek óta, mennyire lenne vki hiteles, aki ezt a változást elindítja. Alao az ehhez kell egy uj arc. Csakhogy ez a sereg és nem importálhatsz bele 10 német tusztet, akik ezt hitelesen képviselik.... Ez a gond!! Nem tudom a választ!
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Ocses

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
502
2 655
93
bb37421462dfd55f1449d0b37afe4bf6_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg


Lehet, hogy volt már.

https://legiero.blog.hu/tags/Lynx
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 508
46 470
113
Ugy csipodott be hogy egy helyorsegbe egy egyeg tartozkodjon lehetoleg es egy egyseg egy helyorsegbe ne fele itt fele meg masik egyweggel egy helyen...
Ne szervezzek at akkor oket felderitove legyenek konnyuek. Es orulj. :)
Egyebkent igen mivel a kozepes prioritas es a kozepes nem allhat csupan 3 lovz bol. Oda igyis ugyis fejleszteni kell... Uj zlt letrehozni. /mint irtam ezt pct es sima tuzerosztalyok letrehozasaval tudjak a legkissebb embermenmyiseggel feltolteni./
Pedig pont ez a zászlóaljankénti szétosztás segíthetne a feltöltésben.
Pl. ha a hódmezői 2 zászlóalj mondjuk nem Debrecenhez lenne csatolva, hanem mondjuk létrehoznak neki egy új törzset Kaposváron. Az lehetne a könnyű dandár. 6x6 v 8x8 APCvel, meg török kerekes alapokon.
Most került oda egy műszaki század (ez alapnak jó), plusz a logisztikai ezredből kialakítanak egy logisztikai zászlóaljat.
A Logisztikai ezred pedig mehet az új Logisztikai Központok környékére. (Tényleg, hol is lesz a második Logisztikai Központ?)
A 3. zászlóaljat pedig már ott kellene megszervezni, kimondottan légiszállításúra.
Ehhez kapnának egy halommal vagy a H225-ből, vagy egy 6-8-10db-os Chinook századot kellene felhúzni. Van Kaposvár mellett ugyebár reptér akár erre is.
Ha a törzs mégis Hódmezőre kerül, akkor akár az is lehet, hogy Hódmezőn marad 1 zászlóalj, és 2 kerül Kaposvárra. És ezek bármilyen permutációja megfelelő lehet.
Debreceni csonka dandár meg maradhatna, ahol van. Hadházon van gyakorlótér a nehezebb technika tárolására, és az azokkal összefüggő gyakorlásokra. Tehát mehetne oda mondjuk a szükséges tüzérosztály. Esetleg egy bármilyen jellegű tűztámogató alegységet is kaphatnának (hk., pct.)
A további szükséges 2 gépesített lövész zászlóaljat pedig Szabolcsnak valamint Borsodnak kellene kapnia.
A lényeg ebben az esetben az lenne, hogy 1-1,5 órán belül azok a zászlóaljak is Hadházon lehetnek, és közösen mehet a gyakorlat. Ugyanakkor a toborzás, valamint a lakhatás kérdése is könnyebben megoldható, ha nem egy városra borítunk több ezer katonát, a családjaikkal, valamint a lakhatási problémáikkal.
Hogy a felderítők hol vannak az szerintem nagyjából lényegtelen, az inkább logisztikai kérdés. Meg humán erőforrás management.
Csak akkor érdemes visszarakni őket Egerbe, ha ez nem jelent további kiáramlást a felderítőktől.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 381
7 885
113
Pedig pont ez a zászlóaljankénti szétosztás segíthetne a feltöltésben.
Pl. ha a hódmezői 2 zászlóalj mondjuk nem Debrecenhez lenne csatolva, hanem mondjuk létrehoznak neki egy új törzset Kaposváron. Az lehetne a könnyű dandár. 6x6 v 8x8 APCvel, meg török kerekes alapokon.
Most került oda egy műszaki század (ez alapnak jó), plusz a logisztikai ezredből kialakítanak egy logisztikai zászlóaljat.
A Logisztikai ezred pedig mehet az új Logisztikai Központok környékére. (Tényleg, hol is lesz a második Logisztikai Központ?)
A 3. zászlóaljat pedig már ott kellene megszervezni, kimondottan légiszállításúra.
Ehhez kapnának egy halommal vagy a H225-ből, vagy egy 6-8-10db-os Chinook századot kellene felhúzni. Van Kaposvár mellett ugyebár reptér akár erre is.
Ha a törzs mégis Hódmezőre kerül, akkor akár az is lehet, hogy Hódmezőn marad 1 zászlóalj, és 2 kerül Kaposvárra. És ezek bármilyen permutációja megfelelő lehet.
Debreceni csonka dandár meg maradhatna, ahol van. Hadházon van gyakorlótér a nehezebb technika tárolására, és az azokkal összefüggő gyakorlásokra. Tehát mehetne oda mondjuk a szükséges tüzérosztály. Esetleg egy bármilyen jellegű tűztámogató alegységet is kaphatnának (hk., pct.)
A további szükséges 2 gépesített lövész zászlóaljat pedig Szabolcsnak valamint Borsodnak kellene kapnia.
A lényeg ebben az esetben az lenne, hogy 1-1,5 órán belül azok a zászlóaljak is Hadházon lehetnek, és közösen mehet a gyakorlat. Ugyanakkor a toborzás, valamint a lakhatás kérdése is könnyebben megoldható, ha nem egy városra borítunk több ezer katonát, a családjaikkal, valamint a lakhatási problémáikkal.
Hogy a felderítők hol vannak az szerintem nagyjából lényegtelen, az inkább logisztikai kérdés. Meg humán erőforrás management.
Csak akkor érdemes visszarakni őket Egerbe, ha ez nem jelent további kiáramlást a felderítőktől.
Kiegészíteném azzal hogy zalára is ráférne az az 1-2 zl a szabolcsi, borsodi mellé.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 902
91 506
113
Pedig pont ez a zászlóaljankénti szétosztás segíthetne a feltöltésben.
Pl. ha a hódmezői 2 zászlóalj mondjuk nem Debrecenhez lenne csatolva, hanem mondjuk létrehoznak neki egy új törzset Kaposváron. Az lehetne a könnyű dandár. 6x6 v 8x8 APCvel, meg török kerekes alapokon.
Most került oda egy műszaki század (ez alapnak jó), plusz a logisztikai ezredből kialakítanak egy logisztikai zászlóaljat.
A Logisztikai ezred pedig mehet az új Logisztikai Központok környékére. (Tényleg, hol is lesz a második Logisztikai Központ?)
A 3. zászlóaljat pedig már ott kellene megszervezni, kimondottan légiszállításúra.
Ehhez kapnának egy halommal vagy a H225-ből, vagy egy 6-8-10db-os Chinook századot kellene felhúzni. Van Kaposvár mellett ugyebár reptér akár erre is.
Ha a törzs mégis Hódmezőre kerül, akkor akár az is lehet, hogy Hódmezőn marad 1 zászlóalj, és 2 kerül Kaposvárra. És ezek bármilyen permutációja megfelelő lehet.
Debreceni csonka dandár meg maradhatna, ahol van. Hadházon van gyakorlótér a nehezebb technika tárolására, és az azokkal összefüggő gyakorlásokra. Tehát mehetne oda mondjuk a szükséges tüzérosztály. Esetleg egy bármilyen jellegű tűztámogató alegységet is kaphatnának (hk., pct.)
A további szükséges 2 gépesített lövész zászlóaljat pedig Szabolcsnak valamint Borsodnak kellene kapnia.
A lényeg ebben az esetben az lenne, hogy 1-1,5 órán belül azok a zászlóaljak is Hadházon lehetnek, és közösen mehet a gyakorlat. Ugyanakkor a toborzás, valamint a lakhatás kérdése is könnyebben megoldható, ha nem egy városra borítunk több ezer katonát, a családjaikkal, valamint a lakhatási problémáikkal.
Hogy a felderítők hol vannak az szerintem nagyjából lényegtelen, az inkább logisztikai kérdés. Meg humán erőforrás management.
Csak akkor érdemes visszarakni őket Egerbe, ha ez nem jelent további kiáramlást a felderítőktől.
A kérdés az, ha igy széttelepíted a zászlóaljakat, aminek az előnyeit nekem szimpatikusan leírtad, tudsz mellé infrastruktúrát is rakni. Amennyiben igen, mennyivel dobja meg a költségeket.
Bár 2%-ból ki lehet gazdálkodni.
(Most politikai attitűdtől függetlenül, ebből a szempontból sokat köszönhetünk a Pinabubusnako_O)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 508
46 470
113
Kiegészíteném azzal hogy zalára is ráférne az az 1-2 zl a szabolcsi, borsodi mellé.
Én nem ragaszkodom egyikhez sem. Nem lokálpatriótaságból írtam ezt. Értelem szerűen a 2 megyeszékhely lehetne legalkalmasabb Szabolcsban és Borsodban, de sajnos mind2 helyen már teljesen új laktanyát kellene felhúzni. De mindenképpen érdemes lenne ezeken elgondolkodni, mivel biztosan lenne toborozható emberanyag, de ami még fontosabb, hogy a terület nagyon jó úthálózattal van ellátva. Tehát attól, hogy akár 2 akár 3 városban is van szétszórva a dandár, attól még rövid időn belül összerántható az egész.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 381
7 885
113
Én nem ragaszkodom egyikhez sem. Nem lokálpatriótaságból írtam ezt. Értelem szerűen a 2 megyeszékhely lehetne legalkalmasabb Szabolcsban és Borsodban, de sajnos mind2 helyen már teljesen új laktanyát kellene felhúzni. De mindenképpen érdemes lenne ezeken elgondolkodni, mivel biztosan lenne toborozható emberanyag, de ami még fontosabb, hogy a terület nagyon jó úthálózattal van ellátva. Tehát attól, hogy akár 2 akár 3 városban is van szétszórva a dandár, attól még rövid időn belül összerántható az egész.
Szabolcsban vagy nyírtelket kénne rendberakni vagy talán a tiszavasvári úton a régi Báthorit vagy a guszev szitiben megmaradt kövületet lehetne még rendbevágni. Miskolcra meg újat kéne húzni vagy vonzáskörzetében. Kérdés mennyit embert tudnál így megnyerni. Tippre max két-háromszáz főt első években a megyékre. Sztem Zalában is e körül.
Pár milliárdod érdemes lehet e így rááldozni?
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 508
46 470
113
A kérdés az, ha igy széttelepíted a zászlóaljakat, aminek az előnyeit nekem szimpatikusan leírtad, tudsz mellé infrastruktúrát is rakni. Amennyiben igen, mennyivel dobja meg a költségeket.
Bár 2%-ból ki lehet gazdálkodni.
(Most politikai attitűdtől függetlenül, ebből a szempontból sokat köszönhetünk a Pinabubusnako_O)
Ma még megpróbálok erre válaszolni, de először is megkérdezném, hogy ki az Pinabubus? :D
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 359
14 339
113
Ha jól értem a mentalitásra, hozzáállásra gondolsz. Mert sokszor nincs pénz és az ember a mögé bújik, olyan dolgokon sem változtat, amin lehetne.

Ez a változás csak felülről jöhet. Következetesen betartott előírások, szabályok, folyamatok. Az új gépeket pl. én csak így használnám. Aki megszegi figyelmeztetés, aztán szankció. Sajnos az a tapasztalatom a civil életben, hogy csak így megy.

Persze kell a cukorka (béremelés) is, nem csak a korbács. Ezt én teljesítménybérezéssel oldanám meg. Vmilyen szintrn azt is transzparanssé lehet tenni, ne csak pofára menjen.

A kérdés mitől indulna be felülről, ha így jó volt nekik évek óta, mennyire lenne vki hiteles, aki ezt a változást elindítja. Alao az ehhez kell egy uj arc. Csakhogy ez a sereg és nem importálhatsz bele 10 német tusztet, akik ezt hitelesen képviselik.... Ez a gond!! Nem tudom a választ!


Igen.
Arra.
Bár egyértelmű, hogy a pénztelenség(boci, acélsisak, tártáska, bőrszíj) elveszi az ember kedvét.

De mostmár látszik valami fény. Így azért egyszerűbb.
A 2000es években magunknak vettünk sisakot/bakancsot/mellényt/zsebeket rá/térdvédőt/kesztyüt/polifomot/zoknit/sapkát/hálózsákot/kést/ polárpulcsit/levedlett goretex kabátokat/eljártunk lőni saját pénzből.

Úgy hogy semmi nem volt ami bármi pozitív jövőkép felé mutatott volna.

Herótom az elhízott alkalmatlan/más szempontból is/állomány.
Rombolja a normális mentalitású katonák morálját.

Személyi felszerelésre visszatérve szerintem jó az irány. Így kívülről.
A tempó broblémás.
2 év alatt legyártanak nekünk 20 helikoptert de mi nem tudunk ennyi idő alatt beszerezni 10000 sisakot? Mellényt? Vicc.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 001
1 578
113
Ha jól értem a mentalitásra, hozzáállásra gondolsz. Mert sokszor nincs pénz és az ember a mögé bújik, olyan dolgokon sem változtat, amin lehetne.

Ez a változás csak felülről jöhet. Következetesen betartott előírások, szabályok, folyamatok. Az új gépeket pl. én csak így használnám. Aki megszegi figyelmeztetés, aztán szankció. Sajnos az a tapasztalatom a civil életben, hogy csak így megy.

Persze kell a cukorka (béremelés) is, nem csak a korbács. Ezt én teljesítménybérezéssel oldanám meg. Vmilyen szintrn azt is transzparanssé lehet tenni, ne csak pofára menjen.

A kérdés mitől indulna be felülről, ha így jó volt nekik évek óta, mennyire lenne vki hiteles, aki ezt a változást elindítja. Alao az ehhez kell egy uj arc. Csakhogy ez a sereg és nem importálhatsz bele 10 német tusztet, akik ezt hitelesen képviselik.... Ez a gond!! Nem tudom a választ!

Úgy rémlik a németek egy egész különleges századot (vagy valami ilyesmit) lapátra tettek, mert túl (német)szélsőségesek voltak nekik. Letelepedési kötvényt nekik, aztán irány a sereg. Hozzák a tudást, persze ez csak egy ötlet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 241
113
Úgy rémlik a németek egy egész különleges századot (vagy valami ilyesmit) lapátra tettek, mert túl (német)szélsőségesek voltak nekik. Letelepedési kötvényt nekik, aztán irány a sereg. Hozzák a tudást, persze ez csak egy ötlet.

De jó lenne egy század náci,nem is tudom hogyan nem jutott ez senkinek az eszébe...

Mert azok az emberek nácik,nem német nacionalisták vagy patrióták vagy a fene se tudja mik hanem nácik.