• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 320
113
: "A legmélyebb fájdalommal kell Felségednek a legalázatosabban feltárnom, hogy miként és mi módon jutott Magyarország végső nyomorúságra. A szerencsétlen hazát már húsz éve zaklatja, pusztítja, emészti a háború. Az országot, amely szinte a háború székhelye lett, a legsúlyosabban megterhelték adókkal. Úgy tűnik, mintha az lenne a szándék, hogy Magyarországról a lakosságot kiirtsák, s azt vadállatok tanyájává tegyék, noha 300 esztendőn át ontotta vérét a kereszténységért, s védte a törökkel harcolva a szomszédos országokat." A nádor levele 1690 novemberében kelt. Akkor még nyolc háborús esztendő előtt állt az ország.[9]

Lehet hogy az 1500 as evekben is pusztult a megszalt teruletek lakossaga /egesz biztosan./ de 150 ev alatt a megmaradtak felszaporodtak :D belaktak ujra a szabad foldeket :) sajnos az a teny hogy amiert a kiuzes utani betelepitesre volt szukseg az bezony tulnyomoreszben a felszabadito hadak muve... /irtottak folyamatosan az adofizetoket majd irtottak a varosokat elfoglalaskor es vegig irtottak a falvakat zsakmanynak portyabol... /szekszardon pl 15 csalad maradt meg :D a hazak megvoltak 150 ev alatt nem ment tonkre erdekes. Ahogy az is hogy egy 15 csalados tanyabokrot terkepen jelolljenek es erodot tartsanak fent mellette /palankot./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 320
113
Igazabol a keresztenyseg muzulmamsagot is tulmisztifikaljatok a kor embere szempontjabol./olyan volt mint a komunizmus vagy a kapitalizmus./ magyarorszagon is volt komunizmus kadar elott elvileg mindenki komunista volt. Hu de nagyon... Azt megsem..../szrt az egesz ideologiara mondta amit kellett.../ vagy most a kapitalizmus ... Elvileg mindenki kapitalista /aki mast vall mindeggyiknel buntetendo uldozendo./ az atlag ember szemebe ez sem volt mas./az akkori emberek sem voltak anmyival masok attol hogy nem tudta a pitagorasztetelt meg nem volt hulye csak tanulatlan./
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 320
113
A bunbano cedulakat sem a tulvilagert vettek ahogy divik beallitani hanem azert hogy az inkvizitorok es a papok leszalljanak rolluk...,
A papsagnak azert volt hatalma az emberek felett mert a gyonasok elkotyogasabol mindenkit sarokba tudott szoritani.../keresztes hadjaratba is a zome a vagyonert a masik java a bunei eltorleseert ment /ne vegezzek ki vagy jusson bortonbe./
Nem eltek alomvilagba akkor sem mocskosabb vilag volt mint a mai joval tobbe roszakkal es emberi tettek szabadjara engedesevel.., nem buta szende birkak voltak a korban elok. Sokkal inkabb eroszakos konyortelenebb csaladjuk/maguk erdekeit nezok /meg a testver gyilkossag se volt ritka.../ csak szokas buta birkanak beallitani oket... Vakbuzgo hitueknek. Mikozbe azt se tudtak mit is dumal nekik a pap hetrol hetre mert szrt sem ertettek belolle. Csak ottvoltak mert muszaly volt a templom utan meg vasar piac kikapcsolodas.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 320
113
A kozepkori monarchiak. Dualis kiralysagok voltak.
A kiraly a szabadokkal /nemesekkel es polgarokkal foglalkozott csak./ meg a kulugyekkel.
Mig a papsag az also reregekkel jobbagyokkal nincstelen ipar nelkuli polgarokkal...
Eggyik az egyiket masik a masikat iranyitotta...
Egymasra tamaszkodva...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Elég jól kinéző hadosztály lenne belőle

Ez most mi is pontosan? Onallo zaszloaljakat osszefogo dandar? /keretbe foglalo?/


Szerintem a hadosztály léptékre való átállás első lépése lesz. Gondolom nem ész nélkül vonnak mindent egy parancsnoki lánc alá. Vagy a b verzió, hogy marokban tartsák a hadsereget ugyanezen láncon keresztül mert túl paprikás a helyzet a nép körében.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Ez most mi is pontosan? Onallo zaszloaljakat osszefogo dandar? /keretbe foglalo?/

Szerintem a hadosztály léptékre való átállás első lépése lesz. Gondolom nem ész nélkül vonnak mindent egy parancsnoki lánc alá. Vagy a b verzió, hogy marokban tartsák a hadsereget ugyanezen láncon keresztül mert túl paprikás a helyzet a nép körében.
Ahogy én értelmeztem a linkelt forrást ,hadosztályparancsnokságot vágnak 6 egység (köztük 3 “heavy” brigade) felé , illetve ez a terv
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and Pogány

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Itt ez a chart, ez az egyik legmodernebb, a francia hadsereg felepitese - mennyi lehet itt az arany (termeszetesen letszam nelkuli arany, az nincs itt feltuntetve)...?

Structure_of_the_Arm%C3%A9e_de_Terre_2018.png
Akkor még egy kicsit visszatérve erre a témára. Miért nem mond el a zászlóaljakról el semmit a fenti kép?
Nézd ez a svéd aktív 81. tüzér osztály (zászlóalj), 2018-ból:
20180323-mathel-a9bat-029.jpg

Sajnos nem találtam nagyobb képet.
Ha jobban megnézed a képet a középtől kicsit balra 4 oszlopot látsz igen nagy járművekből. Na az összesen 12db Archer löveg.
/Érdekesség, hogy múltkor volt erről vita, hogy mennyi löveg lesz a modern magyar tüzérségnél egy osztályban, és látható, hogy van ahol csak 12 van./
Ha jobban megnézed, akkor az összes jármű talán csak ha negyedét adják az önjáró lövegek. Minden más tulajdonképpen a support. Az Archer löveg max. 4 fős személyzet. Azaz a katonák közül kb. 60 fő lehet ami közvetlenül harcol, az összes többi azért van a zászlóaljban, hogy ezt a 60 főt, az ágyúkat és saját magukat támogassa.
Másik példa, szintén svéd, csak ez egy gépesített (néha páncélosként hivatkoznak rá) zászlóalj 2010-ből:
_kJLQnI12Al2HK_5Obs-75MzX-NKhHO6pS8QMOCAjnA.jpg

Itt is meg lehet nézni, hogy a tényleges harcoló járművek kevesebb, mint a teljes állomány felét ha adják, de lehet, hogy számszerűen csak a harmadát.
Itt persze más az arány, mint a tüzéreknél, mivel itt tulajdonképpen a gyalogság adja a gerincet, de jól mutatja, hogy bármilyen másik típusú zászlóaljat is veszel alapul, rosszabb lesz az arány.

Én alapvetően nem mernék a francia hadseregről nyilatkozni, mivel nem tudok franciául, de a csehet esetleg érdemes alapul venni:
2560px-Czech_Forces.png

Ha alaposan átböngészed, akkor láthatod, hogy a miénkhez hasonló egységei, és alegységeik vannak, csak sokkal kevésbé széttagoltan. Az augusztus eleji átszervezések is valami hasonlót kezdenek megcélozni. Azóta a cseheknél is létrejött még egy ezred, a különlegeseket, és az ejtőernyősöket szervezték egybe.
Pl. a most létrejött HM Légi Vezetési és Irányítási központ pontosan megfelel az ő 26. Air Command, Controll, and Surveillance ezredüknek. Ok, hogy nálunk ez dandár szintű egység költségvetési egység, ugyanakkor nálunk 2 ezred lett összevonva. Pár év múlva meg lehet, hogy visszaminősítik ezreddé. Ki tudja?
Ha megjönnek hozzánk is a modern "réskitöltő" radarok, akkor ennek lesz is létjogosultsága, mert azok üzemeltetéséhez szerintem kevesebben is elegen lesznek. Úgy meg már könnyebb megindokolni a visszalépést. De a Training Command is pontosan megfelel a mi új MH TP-nknek (MH Traszformációs Parancsnokság). Nálunk is egy parancsnokság alá került az összes kiképzésért, oktatásért felelős szárazföldi alakulat. Mondjuk a a cseheknél a pilóta iskola is ezen belül van.
Szóval szerintem friss átalakítások azt célozták, hogy valami hasonló legyen nálunk is, mint a cseheknél.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 776
30 546
113
Akkor még egy kicsit visszatérve erre a témára. Miért nem mond el a zászlóaljakról el semmit a fenti kép?
Nézd ez a svéd aktív 81. tüzér osztály (zászlóalj), 2018-ból:
20180323-mathel-a9bat-029.jpg

Sajnos nem találtam nagyobb képet.
Ha jobban megnézed a képet a középtől kicsit balra 4 oszlopot látsz igen nagy járművekből. Na az összesen 12db Archer löveg.
/Érdekesség, hogy múltkor volt erről vita, hogy mennyi löveg lesz a modern magyar tüzérségnél egy osztályban, és látható, hogy van ahol csak 12 van./
Ha jobban megnézed, akkor az összes jármű talán csak ha negyedét adják az önjáró lövegek. Minden más tulajdonképpen a support. Az Archer löveg max. 4 fős személyzet. Azaz a katonák közül kb. 60 fő lehet ami közvetlenül harcol, az összes többi azért van a zászlóaljban, hogy ezt a 60 főt, az ágyúkat és saját magukat támogassa.
Másik példa, szintén svéd, csak ez egy gépesített (néha páncélosként hivatkoznak rá) zászlóalj 2010-ből:
_kJLQnI12Al2HK_5Obs-75MzX-NKhHO6pS8QMOCAjnA.jpg

Itt is meg lehet nézni, hogy a tényleges harcoló járművek kevesebb, mint a teljes állomány felét ha adják, de lehet, hogy számszerűen csak a harmadát.
Itt persze más az arány, mint a tüzéreknél, mivel itt tulajdonképpen a gyalogság adja a gerincet, de jól mutatja, hogy bármilyen másik típusú zászlóaljat is veszel alapul, rosszabb lesz az arány.

Én alapvetően nem mernék a francia hadseregről nyilatkozni, mivel nem tudok franciául, de a csehet esetleg érdemes alapul venni:
2560px-Czech_Forces.png

Ha alaposan átböngészed, akkor láthatod, hogy a miénkhez hasonló egységei, és alegységeik vannak, csak sokkal kevésbé széttagoltan. Az augusztus eleji átszervezések is valami hasonlót kezdenek megcélozni. Azóta a cseheknél is létrejött még egy ezred, a különlegeseket, és az ejtőernyősöket szervezték egybe.
Pl. a most létrejött HM Légi Vezetési és Irányítási központ pontosan megfelel az ő 26. Air Command, Controll, and Surveillance ezredüknek. Ok, hogy nálunk ez dandár szintű egység költségvetési egység, ugyanakkor nálunk 2 ezred lett összevonva. Pár év múlva meg lehet, hogy visszaminősítik ezreddé. Ki tudja?
Ha megjönnek hozzánk is a modern "réskitöltő" radarok, akkor ennek lesz is létjogosultsága, mert azok üzemeltetéséhez szerintem kevesebben is elegen lesznek. Úgy meg már könnyebb megindokolni a visszalépést. De a Training Command is pontosan megfelel a mi új MH TP-nknek (MH Traszformációs Parancsnokság). Nálunk is egy parancsnokság alá került az összes kiképzésért, oktatásért felelős szárazföldi alakulat. Mondjuk a a cseheknél a pilóta iskola is ezen belül van.
Szóval szerintem friss átalakítások azt célozták, hogy valami hasonló legyen nálunk is, mint a cseheknél.
Egy 44hk-bol álló hk zl létszáma is kb 400 fő Vagyis a legénységnek még a fele se szolgál konkrétan a hk-kon.
Transzformációs parancsnokság.Leeset volna az aranygyűrű az újukról,ha valami magyar nevet adtak volna neki?Kiképzési parancsnokság,hadképzési pk,vagy végek vitézlő oskolája főkapitányság,vagy akármi...
 
M

molnibalage

Guest
Egy 44hk-bol álló hk zl létszáma is kb 400 fő Vagyis a legénységnek még a fele se szolgál konkrétan a hk-kon.
Transzformációs parancsnokság.Leeset volna az aranygyűrű az újukról,ha valami magyar nevet adtak volna neki?Kiképzési parancsnokság,hadképzési pk,vagy végek vitézlő oskolája főkapitányság,vagy akármi...
Kicsit túl van már ez ragozva..
De ra lehet nézni az FM 100-2-3-ra...
Meg ott van a htö kék keretes része a Bazalt 87-rol...
Van benne egy ilyen rész
"a nem harcoló alakulatok aránya hihetetlen volt a vezetők számára"
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 776
30 546
113
Kicsit túl van már ez ragozva..
De ra lehet nézni az FM 100-2-3-ra...
Meg ott van a htö kék keretes része a Bazalt 87-rol...
Van benne egy ilyen rész
"a nem harcoló alakulatok aránya hihetetlen volt a vezetők számára"
Lelombozlak,de még mindig nem értek angolul...
Ha ez a videó a II.vh önálló német nehézpáncélos osztályárol szól,ott ez a harcoló-nemharcoló arány mégrosszabb,mert az önálló alakulat volt.Azok a javitó/ellátó/biztositó részek is jelen voltak benne,amik egy ho-ba integrált hk zl esetén ho szinten jelenik meg.
Hogy egy lelkes laikus fotelharcásznak meglepő a "harcoló sereg" nemharcoló része nagysága,az szerintem nem olyan meglepő.Dehogy egy hivatásos tisztet meglep,az viszont elég kinos.....
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 776
30 546
113
Kis hozzáfűzés.Sokszor emlegetem a 90es évekbeli önálló dd tervezetet.Ott az önállóság miatt egy növelt szervezetet terveztek.Harcászatilag is több feladatot kell ellátnia saját szervezetén belül,amit ho szervezetbe tagolás esetén a hadosztály erre szolgáló alakulatai csinálnak.És eredetileg minden dd-hoz egy ellátó (logisztikai) ezredet terveztek hozzárendelni a kiszolgálásához.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Lelombozlak,de még mindig nem értek angolul...
Ha ez a videó a II.vh önálló német nehézpáncélos osztályárol szól,ott ez a harcoló-nemharcoló arány mégrosszabb,mert az önálló alakulat volt.Azok a javitó/ellátó/biztositó részek is jelen voltak benne,amik egy ho-ba integrált hk zl esetén ho szinten jelenik meg.
Hogy egy lelkes laikus fotelharcásznak meglepő a "harcoló sereg" nemharcoló része nagysága,az szerintem nem olyan meglepő.Dehogy egy hivatásos tisztet meglep,az viszont elég kinos.....

Tekintve,hogy nem haborúra kepezték ki a katonákat hanem harcászati gyakorlatnak csúfolt bemutatóra semmi meglepő nincs ebben.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 276
113
30 000 fo harcoló?

Szia!

Az én eredetileg felvázolt elképzelésem a következőket takarja:

- lövészek
- járművek kezelőszemélyzete
- tüzérek (légvédelem is)
- műszakiak
- techikusok/karbantartók
- hadtáposok
- kukomosok
- törzsek
+ az apró.
 

krisstoff95

New Member
2019. október 22.
18
21
3
Hát nem, mert a dragonyosnak vértje van és nem pácélja!

Dragonyosok vértben:
Eggmuehl2016-1.JPG


Páncélosok páncélban:
depositphotos_198578256-stock-photo-group-16th-century-knights-wearing.jpg
Tévedésben vagy erősen! Zagyvaságokat írsz, már ne is haragudj meg...
1. A dragonyos és a vértes két KÜLÖN lovassági fegyvernem fajta!!! Előbbi alapvetően (de pl. Nagy-Britanniában a 18. század közepétől voltak külön nehéz-dragonyosok és könnyű-dragonyosok: előbbiek nehézlovasok, utóbbiak pedig könnyűlovasok voltak) egyfajta fél-nehéz, vagy közepes-lovassági fegyvernem típus, míg utóbbi egyértelműen nehézlovassági! A 17. század közepéig a fémből készült vértek és páncélok hordása még relatíve általánosítanak volt mondható - legalábbis a hideg-fegyveres gyalogságnál és a lovasságnál mindenképpen - vagyis a középkor (aminek vége általánosságban: 15. század közepe - 16. század eleje; 1453, 1492, 1521, de lokálisan Magyarországon 1526, míg az angoloknál 1485) után sem koptak ki, sőt, próbálták a kor haditechnikai változásaihoz igazítani őket! A 17. század vége és 18. század eleje közötti időszaktól, vagyis a tűzfegyverek szó szerinti tömeges elterjedésétől viszont már csak elsősorban a vértesek/kürasszírok hordanak vértet/páncélt (és ráadásul ez is időszak meg területfüggő, mert pl a porosz vértesek 1790-től nem hordtak vértet... xddd). A dragonyosok sohasem voltak páncélozott lovasság! A dragonyos szó francia eredetű egyébként, és főnévként eredetileg a "dragon" (sárkány) szóból származik, ami egy rövid csövű, és nagy kaliberű kézifegyver volt, aminek kakasát sárkányfej díszítette, de igeként alkalmazták a hugenottákat fegyelmező lovasokra is a 17. század végén.
A dragonyos fegyvernem a 16. század közepén alakult ki (igaz, van már lovon közlekedő lövészekről utalás a 16. század elejéről is), és eredetileg olyan katonát jelölt, aki lovon közlekedik, de gyalogosan harcol. A 17. század közepéig alapvetően gyalogságnak számított, nem lovasságnak (II. Gusztáv Adolf svéd király viszont már alkalmazta őket lovasságként is). A 18. századra azonban lovassággá alakult át, és onnantól kezdve a gyalogos harc már csak másodlagos/opcionális volt.
Az általad belinkelt két fénykép közül a felső osztrák VÉRTESEKET ábrázol, és NEM DRAGONYOSOKAT! Az osztrák hadseregben a napóleoni háborúk idején 6 dragonyos (2 osztrák, 4 cseh területről volt kiállítva), és 8 vértes (2 osztrák, 6 cseh területről volt kiállítva) ezred állt szolgálatban. Az osztrák vértesek sisakot és vértet, amíg a dragonyosok csak sisakot viseltek. Ez igaz még az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakára is.
Osztrák dragonyos hagyományőrző az Austerlitz-i csata újrajátszásánál:
https://www.greydragon.org/trips/Austerlitz/austerlitz060.jpg
Az alsó fénykép a New-York-i "Met" Művészeti Múzeumban található nehézlovasokról készült. A képen teljes lemezvértet viselő nehéz-kopjás lovasokat lehet látni a 16. század közepéről. A 16. század közepét követően, ahogy a kézifegyverek fejlődtek, és terjedtek a pisztolyok/karabélyok stb. ezek a hagyományos nehézfegyveres (men-at-arms/gendarme) lovasok fokozatosan kiszorultak, a teljes lemezvértekkel együtt. Az "evolúció" két irányba futott tovább: a 17. század közepéig elsődlegesen pisztolyokat használó kűrasszírok/vértesek, illetve a továbbra is kopját elsődlegesen használó nehézlovasokra. Mind a kettő fajta általában háromnegyedes golyóálló lemezvérteket viselt (páncélozás a térd alsó részéig), amik a teljes lemezvérteket (teljes testes páncélozás) váltották fel. E kopjások azonban a 17. század elejét követően fokozatosan kiszorultak (igaz, a lengyelek-litvánok még a 17. század végén is nagy sikerrel alkalmazták őket Bécsnél 1683-ban, akik amúgy formálisan/technikailag [szárnyas] huszárok voltak, de relatíve jelentős páncélozásuk, fegyverzetük, harcmodoruk stb. miatt inkább fél-nehézlovasok voltak mint könnyűek, és ők bizony brutálisan hosszú kopját használtak) hogy aztán a 18. században, lengyel hatásra lándzsás lovasságként (ulánus) térjenek vissza.
Az általam belinkelt kép a 17. század elején készült festmény, és balról jobbra haladva dragonyost, kopjást, és kürasszírt/vértest lehet látni rajta:
https://upload.wikimedia.org/wikipe...jpg/1024px-Sebastiaan_Vrancx_-_Kriegsbild.jpg
2. Ezt írja a Pallas Nagylexikon: "A vért és páncél szavakat rendesen egyenlő értelemben használják, de helyesebben vérten az egész testet betakaró vasöltözetet, páncélon pedig csak a felső és alsó testet védő részeket érteni." Alapvetően mind a kettő ugyan azt jelenti, sőt, a lexikon értelezésemétől (ami szerintem elég régi) eltérően én általában hivatalos forrásokban is a vért/vértezet szavakat látom inkább használni, és nem tapasztaltam ezt a jellegű megkülönböztetést (amit te is írsz).
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/93683/Phd_Toll_Laszlo_vedett.pdf

Read more: http://www.kislexikon.hu/vert.html#ixzz6WEm2poCY
 

krisstoff95

New Member
2019. október 22.
18
21
3
Visszatérve a napóleoni háborúk osztrák lovasságához, megjegyezném, hogy a 6 dragonyos és 8 vértes ezred mellett szolgált még 7 könnyűlovas, úgynevezett "chevauleger" ezred (1 osztrák, 4 cseh, 1 lengyel, 1 itáliai területről volt kiállítva), 4 ulánus (lándzsás) ezred (az összes lengyel terültről volt kiállítva), és végül a legtöbb, a 12 huszár ezred, amik közül minden egyes alakulat magyar területről volt kiállítva (de nem mind a mai Magyarország terültéről!). Az ulánusok/lándzsások egyfajta sorlovasságnak minősülnek, míg a huszárok könnyűlovasságnak. Az osztrák hadsereg tehát 37 lovasezreddel rendelkezett, amiből 5 osztrák, 10 cseh, 5 lengyel, 1 itáliai, és 12 magyar.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

krisstoff95

New Member
2019. október 22.
18
21
3
Visszatérve a napóleoni háborúk osztrák lovasságához, megjegyezném, hogy a 6 dragonyos és 8 vértes ezred mellett szolgált még 7 könnyűlovas, úgynevezett "chevauleger" ezred (1 osztrák, 4 cseh, 1 lengyel, 1 itáliai területről volt kiállítva), 4 ulánus (lándzsás) ezred (az összes lengyel terültről volt kiállítva), és végül a legtöbb, a 12 huszár ezred, amik közül minden egyes alakulat magyar területről volt kiállítva (de nem mind a mai Magyarország terültéről!). Az ulánusok/lándzsások egyfajta sorlovasságnak minősülnek, míg a huszárok könnyűlovasságnak. Az osztrák hadsereg tehát 37 lovasezreddel rendelkezett, amiből 5 osztrák, 10 cseh, 5 lengyel, 1 itáliai, és 12 magyar.
Javítanék annyit, hogy "chevauleger" az osztrákoknál inkább közepes lovasságként működött, és a franciáknál volt könnyűlovasság, illetve az osztrák (és egyes német államokban) ezeknél a kard volt az elsődleges fegyver, míg a franciáknál a lándzsa... A lándzsások/ulánusok pedig technikailag könnyűlovasságnak minősülnek. Komplex dolgok ezek, mint ahogy minden más is... :DDDD :p A tér és az idő megkavarja a dolgokat.