"A fegyver szó eredetileg a vért öltözetet jelentette.A talpig fegyverben kifejezés,a teljes vértezetű harcost jelentette.Derékig fegyverben meg a félvértest."
Valóban, helyes amit írsz! Így értettem én is, csak én szó szerint fordítottam le. Ezek teljes testes páncélt viselő nehéz lovasok voltak, nehéz-kopjával. Voltak könnyebben (vagy kevésbé) páncélozott, úgynevezett fél-kopjások is, akiket az angol nyelvben demi-lancer-nek hívnak. Ezek félvértet vagy háromnegyedes vértet hordtak, hasonlóan a vértesekhez. Helyesbítenék, hogy a gendarme alapvetően nem ugyan azt jelenti mint a men-at-arms (homme d'armes), habár tény, van átfedés köztük! Mind a kettő nehézlovas, teljes testpáncélban, de amíg előbbi kifejezetten a professzionális NEMESI nehézlovasokat jelentette, addig utóbbi egy tágabb kategória, és nem csak nemesi származású nehézlovasokat jelöl, hanem bárkit, akinek megfelelő anyagi háttere van az ilyen jellegű fegyvernem szerepkörének betöltésére (aka akárki, aki gazdag
). Ezek persze egyéb szempontok függvényében harcolhattak gyalogosan is (dismounted men-at-arms - lórólszállt nehézpáncélosok). Ráadásul a gendarme a 16. század közepét követően fokozatos átalakuláson ment keresztül, és nyilván számos szempontból elveszítette eredeti jelentését, ami egészen odáig fajult, hogy a 18. század végére gendarmerie/zsandár/csendőr névvel katonai rendfenetartó szervezetté váltak.
"1527böl fenmaradt Szapolyai egy levele,amiben lovas puskásokat kér a felvidéki városokbol."
Ahogy írtam, vannak utalások lóraszállt puskásokról a 16. század elejéről is, de szervezetileg a 16 század közepéről van forrás arról, hogy regimenteket/ezredeket állítanak fel ilyen típusú katonákból, mégpedig az egyik legrégebbi 1543-ból, amikor Piero Strozzi itáliai származású, de francia szolgálatban marsall felállított ilyen fajtájú alakulatokat.
"1683ban már a lengyel huszár már kifejezetten nehézlovasnak számitott."
Igen, ez igaz. Javítani akartam a fél-nehéz megnevezést, mert nyugodtan lehet őket nehézlovasságnak írni. Sőt, kifejezetten rohamharcászatra voltak specializálva már bőven a 17. század vége előtt, konkrétan Báthory István uralkodásától kezdve, vagyis a 16. század végén.
"A vértes lovasság a napoleoni francia hadseregben újra előkerűlt,Turcsányi a Katonai Logisztika magazinban irt róla egy 4 részes cikksorozatot."
A vértesek a 16. század végétől a nehézlovasság fő típusát jelentették. Fontos szerepet töltöttek be a nyolcvanéves vagy a harmincéves háború alatt is. Nem kellett előkerülniük, mert folyamatosan léteztek, csak a napóleoni háborúkra a korábbi évtizedek "lappangása" után jobban előtérbe kerültek. Ennyi. Vértes ezredei a franciákon kívül voltak az osztrákoknak, poroszoknak, oroszoknak, szászoknak, stb. A briteknek mondjuk speciel nem, ők ugyanis már addigra régen feloszlatták őket. Tény azonban, a francia vértesek voltak a legmeghatározóbbak, legkiemelkedőbbek (minőségileg és mennyiségileg is). A Grand Armée-nak 12-15 vértes ezrede volt, szemben az osztrákok 8 ezredével. Az oroszoknak 1811 előtt 7 volt, de 1811 és 12 között felállítottak még 4-et. Apropó, az orosz vértesek is a napóleoni háborúk alatt csak 1812-től hordtak vértet.
A poroszoknak 1806 előtt igen tekintélyes, 13 ezrede volt, de miután elfenekelte őket "Boni", utána lecsökkent 5-re.
Érdekesség, hogy gárdavértesek voltak azok a provokátorok, akik döngették a francia nagykövetség ajtajait háborút követelve, Megkapták.
"Az ulan a lengyel seregbe a tatároktol kerűlt át,egy sztyeppei rövid lándzsa.Valószinűleg eredetileg ugyan ilyem lehetett a honfoglaló eleink lándzsája is,amit jelenthetett eredetileg a kelevéz szó."
Én annyi írtam, hogy Európában lengyel hatásra lett ez a fegyvernem elterjedt, úgy, ahogy a huszár magyar hatásra. Nyilván nem tisztán lengyel eredetű (őszintén, mi tisztán egy eredetű a világában? Minden és mindenki hatással van egymásra), és igen, keleti tatár vagy egyéb stb. hatás van benne, de ugyan így a huszár sem tisztán magyar, és abban meg balkáni elemek vannak. Nem véletlen, hogy a korai huszárok majdnem úgy néztek ki, mint a velencei szolgálatban álló, Balkánról származó stradioti lovasok.