Ugye azt tudod,hogy az Oszmán birodalom a XVII.század második felében érte el a legnagyobb kiterjedését?
Atörökök nem voltak hülyék.Csináltak vivárok hálózatot a vár irányába......
Van egy olyan,hogy biztositási öv.Bár időnként elhanyagolták,de azért ha számitottak felmentő seregre ki szokták alakitani.Két csapattestük is kifejezetten erre szolgált.Az akindzsik és a tatárok.100km-es biztositási övet is simán ki tudtak alakitani.
Az adott időszakban nem volt csataképes Habsburg sereg,ami veszélyeztethette volna az ostromokat.Törökök ezt jol tudták,mert kémszolgálatuk és felderitésük is volt.
A figyelemelterelő támadás módszerét,a tüntető vonulgatás módszerét is alkalmazta mindkét oldal.ha volt mivel,kivel csinálni ilyet.
180000????Miböl?Kiböl?18000 fő egy komoly seregnek számitott Európában.....
Stb
Gyors apróság - azért a 100 km -es biztositási öv, ha nagyon finoman és diplomatikusan akarok fogalmazni az baromira nem volt "simán" ...
Érdekes, hogy nem azt írtad, hogy a "XVII.század második felében érte el az erejének a csúcsát" (hanem a "legnagyobb kiterjedését" írtad). Igen, az a bizonyos kutya itt van elásva. Nem véletlenül írtam ezt az időpontot. A török birodalom már a XVI. sz. közepén elkezdett belsőleg repedezni. A tímár rendszerük ebben a méretben és egyéb belső okok miatt kezdett visszájára működni. A hagyományosan a hódító háborúikban oroszlánrészt vállaló elitebb katonai szervezeteik (pl. janicsárok) is már korábban elérték a "csúcsot" és onnantól már csak lefele ment az út. Namost egy kitartó Magyarország esetén ez elképzelhető, hogy katalizátora is lett volna ezen folyamatoknál (nálunk meg pont ellenkező hatás).
Továbbá amit itt mindenki figyelmen kívül hagy az az, hogy a XVII. sz. -ban kaptak a törökök a nyakukba egy másik komoly ellenséget is - Oroszországot. Nem véletlenül írtam ezt az időpontot ameddig úgymond ki kellett volna tartani. Ezek így együtt még a valós történelemben is meghozták a hatásukat. Gondoljunk bele, hogy eddig gyakorlatilag a Habsburg "köpni-nyelni" nem tudott a török ellen ...
Ugye az állítás az volt, hogy Habsburg nélkül a török ellen ki tudtunk volna tartani. Ebben benne vannak a veszteségek - akár némi területi is, továbbá a történelmi hatások (ugye az egyéb fejlődésben elmaradtunk volna a nyugattól, ugyanúgy nem lettünk volna benne a földrajzi felfedezésekben és gyarmatosításban, de legalább nem katasztrófával végződött volna a dolog, mint így a XX. első felében). Érdekesség, hogy amennyiben a török nem lett volna, akkor valószínűleg mi egrecíroztuk volna a Habsburg -ot. Még a sokat - méltán - szidott Mátyás királyunk is sokat barangolt dél lengyel területeken, elfoglalta Bécs -et (csak úgy mellékesen) és egyéb helyeken úgy hogy közben befejezte a déli végvárrendszert illetve nyakunkban volt a török (!!) no meg "üreskincstárastul" ...
A Habsburg -ok keze persze már Mátyás ideje alatt is benne volt a politikában - igen, az utódlási szerződésessel együtt. Én a fordulópontot a (katasztrófa felé) nem is Mohácsnak tartom, hanem II. Ulászlót és II. Lajost. Tulajdonképpen már előbbi is kvázi "elég" volt. A gazdasági- és katonai mélyrepülés már vele kezdetét vette - ugyanakkor már egy "közepes" királlyal ezek nem lettek volna törvényszerűek.
A 180.000 -es szám sem légből kapott volt. Ugyanis korábban képesek voltunk ekkora mennyiségű embert fegyverben tartani. Ugye ezeket a szavakat írtam korábban is (és nem azt, hogy egy seregben). Abban igazad van, hogy egy 18.000 -es sereg - különösen, ha az jólképzett illetve felszerelt, motivált netalán harcedzett illetve mobilis volt jó logisztikával - az bitang erős seregnek számított. Bizony még a török oldalon is. Ugye azt is írtam, hogy természetesen igen "vegyes felvágott" lett volna (mint a török seregek is) valamint azt is, hogy teljes feltöltöttséggel értelemszerűen "komoly fennforgás" esetén lehet számolni. Továbbá kérdés lehet még az, hogy mit számolunk bele? Én mondjuk alapból ideszámolnám pl. Erdélyt és a Felvidéket (ez utóbbi "szerencsés" esetben nem sokat találkozna a törökkel). Továbbmegyek - a javarészt Zsigmond által kiépített (és Mátyás által befejezett) déli végvárrendszert is. Ugye itt nagyon nagy arányú volt a délszláv származású katonaság. Meg természetesen az ország magterületein levő várakat, seregeket is ideértve. További példa a horvátok. Ezen lehet lamentálni, hogy mikor perszonálunió vagy mikor reálunió, de ugyanakkor mondjuk egy Zrínyi -t példának hozva azért a seregei (akár Szigetvár védői) beleférnek az "országot védő haderőbe" akkor is, ha magyarok mellett igen számosan voltak benne horvátok, de még szerbek is például? Igen, egy korrekt módon karbantartott végvárrendszerrel, kvázi minimum közepes külpolitikával a Balkán -on, minimum közepes királyokkal egymás után és egy ekkora sereggel valamint a Habsburg nélkül a török itt megállt volna.
Ugye sokszor írtátok, hogy az urak így meg úgy, megosztottság, belviszályok, trónharcok stb. Érdekes módon többször írtam, hogy igazatok van (sőt ezt jómagam is többször írtam). Ugyanakkor arra is utalgattam finomabban és direktebben is, hogy főleg a "korai szakaszban" e tekintetben vastagon benne volt a Habsburg -ok keze. Ebben a szakaszban megkockáztatom, hogy ahogy írtam is a Habsburg -nak fontosabb volt ez a belviszály, mint a hatalmuk "időelőtti" megszilárdítása (az idézőjeles rész amiatt, mert akkor még nem lettek volna képesek erre).
Zeig írta fentebb: "... a Habsburg politika Magyarország vonatkozásában arra irányult, hogy törvényesen és lehetőleg békésen vehessék át az egész országot, olyan államként, amiben erős a központi hatalom". Úgy gondolom, hogy a "békésen" az amúgy nem is annyira fontos kitétel, de egyébként teljes mértékben megállja a helyét a kijelentés. Ami viszont fontos, hogy itt "pontot is tennék". Azaz konkrétan ez volt az érdekük. Ez meg a mi érdekünk nem volt - nagyon keményen rá is fáztunk ...
tarzaan írta fentebb: "A török kiveréséhez és a török utáni újjáépítéshez kellett az abszolutizmus.". Amiről én lamentáltam, hogy idáig el sem kellett volna jutni. Azt a részét értem, hogy ez miért volt a Habsburg érdeke ... További érdekesség, ha már még korábban előkerült a népesség kérdése is - maga a török hódoltság érdekesség módon nem okozott akkora pusztítást a lakosságban illetve komoly migrációt sem (ideértve a belsőt és a kivülről jövőt is). Persze volt ilyen, de nem jelentős. A pusztítás része igazán a 15 éves háború valamint a török kiszorítására indított Habsburg háborúk okoztak igen jelentős pusztítást. A "telepítgetésekről" meg ezt követően már volt szó ...