[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 501
72 483
113
Érdekes...
Állítólag ma B-52-ek röpködnek Mo.felett...és 30 másik NATO tagország felett is.

Vajon a mi Gripenjeink is fogadják őket?

Képek...

118581125_3420268121369295_8246068083587291008_o.jpg

118472698_3420268551369252_5690347889577402700_o.jpg


118535265_3420268828035891_344848743767884137_o.jpg
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Ha már itt vagyunk, akkor feltennék egy kérdést (idézet a művedből):

"Amerikai álláspont szerint a helyi geopolitikai egyensúly fenntartása érdekében nem adják át sok országoknak a rakéták bevethetőségének kulcsát, ezzel kivéve a fegyvert a nemzeti rendelkezés sorából. Az AMRAAM nélkül a magyar Gripenek nem rendelkeznek látóhatáron túl használható fegyverzettel."

Akkor most mi a végleges álláspont ezzel kapcsolatban?
Mert a legutolsó verzió szerint ilyen kulcs nem létezik.
--------------------
A legutolsó verzió az, hogy AMRAAM nélkül nem rendelkezünk BVR rakétákkal. Tény, hogy a BAP-on ilyenekkel láttuk el a missiós feladatot, akárcsak a többi AIM-120-at kivivő misszióban résztvevő tagállam. Tény, hogy a Pakisztánt az indiai repülőgépek ellen indított AMRAAM-okért amerikai retorziók érték, és az is valószínűsíthető tény, hogy az USA fenntartja magának a jogot, hogy ezekkel a rakétákkal nemzeti keretekben milyen feladatokra használhatjuk. Pld. a BAP-on kívül mikor majd egy évig cca nem volt bevethető AIM-9 rakétánk, akkor ezekkel láttuk el (igen élessel) a készenléti szolgálatot, annak ellenére, hogy arra nagyrészben alkalmatlan, mert minimális indítási távolságra kéne távolodni a vizuálisan előzőleg azonosított repülőgéptől. Az tény, hogy a NASAMS-sal együtt beszerzett AMRAAM jó választás, mert a Gripen is hordozhatja egészen addig amíg majd lejár a levegőben hordozhatósági ideje, aztán ha berakjuk egy NASAMS konténerbe ott évekig még teljesen használható. Ugyanakkor a NASAMS-sal (mert nem vagyunk ilyen gazdagok) lemondtunk a hoszabbik karról, tehát arról, hogy a szomszédaink (akik nagyrészben NATO tagok is) AMRAAM hatótávolságánál (csapásmérő távolságánál) távolabbról indíható MDBA Meteorok-at is vegyünk. Optimális egyébként air-superiority konfig 2 Iris-R, 2 AMRAM és 2 Meteor lenne (ha a törővégen AIM-9L van még az is elfogadható, mert baj van, ha a Meteor/AMRAAM páros kill zónáján belül kerül az ellen, lásd a Griff viszonylag gyenge közelharc képességeit..
Az, hogy létezik-e hardware kulcs/kód stb. a minősített adatok közé tartozik erről itt nem kaptok választ..
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 395
3 632
113
Ez a szlovák határtól a román határig útvonal nekem gyanús.
Simán lehet, hogy a szokásos helyemről mint áthaladókat az egész köteléket meg tudtam volna fotózni.
Életem legnagyobb fogása lett volna, de jobb az ilyet gyorsan elengedni :)

Terminator első képén a vezér Gripen orra alatt az Hódmezővásárhely, ez egészen biztos. Vajon hány óra tájt repült át, nem tudja valaki?
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Terminator első képén a vezér Gripen orra alatt az Hódmezővásárhely, ez egészen biztos. Vajon hány óra tájt repült át, nem tudja valaki?
Eszerint a 47-es útra merőlegesen, kb Kecskemét vonalából érkeztek, ami elviekben meghosszabbítva kb Komárom és Esztergom közötti belépési pontot feltételez, de mindenképpen Budapesttől délre történő elhaladással, így akkor esélyem se volt látni őket.
Ami azért megnyugtató.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Eszerint a 47-es útra merőlegesen, kb Kecskemét vonalából érkeztek, ami elviekben meghosszabbítva kb Komárom és Esztergom közötti belépési pontot feltételez, de mindenképpen Budapesttől délre történő elhaladással, így akkor esélyem se volt látni őket.
Ami azért megnyugtató.

Ez kicsit olyan mintha azt mondanám,hogy nem kaptam ki a sakk VB döntőjében,de nem is jutottam el odáig ami azért egy kicsit megnyugtató. :rolleyes:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Szerintem volt.. (Én írtam :) Bővített és javított változat a Haditechnika 2020-as számaiban olvasható. Az 1 rész már megjelent, még lesz kettő..
Mondjuk abban is azt irod,hogy az AMRAAM bevetési kodjait az USA ellenörzi.És erre megoldást jelent a Meteor,mert annak teljes nemzeti ellenőrzése lehetséges.
Mondjuk nekem ez kissé hoályos.Ha az USA szoros ellenörzést gyakorol a rakéta felett,pakik hogyan tudták mégis bevetni az USA kifejezett rosszallása ellenére az indusok ellen?
Azonkivűl miért nem merül fel izraeli haditechnika beszerzése?Izrael nem támaszt semmiféle politikai követelményt,azon kivűl,hogy az ellenségeinek nem adhatjuk tovább.Derby-ER,Rampage,Sice és Griffon mind kivánatos fegyver számunkra szerintem.És NATO kompatibilis fegyverek,nem egy nagy truváj az integrációjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 524
113
Ez a szlovák határtól a román határig útvonal nekem gyanús.
Simán lehet, hogy a szokásos helyemről mint áthaladókat az egész köteléket meg tudtam volna fotózni.
Életem legnagyobb fogása lett volna, de jobb az ilyet gyorsan elengedni :)
Én Békés megyei vagyok, elvileg akkor erre kellett volna jönniük, nem lett volna rossz, szívesen lencsevégre kaptam volna őket én is!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 501
72 483
113
Egy kis érdekesség: amikor jött a B-52, akkor valószínűleg legalább 7 magyar Gripen volt egyszerre a levegőben, mert akkor jött haza a 4 Gripen is a németországi gyakorlatról. (30, 32, 39, 40). A B-52 kísérésben pedig a 34,41 és még egy gép vett részt.)

( 08:00Z )
Egfh4ecU0AAvBek

(Local time= Zulu time + 2 óra)
 
K

kamm

Guest
--------------------
A legutolsó verzió az, hogy AMRAAM nélkül nem rendelkezünk BVR rakétákkal. Tény, hogy a BAP-on ilyenekkel láttuk el a missiós feladatot, akárcsak a többi AIM-120-at kivivő misszióban résztvevő tagállam. Tény, hogy a Pakisztánt az indiai repülőgépek ellen indított AMRAAM-okért amerikai retorziók érték, és az is valószínűsíthető tény, hogy az USA fenntartja magának a jogot, hogy ezekkel a rakétákkal nemzeti keretekben milyen feladatokra használhatjuk.

Milyen retorziok ertek a pakikat? En nem tudok semmi konkretumrol.

Az amerikaiak allitolagos "remote switch" kepessegeirol kizarolag az indiai sajto cikkezett, hogy allitolag nekik azt igertek az amerikaiak 2015-ben, sot, hogy az F-16-ost is ki tudjak kapcsolni, ha a pakik atomfegyvert probalnanak raakasztani...

...nekem ez messzirol buzlik.

Pld. a BAP-on kívül mikor majd egy évig cca nem volt bevethető AIM-9 rakétánk, akkor ezekkel láttuk el (igen élessel) a készenléti szolgálatot, annak ellenére, hogy arra nagyrészben alkalmatlan, mert minimális indítási távolságra kéne távolodni a vizuálisan előzőleg azonosított repülőgéptől. Az tény, hogy a NASAMS-sal együtt beszerzett AMRAAM jó választás, mert a Gripen is hordozhatja egészen addig amíg majd lejár a levegőben hordozhatósági ideje, aztán ha berakjuk egy NASAMS konténerbe ott évekig még teljesen használható. Ugyanakkor a NASAMS-sal (mert nem vagyunk ilyen gazdagok) lemondtunk a hoszabbik karról, tehát arról, hogy a szomszédaink (akik nagyrészben NATO tagok is) AMRAAM hatótávolságánál (csapásmérő távolságánál) távolabbról indíható MDBA Meteorok-at is vegyünk.

Mitol mondanank le? Kell melle egy medium ill long range ABM rendszer - pl az az LVTS, amelyiken a nemetek es a LM dolgoznak, hogy az IRIS-T SL legyen hozza a raketa, ne a Patriot.

Azt meg nem ertem, miert ne lehetne Meteor is az AMRAAM mellett...

Optimális egyébként air-superiority konfig 2 Iris-R, 2 AMRAM és 2 Meteor lenne (ha a törővégen AIM-9L van még az is elfogadható, mert baj van, ha a Meteor/AMRAAM páros kill zónáján belül kerül az ellen, lásd a Griff viszonylag gyenge közelharc képességeit..
Az, hogy létezik-e hardware kulcs/kód stb. a minősített adatok közé tartozik erről itt nem kaptok választ..

...plane, hogy meg te is azt javaslod, hogy legyen AMRAAM+Meteor. :)
 
  • Tetszik
Reactions: dkes
K

kamm

Guest
Mondjuk abban is azt irod,hogy az AMRAAM bevetési kodjait az USA ellenörzi.És erre megoldást jelent a Meteor,mert annak teljes nemzeti ellenőrzése lehetséges.
Mondjuk nekem ez kissé hoályos.Ha az USA szoros ellenörzést gyakorol a rakéta felett,pakik hogyan tudták mégis bevetni az USA kifejezett rosszallása ellenére az indusok ellen?
Azonkivűl miért nem merül fel izraeli haditechnika beszerzése?Izrael nem támaszt semmiféle politikai követelményt,azon kivűl,hogy az ellenségeinek nem adhatjuk tovább.Derby-ER,Rampage,Sice és Griffon mind kivánatos fegyver számunkra szerintem.És NATO kompatibilis fegyverek,nem egy nagy truváj az integrációjuk.

En szimplan nem hiszem, hogy lenne aktiv, real-time eszkozuk a deaktivalasra. Azt el tudom kepzelni, hogy egyszerre X mennyisegu raketa van aktiv allapotban, amennyi muszaj a legtervedelemhez, kb mint egy buffer, de azt utana kizarom, hjogy ki tudnak kapcsolni a levegoben (max lejar a kulcsa X ido utan.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 501
72 483
113
Én Békés megyei vagyok, elvileg akkor erre kellett volna jönniük, nem lett volna rossz, szívesen lencsevégre kaptam volna őket én is!

Jó lehetett volna, ha van információd hogy jön... de Magyarországon csak az amerikai követség facebook oldalán jelezték hogy lesz ilyen, ott is csak kb. egy órával az átrepülés után.

 
K

kamm

Guest
Pontosan. Tavaly vagy tavalyelott kenytelenek voltak a foldre parancsolni az egesz maradek ocskavas MiG-21 flottat egy baleset utan, a NATO egisze alatt a briteknek kellett ellatniuk a roman legter vedelmet honapokig. Rohej az egesz.

Legutobb az a jovedeki ados huzas az uzemanyag utan, a toredekere zuhant az elerheto repuloido a penzhiany miatt.

Ahogy az egesz orszag, ugy a hadvezetesuk is egy vicc, a roman legiero meg kulonosen.
Mar akkor is meg leszek lepve, ha ket even belul sikerul mondjuk egyetlen szazadnyit azokbol a hasznalt F-16-osokbol valamilyen szinten hadrendbe allitani.

Ha az altalam forszirozott otlet szerint vegul beszerzunk masik 28-30 Gripen E/F meg ket GlolbalEyet melle, akkor a lengyelek utan a masodik legerosebb legiero lesz a mienk Kozep-Europaban - es emiatt a romanoknak nem maradna opciojuk, osszevissza vasarolni kellene majd egy csomo hasznalt F-16-ot, amit aztan nem birnak majd nemhogy rendesen hadrendbe allitani, de meg reptetni sem. En biztosan elveznem, ahogy szenvedne az egesz inkompetens, fogalmatlan, semmirekello, korrupt roman vezetes. :D

A 21-es ahhoz képest kb. gombokból üzemeltethető. És még azt sem költötték rájuk...
Tudom. Amiből 2007 táján 40 se volt üzemképes. 2012-13 táján úgy kb. 25-28, ha repült.