1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  70% és ritka dolog? Mindenki képes rá, akiben megvan a szándék. A pénzügyi megvonásig a US Navy is ennyit hozott kb. Hornetek és Super Hornetek terén.

  Az USAF az összes 4. gen gépét és az A-10-et is stabilan hozza úgy, hogy ezek a svéd gépeknél öregebbek és kétszer annyit repülnek úgy kb., mint magyar-svéd Gripenek. Vagy egyes gépek négyszer annyit...


  2016-ban.
  https://combataircraft.keypublishing.com/2016/08/26/strike-eagle-hits-12000-flight-hours/
  26 év alatt 12 ezer óra --->461 óra / év.

  Ez volt 2012-ben 10k óra.
  https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/111855/f-15e-reaches-flying-hour-milestone/

  Évi 120 órás keret mellett nagyon "vicces" lenne nem biztosítani a 70%-ot.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Számomra most az a fő feladat, hogy a forintban számolt jelenértéke meglegyen az eddigi teljes Gripen éveknek és nagyvonalúan a saját költségek hozzá legyenek csapva úgy 5k USD/óra értéken.
  Ameddig az a helyzet, hogy nem maradnak itt a gépek, akkor ez biztos rendszeresítés + üzemeltetés. A pilóta kiképzés svédeknél az jó dolog, de a számomra elvárt pontosságot én úgy látom, hogy nem befolyásolja. A kinti repórák száma pilótaként talán 150 óra lehet. Az USAF-nál az harci gépre kerülők ennyi idő után már újoncan, de bevethető státuszt kapnak.

  Miből következik, hogy flyaway árat is fizettünk, ha a gépek nem maradnak itt 20 év után sem...??????
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja és még ezek a számok sem biztosak! :oops:
  A magyar idők ezt jelentette meg anno - és ők akkoriban elég pontos számokkal rendelkezhettek:
  https://www.magyaridok.hu/belfold/csucsszoftverrel-repulnek-gripenek-1439662/
  Egy biztos: a második 10 évre nem 16800 volt a kifizetett repült óra, hanem jóval több.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És mindezt egyetlen forrás alapján jelented ki? Soha sehol nem láttam ezt a számot, még a kormipropiban sem..
   
 4. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ilyen sose lesz a politika miatt
  abban valamiben egyetértek Veled hogy szerintem se vagyunk annyira elkésve HA F35-re adnánk a fejünket , abban is egyetértünk valamilyen szinten hogy a lízingdíj rohadt magas (mint azt ahogy már írtam is párszor) és lehet hogy ha nem csak a repórát néznénk hanem az össze költséget adnánk össze talán már csak picivel lenne drágább az F35
  DE
  ha csak a 44.000 dolláros repórát nézed a grif (MAX) 8.000 dolláros repórájához képest akkor ennyi erővel vegyünk grifeket mert azt csak egyszer kell leperkálni aztán 8.000 dollár/óra és csókolom nem? sajnos már én is beláttam hogy nem ilyen egyszerű leváltani a grif flottát mert a megállapodásban olyan számok vannak amik nem publikusan , innentől pedig nem tudjuk pontosan kiszámolni hogy mennyivel is lenne drágább az F35 és ezt nem csak mi csináljuk , nézd meg hogy a lengyelek se közöltek árat amikor kérvényezték a 32db F35-t , főleg a második grif szerződés vagy szerződés hosszabbítás/változtatás nevezze ki ahogy akarja a rejtély , hallottunk 95%+-t amit a svédek adnak 45%+ pénzért cserébe de ennyi volt a hivatalos kommunikáció amiből sokan sok következtetést vontak le meg számolgattak de sajnos az nem a teljes megállapodás , nagyon nagyon sok dolog lehet még benne ami változtathat az árakon
  @molnibalage már leírta sokszor meg linkelt is be dolgokat , én azokat szoktam olvasgatni mikor próbálom megérteni ezt a grif dolgot de mindig arra jövök rá hogy olyan kacifántos a dolog meg a kérdés hogy felesleges ezen gondolkodni
  Attól is sok minden függ hogy ki honnan nézi a dolgot , ha a repóra árát nézzük csak , elvonatkoztatva minden mástól (pl lízing) , akkor nyilván a grif verhetetlen az F35-el szemben még sokáig , ha az egészét nézzük a dolgoknak akkor megint oda lyukadunk ki hogy nem tudjuk megfelelően összehasonlítani a grif árát az F35-höz mert nem ismerjük pontosan a szerződést.Ha a képesség oldalát nézzük akkor meg megint nincs vitára ok , az F35 azt csinálna a grifekkel amit akar úgy és akkor ahogy azt az F35 pilóta akarná. PONT , ez nem vita kérdése. A kérdés az inkább hogy az a plusz amit adna az F35 megéri annyit...
  Az én véleményem hogy akár ismerjük akár nem a mostani grif szerződést , biztos vagyok benne hogy az F35 sokkal drágább lenne minden téren DE a képesség amit ad azért a pluszért bőven megérné , szerintem még egyszer mondom
   
  pöcshuszár likes this.
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Jaj, ne mar, ez a konstans tereles olyan gyerekes es unalmas... az F-35-rol es a Gripenrol volt szo, ket uj geprol, nem 40-50 eves tipusokrol. Illesztgethetsz ide hatalmas chartokat, azok is azt mutatjak, hogy az F-35 readyness egyenesen szanalmas a vilag legdragabb, jeleneleg mar 1500 milliard dollarra taksalt (=~11350 milliard euroba) programjatol (es ez a vegosszeg biztos, hogy emelkedni fog.)
   
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  Szinte mindennel egyetertek, nem is idezem inkabb, de ezzel az egy dologgal nem: megis milyen kepesseg miatt erne meg nekunk Kozep-Europaban ezt az eszement osszeget mindossze egy tucat himestojas erzekenysegu gepre elverni versus Gripen E/F (ami szerintem messze a legjobb opcio mai ismereteink mellett)?
   
 7. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  azért a képességért hogyha baj van az a 12+ gép ,HA van hozzá fegyverzet , leradírozza a szomszédokat , a lengyelek 32 gépe meg kb a fél balkánt a térképről
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ugye megvan, hogy az F-16 és F-15-nek is volt 20% alatti értéke, amikor az F100 körüli gondok voltak? Oszt ma ez a kettő az etalon. Te meg abból indulsz ki, hogy most a bevezetés elején 30% alatti, akkor ez marad örökre.

  Édes istenem...

  Az F-22-é is volt pár volt 50% alatt ma 70% tájára kúszik.

  A Horneté valamelyik év végéén a Navy-nél 28% volt.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen!
  2 felfogás van:
  Az egyik, aki már beleugrott vakon az F-35-ös projektbe, mondván, "pénz nem számít, de ez nekem KELL", aztán meg kerekedik a szem.
  A másik meg, - amit meg remélem mi is követni fogunk - szépen megvárja, hogy mi lesz a Lockheed baszakodásával, esetleg kivárjuk az európai 5-6.generációs gépeket legalább a prototípusig, és azután döntünk.
  Az a helyzet, hogy a lengyelek is úgy indultak bele ebbe az ügybe, hogy kitöltenek egy biankó csekket, mert elképesztően paráznak az oroszoktól, és kizárólag F-35-tel érzik magukat biztonságban.
  Mondjuk most meg mikor kaptak egy ajánlatot még a para ellenére is inkább ketté vették a beszerzést, még ha ezzel elképesztően meg is drágítják a teljes beszerzési csomagot.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Nana, azért van köztük "némi" korkülönbség, mire az első F-35 felszállt, addigra a Griff már legszebb teenager-korát élte!! ;)
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a riasztó az F-35A-val kapcsolatban, hogy egyre romló értékeket mutat. Az általad berakott 2016-os 64,57%, 2017-es 54,67%, 2018-ra 40% alá csúszott, és ez már 3 év esetén tendencia!
  Biztos, hogy nem fog segíteni a törökök kiszállása sem. Én arra tippelek, hogy 3-4 évnek el kell telnie addig, amíg újra rendbe rakják, vagy az USA - bármekkora blama is lesz -, visszavágja a megrendelést.
   
 12. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Mintha az RT vágyálmok rovatát olvasnám....
  MOST mondanák vissza, mikor a gép repül, működik, bevethető, veszi aki csak tudja??
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az F-15/F-16-é is csökkenő volt. Aztán helyrepofozták. Bár azt hozzátenném, hogy a hh-s időkhöz képest elkurvulni látszik a jenki védelmi ipar.

  Kb.
   
  Hegylakó likes this.
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  zeal, kamm, arcas and 1 other person like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  zeal, arcas and molnibalage like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  molnibalage likes this.
 17. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Hát igen, akkoriban még voltak hírek az oldalon :(
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De ez nem a 2012-es hosszabbítás óta van. 2017 óra. Bár valahogy elkerülte figyelmem. De jó, hogy ez is itt van, akkor ez is belekerül korrekcióként.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ennél lehet jobb is lenne...

  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 20. migfun

  migfun Well-Known Member

  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása