[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 864
73 241
113
Nézd,megértem a félelmeidet és a fenntartásaidat,de ha az elmúlt évtizedeket vesszük alapul,akkor az egész Z2026 úgy ahogy van teljesen elképzelhetlen lett volna,akár csak pár évvel ezelőtt is... Azt az egyet egyszerűen nem szabad figyelmen kívül hagyni,hogy most valami olyasmi kezdődött el,amire emberemlékezet óta nem volt példa a honvédségben. Ha maga a Z2026 végigfut,akkor is meg csak ott fogunk tartani,hogy egy modern,21. századi Nato haderő ALAPJAIT raktuk le,amire végre lehet majd építkezni. 2026-ra nem a végcélt fogjuk elérni,hanem a hederő újraépítésének a kezdetével leszünk(remélhetőleg) kész. És a technika mellett ott van még ami ennél is fontosabb,az ember. Ha valamit kezdeni is akarunk a fejlesztésekkel,akkor itt jönnie kell egy illetményrendezésnek is,szóval teendő az még akad bőven. De most tényleg valami olyan kezdődött el,amire akár 4-5 éve még gondolni se mertünk volna,ezt figyelmen kívül hagyni nem lehet...

És amíg minden megérkezik, amit rendeltek, addig sütkéreznek a dicséretekben, hogy meg lesz a 2 százalék és jól költik el az eu-s pénzt német haditechnikára, a NATO megbízható erős tagja leszünk stb. stb. és learatják a politikai hasznot. De mire minden megérkezik, addigra vagy NATO/EU nem lesz vagy Magyarország nem lesz a tagja... mert "független, semleges Magyarország" a cél. Így végül nem kell majd semmit beadni a közösbe. Erre mondják hogy "ügyes"...:cool:
 
T

Törölt tag 467

Guest
És amíg minden megérkezik, amit rendeltek, addig sütkéreznek kicsit a dicséretekben, hogy meg lesz a 2 százalék és jól költik el az eu-s pénzt német haditechnikára, a NATO megbízható erős tagja leszünk stb. stb. és learatják a politikai hasznot. De mire minden megérkezik, addigra vagy NATO/EU nem lesz vagy Magyarország nem lesz a tagja... mert "független, semleges Magyarország" a cél. Így végül nem kell majd semmit beadni a közösbe. Erre mondják hogy "ügyes"...:cool:

Mondd kérlek, hogy ezt nem komolyan írtad.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD
W

Wilson

Guest
Akkor igen, de az egyik első bemásolt hír alapján Lance 1 torony ami az ausztrál Boxeren is van....

Nem kell messze menő következtetéseket levonni bármilyen a magyar beszerzésről beszámoló cikkben szerepló fénykép alapján a Lance 2 torony kész van ha azzal kértük akkor azzal fogjuk kapni a magyar Lynx-t már azokat is amit a németek szerelnek össze.Sőt ha minden igaz már az idei cseh teszten is egy Lance 2 toronnyal felszerelt Lynx-l kellene neki futni a Rheinmetallnak már persze csak akkor,ha komolyan gondolja az egészet.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 030
113
Nemigen. Ahhoz, hogy 23 végére legyártodjon 46, jó hamar el kellene készülni az elsőnek. Szerintem 22 őszén. Azt 22 tavaszán már egy gyártósoron el kellene kezdeni összerakni, olyan alkatrészekből, beszállítók reszegysegeibol, akik szerződés alapján a végleges terméküket már előző év őszén (21) legyártani , az alvállalkozók től jövő kell kisebb kütyükből. Ezekhez szerződés kell nyilván előtte, 21 tavasz nyár. Sok esetben az alvállalkozóknak, beszállítoknak az adott termék gyártását meg kell szervezni (szerszámzat, munkaerő).
Ezért 21 tavaszára a jármű sorozatgyártható, végleges konfigurációjának a terveivel rendelkezni kellene. Ezt megelőző én a prototípus nak többezer kilométeres teszt során kellene a hibáit feltárni, majd az eloszerian vissza ellenőrizni, illetve az üzemeltetési utasításokat kidolgozni.
Tehát a prototípusnak kész kell lennie, úgy 2018-19-re.
Ja, és mindig, minden tesztnek tökéletesnek kell lenni a tavaly kezdődött nyúzóprobakon.
De hát az csak 21-ben kezdődik. Júj!
Az ausztráloknak!
És a magyar prototípusok mire épülnek meg, ha az ausztrál 1 évig épül?
Ez a jármű maga lesz a csoda!
Ezt most nem annyira értem.
Ha az RM gyár odahaza legyártotta a 3 ausztrál járművet, meg a cseh gépet, akkor onnantól kezdődhet a rendes sorozatgyártás. Még ha kisebb tempóban is, de kezdődhet.
Elvileg az elmúlt 1 évben nem csak megépítették, de alaposan tesztelniük is kellett a tesztpéldányokat, mivel Ausztráliába már csak tökéletes gépeket küldhetnek. Nem áll rendelkezésükre az a luxus, hogy valami hibást szart küldjenek, mert akkor buknak. Azoknak már ugyan olyan módszerekkel kell elkészülniük, mint a sorozatgyártottaknak, csak kisebb tempóban. Ezek tulajdonképpen alaposan tesztelt előszériás gépek.
Azaz 2020 végén '21 elején már nagy tempóban el lehet kezdeni a test vázát hegeszteni. A beszállítóknak meg lesz idejük (kb. 1 év) az új alaktrészek legyártására.
Mondjuk az a kellemes a dologban, hogy ugye egy csomó alkatrész vagy belső hyártású (RM), vagy olyan már működő szériagyártott cumó, ami folyamatosan rendelkezésre áll.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Ha maga a Z2026 végigfut,akkor is meg csak ott fogunk tartani,hogy egy modern,21. századi Nato haderő ALAPJAIT raktuk le,amire végre lehet majd építkezni.
Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján.
5.56, 7.62, 30, 120.
Tényleg ez a jövő???
Vagy inkább kifutó technológiai generáció utolsó, legfejlettebb változatai ezek???
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
:confused:
Minek majd később, jóval drágábban upgradelni, ha már ma megtehetnénk, hogy erősebb fegyverzettet vehetünk?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and tarzaan

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Ha a Lance 2 tornyot választottuk már pedig nagyon esélyes,hogy igen;)akkor egy esetleges kaliberváltás sokkal olcsóbb lesz ennél a 2 millió eurónál.
A Rheinmetall kommüniké egyértelműen fogalmaz:
Lance torony, 30 mm gá.
Csak tudják, hogy mit írtak alá.

Így, ebben a formában ez a beszerzés egy digitális ócskavas.
Ahogy a H225M, H145M is az.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Ezt most nem annyira értem.
Ha az RM gyár odahaza legyártotta a 3 ausztrál járművet, meg a cseh gépet, akkor onnantól kezdődhet a rendes sorozatgyártás. Még ha kisebb tempóban is, de kezdődhet.
Elvileg az elmúlt 1 évben nem csak megépítették, de alaposan tesztelniük is kellett a tesztpéldányokat, mivel Ausztráliába már csak tökéletes gépeket küldhetnek. Nem áll rendelkezésükre az a luxus, hogy valami hibást szart küldjenek, mert akkor buknak. Azoknak már ugyan olyan módszerekkel kell elkészülniük, mint a sorozatgyártottaknak, csak kisebb tempóban. Ezek tulajdonképpen alaposan tesztelt előszériás gépek.
Azaz 2020 végén '21 elején már nagy tempóban el lehet kezdeni a test vázát hegeszteni. A beszállítóknak meg lesz idejük (kb. 1 év) az új alaktrészek legyártására.
Mondjuk az a kellemes a dologban, hogy ugye egy csomó alkatrész vagy belső hyártású (RM), vagy olyan már működő szériagyártott cumó, ami folyamatosan rendelkezésre áll.

Nem, nem, sajna nem így van. Nem teszteltek még semmit, mert az ausztrál protók még nincsenek kész. Ősszel kell átadni a kenguruknak, és jövőre kezdődik a teszt.
A sorozatgyártás nem a protók átadása után kezdődik, hanem a hosszas nyúzópróbák során feltárt hibák kijavítását követően, ami szintén hosszadalmas ellenőrző tesztekkel végződik. Ez azért el szokott tartani pár évig. A Lynx esetében a motor és az erőátvitel nem lehet probléma, bár előbbi szerintem szintén új konstrukció lehet, de a Renk váltó már egy ideje működik a Pumában.
Az ausztrálok csak 22-re fejezik be a teszteket, ami alapján majd döntenek. Mi ekkor már a 46 németben sorozatgyártott példányaink első darabjait állítanánk rendszerbe.
Emiatt, és amiatt, hogy nem az ausztrál konfigot vesszük, - bár szerintem baromira egyformák lesznek, - kellene a magyar prototípus, a gyári tesztekkel, majd valami előszériás darab, ami az MH által lenne tesztelve. A hibák kijavítását és ellenőrzését követően lehet kezdeni a sorozatgyártást. Nagyon meg kell hajlítani a tér-idő kontiniumot, hogy ez sikerüljön, szerintem.
Ez nem egy balta, hogy "majd biztos jó lesz, sose vót gond, kezdjétek a gyártást...."
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and Pogány

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján.
5.56, 7.62, 30, 120.
Tényleg ez a jövő???
Vagy inkább kifutó technológiai generáció utolsó, legfejlettebb változatai ezek???
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
:confused:
Minek majd később, jóval drágábban upgradelni, ha már ma megtehetnénk, hogy erősebb fegyverzettet vehetünk?
Van baj rendesen...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Az egy nagyon nagy gond, és a KMW szerződésünk tapasztalatai ezt tökéletesen alátámasztják, hogy a hadiiparban jelenleg nincs nagy szériás sorozatgyártás. Még lőszerből sem!
Mindent egyedi rendelésre, egyedi alvállalkozói szerződések megkötésével, a gyártási folyamat újraszervezésével csinálnak. Például egy KMW vagy RM gyár csak addig alkalmaz hegesztőket amíg van munka. Ha nincs, szép csendben leépít, a szakik elmennek, jobb esetben más területre kerülnek.
Raktári készleteket nem tárolnak alkatrészekből, mert minden nagyon drága, minek állna benn a pénzük, meg még tárolják is. Annyi alkatrészt rendelnek, ami egy szerződésben van. Semmi többet. Ezért szeretik hangsúlyozni hogy supporttal (alkatrész készlettel) kötöttek egy szerződést.
Olyan ez, mint a Rolls-Royce, kézzel készül, egyedileg, rendelésre. Emiatt is kapjuk olyan későn a Leopard 2A7 és Pzh 2000 lövegeinket. (Meg szerintem amiatt is mert későn akarunk fizetni, elnyújtjuk a folyamatot).
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 554
14 437
113
A Rheinmetall kommüniké egyértelműen fogalmaz:
Lance torony, 30 mm gá.
Csak tudják, hogy mit írtak alá.

Így, ebben a formában ez a beszerzés egy digitális ócskavas.
Ahogy a H225M, H145M is az.

A Caracal szerintem nagyon is jó választás. A kisgép a felszereltségtől függ - én mondjuk a Dauphin-t választottam volna helyette.
 
S

speziale

Guest
Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján.
5.56, 7.62, 30, 120.
Tényleg ez a jövő???
Vagy inkább kifutó technológiai generáció utolsó, legfejlettebb változatai ezek???
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
:confused:
Minek majd később, jóval drágábban upgradelni, ha már ma megtehetnénk, hogy erősebb fegyverzettet vehetünk?

a válasz egyszerű: nem tudunk jelenleg erősebbet venni...az a helyzet, hogy az RM mindent is ígér, de Wotan 35 mm-t nincs gyártásban...nem véletlen, hogy az aussik-nak is mk-30-al rakták össze a kf41-et...

még egy dolgot kiemelnék: a jelenlegi mk30 gázhajtású, míg a wotan elektromos...szóval az átfegyverzés messze nem annyi lesz, hogy kikap a régi ágyú és berak az új...

egyébként meg csak egy érdekesség:

https://asianmilitaryreview.com/2019/06/ifv-armament-evolution/

a cikkből kiemelném ezt a mondatot:

A Rheinmetall spokesman explained that “both its Puma and Lynx IFVs and LANCE turrets use either the 30mm MK-30/2ABM, or 30mm, or more recently developed 35mm Wotan rounds.