Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján.
5.56, 7.62, 30, 120.
Tényleg ez a jövő???
Vagy inkább kifutó technológiai generáció utolsó, legfejlettebb változatai ezek???
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
Minek majd később, jóval drágábban upgradelni, ha már ma megtehetnénk, hogy erősebb fegyverzettet vehetünk?
"Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján: 5.56, 7.62, 30, 120"
--> Azért mert jelenleg CSAK ezek vannak, Más még látóhatáron sincs. Egyedül a 30 --> 35 -öt tartom valamennyire relevánsnak, de én ezügyben sem érzem 100% lefutottnak a dolgot a nyilatkozat ellenére sem. Majd a 3 db ausztrál protót nézzük meg (a cseh nem releváns, mert Ők mindenképpen csak a 30 mm -essel érdekli Őket),
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
--> Egyik sem létezik (a 35 -öt vegyük ki egy kicsit). SEHOL. Majd valahol egy távoli jövőben és egy távoli galaxisban - ESETLEG.
Egyfelől az indulatot sem értem teljesen. Szögezzük le, ha valamit a "jövő technikájából" úgy rendszeresítünk (bevállalva a mostani irgalmatlan többletköltséget is), hogy azt csak évtizedek múlva, vagy soha, vagy egy teljesen mást helyette vezetnek be akkor akkorát sz@punk, mint a torkos bors.
Egy két dolgot emeljünk ki:
-
gépkarabély/SAW: 5.56x45 NATO, 7.62x51 NATO - mi legyen helyette? 6.8x43 SPC? WTF?
Sehol nincs. Tervben sem. Kb. 30 éven belül szerintem még komolyabban gondolkodni sem fognak rajta. Nemcsak USA miatt - hanem gondold át a teljes NATO -t. Ilyet még a CZ se gyárt (ez azért nem teljesen elhanyagolható). Avagy maradtunk volna még pár évtizedet a negyven éves AK deriváltakon? A mostani CZ Bren 2 fegyók hülyére pofoznak bármilyen 7,62x39 jelenleg rendelkezésre álló AMD-65 vagy AK-63D -nket ... Ez jó döntés volt, meg kellett lépni - és ha mondjuk 50 év múlva le kellene váltani akkor egy nagy levegő és leváltjuk. 6.8x43 SPC -re vagy bármi másra amit akkorra kitalálnak.
-
gépágyú: a 35 mm -ert most kivenném a képből - ezen ment az agonizáció 21 oldalakon keresztül - én is írtam sokat. Marad a sokat emlegetett 50/57/76 . Ezek mindegyikére igaz, hogy sehol nincs. IFV/APC -vel kapcsolatosan továbbra sem érdekelnek a haditengerészeti ágyúk ...
Egyelőre maradjunk annyiben, hogy ha az amcsik 10 éven belül kitalálják, hogy az OMFV -be az 50 -es kell és le is gyártják és ez EU -ban is terjed, akkor cseréljük (most járunk 15-20 évnél - legjobb forgatókönyvnél). És, ha más terjed el? Mondjuk az 57 -es 20 év múlva? Akkor így jártunk és kidobtunk csiliárdot az ablakon (az addigi semmivel nem kompatibilis üzemeltetéssel, meg az újra átfegyverzéssel)?
-
MBT löveg: 130 mm. Ez majd 5 év múlva lesz.
Vagy nem . Azaz ezzel nem tudtunk volna tervezni a Leo 2 -eseket - amik így is még 5 év amire bejönnek. Maradtunk volna 10 évet a T-72 -eseken? Aztán mire is tervezi ezt az RM? Arra, hogy újabb Leo 2/Challenger 2 (ez mondjuk biztos nem lesz már - bár eredetileg pont Nekik szánta az RM ...)/Leclerc üzemeltetőknek modernizációra, akik az EMBT -t nem akarják/tudják meglépni hirtelen. Csingiling - ezek nem mi leszünk a "célcsoport"? Aránylag kevés, de modern vassal? Egy raklap rendszeresített RM cuccal meg RM gyárral - vajon nem kapnánk értelmezhető ajánlatot?
Ne felejtsük el: ezt az egész 130 mm -es "hókuszpókuszt" zárójelbe fogja tenni a 15 év múlva érkező 140mm/157mm -es EMBT illetve az új Armata. Akkor most a Te logikád alapján vártunk volna 5-10 évet egy
már elavult 130 mm -es NATO szabványra (ami ráadásul tök egyedi és senki nem használja)?
Lance 2.0 és 30/35 mm gpá. téma. Pont ma is írtam:
- RM Lynx weboldalon már a KF41/Lance 2.0 van csak - egyetlen választható opció: 35 mm Wotan,
- RM gépágyús weboldala: a 30 mm -es MK30/2 gpá. nál már nincs ott a Lynx, mint lehetséges opció. Csak Puma -hoz Lance toronyhoz.
Továbbá világosan leírva, hogy van/lesz Lance 2.0 -hoz Wotan 35 mm ...
Ausztrál IFV tenderen is emlegetik már Lynx -hez a 35 mm -ert. A kérésem csak annyi volt várjuk meg már azt a rohadt ausztrál 3 db protót novemberben. Én addig nem érzem lefutottnak a dolgot.