[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 322
46 049
113
Nem, nem, sajna nem így van. Nem teszteltek még semmit, mert az ausztrál protók még nincsenek kész. Ősszel kell átadni a kenguruknak, és jövőre kezdődik a teszt.
Ezt ugye nem gondolod komolyan?
Te most olyan nyeretlen 2 évesnek nézed a németeket, hogy az ausztrál állammal fogják elvégeztetni a prototípus tesztelést?
Na ne már! :rolleyes:
Úgy gondolod, hogy a odaállnak saját tesztelés, és kipróbálás nélkül a kenguruk elé, hogy na itt van la. Ha valami nem jó szóljatok!
Ezek nem gyártói tesztelések, hanem már vásárlói tartóssági, és funkcionális próbák. Valamint valószínűleg roncsolni is fogják őket.
Ezeknek már szériapéldányoknak kell lennie (vagy azokkal megegyezőnek, még ha manufakturában is készülnek) , mert ha nem akkor jogosan reklamálnak majd az ausztrálok, ha nem azt kapják a megrendelés után.
Az A400M-ről tudok csak nyilatkozni, és ott a szériában elkészült gépeket is alaposan tesztelik, berepülik, majd miután a gyári meo elengedte, a vevő szakemberei is átveszik egy 2 napos teszt (és újabb ellenörző repülés) keretében.
AZ analógia nem teljes, mert ez egy gyártmány ellenőrzés lesz. Az ausztráloknál meg ezt kiegészíti egy konstrukciós ellenőrzés. De ott már nincs javítási áttervezési lehetőség. Ott minden nagyobb hiba bukással jár.
Ezért kapták az 1 évet, hogy addigra már ne legyenek hibák. Az ausztrálok meg ezt fogják ellenőrizni.
A prototípus az volt, ami elment roadshowzni, ezek már kész példányok.
 
W

Wilson

Guest
A Rheinmetall kommüniké egyértelműen fogalmaz:
Lance torony, 30 mm gá.
Csak tudják, hogy mit írtak alá.

Így, ebben a formában ez a beszerzés egy digitális ócskavas.
Ahogy a H225M, H145M is az.

Linkeltem a cseh ifv tender szempont rendszerének magyarázatát érdemes elolvasni:).Ezenkívűl szintén Rheinmetall közlemény egy kaliber váltáshoz nem kell átalakítani a tornyot ha a kedves megrendelő le akarja cserélni a 30mm g.á egy 35 mm gépágyúra azt gond nélkül egyszerűen meg lehet csinálni.
Abszolút nem bántásként vagy kötekedésként kérdezem de ezt a digitális ócskavasat alátudod támasztani bármilyen ténnyel csak mert én teljesen máshogy látom:)
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
A Rheinmetall spokesman explained that “both its Puma and Lynx IFVs and LANCE turrets use either the 30mm MK-30/2ABM, or 30mm, or more recently developed 35mm Wotan rounds.
A szóvivő mondhat bármit, ő egy kommunikációs "szakember".
Majd ha hivatalos helyen látom leírva azt, hogy a Lance torony tudja a 35-öst, akkor elhiszem.
De akkor sem a sima Lance-t venném, hanem a 2.0-át
 
S

speziale

Guest
A szóvivő mondhat bármit, ő egy kommunikációs "szakember".
Majd ha hivatalos helyen látom leírva azt, hogy a Lance torony tudja a 35-öst, akkor elhiszem.
De akkor sem a sima Lance-t venném, hanem a 2.0-át

Félre értetettél...nem véletlen a Pumát vastagítottam ki...csak mert az itt a legnagyobb érv a lynx mellett, hogy azt milyen könnyen át lehet fegyverezni
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Most hogy túl vagyunk a kezdeti eufórián, elmondhatjuk hogy az új eszközök beszerzésének a kommunikációja még mindig elégtelen? A gyárról és a gyártásról most megtudtunk néhány dolgot, de magáról az eszközről megint semmit...
De megtudtunk. A németektől persze :D
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Elavult, sok évtizedes, 40-60-70 éves NATO szabványok alapján.
5.56, 7.62, 30, 120.
Tényleg ez a jövő???
Vagy inkább kifutó technológiai generáció utolsó, legfejlettebb változatai ezek???
Nem inkább: 6.8, 8.6 NM, 35/50, 130 ???
:confused:
Minek majd később, jóval drágábban upgradelni, ha már ma megtehetnénk, hogy erősebb fegyverzettet vehetünk?
Jó,tudod mit? Akkor kérek tőled egy 100%-ig hiteles forrást,hogy melyik NATO tag esetében standardok már most,vagy lesznek minden kétséget kizárólag a jövőben az álltalad megadott kaliberek! Az,hogy egy kb. 30 éves szolgálat alatt,aminek a Lynx most elébe néz,a fegyverzet fejlődni fog,nagyobb kaliberű gépágyúk kerülnek majd az IFV-kre ez elég egyértelmű,de nem jövőre,és nem is 2 év múlva. A Lynx-re költeni kell majd,és modernizálni is kell majd az életciklusa során,de maga az egész koncepció erre épül,hogy ezt a lehető legegyszerűbben lehessen majd kivitelezni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 322
46 049
113
Az egy nagyon nagy gond, és a KMW szerződésünk tapasztalatai ezt tökéletesen alátámasztják, hogy a hadiiparban jelenleg nincs nagy szériás sorozatgyártás. Még lőszerből sem!
Mindent egyedi rendelésre, egyedi alvállalkozói szerződések megkötésével, a gyártási folyamat újraszervezésével csinálnak. Például egy KMW vagy RM gyár csak addig alkalmaz hegesztőket amíg van munka. Ha nincs, szép csendben leépít, a szakik elmennek, jobb esetben más területre kerülnek.
Raktári készleteket nem tárolnak alkatrészekből, mert minden nagyon drága, minek állna benn a pénzük, meg még tárolják is. Annyi alkatrészt rendelnek, ami egy szerződésben van. Semmi többet. Ezért szeretik hangsúlyozni hogy supporttal (alkatrész készlettel) kötöttek egy szerződést.
Olyan ez, mint a Rolls-Royce, kézzel készül, egyedileg, rendelésre. Emiatt is kapjuk olyan későn a Leopard 2A7 és Pzh 2000 lövegeinket. (Meg szerintem amiatt is mert későn akarunk fizetni, elnyújtjuk a folyamatot).
Ne felejtsd el, hogy a RM folyamatosan tolja ki magából a Boxereket, amivel elég komoly hasonlóságot mutatnak a fő rendszerei.
Különben rájöttem, hogy tényleg nem véletlen az a megfogalmazás, hogy a 2 Batch már a mi igényink szerint a saját gyárban készül.
Ezek szerint az első német batch egy vanilla lesz, ami gyorsan megvan, és nagyban hasonlítania kell az ausztrál és a cseh tenderes gépekre.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
S

speziale

Guest
Linkeltem a cseh ifv tender szempont rendszerének magyarázatát érdemes elolvasni:).Ezenkívűl szintén Rheinmetall közlemény egy kaliber váltáshoz nem kell átalakítani a tornyot ha a kedves megrendelő le akarja cserélni a 30mm g.á egy 35 mm gépágyúra azt gond nélkül egyszerűen meg lehet csinálni.
Abszolút nem bántásként vagy kötekedésként kérdezem de ezt a digitális ócskavasat alátudod támasztani bármilyen ténnyel csak mert én teljesen máshogy látom:)

Abszolút nem bántásként de nem lehetne 1 percre elengedni az RM marketing dumáját?
a jelenlegi MK-30 gázhajtású...a wotan elektromos..."kicsit" eltérő az ágyúk felépítése meg a segédberendezéseik...ez az átfegyverzés közel sem annyi lesz, hogy régi ágyú kikap/új berak

A cseh cikkeket meg szerintem mint értékelhető forrást el lehet felejteni, mert a legtöbb csak annak magyarázására szolgál, hogy miért kell újra kiírni az ifv tendert módosított követelményekkel, amin a részletes teszten indult győztes konstrukció nem tud részt venni
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Linkeltem a cseh ifv tender szempont rendszerének magyarázatát érdemes elolvasni:).Ezenkívűl szintén Rheinmetall közlemény egy kaliber váltáshoz nem kell átalakítani a tornyot ha a kedves megrendelő le akarja cserélni a 30mm g.á egy 35 mm gépágyúra azt gond nélkül egyszerűen meg lehet csinálni.
Abszolút nem bántásként vagy kötekedésként kérdezem de ezt a digitális ócskavasat alátudod támasztani bármilyen ténnyel csak mert én teljesen máshogy látom:)
Elolvastam. Hogy az ő pandúrjukon mi van, ki nem sz@rja le?
Ez legyen az ő gondjuk.
A "digitális ócskavas" definíciója a következő:
Mindenfajta kütyükkel, kijelzőkkel, érzékelő- és kommunikációs és adattovábbító eszközökkel teleaggatott fegyverrendszer, amely azonban hatástalan fegyverzettel van ellátva, így alapvető feladatát a ráköltött brutális összegek ellenére nem, vagy csak korlátozottan tudja ellátni. Szinonímája a parasztvakítás.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Elolvastam. Hogy az ő pandúrjukon mi van, ki nem sz@rja le?
Ez legyen az ő gondjuk.
A "digitális ócskavas" definíciója a következő:
Mindenfajta kütyükkel, kijelzőkkel, érzékelő- és kommunikációs és adattovábbító eszközökkel teleaggatott fegyverrendszer, amely azonban hatástalan fegyverzettel van ellátva, így alapvető feladatát a ráköltött brutális összegek ellenére nem, vagy csak korlátozottan tudja ellátni. Szinonímája a parasztvakítás.
Jóistenem gyere le! :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and endre

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 952
6 989
113
azért szeretném tudni hogy milyen logikai eszmefuttatással lehet alátámasztani hogy a KF-41-re miért Lance 1-et rendeltünk

Lance 2.0 létezik s ezzel tervezték a KF-41-et
mind a Lance 1be és 2.0ba belefér a általunk rendelt 30mm-es gépágyú
Lance 1-nek vékonyabb a páncélzata s csak egy ATGM konténerrel létezett eddig.
mindkettő lehet emberes meg RC

ezenkívül van:
felületes press realease(mindkét Lance torony, Lance torony)
31-es(Lance 1) és 41-es makett létezik (mi 41-est kaptunk,Lance 2.0 toronnyal)
mh videó anyaga(KF41-Lance 2,0)
random képek

Most ezért pánikolni s kardot törni hogy egy kép és egy szó miatt biztos Lance 1o_O
 
S

speziale

Guest
azért szeretném tudni hogy milyen logikai eszmefuttatással lehet alátámasztani hogy a KF-41-re miért Lance 1-et rendeltünk

Lance 2.0 létezik s ezzel tervezték a KF-41-et
mind a Lance 1be és 2.0ba belefér a általunk rendelt 30mm-es gépágyú
Lance 1-nek vékonyabb a páncélzata s csak egy ATGM konténerrel létezett eddig.
mindkettő lehet emberes meg RC

ezenkívül van:
felületes press realease(mindkét Lance torony, Lance torony)
31-es(Lance 1) és 41-es makett létezik (mi 41-est kaptunk,Lance 2.0 toronnyal)
mh videó anyaga(KF41-Lance 2,0)
random képek

Most ezért pánikolni s kardot törni hogy egy kép és egy szó miatt biztos Lance 1o_O

Már amennyiben létezőnek lehet tekinteni egy olyan tornyot amiből 1-2 proto példány van...következésképpen a lance 2-ből nem létezik RC verzió...
de ha már itt tartunk a sima lance-ből is csak papíron, ugyanis az eddigi egyetlen megrendelője, Ausztrália, emberes tornyot vett
 
W

Wilson

Guest
. Például egy KMW vagy RM gyár csak addig alkalmaz hegesztőket amíg van munka. Ha nincs, szép csendben leépít, a szakik elmennek, jobb esetben más területre kerülnek.

Na ez érdekes az egyik ismerősöm az RM egyik beszállítójánál dolgozik de ő ezzel kapcsolatban teljesen mást mondott nekem.Történetesen azt,hogy a KMW híres arról.hogy megbecsüli a dolgozóit a drága pénzen betanított nem egyszer speciális tudással rendelkező szakmunkásait (és ebbe nagyon is beletartoznak a hegesztők is) eszük ágában sincs kirúgni,ugyanis még Németországban sem találni minden bokorban olyan hegesztőket amelyek értenek pl egy Panzerhaubitze 2000 hegesztéséhez.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 678
12 475
113
Elolvastam. Hogy az ő pandúrjukon mi van, ki nem sz@rja le?
Ez legyen az ő gondjuk.
A "digitális ócskavas" definíciója a következő:
Mindenfajta kütyükkel, kijelzőkkel, érzékelő- és kommunikációs és adattovábbító eszközökkel teleaggatott fegyverrendszer, amely azonban hatástalan fegyverzettel van ellátva, így alapvető feladatát a ráköltött brutális összegek ellenére nem, vagy csak korlátozottan tudja ellátni. Szinonímája a parasztvakítás.
Összevetnéd kérlek a lehetséges leküzdendő célokkal a 30mm-es RM gá. képességeit? Csak hogy láthassuk a hatástalanság mibenlétét.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 952
6 989
113
Már amennyiben létezőnek lehet tekinteni egy olyan tornyot amiből 1-2 proto példány van...következésképpen a lance 2-ből nem létezik RC verzió...
de ha már itt tartunk a sima lance-ből is csak papíron, ugyanis az eddigi egyetlen megrendelője, Ausztrália, emberes tornyot vett
hát.. a KF-41el se lehet dunát rekeszteni(mennyiségileg)
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Jó,tudod mit? Akkor kérek tőled egy 100%-ig hiteles forrást,hogy melyik NATO tag esetében standardok már most,vagy lesznek minden kétséget kizárólag a jövőben az álltalad megadott kaliberek! Az,hogy egy kb. 30 éves szolgálat alatt,aminek a Lynx most elébe néz,a fegyverzet fejlődni fog,nagyobb kaliberű gépágyúk kerülnek majd az IFV-kre ez elég egyértelmű,de nem jövőre,és nem is 2 év múlva. A Lynx-re költeni kell majd,és modernizálni is kell majd az életciklusa során,de maga az egész koncepció erre épül,hogy ezt a lehető legegyszerűbben lehessen majd kivitelezni.
Csak azért mert új vagy:
6.8 - új US ARMY űrméret, M1168 kód alatt szabványosítva, Fegyvertesztek jelenleg zajlanak, 2023-tól sorozatgyártás.
8.6 Norma Magnum - US SOCOM rendszeresítette, már megkapták az első példányokat az MG338 géppuskából
35 - a fél világ rendszeresítette. Igaz, nem új, de még alkalmas űrméret. Az Rh 503 milikaliber gépágyúval lenne az igazi.
A 30 mm már nem alkalmas.
130 - pár hete állapodtak meg a németek és a franciák, hogy ez lesz az új eu harckocsi lövege.

A forrásokra keress rá magad, nincs időm minden értetlennek külön 20 percet áldoznom az életemből!
 
  • Tetszik
Reactions: speziale