[HUN] NASAMS

Ez ebben a formában nettó túlzás. Mekkora a Patriot HMZ-je? Meg a korlátozott tűzív? Milyen változatot is vettek a románok?

Teljesen mindegy - a jelenlegi (környékbeli) állapotokat figyelembe véve az egy A2/AD eszköz a légierőt tekintve, annak hiányos képességei miatt. Én a dolgot ennek relációjában tekintem, így a felsorolt paraméterek mindenképpen jelentős veszedelemként értelmezhetőek.
Nyilván a románok a stratégia kialakítása közben pontosan tudják, mit lehet ezek ellen használni (hasamra ütök - ha megkerülöd, tudják merre érdemes, annak útjába telepítenek mást, vadászjárőrt, amin szívsz, mert ők tele tankal várnak, stb...), de a képességei miatt mindenképpen egy 12 gépes flotta számára egy majdhogynem betonfal - mert ha csak erre leperecel a gépek fele (úgy, hogy millió dolguk lenne még), lényegében döntő eszköz. A Gripenek pedig szintén nem állnak a lehetőségeik csúcsán, így a Patriot hasonló nem csúcs állapotban is nagy gáz (és ha van eszük az elérhetőc csúcsot veszik - na akkor pedig nagy a szar).

Mondjuk egyébként akkor a NASAMS esetén, ha ezt gondolod, az meg a románt teszi sokkal jobban. Mert az nem központi rávezető állomásos. A Patriot esetén, ha sugároz, azért a Gripen kb. tudja hol van a rakéta és meddig ér a karja. A NASAMS esetén a román gépeknek kb. lövésük nincs.

Egyetértek. A NASAMS szuper eszköz, esetükben ugyan ez visszafelé - lényegében ez a konfliktus scenario kicsiben az, ami miatt az USAF stealth eszközöket kezdett fejleszteni (a rohadt potens Szovjet légvédelem miatt). A NASAMS és a Patriot (meg a kínai fenetudja mi) egyszerűen emeltek a légvédelmi szinten egyet, amit ha a légierők nem követnek, pofáraesés lesz a vége. Vagyis a légvédelem most így minőségi lépéselőnyt nyert mindkét oldalon. (Ráadásul ez 2 in 1, mert az ezzel valamit kezdeni képes légi eszköz az ATACAMS problémát is countereli)
Erre gondoltam.

• Tetszik
Reactions: alfa74 and Pogány
Teljesen mindegy - a jelenlegi (környékbeli) állapotokat figyelembe véve az egy A2/AD eszköz a légierőt tekintve, annak hiányos képességei miatt. Én a dolgot ennek relációjában tekintem, így a felsorolt paraméterek mindenképpen jelentős veszedelemként értelmezhetőek.
Nyilván a románok a stratégia kialakítása közben pontosan tudják, mit lehet ezek ellen használni (hasamra ütök - ha megkerülöd, tudják merre érdemes, annak útjába telepítenek mást, vadászjárőrt, amin szívsz, mert ők tele tankal várnak, stb...), de a képességei miatt mindenképpen egy 12 gépes flotta számára egy majdhogynem betonfal - mert ha csak erre leperecel a gépek fele (úgy, hogy millió dolguk lenne még), lényegében döntő eszköz. A Gripenek pedig szintén nem állnak a lehetőségeik csúcsán, így a Patriot hasonló nem csúcs állapotban is nagy gáz (és ha van eszük az elérhetőc csúcsot veszik - na akkor pedig nagy a szar).

Egyetértek. A NASAMS szuper eszköz, esetükben ugyan ez visszafelé - lényegében ez a konfliktus scenario kicsiben az, ami miatt az USAF stealth eszközöket kezdett fejleszteni (a rohadt potens Szovjet légvédelem miatt). A NASAMS és a Patriot (meg a kínai fenetudja mi) egyszerűen emeltek a légvédelmi szinten egyet, amit ha a légierők nem követnek, pofáraesés lesz a vége. Vagyis a légvédelem most így minőségi lépéselőnyt nyert mindkét oldalon. (Ráadásul ez 2 in 1, mert az ezzel valamit kezdeni képes légi eszköz az ATACAMS problémát is countereli)
Erre gondoltam.
Ha meg a muholdunk regionalisan kepes lessz zavarni a gps jeleket :p bukjak az atacams ukat meg nagyon sok minden mast. Tehat mi kerulunk hatalmas lepeselonybe :p es azt nem egyszeru lepuffantani.

A célkoordinátákat veszi az ATACMS és max. annyit sugároz vissza, hogy "OK", meg ha odaér valahova, akkor azt hogy "ott vagyok".
Sok szerencsét ez alapján a beméregetéshez.
Ha csak ennyi kommunikáció lenne a csapatok és a vezérkar között akkor nem lenne értelme a SIGINT nek.
De mint látjuk a valóságban van értelme, sőt mindenki stratégiai képességként tekint rá.

Szerintem messze nem ennyi kommunikáció kell ahhoz hogy kilőjenek egy ATACMS rakétát.

A NASAM esetén az indítók helye a kulcs.
...meg a radaroké meg a parancsnoki kabiné.

A parancsnoki kabinból jön a tűzparancs, a radarok meg felderítik a célt és MCG t adnak a rakétáknak.
Lehet játszani a radarokkal hogy csak rövid időre kapcsol be egy-egy radar aztán fut, de ami épp üzemel az felderíthető és ezért támadható is. (igen, tudom hogy a támadó nem biztos hogy tudja hol vannak az indítók és ezért nehéz eldònteni hol van a stand-off távolság széle)

Levegőben rakiskat lelövöldözni szerintem egy hibás koncepció, vagy csak kényszer (pl. a tengeren, a távolságok miatt).
Akkor viszont mégis az indítót kéne támadni, vagy legalább kényszerpályára küldeni, minimális indítási ablakot biztosítani nekik. erre meg a legjobb a légierő/légifölény.
Viszont a szerb FK-3 és a román Patriot kb. zárójelbe is tette a magyar légierőt, mivel sem tisztességes EW, sem SEAD/DEAD képessége nincs. Meg amúgy is kicsi és túlterhelt feladatokat tekintve jelenleg.

Tulajdonképpen ezek ellen (és az egész feladatkörre) a levegőben jelenleg az F-35 az egyetlen elérhető counter Magyarország számára - majd valamikor, egyelőre huszadrangú annak a beszerzése. Amíg abból nincs egy század, a fenyegetés nem kezelhető kielégítően. Max saját hasonló raksi tüzérséggel.
Addig meg max. mégis marad az ABM, az meg ugye egyrészt állati drága, másrészt nem valami hatékony (mivel csak a raksit szedi le X% eséllyel, az indítót nem iktatja ki) - vagyis ott tartunk, ahol az USAF vagy a RuAF - nekik is a legnagyobb gondjuk a BM-ek leküzdése, költenek is rá vagyonokat.

Viszont basszus!!! Lógok ezen a fórumon régóta - pár éve még max az ment, hogy hány rozzant vasat lehet beindítani valamiféle becsületbeli (jelképes) ellenállásra, ha támadás ér - ma meg a legmagasabb szintű hadviselések lehetőségéről megy a vita elképesztő eszközökkel, melyek pár éve nedves álmok lette volna (ma meg be vannak szerezve)... azért ez baba nagyon :D
Én is nagyon örülök ezeknek a híreknek, pláne hogy eddig ha ilyenek jöttek szóba mindig más nemzetek fejlesztéseiről volt szó, most meg kis hazánk hadereje erősödik modern eszközökkel! Alapvetően a levegőben lelőtt rakétákban azért látok némi fantáziát, ami a probléma szerintem maga az ár! Csak az Izraeli példát tudom hozni a Vaskupolát, a palesztin Kasszám-rakéták házilag készített olcsó eszközök, míg a lelövésükre szolgáló Tamir méregdrága! De nyilván az éves 9%-os GDP haderőre miatt ez nekik nem jelent problémát! De idehaza is kellene megoldás!

Én is nagyon örülök ezeknek a híreknek, pláne hogy eddig ha ilyenek jöttek szóba mindig más nemzetek fejlesztéseiről volt szó, most meg kis hazánk hadereje erősödik modern eszközökkel! Alapvetően a levegőben lelőtt rakétákban azért látok némi fantáziát, ami a probléma szerintem maga az ár! Csak az Izraeli példát tudom hozni a Vaskupolát, a palesztin Kasszám-rakéták házilag készített olcsó eszközök, míg a lelövésükre szolgáló Tamir méregdrága! De nyilván az éves 9%-os GDP haderőre miatt ez nekik nem jelent problémát! De idehaza is kellene megoldás!
Csak azt lövik le, ami komolyabb kárt (értsd: emberi életben) okozhat. Mivel nincsenek sokan (az arabokhoz képest rettentően kevesen), ezért elsődleges cél mindenkit a lehető legjobban védeni.

• Tetszik
Reactions: Venom85
ma meg a legmagasabb szintű hadviselések lehetőségéről megy a vita elképesztő eszközökkel, melyek pár éve nedves álmok lette volna (ma meg be vannak szerezve)... azért ez baba nagyon :D

Szia,

Mik ezek az elkepeszto eszkozok, amik be vannak szerezve?

-Leo2-A4: A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes (igaz, egy 1987-es szinvonalu T-72 szintjet azert nem eri el).
-H145M: komoly minosegi elorelepes a MI-2-esekhez kepest, de a kozeleben sincs sem a 10 evvel ezelotti MI-24, sem a MI-8/17 teljesitmenyehez.
-CZ P09: hatalmas elorelepes a PA-63-hoz kepest, de tobbsegeben meg nincs beszerezve. A jelenlegi vilagszinvonaltol jelentosen elmarad (pl. CZ P10C-tol, mivel a DA/SA mukodes nehany _evtizede_ nem szamit modernnek).
-CZ BREN2: elorelepes az AK-63-hoz kepest, de tobbsegeben meg nincs beszerezve

Kimaradt valami fontos?

Bel

Szia,

-Leo2-A4: A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes (igaz, egy 1987-es szinvonalu T-72 szintjet azert nem eri el).
-H145M: komoly minosegi elorelepes a MI-2-esekhez kepest, de a kozeleben sincs sem a 10 evvel ezelotti MI-24, sem a MI-8/17 teljesitmenyehez.
-CZ P09: hatalmas elorelepes a PA-63-hoz kepest, de tobbsegeben meg nincs beszerezve. A jelenlegi vilagszinvonaltol jelentosen elmarad (pl. CZ P10C-tol, mivel a DA/SA mukodes nehany _evtizede_ nem szamit modernnek).

Kimaradt valami fontos?

Bel
For example

Leo A7+
PzH2000
Lynx
H225M
AMRAAM-ER

Szia,

Kimaradt valami fontos?

Bel
1987-es T-72B itthon soha nem volt és az Leo2A4 több szempontból is felette állt...
Mióta van FLIR tornya bármelyik Mi-24-nek? Mi-8/17-ből mennyinek is volt? Hol vannak?

For example

Leo A7+
PzH2000
Lynx
H225M
AMRAAM-ER
  • SAMOC
  • Airbus szállitók
  • Falcon szállitók
  • A lánctalpasokkal érkező hidvetők, Buffalo és Wisent technikai járművek, trélerek
  • Scorpion EVO3
  • légierőnél pl. megjelentek a Liteninghez a Rover kiegészitők
  • új busz is jó ha van,
  • meg a személygépjárművek cseréje (Suzuki)
  • Carl Gustaf se rossz ha van
meg hasonlók...
@bel kicsit alulinformált...

Csak azt lövik le, ami komolyabb kárt (értsd: emberi életben) okozhat. Mivel nincsenek sokan (az arabokhoz képest rettentően kevesen), ezért elsődleges cél mindenkit a lehető legjobban védeni.

Pontosan ráadásul a Hezbollah az izraeli hírszerzés szerint elképesztő (és folyamatosan tovább fejlesztett,modernizált) mennyiségű rakétát halmozott,fel és azt az izraeliek is elismerik,hogy nem fogják bírni anyagilag és kapacitással sem ha a Hezbollah úgy dönt,hogy nagy számú rakétával összehangolt támadást indítanak az izraeli területek ellen,ezért égető szükségük van egy sokkal kisebb fenntartási költségű rakétavédelmi rendszerre mert a meglévők iszonyatos pénzbe kerülnek a számukra.

• Tetszik
Reactions: Venom85
  • SAMOC
  • Airbus szállitók
  • Falcon szállitók
  • A lánctalpasokkal érkező hidvetők, Buffalo és Wisent technikai járművek, trélerek
  • Scorpion EVO3
  • légierőnél pl. megjelentek a Liteninghez a Rover kiegészitők
  • új busz is jó ha van,
  • meg a személygépjárművek cseréje (Suzuki)
  • Carl Gustaf se rossz ha van
meg hasonlók...
@bel kicsit alulinformált...

Sziasztok Arcas es SilvioD,

Hat igen, egyreszt ereztem en, hogy kimaradt par fontos dolog. :-(
-Carl Gustav: a meglevo RPG-7 granatokhoz kepest nagyon komoly elorelepes.
-CZ Scorpion (persze tuzeroben azert messze az AMD alatt van, de az is igaz, hogy a sokkal kisebb atutese bizonyos helyzetekben fontos elony).
-Airbus: ugyan katonai celra messze nem optimalis (pl. nincs rampaja), ezert tobb szempontbol is jobb volt az AN-26, de mas szempontokbol meg sokkal jobb nala.
-Falcon: ugyan katonai celra jobbara alkalmatlan, de van.
-Rover (errol sajnos nem tudom, hogy pontosan mi)
-Busz
-Szemelykocsi

Masreszt viszont abban a szempontbol nagyon alulinformalt vagyok, hogy ezek beszerzeserol egyaltalan nem hallottam:
-SAMOC
-A lánctalpasokkal érkező hidvetők, Buffalo és Wisent technikai járművek, trélerek
-Leo A7+
-PzH2000
-Lynx
-H225M
-AMRAAM-ER

Arrol termeszeten hallottam, hogy a kormany alairta, hogy vagy a kovetkezo, vagy a kovetkezo utani kormany be fogja ezeket szerezni; de arrol nem, hogy itt lennenek, sem arrol, hogy ki lennenek fizetve.

Bel

-CZ Scorpion (persze tuzeroben azert messze az AMD alatt van, de az is igaz, hogy a sokkal kisebb atutese bizonyos helyzetekben fontos elony).
-Airbus: ugyan katonai celra messze nem optimalis (pl. nincs rampaja), ezert tobb szempontbol is jobb volt az AN-26, de mas szempontokbol meg sokkal jobb nala.
-Busz
-Szemelykocsi

Masreszt viszont abban a szempontbol nagyon alulinformalt vagyok, hogy ezek beszerzeserol egyaltalan nem hallottam:
-SAMOC
-A lánctalpasokkal érkező hidvetők, Buffalo és Wisent technikai járművek, trélerek
-Leo A7+
-PzH2000
-Lynx
-H225M
-AMRAAM-ER

Arrol termeszeten hallottam, hogy a kormany alairta, hogy vagy a kovetkezo, vagy a kovetkezo utani kormany be fogja ezeket szerezni; de arrol nem, hogy itt lennenek, sem arrol, hogy ki lennenek fizetve.

Bel
Melegen ajánlom ezt...
A Roverről is szó esik benne.
https://htka.hu/2020/07/05/jas-39-gripen-mig-29-gondolatok-a-honvedelemrol-2020-as-kiadas/

A fizetések meg soha nem egyben történnek, hanem mérföldköveknél és nem a fizetésekről ír a sajtó, hanem arról, ami ideér. Nem előre fizetnek sokat. Szállításkor és gyártási mérföldköveknél.

Szia,

Kimaradt valami fontos?

Bel

Nem a PA-63-at váltja hanem a P9RC-t de mind1.
DA/SA,ma nagy divat a stryker elsütés de közel sem elavult a DA/SA,sőt előnye is van a Strykeressel szemben.

• Tetszik
Reactions: Ocses and Chima3ra
Leo2-A4: A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes (igaz, egy 1987-es szinvonalu T-72 szintjet azert nem eri el).

Messze ver a Leopárd 2A4 egy 1987-es T-72 harckocsit. Ebben a Leopárdban már automatizált a tűzvezetés, a digitalizátl rendszer kezelni tudta már az akkor legújabb lőszereket is. Páncélzata, titán wolfram ötvözet.

Szia,

Kimaradt valami fontos?

Bel

Hali

A többiek remekül leírták fölöttem az eszközöket, de van más is, ami nem látható, de ugyanilyen fontos - hogy van egy irány, hogy van jövő.
Végre nem arról van szó, hogy az egész bolygón kutatni kell, melyik haderő az elhanyagoltabb, mint a magyar, nem kiröhögik/szánalommal tekintenek rájuk a szar felszerelésük miatt más haderő jól ellátott katonái, hanem láthatóan elindult egy folyamat, aminek a végén a katonák vállalható eszközökkel küldhetők harcba. Nem vágóhídra, amivel a megmaradt hulladékokban küldenénk őket - ha ezt sokan nem is szeretik így leírni.

-Busz
-Szemelykocsi

-SAMOC
-Leo A7+
-PzH2000
-Lynx
-H225M
-AMRAAM-ER

Bel
Lehet ilyen kifacsart nézőpontból is nézni, értem.
Azért, ha 4 éves ciklusokkal számolunk, a következő kormány alatt minden ideér. 22-ben pedig Pzh2000 és részben a Hiúzok is.
De ha nem használtat veszel itt általában van átfutási idő.

Amiből pedig a diskurzus indult, az tagadhatatlan, hogy óriási technikai erőlépést és szemléletváltást hoz a Z2026.
Ez akár mikroszinten látszik ezen a fórumon is. Kikerülhet a sereg a lenézett operetthadsereg sztereotípiából és vonzó karriercél lehet. Nem mondom, hogy lesz, de az esély megvan rá. Tudom, ne mondja senki, ehhez versenyképes fizetéseknis kellenek. ;)

Szia,

Kimaradt valami fontos?

Bel
Mielőtt beléptél ide olvasgattal is előtte? Nagy örömünkre beindult valami. És igen jelentős fejlesztések kezdődtek meg.

Szia,

Kimaradt valami fontos?

Bel
A tipikus " a szar sem elég büdös!"

1987-es T-72B itthon soha nem volt és az Leo2A4 több szempontból is felette állt...
Mióta van FLIR tornya bármelyik Mi-24-nek? Mi-8/17-ből mennyinek is volt? Hol vannak?

Szia,

A 10 evvel ezellotti MI-24 rendelkezett (nem csak elmeletben, hanem a valosagban is) iranyitott panceltoro raketaval, most a H145M-unk NEM rendelkezik ilyen fegyverzettel (igen, tudom, talan majd egyszer 5 db fel lesz szerelve ilyennel).

A MI-8/17 kozepes, a H145M konnyu helikopter, nyilvanvalo hatranyokkal a szallito kepesseg teren az utobbi reszerol.

Bocs, elirtam, 1988-as es nem 1987-es T-72-t akartam irni!

Azzal kezdtem, hogy "A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes", tehat en is tudom, hogy a magyar honvedsegnek nincs es soha nem is volt 1988-as szinvonalu T-72-ese, sem jo szinvonalu loszere.

Az, hogy a nemet teszten elso lovesre szembol keptelen volt kiloni a Leo2A4 ezt a tipust, szamomra azt jelenti, hogy folotte allt a sokkal modernebb pancelzat miatt (es egy kicsit az automata toltesben is, de ez utobbi nem meghatarozo fontossagu). Elmeletben az 1985-os 3VBM13 loszer 2000 m-en atlagosan 560 mm atutessel epp hogy nem uti at a Leo2A4 testet szembol, kisebb tavolsagon viszont igen, mar elso talalattal is (persze tudom, hogy ez csak elmelet!).

Bel

Szia,

A 10 evvel ezellotti MI-24 rendelkezett (nem csak elmeletben, hanem a valosagban is) iranyitott panceltoro raketaval, most a H145M-unk NEM rendelkezik ilyen fegyverzettel (igen, tudom, talan majd egyszer 5 db fel lesz szerelve ilyennel).

A MI-8/17 kozepes, a H145M konnyu helikopter, nyilvanvalo hatranyokkal a szallito kepesseg teren az utobbi reszerol.

Bocs, elirtam, 1988-as es nem 1987-es T-72-t akartam irni!

Azzal kezdtem, hogy "A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes", tehat en is tudom, hogy a magyar honvedsegnek nincs es soha nem is volt 1988-as szinvonalu T-72-ese, sem jo szinvonalu loszere.

Az, hogy a nemet teszten elso lovesre szembol keptelen volt kiloni a Leo2A4 ezt a tipust, szamomra azt jelenti, hogy folotte allt a sokkal modernebb pancelzat miatt (es egy kicsit az automata toltesben is, de ez utobbi nem meghatarozo fontossagu). Elmeletben az 1985-os 3VBM13 loszer 2000 m-en atlagosan 560 mm atutessel epp hogy nem uti at a Leo2A4 testet szembol, kisebb tavolsagon viszont igen, mar elso talalattal is (persze tudom, hogy ez csak elmelet!).

Bel

T-72B-t 85-től gyártottak,de ez igazaból teljesen mellékes mert a Leopard 2A4 annál is sokkal jobb harckocsi.Az első szériás T-72B3 van kb azon a szinten mint a Leopard 2A4.

Mi üt át 530mm-t?Eszednél vagy?Annyit a 3BM32 sem üt át 2000 méteren...

• Tetszik
Reactions: endre and honved