Ez ebben a formában nettó túlzás. Mekkora a Patriot HMZ-je? Meg a korlátozott tűzív? Milyen változatot is vettek a románok?
Teljesen mindegy - a jelenlegi (környékbeli) állapotokat figyelembe véve az egy A2/AD eszköz a légierőt tekintve, annak hiányos képességei miatt. Én a dolgot ennek relációjában tekintem, így a felsorolt paraméterek mindenképpen jelentős veszedelemként értelmezhetőek.
Nyilván a románok a stratégia kialakítása közben pontosan tudják, mit lehet ezek ellen használni (hasamra ütök - ha megkerülöd, tudják merre érdemes, annak útjába telepítenek mást, vadászjárőrt, amin szívsz, mert ők tele tankal várnak, stb...), de a képességei miatt mindenképpen egy 12 gépes flotta számára egy majdhogynem betonfal - mert ha csak erre leperecel a gépek fele (úgy, hogy millió dolguk lenne még), lényegében döntő eszköz. A Gripenek pedig szintén nem állnak a lehetőségeik csúcsán, így a Patriot hasonló nem csúcs állapotban is nagy gáz (és ha van eszük az elérhetőc csúcsot veszik - na akkor pedig nagy a szar).
Mondjuk egyébként akkor a NASAMS esetén, ha ezt gondolod, az meg a románt teszi sokkal jobban. Mert az nem központi rávezető állomásos. A Patriot esetén, ha sugároz, azért a Gripen kb. tudja hol van a rakéta és meddig ér a karja. A NASAMS esetén a román gépeknek kb. lövésük nincs.
Egyetértek. A NASAMS szuper eszköz, esetükben ugyan ez visszafelé - lényegében ez a konfliktus scenario kicsiben az, ami miatt az USAF stealth eszközöket kezdett fejleszteni (a rohadt potens Szovjet légvédelem miatt). A NASAMS és a Patriot (meg a kínai fenetudja mi) egyszerűen emeltek a légvédelmi szinten egyet, amit ha a légierők nem követnek, pofáraesés lesz a vége. Vagyis a légvédelem most így minőségi lépéselőnyt nyert mindkét oldalon. (Ráadásul ez 2 in 1, mert az ezzel valamit kezdeni képes légi eszköz az ATACAMS problémát is countereli)
Erre gondoltam.

bukjak az atacams ukat meg nagyon sok minden mast. Tehat mi kerulunk hatalmas lepeselonybe
 bukjak az atacams ukat meg nagyon sok minden mast. Tehat mi kerulunk hatalmas lepeselonybe