Ez ebben a formában nettó túlzás. Mekkora a Patriot HMZ-je? Meg a korlátozott tűzív? Milyen változatot is vettek a románok?
Teljesen mindegy - a jelenlegi (környékbeli) állapotokat figyelembe véve az egy A2/AD eszköz a légierőt tekintve, annak hiányos képességei miatt. Én a dolgot ennek relációjában tekintem, így a felsorolt paraméterek mindenképpen jelentős veszedelemként értelmezhetőek.
Nyilván a románok a stratégia kialakítása közben pontosan tudják, mit lehet ezek ellen használni (hasamra ütök - ha megkerülöd, tudják merre érdemes, annak útjába telepítenek mást, vadászjárőrt, amin szívsz, mert ők tele tankal várnak, stb...), de a képességei miatt mindenképpen egy 12 gépes flotta számára egy majdhogynem betonfal - mert ha csak erre leperecel a gépek fele (úgy, hogy millió dolguk lenne még), lényegében döntő eszköz. A Gripenek pedig szintén nem állnak a lehetőségeik csúcsán, így a Patriot hasonló nem csúcs állapotban is nagy gáz (és ha van eszük az elérhetőc csúcsot veszik - na akkor pedig nagy a szar).
Mondjuk egyébként akkor a NASAMS esetén, ha ezt gondolod, az meg a románt teszi sokkal jobban. Mert az nem központi rávezető állomásos. A Patriot esetén, ha sugároz, azért a Gripen kb. tudja hol van a rakéta és meddig ér a karja. A NASAMS esetén a román gépeknek kb. lövésük nincs.
Egyetértek. A NASAMS szuper eszköz, esetükben ugyan ez visszafelé - lényegében ez a konfliktus scenario kicsiben az, ami miatt az USAF stealth eszközöket kezdett fejleszteni (a rohadt potens Szovjet légvédelem miatt). A NASAMS és a Patriot (meg a kínai fenetudja mi) egyszerűen emeltek a légvédelmi szinten egyet, amit ha a légierők nem követnek, pofáraesés lesz a vége. Vagyis a légvédelem most így minőségi lépéselőnyt nyert mindkét oldalon. (Ráadásul ez 2 in 1, mert az ezzel valamit kezdeni képes légi eszköz az ATACAMS problémát is countereli)
Erre gondoltam.