Ezt hogy gondoltad?
Ennek a közös rakétahasználatnak (Gripen-NASAMS) az az egy értelme van, hogy a jelenelg korosodó 40db-ot szépen fel lehet tenni a dobozokba, és elvannak még egy darabig. Vagy a következő Tobruk Legacy alatt ellődözzük egy részét.
Tudtommal a jelenlegi rakátáink C5-ösök, a vadi új C7/C8-asoknál jóval kisebb hatótávval. Ez földről indítva sokszorosan előjön. Kérdés, hogy van-e értelme ezek után földről indítani? Hacsak nem "tréfából".
Tehát lehet itt a rakétákat forgatni, de nem biztos, hogy megéri. Én abban szinte 100%-ig biztos vagyok, hogy minden alkalommal újra kell minimum szoftverezni a rakétát, amikor repülő/GBAD viszonylatban cserélgetik őket.
Van még egy elég kellemetlen apropója ennek a cserélgethetőségnek.
Ha ne adja az Ég lelövik az összes géünket, akkor is a fenmaradó rakétákat fel lehet használni.
Egy esetleges repülő "flotta" bővülést nem igazán tudok hova tenni ebben a kérdésben. A NASAMS-hoz annyi rakétát fogunk rendelni, amennyire a teljes feltöltéshez szükséges. Meg még persze tartaléknak is. De az nem pálya, hogy a repülők elpuffogtassák a méregdrága AMRAAM rakétákat a NASAMS tartalékából. Mert ha meg azt kell utántölteni, akkor meg onnan hiányzik.
Ennek akkor lenne értelme, ha a szükséges rakéta mennyiség 8-10-szereség rendelnénk meg. És akkor egy közös Poolból dolgoznak. Ehhez viszont mondjuk Z2036 kellene, nem 26!
Abban lenne nagyon komoly ráció, hogy az összes rendelkezésre álló (40), és a megrendelés alatt lévő mennyiséget is a NASAMS-ba pakoljuk.
A Gripenek meg kapnak szépen Meteort, meg IRIS-T-t.
NNNNAAAA ÉN például így modernizálnám és fejleszteném a Gripenek fegyverzetét.