[BIZTPOL] Szlovákia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Egyébként nálatok is ugyanazok a körök mennek, mint bárhol máshol. Rendszeresen figyelem az ottani csörtéket is! És libsi agyhalottból nektek is jutott elég (és ezt nem Pellegrinire értettem).
https://felvidek.ma/2020/09/pellegrini-szerint-matovic-zavart-okoz-az-orszag-vezeteseben/
"Peter Pellegrini volt kormányfő felhívta a figyelmet arra a zűrzavarra, melyet szerinte Igor Matovič kormányfő okoz az ország vezetésében. Ezt a szerdai sajtótájékoztatóján állapította meg. Szerinte az elfogadott járványügyi intézkedéseknek világosaknak és érthetőeknek kell lenniük. Hangsúlyozta: a járvány második hulláma megköveteli, hogy az országot egy vezető, ne pedig a közösségi oldalak adminisztrátora vezesse. "
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
@Pavoir deklaráltan szlovák! Miért szólna hozzá magyarként?

Tvrtko deklaráltan horvát, pedig apukája csuma székely. Identitást választhatsz, így lehetett a félig szlovák, félig szerb Alexander Petrovic a legnagyobb magyar költő.
Had élje meg mindenki az identitását! Az a jó hogy nem magyarként szól hozzá....
Engem pl érdekel a véleménye, pont azért. Ismerek olyan szlovákot aki a magyar felesége végett tanult meg magyarul, pedig echte tót.
Pl egy ilyentől miért vársz magyar gondolkodást!

De nehogy azt hidd, hogy az sokkal jobb, amikor egy Mo-i horvát faluban a dédunoka a dédi temetése után közli, hogy ez itt Mo és beszéljen mindenki magyarul.
(Miközben unoka szinten már alig tud valaki, dédunoka szinten pedig csak nálunk tanulnak, itt is kvázi idegen nyelvként). Egyébként Ausztriába akar menni, mert ott minden olyan szép és jó!

Amikor egy hsz. válaszként megy valakinek és arra válaszolsz, akkor érdemes lehet azt figyelembevenni - sőt annak is az előzményét. Ugyanis nem én vetettem fel, hogy @PavolR magyarként szólna hozzá bármihez. Hidd el, senkitől nem várok el magyar gondolkodást, aki nem az. A hsz -emben is erre utaltam valahol ...

Igen, én is ismerek ilyen vegyes házasságból magyarul megtanult embereket. Általában szebben és választékosabban beszélnek, mint néhányan innen ... :) Ez általában előny magyar cégek képviseletében, ha pl. egy echte román névjegykártyát teszel az asztalra és hibátlan anyanyelvi szinten tudja árulni a portékát egy román cégnek ...

Ismertem csehet, osztrákot (munkaügyben futottam össze Velük), akik hobbiból tanultak (általában egy magyar nyaralás volt a kiindulópont) magyarul és üzleti kapcsolattartásra, ha magyarokba futottak ritkán, akkor használták is. Nulla magyar felmenőkkel, ismeretséggel, Magyarországon soha nem éltek. Úgy fújják a történelmet, kultúrát és gasztronómiát csak úgy néztem ... A cseh úriemberre nagyon emlékszem (nemcsak azért, mert többször beszéltünk) - ugye mivel neki sem volt ismeretségi körében sem magyar elég érdekesen beszélt. Igen választékosan beszélt, gazdag szókinccsel, a szórenddel sem volt gond (apró hangsúlyok csak) - csak azok a fránya magánhangzók ... :) Na abban azért előfordultak kavarodások vagy nem sikerül tökéletesen egy-egy (ez ugye nálunk jelentésmódosító is lehet). Ő ugye beszél folyamatosan, semmi Ő -zés vagy ilyesmi - engem meg belül ver a víz, hogy kontextusfüggően dekódoljam ... :D:D

Meg ismertem egy németet, aki meg annyira sz@rul beszélt meg írt magyarul, hogy aztán áttértünk angolra (nekem akkor éppen a németem volt "megkopva") ... Legalábbis írásban, mert szóban még úgy ahogy. Aztán sok év után rámírt fb -n - hát többször (sokszor) el kellett olvasnom amire nagyjából leesett, hogy miről írt (nagyon rosszul írt magyarul) ... :)

A "dédi-kérdés". Ez sok minden miatt lehet. Bár egyáltalán nem ismerem a kontextust, de elképzelhetőnek tartom, hogy azért, mert mondjuk magyarul értett mindenki ... Én egyébként nem érzem ezt napi problémának. Én is "délszláv kisvárosban" nőttem fel illetve élek jelenleg is. Van szépen felújított szerb templom (a szerb állam is beszállt) pópával stb. Ami kisgyerekkoromból megmaradt emlék, hogy a általános iskola hirdetőújságján horvát tannyelvű osztályba (illetve tanfolyamra?) lehetett jelentkezni (ez még nagyon az "átkosban" volt). Azt azért már akkor is tudtam, hogy horvát mifelénk nem él (a folyó túloldalán, de "kicsit" arrébb) - csodálkoztam is ... Aztán persze az asszimiláció az "átkosban" (sőt már gyerekkoromra) gyakorlatilag végbement - leginkább már csak a családnevek maradtak fenn. Azonban aki tartja az identitását az "tartja rendesen". Ugyanakkor az sem gond, ha akár családon belül vagy azon kívül kellene megszólalnia magyarul. Nem ügy. A rendszerváltást követően meg most is komoly támogatást kapnak - sokan lettek "nemzetiségiek", akikről tudható hogy biztos nem az meg egy szót se beszél ... :) Érdekes dolgok ezek ...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
A Lengyelek nagyon jól tudják, hogy nincs érdekukbe firtatni, ki mikor szált meg melyik falut, nácikkal szovetkezve. ;):p Számukra nyilván inkább boszantó, hogy a Szovjetek a Szlovák Nemzeti Felkelésnek feleslegesen nágy áldozatok árrán is siettek a segétségére (pedig ennek hadászatilag a keleti szlovák hadoszályok lefegyverése után nem volt sok értelme), míg a Varsói Felkelést cinikussan hagyták kivérezni..
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlovák_nemzeti_felkelés
Csak egy észrevétel - száz évvel ezelot kb 10 milióan voltatok a Kárpát Medencében, két milió Szlovákhoz és további kb 7M más nemzetisegiekhez képest. Ma csak Szlovákok 4,5 milióan vannak...
Abban nagy része van az erőszakos asszimilációnak, azért van annyi "szlovák"...
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
A Lengyelek nagyon jól tudják, hogy nincs érdekukbe firtatni, ki mikor szált meg melyik falut, nácikkal szovetkezve. ;):p Számukra nyilván inkább boszantó, hogy a Szovjetek a Szlovák Nemzeti Felkelésnek feleslegesen nágy áldozatok árrán is siettek a segétségére (pedig ennek hadászatilag a keleti szlovák hadoszályok lefegyverése után nem volt sok értelme), míg a Varsói Felkelést cinikussan hagyták kivérezni
Hidd el hogy jegyezték, hogy nem firtatják az egy dolog. Majd még élő vehetik ezt a témát is ha az érdekeik úgy kívánják.
Te lennél valamikor Bolgár vagy Román?
Szlovákiában élő magyarokat sem kérdezték hogy mik szeretnének lenni.
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Csak egy észrevétel - száz évvel ezelot kb 10 milióan voltatok a Kárpát Medencében, két milió Szlovákhoz és további kb 7M más nemzetisegiekhez képest. Ma csak Szlovákok 4,5 milióan vannak...


Inkább amolyan víziók és elképzelések, amelyek Rákosi Jenőhoz illetve Beksics Gusztávhoz fuzodnek. Vagy éppenséggel: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/688/1/393-398_Bohony.pdf
Vigyázz Pavol, egyszer csak azt veszed észre, hogy a személyi igazolványod sarkában szent koronás címer van. Ha mi is elkezdenék azt az erőszakos asszimilációt amit Ti, akkor nagy sírás lenne.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113
Abban nagy része van az erőszakos asszimilációnak, azért van annyi "szlovák"...
Ha mi is elkezdenék azt az erőszakos asszimilációt amit Ti, akkor nagy sírás lenne.
Uraim, nagyon el vagytok tájolódva. :):rolleyes: Ha megnéznétek a szlovákiai magyarság idobeli számbeli változásait, akkor látnátok, hogy volt egy negyedmiliós csokkenés mindjárt kozvetlenul a Csehszlovákia megalapítása után, amikor a vegyes identitásuak simán kabátot váltottak, és sok Magyar (leginkáb tisztviselok, tanítók, vasutasok) Magyarországra menekult. Azután van egy ugyancsak negyedmiliós csokkenés a "lakosságcsere" kovetkezte. Igazán durva a háború utánni néhány év volt, amikor az utcan se szabadot magyarul megszólalni, de azután a komunisták viszaadták a magyarok polgári jogait és addigra aki formailag reszlovakizál is, az újra nyugottan magyarnak mondhatta magát, amivel éltek is. Nem volt kit és hogyan eroszakossan aszimilálni olyan mértékben, mind ami a ti fantáziátokban létezik - pláne nem az etnikai határtol északibb részeken, ahol leginkább novekedet a populáció az utolsó száz év alatt.
A harmadik nagy csokkenési hullám az onnállo Szlovákia megalakulásának elso két évtizedében jott (és a jovo évi népszálaláson majd meglássuk, hogy a trend folytatódik e). De ez is még inkább a magyar kozségeg elnéptelenédesenek koszonheto, mind a tényleges aszimilációnak (no még sokan nem írtak meg a nemzetiséguket). Még Magyarországon is ez ido alat nagyon hasonló mértékben fogyot a Magyarok száma.
Véleményem szerint az, hogy aktuálissan nagyon javultak a szlovák-magyar kapcsolatok, sokkal tobb vizet fog hajtani az aszimiláció malmára, mind amikor fennál a feszultségnek egy bizonyos foka.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ez most komoly? Egész falvak lettek áttelepítve a szudéta vidékre. Nem volt erőszakos asszimiláció?
Kárpát medencében a mai napig lélekszámot tekintve mi vagyunk a legtöbben még így is...
Semmi értelme ennek a topiknak... csak a trollkodás megy mind a két fél részéről...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113
Ez most komoly? Egész falvak lettek áttelepítve a szudéta vidékre. Nem volt erőszakos asszimiláció?
Kárpát medencében a mai napig lélekszámot tekintve mi vagyunk a legtöbben még így is...
Semmi értelme ennek a topiknak... csak a trollkodás megy mind a két fél részéről...
Inkább etnikai tisztogatás, akár csak a "lakosságcsere". És ez pont abba illik bele, amire utaltam. A fizikai eltávolításnak nagyobb szerepe van az egészben, mind hogy a magyarok hoszutávulag valami nagyobb mértékben slovákokká aszimilálódnának.
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Véleményem szerint az, hogy aktuálissan nagyon javultak a szlovák-magyar kapcsolatok, sokkal tobb vizet fog hajtani az aszimiláció malmára, mind amikor fennál a feszultségnek egy bizonyos foka.
Alapvetően ennek nem kellene, hogy ilyen hatása legyen, akár fordított trend is beindulhatna.
Sztem ami nagyon káros az Bugár pártja, aki feladta a nemzeti alapú politikai érdekképviseletet és vegyes pártot csinált. Ha vmit látunk a népszámláláson, az ennek a pszichológiai hatása. Ma annyival jobb a a helyzet, hogy megszűnt a vegyes párt parlamenti képviselete, igy nulláról indulunk.
De alapvetően az szomorú, hogy a legnagyobb arányú magyar kisebbségnek nincs politikai képviselete.
Ezt látta meg Matovic is és látszik, hogy igyekszik ebbe az űrbe betörni. Eddig bejött neki, hisz a magyarok szavazatainak köszönheti, hogy kormányfő.
Remélem a következő választás után lesz a parlamentben etnikai alapon szerveződő magyar párt és akkor vmi újra elkezdődhet, 10-15 év hanyatlás után.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Littlejohn

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Inkább etnikai tisztogatás, akár csak a "lakosságcsere". És ez pont abba illik bele, amire utaltam. A fizikai eltávolításnak nagyobb szerepe van az egészben, mind hogy a magyarok hoszutávulag valami nagyobb mértékben slovákokká aszimilálódnának.

Szerintem meg szimplán nem akarod látni az összefüggéseket. Ha a kitelepítés réme fenyeget inkább szlováknak vallod magad. A gyerekeidnek meg meg sem tanítod a magyart. Elhiszem hogy nem kényelmes ezt belátni de ez nem az én problémám...
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Vigyázz Pavol, egyszer csak azt veszed észre, hogy a személyi igazolványod sarkában szent koronás címer van. Ha mi is elkezdenék azt az erőszakos asszimilációt amit Ti, akkor nagy sírás lenne.

Ezt baromira nem kéne. Nem veszitek észre, hogy csak "húz" Titeket - Ti meg bementek az utcájába?

Uraim, nagyon el vagytok tájolódva. :):rolleyes: Ha megnéznétek a szlovákiai magyarság idobeli számbeli változásait, akkor látnátok, hogy volt egy negyedmiliós csokkenés mindjárt kozvetlenul a Csehszlovákia megalapítása után, amikor a vegyes identitásuak simán kabátot váltottak, és sok Magyar (leginkáb tisztviselok, tanítók, vasutasok) Magyarországra menekult. Azután van egy ugyancsak negyedmiliós csokkenés a "lakosságcsere" kovetkezte. Igazán durva a háború utánni néhány év volt, amikor az utcan se szabadot magyarul megszólalni, de azután a komunisták viszaadták a magyarok polgári jogait és addigra aki formailag reszlovakizál is, az újra nyugottan magyarnak mondhatta magát, amivel éltek is. Nem volt kit és hogyan eroszakossan aszimilálni olyan mértékben, mind ami a ti fantáziátokban létezik - pláne nem az etnikai határtol északibb részeken, ahol leginkább novekedet a populáció az utolsó száz év alatt.
A harmadik nagy csokkenési hullám az onnállo Szlovákia megalakulásának elso két évtizedében jott (és a jovo évi népszálaláson majd meglássuk, hogy a trend folytatódik e). De ez is még inkább a magyar kozségeg elnéptelenédesenek koszonheto, mind a tényleges aszimilációnak (no még sokan nem írtak meg a nemzetiséguket). Még Magyarországon is ez ido alat nagyon hasonló mértékben fogyot a Magyarok száma.
Véleményem szerint az, hogy aktuálissan nagyon javultak a szlovák-magyar kapcsolatok, sokkal tobb vizet fog hajtani az aszimiláció malmára, mind amikor fennál a feszultségnek egy bizonyos foka.

Azért az a nagyszámú csökkenésnek a kezdetekben valljuk meg leginkább olyan okai voltak, hogy tömegével lőttétek árokba a magyarokat, mert csak magyarok voltak. Erre van miért büszkének lenni - gratulálok.

Aztán az olyan apróságok, hogy amennyiben jól emlékszem 40.000 fő át lett dobva cseh részre egy "szál semmiben". Igen ezt követően voltak lakosságcserék. Aztán az erőszakos "reszlovakizáció" meg a közösségek és egyéneket sújtó vagyonelkobzások egyebek (Benes dekrétumok). Igen, tisztában vagyok, hogy ezek mind "EU értékek" meg hasonlók, de azért valljuk meg, hogy javarészt nem "békés beolvadás" meg hasonlók voltak.
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Ezt baromira nem kéne. Nem veszitek észre, hogy csak "húz" Titeket - Ti meg bementek az utcájába?



Azért az a nagyszámú csökkenésnek a kezdetekben valljuk meg leginkább olyan okai voltak, hogy tömegével lőttétek árokba a magyarokat, mert csak magyarok voltak. Erre van miért büszkének lenni - gratulálok.

Aztán az olyan apróságok, hogy amennyiben jól emlékszem 40.000 fő át lett dobva cseh részre egy "szál semmiben". Igen ezt követően voltak lakosságcserék. Aztán az erőszakos "reszlovakizáció" meg a közösségek és egyéneket sújtó vagyonelkobzások egyebek (Benes dekrétumok). Igen, tisztában vagyok, hogy ezek mind "EU értékek" meg hasonlók, de azért valljuk meg, hogy javarészt nem "békés beolvadás" meg hasonlók voltak.

Persze igazad van, de elég nehéz megállni, ha folyamatosan pejoratívan beszélnek rólad. Mindig nem lehet és nem is kell elhajolni a "pofonok" elől, néha bele is kell állni.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 896
113
Ti most a szlovák, két oldalas magyar gyűlölő propaganda (töri)könyvvel vitatkoztatok.
Ez olyan mint ha a széllel szembe hugyoznátok. Az ugye mindenkinek lejött hogy ha szomszéddal vitatkozol akkor olyan emberrel álsz szemben aki még feltételezni sem feltételezi hogy lehet hogy nincs igaza. Etetitek a trollt.
Egyszerűen nem kell válaszolni a hülyeségre. Elszigetelni.
 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 342
113
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and milagro
Status
Not open for further replies.