A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 676
6 435
113
Egyszer érdemes lenne végigvenni 90-től a komolyabb mozzanatokat felújítás, fejlesztés terén, meg egyszer a feketelistát, leépítések, eladások, leállított progik.
Mondjuk 90 után egy bizonyos leépítés törvényszerű volt, a VSZ méretű hadsereg fenntartása fölösleges. Van olyan technika, ahok a selejtezés volt szükséges.

Persze az is egy szempont, hogy 2016 előtt az anyagi lehetőségek is rosszabbak voltak.
ennyire akarod hogy elmenjen a kedved az élettől? egyszer elég volt átélni bent...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 097
119 322
113
Ugyanakkora összegből kb. 6-8 F-18-ra futotta volna, ami a válság alatt kanibalizálva az előző két-hajtóműves(hazai MiG-19/ osztrák Eurofighter) horrort idézte volna.

A 2002-2010 közötti túlélés kb. " Mission Imposible/Hu" lett volna :rolleyes:
igazából az abszolút negatív pénzügyileg az 2010-2015 közt volt. És sikerült túlélni (megfogyva bár de törve nem)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 846
91 294
113
Ezt nem bírom ki, hogy ne tegyem be!
Ez a trashműsor nagyon kemény!!! :D:D:D

119976986_10221330597593314_6829913763012398117_o.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 061
33 261
113
Off ha mar a masik topikba fut az irani cirkaloraketa.

Ha neku k lessz muholdunk es biztonsagos adatkapcsolatunk. Elvileg mi is tudnank cirkalo raketakat gyartani? /osszeszerelni akinek igy jobban tetszik./ hajtomu beszerezheto /akar a vitorlazo gepekre amiket szoktak kisteljesitmenyu sugarhajtomu./ van egy rephulogep gyarunk igy az anyaghasznalat sem jelenthet gondot. Celdronokat azert mar gyartottunk tehat szervomotorok kormanyfeluletek nem jelenthetnek gondot./ adatkapcsolatot titkositani elvileg tudunk...
A celravezetes lehet radaros /radartechnologiaval remdelkezunk./ vagy akar lidaaros./ lehet optikai /ez vegulis a szabad piacrol beszerezheto ha mas nem infra formalyaban valami olcso akar regebbi fejresszel./ gps/glonas stb alapu. Lehet akar kulso radar altal... Mert szerintem a mai vilagba nem a technologia ami komolyabb akadalyt jelent hanem hogy muhold kell a celravezeteshez... Kell ra valamilyen elektronikai zavaras de ez szerintem nem megugorhatatlan...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 061
33 261
113
Igazabol nem kellene a vilag felsokategoriajat megcelozni csak legyen olcso. Szerintem ha egy tandem fejes rpg granatnak megfelelo atutesre kepes es e mellett 120 as aknagranat repeszrombolo hatasaval bir. Vagy egy 125 os repeszgranateval Es elrepul 3-400 km t megha nagyobb is mint a kategoriaja. Mert kell az atmero a radartechnologiai lemaradasunk miatt. Vagy az elektrooptikai esetleg piacrol beszerezheto infraffejeink miatt akkor sem rossz. Ha ugyvesszuk vegulis csak egy sugarhajtasu ongyilkos uav. Esetleg nemi dron kepesseggel. /de muholdas kapcsolattal akar human iranyitas is mehetne vegig.../ igazabol nem is kellene nekunk hogy feltetlen kepes legyen az elso szeria mozgo celpontot eltalani... Ha mar csak az ellenseg radarjait ki tudnank vele utni vagy a fix oblyektumaiba karttenni nagy tavolsagbol meg ha csak rongalas szintjen is... Vegulos semmi elerhetetlen nincs ma mar ebbe a kategoriaba szamunkra... /az iraniak elso ilyen fegyverei is usa celdronok voltak megberhelve..../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 061
33 261
113
Legvedelmi raketakbol is tudnak ugye celtargyat csinalni ha jol tudom. Es nem kell hozza tul nagy atalakitas elvileg ameikhez van ilyen atalakito keszlet mindet viszonylag egyszeruen at lehet alakitani... Ha jol tudom az s200 bol meg ballisztikus raketakat is faragtak /jo biztos hatalmas cepel foleg awacs nelkul./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 061
33 261
113
A kubok ha jol tudom pont alkalmasak celtargynak valo atalakitasra. Es ha mimen igaz a szovjet manpadokhoz is volt vaami tuzersegi granat mi reszben iranyitott volt es celtargyat imitalt... /ezeket nem lennenek tok jo kiinulopont szamunkra?./
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 566
8 146
113
Tényleg kéne egy összefoglaló tanulmány.
Beszerzések, leépitesek.
És hogy szükséges volt-e.
Pl legvedelmi raketak leepitese (200)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 097
119 322
113
Tényleg kéne egy összefoglaló tanulmány.
Beszerzések, leépitesek.
És hogy szükséges volt-e.
Pl legvedelmi raketak leepitese (200)
Igazából a 90-es évek beli leépítések amik indokoltnak tekinthetők a tömeghadseregről való átálláskor a többi az ember és hadianyag pazarlás.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 133
10 829
113
Ezt nem bírom ki, hogy ne tegyem be!
Ez a trashműsor nagyon kemény!!! :D:D:D

119976986_10221330597593314_6829913763012398117_o.jpg

Nem trash. Ez komoly. A kormány egyik szócsöve, és ennyi fogalmuk van a fiatalságról. Ja, meg minden nap elmondják, hogy minden náci automatikusan kommunista. Az egész PS durván filoszemita.
Ez az adás (is) totál nézhetetlen volt, ilyen Boros-Bochkor szintű baromkodást hoztak össze-vissza, a legértelmesebb Németh volt, de kb. nem hagyták megszólalni, meg semmi lényegeset nem mondott/nem került be az adásba.

Itt a teljes kép, tessék:
azaVKD5J_700w_0.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 382
113
A sorkötelezettség eltörlése volt ostobaság. Viszont lássuk be, roppant népszerű gondolat volt akkoriban.

Önmagában, butaság volt, egy kis ország részéről ,a sorkatonai szolgálat eltörlése. Politikai döntés volt a felfüggesztése. Megfelelő hazafias neveléssel, némi motivációval, normális körülményekkel, heti 40 órás kiképzéssel, hétvégére hazaengedéssel, minimálbér nagyságú illetménnyel, egy teljesen más jellegű sorállományt lehetett volna kiképezni. Megtartva a hivatásos mellett a szerződéses részt is persze, a kulcspozíciókba, illetve bizonyos alakulatoknál teljesen csak ezt. ( Légierő, Szolnokon a különleges erők, tűzszerészek, stb. ) Kaptunk volna, egy kb. 50.000 fős békelétszámon tartható normálisabb haderőt, behívható, legalább 100.000 tartalékossal a háttérben. Saccra. Nyilván ilyen létszámnál nem lett volna mindenki sorkatona, illetve akik be lettek volna hívva, nem lettek volna később mind tartalékosok, de aki nem fér bele a keretbe, annak ott lett volna a polgári szolgálatnak nevezett valami, vagy akármi, a sorkatonai szolgálat idejére.
 
W

Wilson

Guest
Nem trash. Ez komoly. A kormány egyik szócsöve, és ennyi fogalmuk van a fiatalságról. Ja, meg minden nap elmondják, hogy minden náci automatikusan kommunista. Az egész PS durván filoszemita.
Ez az adás (is) totál nézhetetlen volt, ilyen Boros-Bochkor szintű baromkodást hoztak össze-vissza, a legértelmesebb Németh volt, de kb. nem hagyták megszólalni, meg semmi lényegeset nem mondott/nem került be az adásba.

Itt a teljes kép, tessék:
azaVKD5J_700w_0.jpg

Kb 1 percig bírtam nézni de ez nagyon gáz volt mindent elmond a műsor színvonalárol,hogy Horváth Sziszi volt a legértelmesebb köztuk,ez viszont jól mutatja Horváth Sziszi politikai súlyát a honvédelem tekintetében,hogy ilyen műsorokban neki kell elmenni jópofizni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 204
14 048
113
Nem trash. Ez komoly. A kormány egyik szócsöve, és ennyi fogalmuk van a fiatalságról. Ja, meg minden nap elmondják, hogy minden náci automatikusan kommunista. Az egész PS durván filoszemita.
Ez az adás (is) totál nézhetetlen volt, ilyen Boros-Bochkor szintű baromkodást hoztak össze-vissza, a legértelmesebb Németh volt, de kb. nem hagyták megszólalni, meg semmi lényegeset nem mondott/nem került be az adásba.

Itt a teljes kép, tessék:
azaVKD5J_700w_0.jpg

Úristen. A legértelmesebb a Sziszi. :D:D:D:D:D:D:D
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and krisss