[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Több helyről azt hallani, hogy:
- Nem stimmelnek a színek RAL kódjai, az eredetivel (szerződésben lévővel), vagy legalábbis nem mindegyik, a tataidandar.hu-n megjelentek ezek a kódok, tényleg nem annak tűnnek a zöld kivételével.
- A színek aránya sem az, ami az eredeti koncepció rajzon szerepel, és maguk a színek sem, a barna biztos nem.
- A foltok látványosan aránytalanul oszlanak el a jármű felületén: az elején és a végén valamiért több világos van, mint az oldalak hátsó részén. Ilyen hibát csak amatőrök vétenek, meg kis óvodások az első festés alkalmával. Ha ezek a színek és foltok meg lettek volna tervezve, akkor ezek a hibák nem fordultak volna elő.

Ezen kívül az én magán véleményem, hogy a vanília sárga sehova sem jó, akkor is ha valakinek úgy tűnik. Lehet drapp, homokszín, de nem sárga. Az egész színvilág is eldöntendő kérdés, emiatt érdekes a T-72-esk középzöld színe. Tapasztalataim szerint ezt a színt az oroszok a Közép-Európai térség hatalmas síkságaira tervezték, és azt kell mondjam, hogy Magyarországon is nagyon jó szinte minden évszakban. Lehet kritizálni, de az ilyen olajzöld szerű szín nem rikít a tavaszi élénkzöldben sem és a kiégett füves pusztában sem. Az őszi-téli barnás-homok színű fás-bokros területeken is kiválóan teljesített.

Lehet nézegetni mennyit számít, hogy sötét tónusú vagy esetleg világosabb tónusú egy harceszköz festése. És nem színekről, hanem a környezethez közelebb eső színvilágról van szó. Magyarul mindegy hogy barna vagy zöld, esetleg szürke, a világos vagy sötét jelleg a legmeghatározóbb.
Biztos már túlhaladott az egész, de amikor alapkiképzésen 40++ éve szeptemberben (dögmelegben) a 65M nadrágban és ingben kúsztunk-másztunk, engem meglepett, hogy a mezőn milyen jól beleolvadtunk a környezetbe.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Szerencsére az FN gyárt .50-es géppityut (M2HB) is, szóval oda tőlem mehet az FN (HMG). :D :D

Én is azt gondolom, hogy a katari maradék festékből van ez a szín. De nézd meg ugyanezen a képen a sárvédő (2A4) és a görgő (2A7) esetében már nem tűnik ennyire egyértelműnek. Keresem a katari festék kódját, egyelőre nem találom.


Nem akartam a Leó színmizériába túlzottan belefolyni (már csak azért sem, mert nincs hozzá kellő infóm, de amúgy nekem tetszik a festése. bár elsőre kicsit meghökkentő volt), de most már mégis késztetést érzek rá.
Szóval, az a "vanillia sárga" lehet, hogy tényleg az, de akkor pontosan ugyanolyan sárgára van mázolva a mi A4-esünkkel együtt parádézó A7-es is. Mondjuk szerintem nem sárga az, hanem homokszín, csak a mi Leónkon a jelentősen sötétebb színek (és talán a képbe történő automata vagy manuális belenyúlások) miatt látszik annyira világosnak.
202007030023MI.jpg


Szóval ezen a képen tökéletesen lehet látni a lövegcsőnél, hogy tökazonos a két tank "sárgája".

A másik dolog, a rejtőszínnek/mintának a 21. században három tartományban kell működnie. A láthatóban, a NIR-ben (közeli infravörös, ez a korábbi és jelenlegi éjjellátók többségének tartománya) és SWIR-ben (ez a legújabb generációs éjjellátók tartománya). A hősugárzás tartományában (MWIR,LWIR) a festék csak minimálisan képes rejteni, oda már a Saab Barracudájához hasonló speciális álcázóeszközök kellenek).
Namármost, számomra a jelenlegi festés nem tűnik rossznak a látható tartományban, a négy évszakban (tehát tavasz, nyár, ősz, tél) eltérő (tehát nem csak a homogén zöldessárgás kiégett mező közepén, hanem erdőben, városban, bokrok között, sziklás helyeken) terepen és különböző napszakokban. Legalábbis, amennyire ezekre a helyekre tudom képzelni (és nagyobb távolságból, mert ugye 10-20 méterről a legtöbb helyen semmilyen mintával és színnel nem fog tudni elrejtőzni), amit muszáj így csinálnom, mert sajna eddig nem sok helyszínen volt róluk kép.
Viszont, hogy NIR-ben és SWIR-ben hogyan muzsikálnak ezek a színek és ez a minta, na arról fogalmam sincs. És szerintem itt másoknak sem. Lehet, hogy nagyon jól teljesít azokban a tartományokban. De persze az is lehet, hogy szartak bele és fáklyaként világít infravörösben.
Szóval a lényeg, egyelőre (számomra) kevés az infó, viszont a látható tartományban nekem tetszik, ha nem csak egy adott helyszínre képzelem el, hanem úgy nézem, hogy minél több helyen, különböző terepviszonyok és fényviszonyok között, 4 évszakban feleljen meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
De nem feketéről volt szó, hanem barnáról meg szürkéről.

Ezzel együtt rendeget fekete egyenruhás kommandós egység van, de fehér ruhásról még kevésről hallottam.

Sötét árnyalatokat preferálsz,a fekete egy pelda volt arra,hogy a sötét világít.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
De nem feketéről volt szó, hanem barnáról meg szürkéről.

Ezzel együtt rendeget fekete egyenruhás kommandós egység van, de fehér ruhásról még kevésről hallottam.


Igen de ezeknél a ruha színe csak részben szól a rejtőzködésről.
Ezek legtöbbször rendőrök, vagy terrorelhárításban résztvevő katonák.
Sokszor éjszaka vannak bevetve. Ahol egyértelmű az előnye a feketének.
Másrészt ennek lélektani hatása is van. Egy fekete ruhás/csukjás ember ijesztőbb mint egy világosabb ruhában lévő.

Még táborfalván történ velem, hogy "mesterlövész" rajtban voltam. Az alájátszóink meg fekete kezeslábasban.
Mivel a századvezetés nem nagyon tudott mit kezdeni velünk, mindíg ki voltunk valami susnyásba rakva onnan figyelgettünk.
Mind a fekete ruha, mind sajnos a boci is virított a terepen, mert az aljnövényzethez képest annyira elütött.
Megjegyzem a boci annyira szar volt, hogy távcsővel 1k-ról nem tudtuk megkülönböztetni a milyeinket a fekete ruhásoktól.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Lynx közeli képek:
A kötényezés első része. Vékony acéllemezből sajtolva, modern letisztult formavilágot kölcsönöz, de csak dekoráció. Szerintem a protón ezek már jelentősen eltérően kell, hogy kinézzenek. A láncmeghajtó kerék nem a Pzh-é, a lánc valószínűleg igen.
3kc58b3hb9sha337cv4y.png
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Az is érdekes, hogy zöld színű fejlettebb (emlős) állat nem igazán van a természetben, a sarkvidéki területeket leszámítva a legtöbb emlős álcaszíne fekete-szürke-barnás esetleg valami sárgásbarna.

Hüllők meg kétéltűek közt van pár zöld állat és annyi.

Madarak, hüllők, kétéltűek között vannak zöldek, vagy részben zöldek. Közös még bennük, hogy trikromatikustól (három szín) akár pentakromatikusig (öt szín, akár az UV-tartomány felső részéig) terjed a színérzékelésük. A legtöbb emlős viszont bikromatikus színérzékelésű, néhány fajé meg csak monokromatikus, vagyis szimplán fekete-fehérben lát. Az ember színérzékelése viszont trikromatikus (a vörös, a zöld és a kék színeknek megfelelő hullámhosszoknál vannak a csapok érzékenységének maximumai).

Én is azt gondolom, hogy a katari maradék festékből van ez a szín. De nézd meg ugyanezen a képen a sárvédő (2A4) és a görgő (2A7) esetében már nem tűnik ennyire egyértelműnek. Keresem a katari festék kódját, egyelőre nem találom.

Szerintem is a katariból lehet.
A sárvédő tekintetében meg, nos, csalókák ezek a fényképek amúgy. A videó sokkal jobb ebből a szempontból, mert bár az sem teljesen a valóságot adja vissza, de ha torzít, akkor legalább homogénen torzít, nem pedig csak a kép egyes részein, mint a képek, amiket gyakran teljesen automatikusan az "öntörvényű" algoritmusok is megdolgoznak itt-ott.


02:02-től nézd. Tökegyforma az.

Igen de ezeknél a ruha színe csak részben szól a rejtőzködésről.
Ezek legtöbbször rendőrök, vagy terrorelhárításban résztvevő katonák.
Sokszor éjszaka vannak bevetve. Ahol egyértelmű az előnye a feketének.
Másrészt ennek lélektani hatása is van. Egy fekete ruhás/csukjás ember ijesztőbb mint egy világosabb ruhában lévő.

A teljesen homogén fekete még sötétben is csak addig jó, amíg az ellennek nincs éjjellátója. Mert ha van, akkor azon keresztül a fekete már kb. olyan, mintha láthatósági mellény lenne.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Lynx közeli képek:
A kötényezés első része. Vékony acéllemezből sajtolva, modern letisztult formavilágot kölcsönöz, de csak dekoráció. Szerintem a protón ezek már jelentősen eltérően kell, hogy kinézzenek. A láncmeghajtó kerék nem a Pzh-é, a lánc valószínűleg igen.
3kc58b3hb9sha337cv4y.png
A kotenyzet elso tgaja lemez az utanna valo reszek mar nem azonos vastagsaguak az elso taggal.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
A teljesen homogén fekete még sötétben is csak addig jó, amíg az ellennek nincs éjjellátója. Mert ha van, akkor azon keresztül a fekete már kb. olyan, mintha láthatósági mellény lenne.

És ha thermokamerával nézzük őket vagy egy reflektorral rájuk világítunk akkor sem ér sokat. :D

Gondolom az esetek 99%ban a TEKeseket nem éjjellátós drogdílerek várják. ;)
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
És ha thermokamerával nézzük őket vagy egy reflektorral rájuk világítunk akkor sem ér sokat. :D

Gondolom az esetek 99%ban a TEKeseket nem éjjellátós drogdílerek várják. ;)


De a reflektor nem túl frankó, mert elárulja a pozíciót, ráadásul azonnal célpont is lesz a kezelőjével együtt. A hőkamerák meg pár évvel ezelőttig még túl húzós árban voltak ahhoz, hogy bármelyik hülyének lehessen. De mostanra már ez is megváltozott, már 250000 forint körül kapsz pl. Cat S62 telefont, amiben egy 120x160-as felbontású (tehát már használható szintű) FLIR Lepton hőkamera is van. :D
Persze az esetek többségében még nem kell éjjellátóval, vagy hőkamerával felszerelt bűnözőkre számítani.
Amúgy a TEK már áttért a multicam-re. :p
 
  • Tetszik
Reactions: endre and DTheo

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
De a reflektor nem túl frankó, mert elárulja a pozíciót, ráadásul azonnal célpont is lesz a kezelőjével együtt. A hőkamerák meg pár évvel ezelőttig még túl húzós árban voltak ahhoz, hogy bármelyik hülyének lehessen. De mostanra már ez is megváltozott, már 250000 forint körül kapsz pl. Cat S62 telefont, amiben egy 120x160-as felbontású (tehát már használható szintű) FLIR Lepton hőkamera is van. :D
Persze az esetek többségében még nem kell éjjellátóval, vagy hőkamerával felszerelt bűnözőkre számítani.
Amúgy a TEK már áttért a multicam-re. :p


TEKest láttam már mindenben.
Civil.
Fekete.
Khaki.
De igaz mostanában legtöbbször multicam.:rolleyes:
Amin azért csodálkoztam.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
TEKest láttam már mindenben.
Civil.
Fekete.
Khaki.
De igaz mostanában legtöbbször multicam.:rolleyes:
Amin azért csodálkoztam.


Hát, bizonyítékom ugyan nincs, de biztos vagyok benne, hogy elsősorban a menőségi faktor (vagy ahogy itt megtanultam a szakszót erre, a "girdóság") miatt nyomulnak már multicam-ben. De amúgy a multicam tényleg egy hatékony színkombó/minta, városban pedig kifejezetten.

overall_performance.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hát az nem jelenti azt, hogy egy év múlva nem lesz más döntés, vagy akár pár hónappal később. (ilyenkor szoktak eltűnni a korábbi hírek, illetve úgy jár mint a könnyű dandár kommunikációja)
A hivatalos kommunikáció jelenleg a legtöbb amink van. Tekintve, hogy áltába ez sincs...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Hát, bizonyítékom ugyan nincs, de biztos vagyok benne, hogy elsősorban a menőségi faktor (vagy ahogy itt megtanultam a szakszót erre, a "girdóság") miatt nyomulnak már multicam-ben. De amúgy a multicam tényleg egy hatékony színkombó/minta, városban pedig kifejezetten.

overall_performance.jpg


Most nézem ez a Lynx topic.
Parapitecus eret fog vágni magán ha ezt meglátja. Teljes joggal.
Témát hogyan kell átvinni másik topicba?