Férfi vagyok,nem látok túl sok színt de a RÁBA az 1 zöld meg 2 barna az biztos.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
No akik Hiúz témában szidják a Killermetal vagy a Combattante blog, és Páncél Mátyás által közreadott információkat, azoknak jelentem, hogy a BW20 erősen szűkített médianapján bizony első kézből kaptuk azokat az információkat amelyeket Ők közöltek. Kaptunk a RM-től is két teljes prospektust (beszállítókig bezárólag) a Lynx-ről. A torony, a toronyfegyverzet, az aktív védelmi rendszer, sőt a megrendelt darabszám alváltozatainak száma is nyilvános. Ráadásul még lehet több is a harcjárműből, ez is tárgyalási lehetőség. Az alváltozatok között a nyuszibuszon kívül, aknavetős, sebesültszállító, de akár mobil légvédelmi platform is elképzelhető. (talán még páncéltörő változat is), a fő a modularitás, a gyártási kapacitás, a páncéltest gyártás. A zalaegrszegi gyárban nem csak magyar gyártás folyna, hiszen még több tenderben versenyző a Lynx. (persze Ausztráliába nem szállítunk, ott saját gyár épül.) Vannak olyan országok is amelyet kvázi tender nélkül is beszereznének. A BW20 bemutatón voltak bizonyos országok beszerzési szereplői, amelyen nemzetek neve, az ott lévő képviselői nevei sem nyilvánosak. Nem véletlenül. A hadiipari biznisz pörög... Ennyi.. Tehát lehet akár a 30-as és 35-ös gépágyú is, vagy akár nehézgéppuskás változat is.. A szerzők a nyilvánosságra hozható információk között próbáltak képet adni a Lynx beszerzésről és harcjárműcsaládról. Magam is ott voltam én egy hét múlva tervezem ua-t, de az sem fogja megmondani, hol mennyi jármű és pontosan milyen müszaki paraméterekkel és fegyverzettel fog rendelkezni. A Haditechnika is hamarosan kezdi a Lynx bemutatását részben az említett bemutatón készített képekkel..
Férfi vagyok,nem látok túl sok színt de a RÁBA az 1 zöld meg 2 barna az biztos.
Pedig igaz, sőt, a zöldakár ki is hagyható.
A zöld eléggé vonzza a tekintetet, ráadásul a valóságban a zöld az egyik legritkább háttérszín.
A talaj színeit kellene alapul venni. Barna és szürke.
https://combatgear.blog.hu/2014/07/21/87m_harci-gyakorlo_ruhazat
egy jó videó a témában (angolul):
Nah, most újra átfutottam a két cikket.No akik Hiúz témában szidják a Killermetal vagy a Combattante blog, és Páncél Mátyás által közreadott információkat, azoknak jelentem, hogy a BW20 erősen szűkített médianapján bizony első kézből kaptuk azokat az információkat amelyeket Ők közöltek. Kaptunk a RM-től is két teljes prospektust (beszállítókig bezárólag) a Lynx-ről. A torony, a toronyfegyverzet, az aktív védelmi rendszer, sőt a megrendelt darabszám alváltozatainak száma is nyilvános. Ráadásul még lehet több is a harcjárműből, ez is tárgyalási lehetőség. Az alváltozatok között a nyuszibuszon kívül, aknavetős, sebesültszállító, de akár mobil légvédelmi platform is elképzelhető. (talán még páncéltörő változat is), a fő a modularitás, a gyártási kapacitás, a páncéltest gyártás. A zalaegrszegi gyárban nem csak magyar gyártás folyna, hiszen még több tenderben versenyző a Lynx. (persze Ausztráliába nem szállítunk, ott saját gyár épül.) Vannak olyan országok is amelyet kvázi tender nélkül is beszereznének. A BW20 bemutatón voltak bizonyos országok beszerzési szereplői, amelyen nemzetek neve, az ott lévő képviselői nevei sem nyilvánosak. Nem véletlenül. A hadiipari biznisz pörög... Ennyi.. Tehát lehet akár a 30-as és 35-ös gépágyú is, vagy akár nehézgéppuskás változat is.. A szerzők a nyilvánosságra hozható információk között próbáltak képet adni a Lynx beszerzésről és harcjárműcsaládról. Magam is ott voltam én egy hét múlva tervezem ua-t, de az sem fogja megmondani, hol mennyi jármű és pontosan milyen müszaki paraméterekkel és fegyverzettel fog rendelkezni. A Haditechnika is hamarosan kezdi a Lynx bemutatását részben az említett bemutatón készített képekkel..
Nézd már meg a hátteret. Zöld háttérben jó a zöld. Szerintem.
Én látok egy nagyon sötét barnát, egy okkerszerűt meg egy barnászöldet.
Ezért komoly tudomány az álcázás. Az erdő alján, jó a sötét, barnával megtörve. De a nyílt területen már nem jó a sötét, ott a világos hatékonyabb (pl 15M). A kiégett világos pusztában, a homok-világosbarna, olajzöld lehet jó, de világos összhatással, kevés sötéttel, az alaktörés miatt.Ha nem tudsz pontosan olyan lenni, minta háttér inkább legyél sötétebb és mattabb.
Talán még a MCCA /SEOSS 2 -re is FN gpu. lesz ...
Ezen kívül az én magán véleményem, hogy a vanília sárga sehova sem jó, akkor is ha valakinek úgy tűnik. Lehet drapp, homokszín, de nem sárga.
Ezért komoly tudomány az álcázás. Az erdő alján, jó a sötét, barnával megtörve. De a nyílt területen már nem jó a sötét, ott a világos hatékonyabb (pl 15M). A kiégett világos pusztában, a homok-világosbarna, olajzöld lehet jó, de világos összhatással, kevés sötéttel, az alaktörés miatt.
A harcjárműveknél ugyan ez a kettős követelmény a feszítő kérdés. A sötét erdőbe jó a sötét tónusú, de a nagy sebességű mozgásnál, nyílt területeken már a világosabb összhatású lenne jobb. A kérdés mikor veszélyeztetettebb a harcjármű? Mikor lehet messziről felderíteni, megcélozni és rakétát rávezetni? Optikai eszközökkel, a hőképes az kicsit más, azért van a multi spektrális álcaháló.
Nagy általánosságban itt is a sötétet tartom jobbnak.
Amúgy nem csak erdő alja meg nyílt terület van, hanem mondjuk részben vagy teljesen beépített környezet.
És a nyílt terület is lehet pl. felszántott terület, vagy már nem zöld mező.
Nyílt területen úgysem tudsz semmit komolyabban álcázni főleg ha mozognak a katonák.
Ha meg nem mozognak, akkor inkább fekszenek vagy ülnek, vagyis a talaj és a fatörzsek színeihez képest kell nézn iadolgot.
Az is érdekes, hogy zöld színű fejlettebb (emlős) állat nem igazán van a természetben, a sarkvidéki területeket leszámítva a legtöbb emlős álcaszíne fekete-szürke-barnás esetleg valami sárgásbarna.
Hüllők meg kétéltűek közt van pár zöld állat és annyi.
Hát nem éppen midnegy, mert beépített területen az aszfalt ill. a betonszíne - szürke - lesz meghatározó.Beépített területen tök mind1 milyen a szín.Erdőben meg takar a növényzet,nyilt területre kell álcázni a legjobban mert ott a legfontosabb egy jármű esetében.
Milyen messzire látsz el egy városban?Nem túl messzire.Ezen kívül az utcák behatárolják a mozgást.Városban sokadrangú az álcázás főleg a járművek álcázása.Világos színek kellenek mert a sötétebb távolról egy sötét pont,nagyon kontraproduktív.Hát nem éppen midnegy, mert beépített területen az aszfalt ill. a betonszíne - szürke - lesz meghatározó.
A nyílt teület színe is lehet ilyen is meg olyan is, szóval ha csak nem speciális ruházatról van szó, inkább sötétebb és mattabb legyen a ruha, mint a közvetlen környezet.
Milyen messzire látsz el egy városban?Nem túl messzire.Ezen kívül az utcák behatárolják a mozgást.Városban sokadrangú az álcázás főleg a járművek álcázása.Világos színek kellenek mert a sötétebb távolról egy sötét pont,nagyon kontraproduktív.
Öltözz fel világosan menj messzire fényképeztesd le amgad,és ezt tedd meg sötétben is.A fekete kb világít a terepen.Én pont fordítva tudom. hogy a világos az, ami szinte "világít".
Öltözz fel világosan menj messzire fényképeztesd le amgad,és ezt tedd meg sötétben is.A fekete kb világít a terepen.
Biztos már túlhaladott az egész, de amikor alapkiképzésen 40++ éve szeptemberben (dögmelegben) a 65M nadrágban és ingben kúsztunk-másztunk, engem meglepett, hogy a mezőn milyen jól beleolvadtunk a környezetbe.Több helyről azt hallani, hogy:
- Nem stimmelnek a színek RAL kódjai, az eredetivel (szerződésben lévővel), vagy legalábbis nem mindegyik, a tataidandar.hu-n megjelentek ezek a kódok, tényleg nem annak tűnnek a zöld kivételével.
- A színek aránya sem az, ami az eredeti koncepció rajzon szerepel, és maguk a színek sem, a barna biztos nem.
- A foltok látványosan aránytalanul oszlanak el a jármű felületén: az elején és a végén valamiért több világos van, mint az oldalak hátsó részén. Ilyen hibát csak amatőrök vétenek, meg kis óvodások az első festés alkalmával. Ha ezek a színek és foltok meg lettek volna tervezve, akkor ezek a hibák nem fordultak volna elő.
Ezen kívül az én magán véleményem, hogy a vanília sárga sehova sem jó, akkor is ha valakinek úgy tűnik. Lehet drapp, homokszín, de nem sárga. Az egész színvilág is eldöntendő kérdés, emiatt érdekes a T-72-esk középzöld színe. Tapasztalataim szerint ezt a színt az oroszok a Közép-Európai térség hatalmas síkságaira tervezték, és azt kell mondjam, hogy Magyarországon is nagyon jó szinte minden évszakban. Lehet kritizálni, de az ilyen olajzöld szerű szín nem rikít a tavaszi élénkzöldben sem és a kiégett füves pusztában sem. Az őszi-téli barnás-homok színű fás-bokros területeken is kiválóan teljesített.
Lehet nézegetni mennyit számít, hogy sötét tónusú vagy esetleg világosabb tónusú egy harceszköz festése. És nem színekről, hanem a környezethez közelebb eső színvilágról van szó. Magyarul mindegy hogy barna vagy zöld, esetleg szürke, a világos vagy sötét jelleg a legmeghatározóbb.
Sötétben a vörös a legjobb, de az meg nappal nem az igazi.Öltözz fel világosan menj messzire fényképeztesd le amgad,és ezt tedd meg sötétben is.A fekete kb világít a terepen.
Szerencsére az FN gyárt .50-es géppityut (M2HB) is, szóval oda tőlem mehet az FN (HMG).
Én is azt gondolom, hogy a katari maradék festékből van ez a szín. De nézd meg ugyanezen a képen a sárvédő (2A4) és a görgő (2A7) esetében már nem tűnik ennyire egyértelműnek. Keresem a katari festék kódját, egyelőre nem találom.
Nem akartam a Leó színmizériába túlzottan belefolyni (már csak azért sem, mert nincs hozzá kellő infóm, de amúgy nekem tetszik a festése. bár elsőre kicsit meghökkentő volt), de most már mégis késztetést érzek rá.
Szóval, az a "vanillia sárga" lehet, hogy tényleg az, de akkor pontosan ugyanolyan sárgára van mázolva a mi A4-esünkkel együtt parádézó A7-es is. Mondjuk szerintem nem sárga az, hanem homokszín, csak a mi Leónkon a jelentősen sötétebb színek (és talán a képbe történő automata vagy manuális belenyúlások) miatt látszik annyira világosnak.
Szóval ezen a képen tökéletesen lehet látni a lövegcsőnél, hogy tökazonos a két tank "sárgája".
A másik dolog, a rejtőszínnek/mintának a 21. században három tartományban kell működnie. A láthatóban, a NIR-ben (közeli infravörös, ez a korábbi és jelenlegi éjjellátók többségének tartománya) és SWIR-ben (ez a legújabb generációs éjjellátók tartománya). A hősugárzás tartományában (MWIR,LWIR) a festék csak minimálisan képes rejteni, oda már a Saab Barracudájához hasonló speciális álcázóeszközök kellenek).
Namármost, számomra a jelenlegi festés nem tűnik rossznak a látható tartományban, a négy évszakban (tehát tavasz, nyár, ősz, tél) eltérő (tehát nem csak a homogén zöldessárgás kiégett mező közepén, hanem erdőben, városban, bokrok között, sziklás helyeken) terepen és különböző napszakokban. Legalábbis, amennyire ezekre a helyekre tudom képzelni (és nagyobb távolságból, mert ugye 10-20 méterről a legtöbb helyen semmilyen mintával és színnel nem fog tudni elrejtőzni), amit muszáj így csinálnom, mert sajna eddig nem sok helyszínen volt róluk kép.
Viszont, hogy NIR-ben és SWIR-ben hogyan muzsikálnak ezek a színek és ez a minta, na arról fogalmam sincs. És szerintem itt másoknak sem. Lehet, hogy nagyon jól teljesít azokban a tartományokban. De persze az is lehet, hogy szartak bele és fáklyaként világít infravörösben.
Szóval a lényeg, egyelőre (számomra) kevés az infó, viszont a látható tartományban nekem tetszik, ha nem csak egy adott helyszínre képzelem el, hanem úgy nézem, hogy minél több helyen, különböző terepviszonyok és fényviszonyok között, 4 évszakban feleljen meg.
Biztos már túlhaladott az egész, de amikor alapkiképzésen 40++ éve szeptemberben (dögmelegben) a 65M nadrágban és ingben kúsztunk-másztunk, engem meglepett, hogy a mezőn milyen jól beleolvadtunk a környezetbe.