A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
A civil kontroll mellett működő honvédség az ország érdekeit szolgálja – jelentette ki előadásában Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium és a Demokratikus Átalakulásért Alapítvány (ICDT) közös konferenciáján, a Stefánia Palotában...

121398182_3406722079382501_3786999799768201505_o.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Portfolio is bedobta.
Itt az újabb hadiipari bombabejelentés: rakétafegyverek és páncélzatok gyártásába fog Magyarország
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ancelzatok-gyartasaba-fog-magyarorszag-452660

Ami innen érdekes. Valszeg egy tök új fejlesztésű magyar termék lesz a vége. Igazából ez benne van a közleményben is, de mki leragadt a 110-nél.

"ez az RGW 60-as, 90-es és 110-es család. Magyarországon valószínűleg a modernebb, RGW-családba tartozó vagy teljesen újfajta fegyverek komponenseit fogják gyártani."

A T-72 jövőbeli felhasználására is van a cikkben egy tipp. :cool:

Ami viszont igazán izgi, a Pumára ők gyártják az ERA-t. Szal a Hiúzra sem lehet ez kérdéses. Inkább csak az a kérdés, hogy a Pumakra is Magyarországon fogjuk-e. :rolleyes:
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 958
6 994
113
Hogy lesz ebből SPIKE?
Akar még olyat a MH?

effective tűztávolság
átütési képesség

ezekben nagyban különbözik az ATGM meg a válról indítható páncéltörő ...hogy a fenébe is hívják..na az RWG
A spike-al ilyen 5.5km, 10km-re lehet el lőni az indító platfoormtól függően.
az RWG nem fog ilyen messze vinni.

átütésről nincs infóm de elég nagy a különbség at atgm javára
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
Szakértést kérek plz.
Az egyik egy sima vállról indítható nem irányított rakéta. Mérete miatt korlátozott hatótávval és átütéssel a lövészrajoknak keményebb célpontok leküzdésére. A másik pedig egy irányított pct rakéta család, ami lefedi a gyalogsági atgm szerepkörtől kezdve a harcjármű és helikopter rakétán át a 25 km-es hatótávolságú lézeres rávezetésű nlos atgm-ig mindent úgy hogy nemigen vsn jelenleg olyn mbt aps nélkül amit ne nyitna fel. Nem ugyan arra való a kettő.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Vagy vegyes használat marad, vagy váratlanul jött egy jó lehetőség.
Esetleg elengedjük a Saab kezét?
Ha tippelnem kell marad mind a kettő meg a Saab is, de érdemes figyelni. ;)

Mennyiben más a CG és az RGW 110 felhasználása? Azt értem, hogy az utóbbi páncéltörő képessége nagyobb és gondolom nehezebb is.
Sokban.CG inkább egy támogató mini HSN löveg,mig a RGW egy eldobható tubusu páncéltörő rakétavető.
Meg a Mbombe-ra is! :D Celebra hol vagy?!
Arra nem kell.Egyébbként is,mig nem tanitod meg úszni,maradok a Pátriánál-mégha vennék át bele részletmegoldásokat is a Mbombébol.(különben a Pátria XP aknavédelmi rendszere-feneke-dél afrikai fejlesztés)
Hogy lesz ebből SPIKE?
Akar még olyat a MH?
RWG egy modern nyugati RPG jellegű eszköz,mig a Spike egy ATGM család.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Egyelőre nem látom, mi ennek a bejelentésnek a valódi értelme, kifutása.
A kézi páncéltörőnél a CG miatt, a reaktív páncélnál meg azért, mert a Lynxen nem ez van, a rheinmetallnak van saját megoldása. (A Boxerre elvileg már pakoltak ilyet, a pumán konkrétan ez van, szóval nem rossz cucc)

IFV_Puma.jpg


A DND reaktívjáról rakok be egy frissebb részletet, mert a gyártó honlapján semmi érdemi nincs:

A Dynamit Nobel Defence GmbH kifejlesztette a CLARA-t (Composite Lightweight Adaptable Reactive Armor), amelyet a HL-Schutz Rad / Kette német elnevezéssel is ismertek („alakú töltésvédelem kerekes és lánctalpas járművek számára”). Kompozit szálas anyagok, nem pedig fém vagy kerámia lemezek felhasználásával a CLARA csökkenti az ERA blokkok felrobbantása által okozott repeszek veszélyét. Számos változat készül, amelyek légsűrűsége - a páncélozott panel súlyának (gramm / négyzetméter) elosztva a panel védőterületével - 70 és 270 kg / négyzetméter között változik. A legkisebb sűrűségű szegmensek védelmet nyújtanak az RPG-k ellen, míg a legerősebb változat képes megállítani a 30 mm-es szabotyköröket. A CLARA bevetette a német hadsereg PUMA IFV-jeit, és tesztelték a MARDER IFV-n, valamint a BOXER APC változatán. 2017 végén az Egyesült Arab Emírségek Hírügynöksége közzétette az Egyesült Arab Emírségek CLEC-rendszerrel felszerelt LECLERC MBT-k képeit.

Dynamit Nobel Defence GmbH has developed CLARA (Composite Lightweight Adaptable Reactive Armour), also known under the German designation HL-Schutz Rad/Kette (“shaped charge defence for wheeled and tracked vehicles”). By utilising composite fibre materials rather than metal or ceramic plates, CLARA reduces the threat posed by shrapnel from detonating ERA blocks. Several variants are produced, with aerial density – defined as the weight of the armoured panel (in grammes per square metre) divided by the protection area of the panel – varying between 70 and 270 kg per square metre. The lowest-density segments provide protection against RPGs, while the strongest variant can stop 30mm sabot rounds. CLARA has deployed on German Army PUMA IFVs and been tested on the MARDER IFV as well as the BOXER APC variant. In late 2017, the United Arab Emirates News Agency released images of UAE LECLERC MBTs equipped with the CLARA system.

https://euro-sd.com/2019/05/articles/13297/active-and-reactive-vehicle-protection-systems/
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Egyelőre nem látom, mi ennek a bejelentésnek a valódi értelme, kifutása.
A kézi páncéltörőnél a CG miatt, a reaktív páncélnál meg azért, mert a Lynxen nem ez van, a rheinmetallnak van saját megoldása. (A Boxerre elvileg már pakoltak ilyet, a pumán konkrétan ez van, szóval nem rossz cucc)

IFV_Puma.jpg


A DND reaktívjáról rakok be egy frissebb részletet, mert a gyártó honlapján semmi érdemi nincs:

A Dynamit Nobel Defence GmbH kifejlesztette a CLARA-t (Composite Lightweight Adaptable Reactive Armor), amelyet a HL-Schutz Rad / Kette német elnevezéssel is ismertek („alakú töltésvédelem kerekes és lánctalpas járművek számára”). Kompozit szálas anyagok, nem pedig fém vagy kerámia lemezek felhasználásával a CLARA csökkenti az ERA blokkok felrobbantása által okozott repeszek veszélyét. Számos változat készül, amelyek légsűrűsége - a páncélozott panel súlyának (gramm / négyzetméter) elosztva a panel védőterületével - 70 és 270 kg / négyzetméter között változik. A legkisebb sűrűségű szegmensek védelmet nyújtanak az RPG-k ellen, míg a legerősebb változat képes megállítani a 30 mm-es szabotyköröket. A CLARA bevetette a német hadsereg PUMA IFV-jeit, és tesztelték a MARDER IFV-n, valamint a BOXER APC változatán. 2017 végén az Egyesült Arab Emírségek Hírügynöksége közzétette az Egyesült Arab Emírségek CLEC-rendszerrel felszerelt LECLERC MBT-k képeit.

Dynamit Nobel Defence GmbH has developed CLARA (Composite Lightweight Adaptable Reactive Armour), also known under the German designation HL-Schutz Rad/Kette (“shaped charge defence for wheeled and tracked vehicles”). By utilising composite fibre materials rather than metal or ceramic plates, CLARA reduces the threat posed by shrapnel from detonating ERA blocks. Several variants are produced, with aerial density – defined as the weight of the armoured panel (in grammes per square metre) divided by the protection area of the panel – varying between 70 and 270 kg per square metre. The lowest-density segments provide protection against RPGs, while the strongest variant can stop 30mm sabot rounds. CLARA has deployed on German Army PUMA IFVs and been tested on the MARDER IFV as well as the BOXER APC variant. In late 2017, the United Arab Emirates News Agency released images of UAE LECLERC MBTs equipped with the CLARA system.

https://euro-sd.com/2019/05/articles/13297/active-and-reactive-vehicle-protection-systems/
Sztem a Hiúzon az lesz, amit mi kérünk. Ez az egyik előnye, hogy még nincs gyártva. Emiatt a csere miatt nem fog összeomlani az RM.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Egyelőre nem látom, mi ennek a bejelentésnek a valódi értelme, kifutása.
a reaktív páncélnál meg azért, mert a Lynxen nem ez van, a rheinmetallnak van saját megoldása. (A Boxerre elvileg már pakoltak ilyet)
Érted te ezt!
Sztem a Hiúzon az lesz, amit mi kérünk. Ez az egyik előnye, hogy még nincs gyártva. Emiatt a csere miatt nem fog összeomlani az RM.
Igen, a magyar KF41 még csak elképzelés, amiről keveset tudunk.
 
  • Tetszik
Reactions: Tegin

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Még egy kis kieg. a kurucról.

"Ez a gyár biztosítja azt a nemzetközileg elismert technológiai színvonalat, ahol biztosítva látták, hogy a hadiipari termékeikbe első lépésben, mint beszállító kerülhessen be Magyarország, a második lépésben pedig elindítsák bizonyos termékek gyártását és a fejlesztését - mondta el a kormánybiztos.

Hozzátette: az elmúlt három év munkájának eredményeként egyre többen ismerik fel, hogy Magyarországnak helye van a nemzetközi hadiiparban, ahol nem csak vásárlóként, hanem gyártóként is megjelent.

Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban a német vállalatok segítségével már belépett - jelentette ki Maróth Gáspár.

Michael Humbek a megállapodás aláírása előtt elmondta: cégük a gyártókapacitás bővítésére törekszik, és ennek kerestek megfelelő helyszínt. Nemzetközi kutatásaik során Magyarországot találták a legmegfelelőbb partnernek, különös tekintettel a magyar kormány támogató hozzáállására és a magyarországi befektetői környezetre.

A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős része - amelyek között nem csak hadiipari termékek, hanem például tűzoltó berendezések is szerepelnek - exportérdeklődésre tartanak számot."

Szal elég exportorientált tervek vannak, némi civil kapacitással is.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Az rgw csalad egy olcson nagy tomegben rendszebe allithato eszkoz. Elsosorban panceltoro de repeszrombolo fejresszel is rendelkezik. Ha ugy vesszuk egy altalanos panceltoro es repeszrombolo "raketaveto"

A cg egy specialisabb joszag inkabb a manovererok /szerzodeses hivatasos/ profik szamara alkalmazando eszkoz amely a nagy loszerkinalat vegett nagyobb es hatekonyabb pusztitohatasra kepes pancelozatlan vagy konnyen pancelozott celok ellen... De cserebe nagyobb szakertelmet kivan.


Tehat lessz egy profi eszkozunk az aktiv allomamynak

Es egy konnyen kezelheto olcso eszkozunk mindenkinek.

Cgt a tippre a alegyeg tamogatoi es a kulonlegesek kapjak majd esetleg szakcsapatok.

Mig az rgw t mindenki
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Vicces, hogy 5 cikkből kell minden infót összekukázni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/panceltoro-raketakat-is-fog-gyartani-magyarorszag-8803034/

100 millió euros beruházás lesz.

"Az MTI és Portfólió tudósítása szerint első körben 20 millió eurós, mintegy 7,2 milliárd forintos beruházás valósul meg, amelyet 100 millió eurósre, mintegy 36 milliárd forintosra bővítenek."

Portfolio kieg.
. EZ VALÓSZÍNŰLEG AZT JELENTI, HOGY A KEZDETI, KISKUNFÉLEGYHÁZÁN MEGVALÓSULÓ PROJEKT UTÁN MÁS HELYSZÍNEKEN IS ÉPÜLHET KI GYÁRTÓKAPACITÁS.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Az egyik egy sima vállról indítható nem irányított rakéta. Mérete miatt korlátozott hatótávval és átütéssel a lövészrajoknak keményebb célpontok leküzdésére. A másik pedig egy irányított pct rakéta család, ami lefedi a gyalogsági atgm szerepkörtől kezdve a harcjármű és helikopter rakétán át a 25 km-es hatótávolságú lézeres rávezetésű nlos atgm-ig mindent úgy hogy nemigen vsn jelenleg olyn mbt aps nélkül amit ne nyitna fel. Nem ugyan arra való a kettő.
Ami azt illeti,a jelenlegi APSek nem valami hatékonyak a Spike ellen.Spike egy ballisztikus leszállógörbén támad felülröl.A jelenlegi APS rendszerek sem érzékelni,sem támadni nem tudják.Az Iron Fist a részleges kivétel,de a radarja vertikálisan annak is 70fokban pásztáz csak.de az IR érzékelők viszont be tudják fogni,De azzel nem indit ellentöltetet-viszont egy lézeres vakitást tud .használni.Meg persze ködfüggönyt
Viszont se a trophy se az Arena nem véd a Spike ellen.