A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 690
113
Hát sok sikert!
Tessék mondani milyen javítóbázisról beszélünk?
A lengyeleket nem tudták rendesen kompenzálni. Talán a Loyal Wingman program lehetséges beszállítói lesznek.
De ne feledjük már el az olaszokat, akik nem csak a saját gépeiket rakják otthon össze, de az európába szánt gépek egy részét is ott fogják összeszerelni. Minek menne bárki Európából a törökökhöz, ha mehet jóval közelebb is?

Európában van néhány...
"2021 to 2025 Global Repair Assignments: The Department of Defense has assigned repair components to the United Kingdom, Italy, Netherlands, Denmark, Norway and Israel for global repairs, with repair capability activated between 2021 to 2025."

The Department of Defense has assigned 48 of the first 65 components to the United Kingdom and 14 of the first 65 components to the Netherlands, and 3 components to Australia for global repairs from 2021 to 2025. From 2021 to 2025 these repair capabilities in the UK, Australia, and the Netherlands will serve all F-35s around the world.



2014: F-35 MRO&U European Assignments Announced

2016: F-35 MRO&U Initial Component Global Assignments Made by DoD

2019: DoD Makes F-35 MRO&U Component Global Assignments

Úgy tűnik, hogy a törököknél inkább hajtóművel kapcsolatos javító kapacitást akartak:
"Engine heavy maintenance will initially be provided by Turkey by 2018, he said, "with Norway and the Netherlands providing additional capability two to three years after Turkey’s initial capability."


Nem volt ez már téma egyszer valamikor az F-35 topikban?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Szóval, bár a Terrex lenne a legkézenfekvőbb jelölt így hirtelen - mivel a kerekes járművek beszerzéséről még nem tudunk semmit -
, és a Rába portfoliójába is az illene bele legjobban, én mégis a Boronco-t mondanám az esélyesnek.
Miért is?
- az eddigi sorminta azt mutatja, hogy általában olyan típusokat hoztak ide, amelyek vadiújak, nem gyártja még más (max az eredeti gyártó), és nagyon fontos (!), piacképesnek ítélik meg a szakértők.
A Terrex kapcsán ez utóbbi nagyon problémás. Igazság szerint az eddigi tendereit elbukta, és olyan típusok mellett kellene győzni, mint a Boxer, a AMV, vagy az Iveco SUPERAV. Esélytelen....

- Ezzel szemben a Bronco 3 vadonat új. Továbbfejlesztett verzió. Alapos tesztelésen van túl. És ennek ellenére nem vette még meg senki. Pedig a világban nagyon sok helyen alkalmazzák a szekcionált lanctalpasokat Szinte minden NATO tagországnak van ilyen gépe. Akinek nincs, az még mindig az M113-mal tolja.
Lehet ezeket felújítani, de a nagy részüknek már reszeltek.
Utódot ugyan csinált a BAE az AMPV képében, de ott úgy gondolom, hogy kicsit túltolták a páncélozást, és ez valószínüleg odavág a terepjáró képességnek.
Az úszóképesség persze már ugrott.
Ezzel szemben a BVS10, Bronco vonal modulárisan páncélozható, ugyanakkor kevés páncéllal úszóképes.
Van még a FFG-nek a PMMC G5, ami tulajdonképpen egy újragyártott, és felpimpelt M113. Ehhez ért az FFG, hát ezt csinálja. Állítólag azzal együtt, hogy elveszítette az úszóképességét, még legalább szarul is van páncélzva. o_O

- Ráadásul a Bronco pont abban az irányba ment el a BVS10-hez képest, ami manapság keresett, azaz a méretet és a terhelhetőséget növelte. Így viszont létrehoztak egy kafa all-around support járművet.
Mindenfajta logisztikai feladat jól áll az ilyen szekcionált lánctalpasnak, mint ahogy előszeretettel tesznek fel rá légvédelmi rakétát, radart, meg aknavetőt.
Ezen felül a BW pl. sebesültszállítóként is alkalmazza

- Gyakorlatilag a láncos környezetben egyesíti az Unimog és a 10t-s teherautók szerepkörét.
Annak ellenére, hogy a Bronco 2-t az angolok megvették, átnevezték Warthognak, elvitték, szerették Afganisztánba, valamilyen oknál fogva kivonták a rendszerből.
Szerintem ha volt vele valamilyen konstrukciós hiba, akkor azt az új verzióra - biztos vagyok benne - kijavították. De tudtommal a British Army nem is nevezett meg ilyen konstrukciós hibát. A Warthog különben annyiban különbözött a sima Bronco 2-től, hogy a Közel-Kelet fő veszélyei miatt meg van erősítve az alváz a IED-k miatt.
Gondolom, hogy ez nem tett túl jót az eredeti konstrukció élettartamának, menetteljesítményének.

- A szubjektív véleményem, hogy mindkét jelenlegi lövészdandár Lynx-et fog kapni, és hozzájuk elengedhetetlen a kiegészítő jármű. Mindent egyszerűen nem éri meg Lynx alapon megcsinálni. Egyszerűen túl drága.
Ebben az esetben viszont, a kerekes jármű per pillanat nem életbevágó. A Bronco viszont sürgős lehet.

- És itt van a kutya elásva. Ugyanis ha nem is illik bele a Rába eddigi profiljába a lánctalpas technika (bár a RM is őket nevezte meg lehetséges partnernek a Lynxhez), nem is kell hogy beleilljen. Mert a Rába jármű részlege a H szérián kívül elsősorban nem gyártással foglalkozott, hanem összelegózással, de főleg felépítmény gyártással. Amit a Bronco esetén is ragyogóan megtehet. Olyan modulokat épít a Bronco hátsó szekciójára, amilyeneket akarunk.
Pár példa:
Változatos formában vegyesen rakok be képeket BVS 10-re és a Bronco különböző verzióira.
Egy elég komplett megoldás (ez konkrétan a BRONCO 3): SRAMS+tüzérségi felderítő radar
21751506_10212238387826473_4179392990333124226_n.jpg

Kommunikációs jármű:
Logisztikai jármű:
bronco.jpg

Ugyan ez nem túl nagy képzelőerővel elképzelhető a kerekes pótkocsi helyett egy 105-ös vontatása közben:
Viking_07.jpg

De konténeres mgoldás is van:
attc_supplys.jpg

Ennek szerintem kicsi az esélye, de csak azért is a NEMO rajongók kedvéért beteszem:
DXDG21nX0AA5W80.jpg

Számunkra szintén érdekes lehet az Arthur konfigurációja (BVS10, tüzérségi felderítő radarral), de a SAAB X1-e ennél sokkal egyszerűbben felrakható:
mamba_artillery_radar_b.jpg

Vagy hagyományos légtérfelderítő 2311-es radarral Szingapúrból
Ez a csehek által megvett Elta 2084MMR-radarjának kompaktabb verziója:
34134936833_8636b0d668.jpg

És a végére egy olyan kép, ami szerintem még visszatérő elem lesz itt a fórumon ;):rolleyes::
bvs-10-mk-iib-iris-t-sls-bronirovannyi-vezdekhod-raketnyi-ko.jpg


Ezek természetesen nem mind megvalósítandó dolgok, hanem csupán opciók, hogy mi mindenre lehet jó egy szekcionált jármű.

És akkor a fejtágítás végére pár mozgókép is, amiben többször is a gyártó cég felelősétől tudhatunk meg több dolgot is:
Meg a finn "tesztekről":
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 690
113
Európában van néhány...
"2021 to 2025 Global Repair Assignments: The Department of Defense has assigned repair components to the United Kingdom, Italy, Netherlands, Denmark, Norway and Israel for global repairs, with repair capability activated between 2021 to 2025."

The Department of Defense has assigned 48 of the first 65 components to the United Kingdom and 14 of the first 65 components to the Netherlands, and 3 components to Australia for global repairs from 2021 to 2025. From 2021 to 2025 these repair capabilities in the UK, Australia, and the Netherlands will serve all F-35s around the world.



2014: F-35 MRO&U European Assignments Announced

2016: F-35 MRO&U Initial Component Global Assignments Made by DoD

2019: DoD Makes F-35 MRO&U Component Global Assignments

Úgy tűnik, hogy a törököknél inkább hajtóművel kapcsolatos javító kapacitást akartak:
"Engine heavy maintenance will initially be provided by Turkey by 2018, he said, "with Norway and the Netherlands providing additional capability two to three years after Turkey’s initial capability."


Nem volt ez már téma egyszer valamikor az F-35 topikban?

A 2016-os linket elrontottam. Ez a jó link: https://www.f35.com/news/detail/f-35-mrou-initial-component-global-assignments-made-by-dod
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 581
8 189
113
Ilyen lánctalpast nem inkább a svédektől vennénk? A svéd ipari körökkel igen jó a kapcsolat.
Egy ilyen járműnek milyen szintű a páncélozottsága?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 423
113
Ilyen lánctalpast nem inkább a svédektől vennénk? A svéd ipari körökkel igen jó a kapcsolat.
Egy ilyen járműnek milyen szintű a páncélozottsága?
Nem, mert a Hirtenbergerrel van a szingapúri cégnek közös fejlesztése.
https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...kban-megvasarolt-magyar-fegyvergyarban-407003

Aknavető újraértelmezve
A Hirtenberger Defence Systems szorosan együttműködik egy szingapúri védelmi vállalattal, az ST Systemsszel: az osztrák központú vállalat az ázsiai cég Super Rapid Advanced Mortar System (Szupergyors Továbbfejlesztett Aknavető Rendszer - SRAMS) 120 milliméteres, gyorstüzelésű nehéz aknavetőjéhez szállít lőszert és a fegyverrendszer lelkét adó tűzvezérlő rendszert is ők fejlesztették.
hirtenberger-120-milis-aknaveto-334805.jpg

Az SRAMS nemcsak külcsín tekintetében tér el egy átlagos aknavetőtől, hanem például

  • automata töltőrendszert használ, melynek segítségével 10 lövés / perces elméleti tűzgyorsaságot el tud érni, közben a hagyományos aknavetőknél megszokott rátöltés kockázata sem merül fel, hiszen hátultöltős elrendezésű,
  • digitális tűzvezérlő rendszere (melynek része egy GPS-es térkép) segíti a pontos találat leadásában a kezelőt,
  • a fegyverrendszer könnyebb, 4x4-es járművekre is telepíthető, például RG31-eken, Broncón, Belrexeken és Humveeken is működik anélkül, hogy kárt tenne bennük (a legtöbb 120 milliméteres aknavető csak nagyobb, 6x6-os, 8x8-as vagy lánctalpas harcjárművekkel kompatibilis),
  • az üzemeltetéshez elég 3 fős személyzet a szokásos 4 helyett (plusz a jármű személyzete),
  • a legtöbb aknavetőtől eltérően a fegyvernek huzagolt csöve van, illetve a torkolattüzet és hanghatást mérséklő csőszájfékkel is fel van szerelve,
  • a fegyverrendszer 9 kilométeres lőtávval rendelkezik.
Jelenleg két ország használja hivatalosan az SRAMS-fegyverrendszert; az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr, de úgy gondoljuk, nem kizárt, hogy a hazai tulajdonba került Hirtenbergerrel szoros együttműködésben álló ST Systems fegyverrendszerének továbbfejlesztett változatát, az SRAMS Mark II-est a jövőben a magyar katonák is megkaphatják.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Ugyan már, ezek már létező járművek és valaki rendszeresítette is őket... nem illenek bele a "jövőorientált" elképzelésbe.
Csak a 3 évnél nem régebbi, még tervezőasztalon lévő vagy egyetlen prototípusként létező dolgok jöhetnek szóba, amit ezért senki sem akar megvenni, de mi vállaljuk a kockázatot hogy "fejlesztők" legyünk. Van valamije ennek a szingapúri cégnek, ami még nem létezik csak videóanimáción vagy egyetlen prototípusként?
Ahogy korábban leírtam a Bronco 3-at még SENKI nem rendszeresítette. A korábbi verziókat igen. Hja és Merci motor van benne.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
A tűzgyorsaságból nem fog rájönni az ellen, hogy automata aknavetővel lövik.o_O

Miért jó a 10/perc tűzgyorsaság? Nem durran be a töltő válla?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
A tűzgyorsaságból nem fog rájönni az ellen, hogy automata aknavetővel lövik.o_O

Miért jó a 10/perc tűzgyorsaság? Nem durran be a töltő válla?
Igazság szerint a NEMO-t is ugyan úgy töltik. Kézzel.
Annyi a különbség, hogy a teteje zárt.
Ugyanakkor akár Lynx hátuljába teszed, akár egy Bronco-ra, csak közvetlen felülről érkező találattal tudod megölni a személyzetet. Oldalról páncélozva van a jármű, mindkét esetben.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül