[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 518
15 010
113
Itt mondjuk cseszhették volna a fegyverzetüket, ha Gyuri bácsi nem fogja vissza magát...


A "gyalogsági támogatás" megvolt, ha nekirongyol a rendőröknek, akkor a kézifegyverek gyorsan gazdát cseréltek volna - onnantól már elfoglalható a legközelebbi rendőrőrs, és ki tudja, hol áll meg a móka... Adott helyzetben ennyit jelenthet még egy ezer éves, vacak, lőszer nélküli tank is. A rendőrség nem hadviselésre van kitalálva, kiképezve, felszerelve, a COIN nem rendőrségi kérdés. Ha jól tudom, máig nincs meg az a tag sem, aki akkoriban AK-val lőtte a Teve utcai rendőrpalotát.

Köszönöm, jólesett a szívemnek ez a rövid videó...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 681
14 702
113
Szerintem ebben a topikban a magyar szolgálatban álló T-72-es harckocsikról, azok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgetünk - az utóbbiról nyilván többet, mivel az jelenleg nem csak nyitott de aktuális kérdés is. Évek óta követem a diskurzust, ahol emlékeim szerint a következő fő álláspontok körvonalazódtak:

1.) Szabaduljunk meg tőlük! A józanabbak eladnák őket, az igazán elszántak lőtérre, bontóba, kohóba löknék a technikát, hiszen békében csak a benzint meg a pénz nyelik, háborúban meg a fiaink égnek majd bennük! (Ugyanezt a "megoldást" favorizálják azok is, akik szerint úgysem lesz háború, tehát fegyverekre sincs szükségünk...)

2.) Őrizzük meg harcképes állapotban a meglévő harckocsikat, csupán annyit költve rájuk, amennyi a működtetésükhöz szükséges, egy részüket akár megfelelő állagmegóvás mellett leraktározva. (Ez gépenként és évente nemhogy nem milliárdos, de nem is százmilliós összeg - mégis, mi pénzt eszik egy lezsírozva pihenő vas?) Használhatóak ellenerőként hadgyakorlatokon, és ha egyszer mégis beüt a szar, nagyon jól jöhetnek - akár harctéri körülmények között felpimpelve. Rengeteg példa van hasonlókra még a jóval régebbi T-55-ösök vonatkozásában is.
(Én személy szerint ezt az álláspontot képviselem.)

3.) Újítsuk fel, modernizáljuk őket MBT-ként! Megerősített páncélzat, modernizált tűzvezetőrendszer, stb, stb... Mivel itt nyílik igazán széles tere a találgatásoknak, esélylatolgatásoknak és az álmodozásnak is, itt szállhatnak el csúnyán a költségek és itt gurulhat igazán messzire a gyógyszer is, ezért nyilván itt éleződnek ki a legkomolyabb viták. (Amik azonban "szakmai" szempontból sokszor akkor is érdekesek, hasznosak, ha idővel nagyon messze szaladnak a realitásoktól.)

4.) Építsük át a T-72-eseket, legyen belőlük APC, önjáró löveg, műszaki-mentő lánctalpas, stb. Talán ez a legkevésbé reális az összes lehetőség közül, de technikai szempontból kétségtelenül ez a legérdekesebb, szóval én speciel azokra sem fújok tüzet, akik akár akár a D-20-szal házasítva Geschützwagen-t építenének belőlük, érdeklődve várom az ötlet részleteit!

Nem mi fogjuk eldönteni a jövőjüket és nem is itt fog eldőlni a sorsuk, de haditechnikai fórumon miért ne agyalhatna, vitázhatna az ember különböző alternatívákról? Kb. ez a fórum lényege.

Jómagam a 2-es opciót favorizálom.

Vagy inkább 2+.

Felújítás, kisebb modernizáció - ERA, jobb 125-ös ágyú és jobb lőszerek, valami értelmezhető éjszakai képesség - és lekonzerválni gebasz helyzetekre.




nem igazán értem a problémát. Az MBDA a lengyeleknek bemutatta a brimstone-t BMP-re ráberhelve...nem hiszem, hogy egy T72 alvázra bonyolultabb lenne...

és így kapnál egy olyan páncéltörő eszközt, amely bármelyik ellenséges mbt lőtávjánál jóval messzebbről képes célleküzdésre és a brimstone elegendő minden a belátható időn belül szembejövő fenyegetéssel szemben...ja és a brimestone mm-es radarjának köszönhetően valódi allwheather képességet ad...azért az MBT-k lézeres távmérőit meg infrás rendszereit sokkal jobban befolyásolja az időjárás...

A Brimstone-t akár BTR alvázra is rábűvölheted, úgy úszni is fog. Vagy Hiúz alvázra a logisztika miatt., vagy valami teherautóra az olcsóság miatt.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Minden tisztelettel, az ilyen söpredék ellen
Az ilyen szabadcsapatok sokszor mostanában tele vannak ex-SF, ex-PMC hátterű emberekkel, és sokszor eredményesebbek mint a regulárisok....nem a szerb alkoholisták ellen kell ma felkészülni ha gerillákról van szó.
ZeiG kolléga jobban nem is lőhetett volna mellé mint mikor berakott egy képet a DRN-ről, ahol olyan amatőr, szervezetlen csürhe szabadcsapatok voltak mint a Vosztok meg a Sparta...vagy várjunk csak....
A másik képen a zászlók szolgálnának érvként arra, hogy a képen szereplő azovosok nem tudnak harcolni?

Valamiért itt divat a gerillaharcot szedett-vedett szerencsétlenek próbálkozásának titulálni. Önmagában attól, hogy valaki másképp gondolkodik (pl. ukrán nackó) vagy nincs nehézfegyverzete(csak technical meg sufnituning), még se nem hülye se nem alacsony a harcértéke.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Itt mondjuk cseszhették volna a fegyverzetüket, ha Gyuri bácsi nem fogja vissza magát...


A "gyalogsági támogatás" megvolt, ha nekirongyol a rendőröknek, akkor a kézifegyverek gyorsan gazdát cseréltek volna - onnantól már elfoglalható a legközelebbi rendőrőrs, és ki tudja, hol áll meg a móka... Adott helyzetben ennyit jelenthet még egy ezer éves, vacak, lőszer nélküli tank is. A rendőrség nem hadviselésre van kitalálva, kiképezve, felszerelve, a COIN nem rendőrségi kérdés. Ha jól tudom, máig nincs meg az a tag sem, aki akkoriban AK-val lőtte a Teve utcai rendőrpalotát.

Nem gondoltad komolyan,hogy abból a tüntetésből bármi lett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 054
113
Rendör mégis mit csinál egy még oly szedetvedet,mondjuk század erejű szabadcsapattal?Akiknek azért van pár Duskájuk,esetleg ZU-2-ük,RPG,SPG,kurblival inditható rozsdamarta BTR féléjük is talán,a szokásos kopott AK-n kivűl.Felirja őket tilosban parkolásért?
Kunszenten a rendőrségen van PKM is (ez csak egy járási központ), szóval ha nagyon tilosban járnak a szabadcsapatok akkor alájuk lehet fingatni.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 052
113
Az előző ironikus hozzászólás után ide illik még egy, egy friss hír inspitálta:

Nem kellene egymast csesztetni bizony. Ez visszafele is igaz. Egyebkent meg csesztesd csak azokat akik leepitettek a magyar haderot. De nehogy azt hidd, hogy az csak 89- ben kezdodott el. Sokkal, sokkal korabban. Na most ezt kell ujra - inkab fel, mint ujra - epiteni. Egy hadsereg felepitese nagyon hosszu ido es sok penz. Nagyon sok penz es meg tobb. Semmilyen plusz forras nincs es meg jo darabig nem.is lesz semmifele potmegoldasokra, meg ezt a kicsit, meg azt a kicsit plusszokra. A takaronk vegeig nyujtoztunk mar ezzel is. Raadasul, nagyon helyesen, gazdasagi ellentetelezesert cserebe. Amivel valamivel olcsobba valik osszesegeben a dolog. Ellenben egy T1000-e pimpelt - talan, de talan csak T72 1/2..- soha rendesen meg nem tervezett es "a barataim es en szerintem igy jo lesz" alapon kivitelezett megoldashoz senki nem fog adni semmifele gazdasagi ellentetelezest. Azt zsebbol fizeted. Na igy vesd ossze az arakat.





Vietnamban pilóta nélküli géppé alakítják át a MiG-21 vadászgépeket
53XEGXgIZSs.jpg
3OfNUeuEZTM.jpg
z66dC9VTAAg.jpg
jgaAk9Y03Mw.jpg
kqgXWSAB67I.jpg


Felháborító ! ! !
"Szemét, agyatlan, bugris népség", orosz technikával van ötlete a szégyentelennek.
...és önállóan meg is merik csinálni, ahelyett hogy vennének mindig a valami qrva-drága nyugati technikát.
4-t. ...mert annyi van egy sorban a díszszemlén.
...ehelyett átalakítanak drónnak kb. 4-t
...Mig-21-t.
...ja, négy tucatot. ...minimum. ...ugyanannyiért.

Pedig mutatunk nekik példát a darabolásban, felújítás után (SzU-17/22Hu ??? ), látványos szemléltetést is tartottunk a szabadtéri tárolás területen(MiG-29), kiemelkedő eredménnyel.
A T-72-eseket nem is merem mondani, mert megint megdobálnak "terméskővel" ( :p ).
Nem Szabad Használható Dolgot Csinálni abból, ami helyett nincs más.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 852
4 858
113
Ez a T-72 vita sokkal többről szól, mint néhány tucat régi tank felújításáról: mi a MH alaprendeltetése? Eleget tenni a NATO tagságból eredő kötelezettségeknek (értsd: ha a nagy testvér USA valahol a világ végén valami jóképű sivatagban megint háborút indít akkor mi is harcoló egységgel részt tudjunk venni pl. Afganisztán, Irak) mert akkor valóban elegendő a 3 dandáros kiválóan felszerelt, de minimál létszámű haderő vagy a MH alaprendeltetése a haza védelme, mert akkor nyilvánvalóan nem elegendő 3 dandár és rendkívüli helyzetben be kell hívni a tartalékosokat is. Ők mivel fognak harcolni? (ezt már korábban is kérdeztem, dudi nem kell megint válaszolnod, hogy agyon kell őket lőni) Pl. harcolhatnának a kicsit kipofozott T-72-vel, BTR-el, jobb mint a semmi. Itt írta valaki, hogy a tartalékosoknak biztos nem fognak adni tankot: pedig elég sokan kaptak kiképzést T-72-re. 1 tartalékos zászlóaljat biztos fel lehetne állítani. Vagy az ellenerő század is T-72-t használ, rendkívüli helyetben minden további nélkül bővíthető lenne egy zászlóaljra. Éppen megdupláznánk a harckocsizó erők létszámát. Mi lenne a feladatuk? Pl. a fent említett szabadcsapatok ellen tökéletes lenne de a reguláris gyalogság ellen is bevethető. Veszélyes a régi tankra az ellenséges légierő, drónok? Igen, minden páncélos, sőt az örmény példa alapján minden saját gépjárműre veszélyes a felfegyverzett drón. (ha azt mondjuk,hogy már nincs szükség tankokra, mert mozgó koporsók akkor ilyen alapon az IVF-re, APC-re sőt a tgk-ra sincs szükség, ugyanúgy kiiktatja a drón) Mit lehet tenni? Pl. a Műszaki Egyetemmel együtt drónrajokat fejleszteni (már megkezdődött) a felfegyverzett drónok elhárítására, fejleszteni a csapatlégvédelmet (csöves és MANPADS védelem fejlesztése).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Ez a T-72 vita sokkal többről szól, mint néhány tucat régi tank felújításáról: mi a MH alaprendeltetése? Eleget tenni a NATO tagságból eredő kötelezettségeknek (értsd: ha a nagy testvér USA valahol a világ végén valami jóképű sivatagban megint háborút indít akkor mi is harcoló egységgel részt tudjunk venni pl. Afganisztán, Irak) mert akkor valóban elegendő a 3 dandáros kiválóan felszerelt, de minimál létszámű haderő vagy a MH alaprendeltetése a haza védelme, mert akkor nyilvánvalóan nem elegendő 3 dandár és rendkívüli helyzetben be kell hívni a tartalékosokat is. Ők mivel fognak harcolni? (ezt már korábban is kérdeztem, dudi nem kell megint válaszolnod, hogy agyon kell őket lőni) Pl. harcolhatnának a kicsit kipofozott T-72-vel, BTR-el, jobb mint a semmi. Itt írta valaki, hogy a tartalékosoknak biztos nem fognak adni tankot: pedig elég sokan kaptak kiképzést T-72-re. 1 tartalékos zászlóaljat biztos fel lehetne állítani. Vagy az ellenerő század is T-72-t használ, rendkívüli helyetben minden további nélkül bővíthető lenne egy zászlóaljra. Éppen megdupláznánk a harckocsizó erők létszámát. Mi lenne a feladatuk? Pl. a fent említett szabadcsapatok ellen tökéletes lenne de a reguláris gyalogság ellen is bevethető. Veszélyes a régi tankra az ellenséges légierő, drónok? Igen, minden páncélos, sőt az örmény példa alapján minden saját gépjárműre veszélyes a felfegyverzett drón. (ha azt mondjuk,hogy már nincs szükség tankokra, mert mozgó koporsók akkor ilyen alapon az IVF-re, APC-re sőt a tgk-ra sincs szükség, ugyanúgy kiiktatja a drón) Mit lehet tenni? Pl. a Műszaki Egyetemmel együtt drónrajokat fejleszteni (már megkezdődött) a felfegyverzett drónok elhárítására, fejleszteni a csapatlégvédelmet (csöves és MANPADS védelem fejlesztése).

Nem mondtam,hogy agyon kell őket lőni!Ne beszélj hülyesegeket!

Területvédelemre legalább 100.000 fős haderő kellene és a tartalékosok.Innentől kezdve tök mind1 mit adsz annak a terv szerint 20.000 tartalékosnak amíg a teljes Honvédség nincs 32.000 maximálisan feltöltve.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 852
4 858
113
Nem mondtam,hogy agyon kell őket lőni!Ne beszélj hülyesegeket!

Területvédelemre legalább 100.000 fős haderő kellene és a tartalékosok.Innentől kezdve tök mind1 mit adsz annak a terv szerint 20.000 tartalékosnak amíg a teljes Honvédség nincs 32.000 maximálisan feltöltve.
Ami most van az nem haderőfejlesztés hanem teljesen új hadsereget építenek. (éppen ideje volt). Először a technikai eszközöket szerzik be, mert ennek jelentős a forrásigénye, de ezt követően biztos vagyok benne, hogy a létszámnövelés következik. Ez megint pénzkérdés: ha rendezik a béreket mint most az orvosoknál akkor biztos,hogy lesz elég jelentkező a Honvédségbe is. Van még olyan pontja az országnak ahol van szabad munkaerő és a helyiek örülnének egy új alakulatnak pl. Miskolc és Pécs.
dudi ki is mondta, hogy inkább jobb fejbe lőni a tartalékosokat az kegyes halál lenne nekik? Még érdeklődött is egy hozzászóló, hogy hogy mentél át a pszichológiai teszten. Ha gondolod visszakeresem, csak pár hónapja volt. De nem ez volt a komment lényege.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Ami most van az nem haderőfejlesztés hanem teljesen új hadsereget építenek. (éppen ideje volt). Először a technikai eszközöket szerzik be, mert ennek jelentős a forrásigénye, de ezt követően biztos vagyok benne, hogy a létszámnövelés következik. Ez megint pénzkérdés: ha rendezik a béreket mint most az orvosoknál akkor biztos,hogy lesz elég jelentkező a Honvédségbe is. Van még olyan pontja az országnak ahol van szabad munkaerő és a helyiek örülnének egy új alakulatnak pl. Miskolc és Pécs.
dudi ki is mondta, hogy inkább jobb fejbe lőni a tartalékosokat az kegyes halál lenne nekik? Még érdeklődött is egy hozzászóló, hogy hogy mentél át a pszichológiai teszten. Ha gondolod visszakeresem, csak pár hónapja volt. De nem ez volt a komment lényege.

A mostani létszámot is képtelenk feltölteni,milyen létszámnövelésről beszélsz?Mit fogsz adni a megnövelt létszamnak?Még kezifegyver sem lenne elég akkor sem ha csak 50%-al növeled a létszámot...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Ami most van az nem haderőfejlesztés hanem teljesen új hadsereget építenek. (éppen ideje volt). Először a technikai eszközöket szerzik be, mert ennek jelentős a forrásigénye, de ezt követően biztos vagyok benne, hogy a létszámnövelés következik. Ez megint pénzkérdés: ha rendezik a béreket mint most az orvosoknál akkor biztos,hogy lesz elég jelentkező a Honvédségbe is. Van még olyan pontja az országnak ahol van szabad munkaerő és a helyiek örülnének egy új alakulatnak pl. Miskolc és Pécs.
dudi ki is mondta, hogy inkább jobb fejbe lőni a tartalékosokat az kegyes halál lenne nekik? Még érdeklődött is egy hozzászóló, hogy hogy mentél át a pszichológiai teszten. Ha gondolod visszakeresem, csak pár hónapja volt. De nem ez volt a komment lényege.

Azt írtam,hogy ebben a formában teljesen alkalmatlanok báemilyen harci műveletre,ennyi erővel le is lőhetnék őket.
Az,hogy nem értitek mit írok nem az én bajom.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 852
4 858
113
A mostani létszámot is képtelenk feltölteni,milyen létszámnövelésről beszélsz?Mit fogsz adni a megnövelt létszamnak?Még kezifegyver sem lenne elég akkor sem ha csak 50%-al növeled a létszámot...
Olvasd el a kommentet mielőtt reagálsz rá. Pont azt írtam, hogy 1 módja van a létszám feltöltésnek: rendezni kell a béreket. Ha a bér megfelelő lesz (nem 160 nettó hanem a duplája a felszerelő szerződésesnek) akkor fel lesz töltve az állománytábla. És nem 40 kilós nőkkel: aranyosak, szépek csak nem harcoló alakulatba valók. Nem lesz elég kézifegyver: nem azért építettek fel egy saját kézifegyvergyárat, hogy 15 ezer gépkarabélyt gyártsanak. Biztos lehetsz benne, hogy le lesz gyártva 100 ezer darab. Az már érdekesebb kérdés, hogy vajon ennyi tartalékost be lehet-e még hívni (életkora 50 alatt van-e) és egyenruha, felszerelés van-e ennyi tartalékosnak. Ehhez nyilván egy teljesen más tartalékos rendszer kellene nem a mostani 55-60 éves rendvédelmi, MH nyugdíjasokra épített tartalékos rendszer, akik csak azért vállalják,hogy ne kelljen SZJA-t fizetni. Inkább azokra kellene építeni akik önként és nem kényszerből vállalják: pl. a fegyvertartási engedélyek kiadását 3 hónapos katonai kiképzéshez lehetne kötni vagy az egyetemi tanulmányok csak azoknak a férfiaknak lenne ingyenes akik vállalják a 3 hónapos kiképzést (tudom most csak 6 hét, de ez nagyon kevés). Ezt össze lehetne kötni egy 1 millió Ft-os egyszeri kifizetéssel, hogy a dolog önkéntes legyen. (elég volna évi 8 ezer I.éves egyetemista kiképzése, ez 8 milliárd Ft kiadás lenne ami aprópénz a HM-nek és normális életkorú 18 éves tartalékosai lennének, akik ráadásul fényévekkel jobb informatikai ismeretkkel rendelkeznek, mint a 60 évesek, amely tudás egyre fontosabb lesz).
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Olvasd el a kommentet mielőtt reagálsz rá. Pont azt írtam, hogy 1 módja van a létszám feltöltésnek: rendezni kell a béreket. Ha a bér megfelelő lesz (nem 160 nettó hanem a duplája a felszerelő szerződésesnek) akkor fel lesz töltve az állománytábla. És nem 40 kilós nőkkel: aranyosak, szépek csak nem harcoló alakulatba valók. Nem lesz elég kézifegyver: nem azért építettek fel egy saját kézifegyvergyárat, hogy 15 ezer gépkarabélyt gyártsanak. Biztos lehetsz benne, hogy le lesz gyártva 100 ezer darab. Az már érdekesebb kérdés, hogy vajon ennyi tartalékost be lehet-e még hívni (életkora 50 alatt van-e) és egyenruha, felszerelés van-e ennyi tartalékosnak. Ehhez nyilván egy teljesen más tartalékos rendszer kellene nem a mostani 55-60 éves rendvédelmi, MH nyugdíjasokra épített tartalékos rendszer, akik csak azért vállalják,hogy ne kelljen SZJA-t fizetni. Inkább azokra kellene építeni akik önként és nem kényszerből vállalják: pl. a fegyvertartási engedélyek kiadását 3 hónapos katonai kiképzéshez lehetne kötni vagy az egyetemi tanulmányok csak azoknak a férfiaknak lenne ingyenes akik vállalják a 3 hónapos kiképzést (tudom most csak 6 hét, de ez nagyon kevés). Ezt össze lehetne kötni egy 1 millió Ft-os egyszeri kifizetéssel, hogy a dolog önkéntes legyen. (elég volna évi 8 ezer I.éves egyetemista kiképzése, ez 8 milliárd Ft kiadás lenne ami aprópénz a HM-nek és normális életkorú 18 éves tartalékosai lennének, akik ráadásul fényévekkel jobb informatikai ismeretkkel rendelkeznek, mint a 60 évesek, amely tudás egyre fontosabb lesz).

Nem fogják.Kevés a munkaerő itthon( még úgy is,hogy a COVID19 miatt átmenetileg változott a helyzet),nem fognak még 20-30.000 embert elvonni a termelői szektorból azért,hogy katonák legyenek.Esszük nem esszük a katona nem növeli a GDP-t a gyári munkás pedig igen.


160.000db fegyverre van engedélyünk,ez annyi,hogy jelen létszám mellett a Rendőrségnek és a Honvédségnek(meg még pár kislétszámú fegyveres testületnek) elég.Persze álmodozhatunk még 160.000-ről de az csak álom!
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 852
4 858
113
Nem fogják.Kevés a munkaerő itthon( még úgy is,hogy a COVID19 miatt átmenetileg változott a helyzet),nem fognak még 20-30.000 embert elvonni a termelői szektorból azért,hogy katonák legyenek.Esszük nem esszük a katona nem növeli a GDP-t a gyári munkás pedig igen.


160.000db fegyverre van engedélyünk,ez annyi,hogy jelen létszám mellett a Rendőrségnek és a Honvédségnek(meg még pár kislétszámú fegyveres testületnek) elég.Persze álmodozhatunk még 160.000-ről de az csak álom!
A GDP legfontosabb eleme a fogyasztás. Ha 10.000 korábbi munkanélkülinek adunk normális bért, hogy katona legyen és ők elköltik ezt a pénzt (fogyasztás) azonnal nő a GDP. Ha az állam még több hazai gyártású Hiúzt vásárol (közösségi fogyasztás) az is növeli a GDP-t.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 846
5 053
113
A GDP legfontosabb eleme a fogyasztás. Ha 10.000 korábbi munkanélkülinek adunk normális bért, hogy katona legyen és ők elköltik ezt a pénzt (fogyasztás) azonnal nő a GDP. Ha az állam még több hazai gyártású Hiúzt vásárol (közösségi fogyasztás) az is növeli a GDP-t.

Ezekből mennyi is alklamas katonának? Nem papíron.....
 
  • Tetszik
Reactions: dudi