Szerintem ebben a topikban a magyar szolgálatban álló T-72-es harckocsikról, azok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgetünk - az utóbbiról nyilván többet, mivel az jelenleg nem csak nyitott de aktuális kérdés is. Évek óta követem a diskurzust, ahol emlékeim szerint a következő fő álláspontok körvonalazódtak:
1.) Szabaduljunk meg tőlük! A józanabbak eladnák őket, az igazán elszántak lőtérre, bontóba, kohóba löknék a technikát, hiszen békében csak a benzint meg a pénz nyelik, háborúban meg a fiaink égnek majd bennük! (Ugyanezt a "megoldást" favorizálják azok is, akik szerint úgysem lesz háború, tehát fegyverekre sincs szükségünk...)
2.) Őrizzük meg harcképes állapotban a meglévő harckocsikat, csupán annyit költve rájuk, amennyi a működtetésükhöz szükséges, egy részüket akár megfelelő állagmegóvás mellett leraktározva. (Ez gépenként és évente nemhogy nem milliárdos, de nem is százmilliós összeg - mégis, mi pénzt eszik egy lezsírozva pihenő vas?) Használhatóak ellenerőként hadgyakorlatokon, és ha egyszer mégis beüt a szar, nagyon jól jöhetnek - akár harctéri körülmények között felpimpelve. Rengeteg példa van hasonlókra még a jóval régebbi T-55-ösök vonatkozásában is.
(Én személy szerint ezt az álláspontot képviselem.)
3.) Újítsuk fel, modernizáljuk őket MBT-ként! Megerősített páncélzat, modernizált tűzvezetőrendszer, stb, stb... Mivel itt nyílik igazán széles tere a találgatásoknak, esélylatolgatásoknak és az álmodozásnak is, itt szállhatnak el csúnyán a költségek és itt gurulhat igazán messzire a gyógyszer is, ezért nyilván itt éleződnek ki a legkomolyabb viták. (Amik azonban "szakmai" szempontból sokszor akkor is érdekesek, hasznosak, ha idővel nagyon messze szaladnak a realitásoktól.)
4.) Építsük át a T-72-eseket, legyen belőlük APC, önjáró löveg, műszaki-mentő lánctalpas, stb. Talán ez a legkevésbé reális az összes lehetőség közül, de technikai szempontból kétségtelenül ez a legérdekesebb, szóval én speciel azokra sem fújok tüzet, akik akár akár a D-20-szal házasítva Geschützwagen-t építenének belőlük, érdeklődve várom az ötlet részleteit!
Nem mi fogjuk eldönteni a jövőjüket és nem is itt fog eldőlni a sorsuk, de haditechnikai fórumon miért ne agyalhatna, vitázhatna az ember különböző alternatívákról? Kb. ez a fórum lényege.
Jómagam a 2-es opciót favorizálom.
Vagy inkább 2+.
Felújítás, kisebb modernizáció - ERA, jobb 125-ös ágyú és jobb lőszerek, valami értelmezhető éjszakai képesség - és lekonzerválni gebasz helyzetekre.
nem igazán értem a problémát. Az MBDA a lengyeleknek bemutatta a brimstone-t BMP-re ráberhelve...nem hiszem, hogy egy T72 alvázra bonyolultabb lenne...
és így kapnál egy olyan páncéltörő eszközt, amely bármelyik ellenséges mbt lőtávjánál jóval messzebbről képes célleküzdésre és a brimstone elegendő minden a belátható időn belül szembejövő fenyegetéssel szemben...ja és a brimestone mm-es radarjának köszönhetően valódi allwheather képességet ad...azért az MBT-k lézeres távmérőit meg infrás rendszereit sokkal jobban befolyásolja az időjárás...
A Brimstone-t akár BTR alvázra is rábűvölheted, úgy úszni is fog. Vagy Hiúz alvázra a logisztika miatt., vagy valami teherautóra az olcsóság miatt.