A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Ha mindig cseh oldalt linkelsz akkor biztos tudsz csehül... mit jelent a cikkben az hogy "Nem vagyunk fecskék a NATO-ban"?
Az egy másik cikkből lett idézve/ajánlva azzal kapcsolatban, hogy a cseh kommunisták meg akarták vágni a honvédelmi kiadásokat.
Ott mondatban szövegkörnyezetben fordítózva így szólt:
Metnar: We're going for blood
He reminded that the army fulfills its tasks and helps in a pandemic, but it cannot do without modernization. He also added that he must fulfill obligations in the Alliance, which the Czechia will protect in the event of a threat. "It's cheaper than being alone. Without modernization, we will act as a black passenger and an embarrassing swallow, "said the general.
Szerk.:
Szerintem olyasmi lehet ez náluk, mint a kakukktojás, csak fecskével... :p:D
de majd @PavolR is megszakértheti.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Hát mivel itthon nemigen folyik kiképzés csak ausztriában egyelőre nem késett el.
Mintha itthon kezdődött volna a vezetők felkészítése. Harckocsival, terepen.
https://honvedelem.hu/hirek/terepen-a-leopardok.html?type=gallery
5f6a3915134a0925401698.jpg
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 633
5 357
113
Kár, hogy lemaradtál az összes Maróth interjúról. Mivel ezt minden alkalommal elmondja. Mármint, hogy lízing, és a végén maradnak. :rolleyes:

Ahhoz képest a mostani interjúban még csak feltételes módban nyilatkoznak, hogy szeretnék, ha maradna... Ez így most úgy tűnik, hogy nem eldöntött még
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
A kikepzesuket is tudtolmmal jelentos reszben ok csinaljak, szamos vezetojuknak van kinti iskolaja, kikepzese, a beveteseik zomeben is jenki haborukban, megszallasokban tevekenykednek, mint jenki segedcsapatok.

Oké, és mi van azokkal az országokkal, ahol több ország különlegesei is részt vesznek a helyi különlegesek kiképzésében? (kb mindenki...)Van fotóm lengyel Gromról, amerikai, orosz! izraeli, német, francia kiképzőkkel, Most akkor Varsót mindenki pórázon fogja rángatni esetleges konfliktus idején?

a szovjet elleni haboruba a nemetbarat magyar hadvezetes rangatta bele az orszagot

a magyar diplomácia vezetés: amire persze hatással votl a tisztikar is, de nem ők döntöttek.

Szilárd meggyőződésem szerint Magyarország a német–orosz háborúban nem maradhat tétlen. E háborúban részt kell vennünk:
1. mert ezt megköveteli az ország területi épségének, valamint állami, társadalmi és gazdasági rendszerünk biztosítása,
2. mert jövőnk érdekében az orosz szomszédság gyengítése és eltávolítása határainkról elsőrendű nemzeti érdekünk,
3. mert erre kötelez a keresztény nemzeti alapon álló világnézetünk és a bolsevizmussal szembeni elvi állásfoglalásunk úgy a múltban, mint a jelenben is,
4. mert politikailag a tengelyhatalmak mellett véglegesen lekötöttük magunkat,
5. mert további országgyarapításunk is ettől függ.(Werth Henrik vezérkari főnök emlékirata a kormánynak Magyarország követendő politikájáról; 1941. június 14.)

1941. június 22-én megindult a német támadás, ám a magyar külpolitika kivárt, majd megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Szovjetunióval. (Ez azt jelentette, hogy a két ország hazahívta a Moszkvába, illetve Budapestre kiküldött diplomatáit, és bezárta a követségeket is.) Eközben Szlovákia és Románia – amelyek már szintén a tengelyhatalmak szövetségesei voltak – hadat üzentek a Szovjetuniónak. A magyar hadvezetőség nem akart lemaradni a „versenyfutásban”, és újra a hadba lépést sürgette.

Június 26-án olyan események történtek, amelyek nyomán a kormány végleg feladta a fegyveres semlegesség politikáját. A déli órákban először szovjet vadászgépek géppuskával lőttek egy Kárpátalján közlekedő magyar gyorsvonatot, majd felségjelzés nélküli repülők bombákat dobtak Kassa belvárosára. A két támadás halálos áldozatokat is követelt. A vezérkar mindkét akciót a szovjeteknek tulajdonította, és erről Horthyt is tájékoztatta. A kormányzó – mint a hadsereg fölött rendelkező „legfelső hadúr” – azonnal elrendelte a megtorló légicsapás végrehajtását. Utasította továbbá a miniszterelnököt, hogy vigye keresztül a kormányban a hadiállapot kimondását. Ez délután meg is történt. Június 27-én a hajnali órákban magyar repülőgépek bombatámadást hajtottak végre egy szovjet város ellen, ezzel Magyarország megkezdte a hadműveleteket a Szovjetunió ellen.
....
A Szovjetunió elleni aktív hadviselés jelentősen beszűkítette a magyar diplomácia mozgásterét. Nagy-Britannia – amely 1941 júliusában szövetségre lépett a Szovjetunióval – december 6-án, Sztálin sürgetésére, hadat üzent Magyarországnak. Másnap a Japán légierő bombatámadást intézett a Hawaii-szigeteken lévő Pearl Harbor-i amerikai támaszpont ellen. Ezzel az Egyesült Államok is belépett a háborúba. Németország és Olaszország – 1940 óta Japán szövetségesei – azonnal elküldték hadüzenetüket Washingtonnak. A tengelyhatalmakkal szövetséges közép-európai államok – köztük Magyarország – engedelmesen követték a példát.

1941 végére tehát Magyarország már nem csupán ideológiai ellenfelével, a Szovjetunióval állt hadiállapotban, hanem – kényszerűségből – a két angolszász nagyhatalommal is, amelyekkel korábban jó kapcsolatot próbált fenntartani. A hadüzenetek miatt Bárdossy László miniszterelnök helyzete 1941 végére megrendült, majd a következő hónapokban Horthyval is konfliktusba került. 1942 elején Horthy új miniszterelnököt nevezett ki Kállay Miklós személyében (1942–1944).


2 a kiugrast szinten az inkabb nemetekhez lojalis katonai vezetok szabotaltak el
https://www.origo.hu/tudomany/20191...-egesz-folyamataba-kodolva-volt-a-kudarc.html



3 56-ban a szovjetizalt nephadsereg kb a laktanyabil nezte vegig az egesz tortenest, semmit nem tett az orszag vedelmeben
https://m.militaria.hu/digitalis-ha...ervezet/a-magyar-es-a-szovjet-hadero-1956-ban
https://tti.btk.mta.hu/images/kiadvanyok/folyoiratok/tsz/tsz1997-2/191-217_granville_.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 581
8 189
113
Az EVA egy itthon gyártandó alvázon milyen lenne nekünk?
Vagy maradjunk RM-nél (AGM), esetleg Lynx-alvázon?
Vagy szingapúri megoldás (PRIMUS)?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 432
113
Hoppppá-hoppá!
Okok a csehek megint elhalasztanak valamit.....Ez nem újság.
De hogy állítólag nem is a Caesar volt a legolcsóbb!
Ami viszont újság, mert pontos infó sehol nem volt az EVA-ról:
A Konstrukta lenyilatkozta, hogy az EVA csomag 6 milliárd koronából kijött volna BRUTTÓ!!!
Míg a Caesar 5Mrd lett, csakhogy az nettó.

Na ezért folyt mindenhonnan a Zuzanna 2 összehasonlítása, a Caesarral. Mert hogy ugye a Zuzanna jóval drágább lett volna.
Csakhát a Caesar az félautomata töltésű, míg a szlovák járművek teljesen automaták.
Így viszont már érdekes az EVA ára is!

Most mire gondolsz?? Visszamondják a Caesart és váltanak EVA-ra???

Ezt a trükköt mondjuk a szlovákok is tervezik az F-16 kiképzésnél. Visszamondják az amerikait és váltanak cseh képzésre új gépekkel.

Ha eredetileg mindkét fél ezt teszi, azt mondom fasza. De így???

passz, kurva nagy csend van körülötte szóval jó kérdés.
Azt mondod még idén aláírjuk? o_O

Lehet be kellene ugrani a csehek helyett a Caeserra? Mint a Lynxnél. Amíg tökölnek, mi elvisszük.
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 137
113
Most mire gondolsz?? Visszamondják a Caesart és váltanak EVA-ra???

Ezt a trükköt mondjuk a szlovákok is tervezik az F-16 kiképzésnél. Visszamondják az amerikait és váltanak cseh képzésre új gépekkel.

Ha eredetileg mindkét fél ezt teszi, azt mondom fasza. De így???


Azt mondod még idén aláírjuk? o_O

Lehet be kellene ugrani a csehek helyett a Caeserra? Mint a Lynxnél. Amíg tökölnek, mi elvisszük.
Azokon az utalásokon kívül Zord blogján anno, meg hogy megfigyelők vagyunk semmi sincs róla. Szerintem az összes többi V4-es haditechnikai együttműködés sorsára jutott mint az elmúlt 10 évben a többi.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator