A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Hja nem! Illetve nem feltétlenül.
Azt gondolom, hogy itt most csak halasztgatás lesz. Inkább csak az a különbség, hogy megint kilógott a lóláb, hogy Babis-ék tulajdonképpen tenderektől függetlenül döntenek beszerzésekről.
Visszakozást én nem várok, mert megvan a szakmai ok mellett a politikai oka is, hogy így döntöttek. Ők a franciáknak máshogy nem nagyon tudnak "kedveskedni".
Helikopterek terén elköteleződtek az amerikaiaknál. Teherautókat nem fognak tőlük venni. A Titus ugyan tőlük van, de az meg jelentős részben TATRA. 8x8 már pandur, a radarok és a légvédelmi rendszer izraeli, a láncos technikában a franciák nem játszanak. A kézifegyvereknél szintén, vagy a CZ-től megoldják.
Szóval nem nagyon más politikai mozgástér.


Teljesen nem fogják tudni, de az alacsonyabb szintű képzéseket meg tudják majd oldani.

Az én felizgulásomat az okozta, hogy eddig az EVA nekem még úgy is sötét ló volt, hogy amit lehetett nyilvános formában, kitúrtam róla. Az áráról viszont nem tudtam semmit. De ezzel az infóval beigazolódott, hogy picit vagy olcsóbb, mint a Caesar, vagy egy árban vannak, miközben nagy előnye a Shoot and Scout képessége. Tulajdonképpen a személyzet kiszállása nélkül tud 12 lövést leadni, digitális irányzással.

A Caesar egy nagyon jó és bevált, sőt tökéletesített rendszer. (Maga az EVA is az, mivel egyenes leszármazottja a jó régi Zuzananak)
Én abban bízom, hogy ha kerekes tüzérség beszerzésére kerül a sor nálunk, akkor számításba kerül. Mert koncepcióilag szerintem az egyik legjobb.
A kérdés az, hogy maga a lövegcső milyen. Mert ugye a lőszer szempontjából azt töltünk bele, amit akarunk. Irányított, vagy buta lövedéket, hagyományos, vagy rakéta póthajtásosat, mindegy.
Ha maga a cső jó, akkor nagy baj nem lehet.
A töltő mechanika meg évtizedes tapasztalattal rendelkezik. De ha minden kötél szakad, természetesen kézzel is tölthető.

A Caesarnak nagyon kellemes a csöve, de az EVA-ról (tulajdonképpen a Zuzanaról, de úgy tudom a cső megegyezik) olvastam olyat, hogy épphogycsak teljesítette a BB lövedékkel a 40km-es cseh követelményszintet.
A PESCO porgramban meg állítólag a tűzvezető rendszerét is fejlesztik (az olaszok vannak még benne a programban).
Azt szeretném, hogy ne azért legyen bármelyik lehetséges jelölt a befutó, mert az alternatíva egy szlovák EVA, és a szlovák az biztosan kotvány, hanem mert jobb a pontossága, vagy a maximális lőtávolsága, vagy a tűzgyorsasága (bár ezt csak az Archer esetén tudom elképzelni.)

Az sem lehet egy olcsó valami.

De azt tenyleg ratehetik nekunk akarmire is, peldaul a HX77-re avagy egy Raba verziora, ezekbol most is van boven, megoldana egybol a jarmulogisztikat.
A HX 10x10 meg aztan barhol elmegy, keves helyre kellene csak a PzH, talan meg a masik 24 PzH-t is meguszthatnank is (nemet modira a kozepeshez szamolok egy masodik tuzerosztalyt idovel, az elso mar a Lorinc-interjubol is kiderul, hogy Tatara megy majd.)

truck_mounted_agm.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 082
13 480
113
Ja persze, azt nem lattam. Mondjuk a hatotav 40km felett (ameddig az EVA is elvisz), igazabol eleg akademikus, a regioban senki nem fog 50 ezer dollaros guided/smart loszerket lovoldozni tucatjaval a kovetkezo 20-30 evben. :)
A 40km-t már el lehett felejteni. :cool:
A franciák "Katana" muníciót fejlesztenek, melynek hatótáva akár 60km is lehet: https://www.edrmagazine.eu/nexters-katana-ammunition-tested-in-oneras-wind-tunnel
A szlovák Koštrukta Defence pedig egyutmúkodik az olasz Leonardoval, így a ZUZANA (és EVA) képes lesz "Vulcano" muníciót kiloni akár 70km távolságba: https://defpost.com/leonardo-signs-collaboration-agreement-slovakia-konstrukta-defence/
 
K

kamm

Guest
A 40km-t már el lehett felejteni. :cool:
A franciák "Katana" muníciót fejlesztenek, melynek hatótáva akár 60km is lehet: https://www.edrmagazine.eu/nexters-katana-ammunition-tested-in-oneras-wind-tunnel
A szlovák Koštrukta Defence pedig egyutmúkodik az olasz Leonardoval, így a ZUZANA (és EVA) képes lesz "Vulcano" muníciót kiloni akár 70km távolságba: https://defpost.com/leonardo-signs-collaboration-agreement-slovakia-konstrukta-defence/

100 ezer euro per lovedek. :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 422
46 289
113
A honvédelmi miniszter meghallgatása alapján, a fejlesztések tekintetében kijelenthető, hogy a jövőre nézve, immár 2030-2032-es kitekintéssel végzik a tervezőmunkát. Beszerzésre kerültek szimulátorok az elektronikus hadviselés gyakorlásához, négy ROLE 1 egészségügyi készlet, nagytávolságú, hőkamerás, lézeres felderítő műszerek a tüzérképesség korszerűsítése kapcsán. Elmondta azt is, hogy álhírek jelentek meg az AMRAAM beszerzés kapcsán, valójában 120 plusz 60 darab opció rakétát vásároltak. Végezetül pedig kijelentette: "bár nekünk kitűzött célunk, hogy legyen korszerű, modern hadiiparunk, de a hadiipar létesítése, létrehozása, az, hogy azok a cégek, azok az ágazatok mikor jönnek létre, hogyan jönnek létre, nem a mi tárcánk feladata."

https://jogalappal.hu/a-nemzetbizto...tak-meg-dr-benko-tibor-honvedelmi-minisztert/
Nem elsősorban neked, de ehhez kapcsolódik:
Akkor pár dolog stimmelt a múltkori "hiányzó tételek" összefoglalómból.

Az EÜből ugye van most 1 készlet Role 2 tábori kórházunk. A Role 1 az tulajdonképpen tábori segélyhely. Nem tudom, hogy csak kiegészítésre szolgálnak, de szerintem mindekettő ből még minimum ugyan ennyire lesz szükség. Elvileg a ponyva alapúak is megvannak persze.
Gondolom, hogy akkor az EW sem csak szimulátor szinten marad. Csakhát ugye ez lesz az, amit BIZTOSAN nem fognak még említés szinten sem az orrunkra kötni. :rolleyes:
A hordozható digitális célmegjelölő és felderítő műszerek meg alap dolgok lesznek a tüzérségi felderítőknek.
Valami ilyesmiről beszélek (ez a finneké.):
Millog_to_supply_target_acquisition_sensors_LISA_to_the_Finnish_Defence_Forces_640_001.jpg

Akit esetleg érdekel, van egy király finn blog tüzérség témában.
A fenti példában - és úgy általában az ilyen berendezésekben - van egy hőkamera, egy nappali videó kamera, egy lézeres távolságmérő, GPS modul, és természetes egy digitális iránytű,
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 422
46 289
113
Pöcshuszár azt írja, a Ceasarnak nagyobb a hatótávja illetve a Szlovákoktól nem veszel sok hasznos jóindulatot vele.
Na ezt most egy kicsit körbejártam, és ugyan a Zuzana 2 esetén csak 43km-t írnak, de ugyan azzal a lőszerrel elvileg a Caesar is csak annyit tud. A korábban olvasott 52km az csak speciális VLAP lőszerrel sikerült. Így pedig egyre pikánsabb a Caesar kiválasztása.