A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Automata töltő 88mm-es Pak 43 löveghez.
Eo3j_uaXIAEKrTD


Eo3kA3OWMAIgZU1


Eo3kCRUXYAAkoHy


Eo3kGA0XIAAfMuy


jzxWjDu.jpg
Merkava liked this:))
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Hihetetlen törtènet. Kész kalandregény. Kösz, hogy belinkelted. :). :)
Ha ilyeneket olvasok, mindig arra kell gondoljak, hogy micsoda emberek voltak ezek. Micsoda nehézségeket gyöztek le.
És, hogy mi manapsâg milyen csiszlicsárè dolgok miatt panaszkodunk naphosszat. Még azt sem tudjuk eldönteni, ki a nö és ki a fèrfi. :)
Egészen durva az emlékezetből rajzolt térképpel repülés.
Az viszont igencsak erősít egyes sztereotípiákat, hogy Afrikát is átrepülték, majd Brazíliában loptak el a gépről mennyi mindent...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Egészen durva az emlékezetből rajzolt térképpel repülés.
Az viszont igencsak erősít egyes sztereotípiákat, hogy Afrikát is átrepülték, majd Brazíliában loptak el a gépről mennyi mindent...
Az által, hogy kézzel navigâltak napi szinten is, óriâsi tapasztalatra tettek szert, hogy emlèkezetböl tudjanak navigâlni. Egy mai,GPS-hez stb. szokott embernek ez sokkal nehezebb lenne.
Brazilia nem sokat vâltozott...:)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
A Clipperröl Ken Follett regénye ugrik be, azt hiszem „Alattunk az oceán“ Nemrèg olvastam újra el 1995 óta megint.Még mindig izgalmas, jól leirja a tenger feletti utat.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Ismeri valaki ezt a sorozatot:

Ruth Brocklehurst · Henry Brook: A második világháború teljes története 1-21

Érdemes lenne megvenni?
Köszi
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
Próbálom megérteni, a dolgaidat, bár a morális indentitásod nagyon, de nagyon furcsa. Most olvasom elsőre ezt tőled.
Tudod, mit, baj van. :(

Hú, ezt most olvasom elsőre, kicsit kiakadtam tőld, ettől többet vártam.

Pia? :D


De akkor is odavitték magukat és így kellet hogy járniuk, különben már Te se élnél.

Morális szempontokat belekeverni annak értékelésébe, hogy melyik félnek volt adott esetben jobb a technikája, meg volt jobb a hadserege taktikailag? Én meg ezt nem nagyon értem, főleg nem 75 évvel a háború után. De úgy látszik bizonyos dolgokban most, az utolsó szemtanúk eltávozása után pörög fel a propagandisztikus narratíva (pl. az amerikaiaknál és angol nyelvterületen ez egyértelmű, hogy ilyen tendencia van egy ideje, az újabb II. világháborús filmek is ilyenek).
Az, hogy ki élne, az meg találgatás dolga, a magyarok tervezett kitelepítése az Urálhoz vagy a sztyeppére tudtommal a komcsik által gyártott legenda, legalábbis nincs rá hiteles forrás. Persze kérdés, mi történt volna egy, a győztes Németország által uralt "Új Európában" (Neuordnung Europa). Tudtommal maradtak volna a vazallusállamok egy a Harmadik Birodalom által uralt "EU"-ban, ahogy a Távol-Keleten Japán vezetésével állt volna fel egy "ázsiai közös prosperitási szféra". A zsidóknak mondjuk kampó lett volna, bár a háború előtt még Palesztinába akarta őket telepíteni a német vezetés, és ebben együttműködésre is hajlandóak voltak egyes cionisták. Lengyeleknek, keleti szlávoknak szintén szívás lett volna, az ő területeiket német telepesekkel akarták betelepíteni, csak rabszolgaként számoltak velük. Bár kérdés ezen tervekből mi valósult volna meg, a szövetségesek is tervezték a németek kétharmadának éhen halasztását és hasonlókat a győzelem utánra, aztán eddig mégsem mentek el, bár Eisenhower hozzákezdett...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pogány

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113